Slika je simbolična.
Primer tragične smrti otroka na Goričkem preiskuje policija.

Pomurje pretresa nova tragična vest o smrti otroka z Goričkega, ki je bil februarja pripeljan v Splošno bolnišnico Murska Sobota.

Poročali smo, da je bil otrok že nezavesten pripeljan v bolnišnico, kljub oživljanju pa je izgubil življenje.

Kaj pravi center za socialno delo?

Iz Centra za socialno delo Pomurje so za Sobotainfo pojasnili, da so takoj po prejemu informacije o smrti mladoletnega otroka začeli z javnim pooblastilom zaščite mladoletnih otrok.

»Center je nemudoma sklical timski sestanek in še istega dne izvedel vse potrebne začetne ukrepe v okviru ukrepov za varstvo koristi otrok.

Pridobil je vsa poročila institucij, v katere je bila družina vključena in opravil razgovore s sorodniki, ki so poročali, da kljub pogostemu stiku z mladoletnimi otroci, niso opažali, da bi bilo z otroci karkoli narobe,« so pojasnili na centru za socialno delo.

V zdravstvenem domu o nosečnosti in rojstvu otroka niso bili obveščeni

Za dodatna pojasnila smo se obrnili tudi na Zdravstveni dom Murska Sobota.

Edith Žižek Sapač, direktorica soboškega zdravstvenega doma, je za Sobotainfo pojasnila, da o rojstvu otroka niso bili obveščeni:

»Patronažna služba Zdravstvenega doma Murska Sobota ni bila obveščena o nosečnosti in rojstvu otroka, starši niso podali uradne prijave.«

Zaradi tega ni bilo vzpostavljenega nobenega predhodnega spremljanja zdravstvenega stanja otroka s strani pristojne službe.

Vse podrobnosti prepuščajo pristojnim institucijam

Pri družini ni bilo zabeleženih obiskov patronažne službe, ki bi lahko nudila podporo ali spremljala razvoj otroka.

»Ob tem želimo poudariti, da je zaradi občutljivosti situacije in zbiranja informacij s strani organov pregona zaradi odgovornosti staršev otroka, naša zmožnost deljenja podrobnih informacij omejena. 

Naš glavni cilj je zagotoviti, da se okoliščine te tragične situacije razjasnijo na najbolj spoštljiv in učinkovit način, zato vse podrobnosti prepuščamo pristojnim institucijam, se pa zavedamo resnosti situacije in izražamo svoje globoko sožalje vsem prizadetim,« je pojasnila Žižek Sapač.

Primer preiskuje policija

Center je na sodišče še v mesecu februarju 2024 vložil predlog za izvajanje nadzora nad izvrševanjem starševske skrbi, na podlagi katerega je sodišče izdalo začasno odredbo.

Iz Policijske uprave Murska Sobota pa so pojasnili, da v konkretni zadevi v predkazenskem postopku zbirajo obvestila in dokaze zaradi suma storitve kaznivega dejanja iz poglavja kaznivih dejanj zoper življenje in telo.

Starejše novice