Foto: Jana Bohar
Poletje se počasi poslavlja, s tem pa tudi poletni dogodki v Murski Soboti. Pri organizatorjih smo preverili, kako so zadovoljni z izvedbo letošnjih festivalov Soboško poletje in Skrito dvorišče ter kakšna je bila obiskanost.

Z nastopom zasedbe Nubira za Hranilnico prekmurskih dobrot se je minulo soboto, 26. avgusta, uradno zaključilo poletno dogajanje v Murski Soboti, ki je po festivalu Soboški dnevi postreglo še s festivaloma Soboško poletje in Skrito dvorišče

Pri organizatorjih poletnega dogajanju v mestu, Mestni občini Murska Sobota in Zavodu za kulturo, turizem in šport Murska Sobota, smo preverili, kako so zadovoljni z izvedbo festivalov in kakšna je bila obiskanost.

»Za nami je poletje številnih izjemnih dogodkov na prostem«

Kot je pojasnila Polonca Gjörek, umetniška vodja programa na Zavodu za kulturo, turizem in šport Murska Sobota, so se v Murski Soboti tudi to poletje odvili številni dogodki na prostem.

»Mesec junij so najprej zaznamovali tradicionalni Soboški dnevi, ki so poskrbeli za pestro večdnevno dogajanje s kar 24 različnimi dogodki in skupno okrog 40.000 obiskovalci.

Za tem sta se v juliju in avgustu odvila že 17. festival Soboško poletje in 8. festival Skrito dvorišče, 29. septembra pa se bo zaključila še sezona kulinaričnega festivala Sočna vilica, ki se odvija vsak drugi petek na Slovenski ulici in je že osma po vrsti,« je dejala Gjörek.

Dogajanje je bilo torej čez celotno poletje pestro in primerno za vse generacije. Kaj vse pa se je dogajalo na festivalih Soboško poletje in Skrito dvorišče in kakšna je bila obiskanost?

Preberite še:

Soboško poletje postreglo z 12 koncerti

Soboško poletje smo lahko obiskovali vsak petek od 7. julija do 25. avgusta, ko so se na Trgu kulture in v Gledališču Park v Murski Soboti predstavljali različni glasbeni izvajalci.

Otvoritveni koncert so pripravili domači izvajalci - Prekmurska godba Bakovci z gosti Nušo Titan, Damjanom Kuzmo, Marjanom Faričem, Tadejem Žižkom in Društvom prekmurskih mažoretk Bakovci.

Nato pa so se ob petkih predstavili še Tinkara Kovač, skupina Smooth band, skupina Estudiantina ensemble, Andrej ŠifrerVruja, skupina Abba Mia Tribute in Duje Stanišič

»Soboško poletje je postreglo z 12 koncerti slovenskih in tujih glasbenikov. Izvedeni so bili prav vsi, koncert Smooth banda smo zaradi dežja preselili v Gledališče Park, koncert Andreja Šifrerja pa zaradi hudih poplav po državi prestavili za slab teden,« je dejala Gjörek.

Odvile so se številne otroške predstave

Poleg koncertov je bilo ob sobotah poskrbljeno tudi za najmlajše, saj so se na grajskem dvorišču zvrstile številne gledališke predstave.

»Predstave za otroke so ob poletnih sobotnih dopoldnevih polnile grajsko dvorišče. Od načrtovanih osem je vremenska ujma preprečila izvedbo le ene - 5. avgusta,« je še dodala. 

Skrito dvorišče zaznamovalo osem glasbenih dogodkov in knjižnica pod zvezdami

Zanimivo dogajanje je bilo tudi v sklopu festivala Skrito dvorišče, ki je bil vsako soboto, od 8. julija do 27. avgusta, na dvorišču Hranilnice prekmurskih dobrot oziroma v primeru slabega vremena v notranjih prostorih.

Intimno vzdušje na Skritem dvorišču sta najprej popestrila Dejan Berden in Urška Centa, v nadaljevanju pa so se predstavili še Prismojeni profesorji BluesaKatja Šulc3:RMADaniel Caccia in Organ TrioThe Cover GirlsTori Tango ter Nubira.

»Skrito dvorišče je zaznamovalo osem izjemnih glasbenih dogodkov. Dva smo zaradi dežja preselili v Hranilnico prekmurskih dobrot, ostali pa so potekali v prekrasnem intimnem ambientu dvorišča za TIC-em oziroma za Hranilnico prekmurskih dobrot.

Tudi oba dogodka Knjižnica pod zvezdami, ki ju organiziramo v sodelovanju s Pokrajinsko in študijsko knjižnico Murska Sobota sta se odvila pod zvezdnatim nebom na Skritem dvorišču,« je pojasnila umetniška vodja programa.

Preberite še:

»Ocenjujemo, da je dogodke obiskalo okrog 7000 obiskovalcev«

Organizatorje omenjenih festivalov smo povprašali še, kakšna je bila obiskanost. Čeprav vstopnic za festivalsko dogajanje v mestu sicer ni, namreč vsako leto, vsaj v grobem, ocenijo, koliko ljudi je skupno prišlo na dogodke v sklopu Soboškega poletja in Skritega dvorišča. 

In letos so te številke celo pozitivno presenetile, skupno je bilo na večernih dogodkih okrog 7000 obiskovalcev

»Organizatorji smo zelo veseli množičnega obiska prav vseh dogodkov - ocenjujemo, da je dogodke v sklopu Soboškega poletja in Skritega dvorišča obiskalo okrog 7000 obiskovalcev,« je zaključila Gjörek.

Starejše novice