Slika je simbolična.
Župan občine Lendava želi preimenovati ulico v Lendavi, občinski svetnik in pomurski poslanec se s predlogom ne strinja.

Janez Magyar, župan občine Lendava, je v ponedeljek, 11. marca, občinskim svetnikom podal pobudo za spremembo imena Glavne ulice v Lendavi v Ulico Štefana Galiča.

Kot je pojasnil, imajo v več naseljih občine Lendava, kakor tudi v mestu Lendava, ulico z imenom Glavna ulica.

»To večkrat privede do zmotnih situacij, ko ob navedbi ulice ni navedeno tudi ime naselja. S preimenovanjem Glavne ulice v Lendavi bi vsaj mesto Lendava izvzeli iz istega poimenovanja ulice, kot je to določeno v preostalih naseljih,« je pojasnil Magyar.

Kdo je Štefan Galič?

Štefan Galič je bil slikar in grafik, ki se je rodil v Lendavi. Galič je imel več kot 30 samostojnih razstav doma in po svetu.

Razstavljal je v večjih slovenskih mestih in v tujini, sodeloval je tudi na pomembnejših mednarodnih skupinskih razstavah na Madžarskem, Parizu, Zagrebu, Bosni in Hercegovini ter drugod.

Občina Lendava je v začetku februarja letos tudi kupila atelje akademskega slikarja in grafika za 50.000 evrov.

Župan prosil občinski svet za podporo

Kot je pojasnil Magyar, bi s preimenovanjem ulice Štefanu Galiču izkazali posebno čast in zahvalo za njegovo delo in bogat doprinos Lendavi, za kar je pridobljeno tudi soglasje njegove družine.

»S tem namenom občinski upravi občine Lendava dajem pobudo, da prične aktivnosti za spremembo imena Glavne ulice v Lendavi v Ulico Štefana Galiča, v skladu z določili zakona o določanju območij ter o imenovanju in označevanju naselij, ulic in stavb, občinski svet pa naprošam, da podano pobudo preimenovanja ulice podpre,« je povedal.

Süč nasprotuje predlogu: Osebe, živeče na Glavni ulici, bodo imele nemalo stroškov

Dejan Süč, pomurski poslanec iz vrst stranke Gibanje Svoboda in občinski svetnik občine Lendava, se je še isti dan, ko je župan podal pobudo o preimenovanju Glavne ulice v ulico Štefana Galiča, na omenjeno pobudo odzval na svojem Facebook profilu.

Kot je zapisal, je prav, da se o takšnih stvareh pogovarjamo, saj zadevajo celotno skupnost in ne bi smele biti poteze posameznika, ampak soglasno sprejeta odločitev skupnosti

»Še posebej, ker bodo zaradi spremembe, v kolikor se bo resnično zgodila, imele osebe, živeče na Glavni ulici tudi nemalo stroškov s spremembo dokumentov

Moje osebno mnenje je, da si vidni posamezniki, in gospod Galič je prav gotovo med njimi, zaslužijo, da je njim v čast in spomin poimenovana ulica v njihovem rojstnem kraju,« je zapisal Süč, ki ima na Glavni ulici tudi poslansko pisarno.

Ob tem je dodal, da bi bilo bolj smiselno po umetniku Galiču poimenovati katero drugo ulico.

Kako na navedbe Süča odgovarja Magyar?

Za odziv na nasprotovanje občinskega svetnika smo se obrnili na župana Magyara, ki je v odzivu dejal, da je Dejan Süč - označil ga je »mladega zgodovinarja« - zlorabil družbena omrežja za svoje osebno mnenje, in z enostranskim prikazom »celo zavajal občane«.

Magyar je doda, da postopek spremembe imena ulice ureja zakon o določanju območij ter o imenovanju in označevanju naselij, ulic in stavb.

»Preden sem podal pobudo, sem se seznanil z zakonskim postopkom sprememb naziva ulic. Naj vam podam tudi povzetek postopka za spremembo ulice:

 • pobuda za preimenovanje ulice,
 • priprava osnutka predloga odloka s finančnimi posledicami in zagotovitev sredstev proračuna za izvedbo,
 • elaborat z grafičnim delom,
 • vloga Komisiji za standardizacijo zemljepisnih imen za pridobitev mnenja o ustreznosti predlaganega imena ulice,
 • vloga Geodetske uprave Republike Slovenije za pridobitev mnenja o skladnosti predlaganega imena s predpisi,
 • vloga Geodetske uprave Republike Slovenije za pridobitev potrdila, da v Republiki Sloveniji ni naselja z istim imenom ulice, ki se predlaga,
 • objava poziva za predhodno posvetovanje s prebivalci,
 • opredelitev do mnenj in pripomb prebivalcev,
 • predložitev predloga odloka občinskemu svetu in pridobitev soglasja Madžarske samoupravne narodne skupnosti občine Lendava (preko dveh predstavnikov madžarske narodnosti),
 • objava sprejetega odloka v Uradnem listu Republike Slovenije,
 • obvestilo Geodetske uprave Republike Slovenije o veljavnosti sprejetega odloka,
 • namestitev napisnih tabel in novih hišnih številk.«

»Iz njegovega pisanja je razbrati nepoznavanje ali škodoželjnost«

Magyar dodaja, da so podoben postopek že speljali v prejšnjem mandatu, ko so v naselju Hotiza poimenovali Mirišče.

»Iz njegovega pisanja je razbrati nepoznavanje ali škodoželjnost, ali enostavno povedano 'politični populizem', katerega se vedno znova, ko je ogrožen njegov ego, poslužuje.

Namesto za zaupano funkcijo o konstruktivnem delu in zaupanju za vodenje države prek zakonodajne veje oblasti, se pogosto poslužuje razmeram nedoraslim napadom na konstruktivno delo drugače mislečega. 

Menim da prevečkrat 'preskoči jarek in kasneje reče hoop'. Ne zamerim mu, saj je še mlad, zamerim mu pa kot zgodovinarju, da ne ceni zgodovine in njenih ustvarjalcev skozi dolgo zgodovino Lendave. 

Ceniti dosežke posameznikov je plemenito dejanje. Kdor to z javnimi nastopi osporava skruni spoznanje o zgodovini, kar pa je mojem mišljenju sprevrženo. Kdor ne pozna in ne ceni zgodovine, ne ve niti graditi sedanjost niti ne ve načrtovati prihodnosti,« je bil oster Magyar.

Ob tem dodaja, da ne želi, da se ime Štefana Galiča sprevrže v politično debato in tako populistično početje obžaluje.

»Sem izjemno spoštljiv do zgodovine mesta Lendava«

Magyar je izpostavil še mnenje, da si vidni posamezniki, med katerimi je tudi Galič, zaslužijo, da je njim v čast in spomin poimenovana ulica v njihovem rojstnem kraju.

»Sem izjemno spoštljiv do zgodovine mesta Lendava, do izjemnih posameznikov in do društev. To dokazujem s kakovostnimi spominskimi dogodki, ki jih izvajamo. Seveda pa na teh dogodkih na žalost pogosto ne vidimo mladega zgodovinarja Dejana Süča,« je dodal Magyar.

Süč obžaluje in zavrača takšen način komunikacije

Süč je za Sobotainfo dejal, da na osebne diskreditacije, žalitve in nestrpne navedbe o njegovi škodoželjnosti, »egu«, vrednostnih sodbah o njegovem delu poslanca v državnem zboru, nedoraslosti in podcenjujoči opazki o njegovi mladosti ne misli odzivati.

»Obžalujem in zavračam takšen način komunikacije, saj sem prepričan, da ne bo prispevala k pozitivnejši klimi v družbi in medsebojnemu spoštovanju,« je povedal.

Ob tem dodaja, da smo različni in vsi bi si morali prizadevati za sprejemanje te različnosti in za poudarjanje strpnosti, ki plemeniti našo družbo.

»Različnost mnenj ter svobodno izražanje mnenja sta civilizacijski pridobitvi naše družbe. Živimo v svobodni državi, kjer lahko vsakdo na demokratičen način izraža svoja stališča. Sam sem to počel v preteklosti, počnem sedaj in bom počel tudi v prihodnosti

Besedam gospoda župana, da 'prevečkrat preskočim jarek in kasneje rečem hop', bi želel dodati le, da v bistvu ne prevečkrat oziroma skoraj vedno, ampak vedno stremim k temu, da prvič skočim in potem rečem 'hop'. Zame dejanja veljajo veliko več kot besede in prazne obljube,« je še dodal Süč.

»Mnenje občanov je edino, ki je merodajno« 

Pomurski poslanec je ob tem povedal, da se je skozi svoje večletno delo na področju zgodovine posvečal predvsem pozabljenim zgodbam ljudi Lendave in Prekmurja ter o njih predaval po vsem svetu.

»Cenim dosežke posameznikov, ampak v primeru pobude preimenovanja Glavne ulice v Lendavi v resnici ne gre za to, da občani in sam ne bi cenili dela posameznikov, v tem primeru dela gospoda Galiča,« je izpostavil.

Prepričan je, da občane v resnici najbolj moti to, da se odločitve, ki se po njegovih besedah sprejmejo v ozkem krogu župana in podžupanov, sprejemajo brez vednosti občanov, kljub temu da jih zadevajo in vplivajo na njihovo življenje.

»Obžalujem, da je gospod župan prvič rekel 'hop' in šele potem skočil. Mnenje občanov je namreč edino, ki je merodajno in prav gotovo bi bilo prav, da se jih je zanj povprašalo še pred vložitvijo pobude o preimenovanju ulice,« je še dodal.

Komentarji (33)

pohorski bataljon (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Baje so vojaki nemške vojske - pravzaprav njihov sindikat
med vojno donirali
velike količine hrane za ranjene borce na Neretvi in Sutjeski
pa te donacije ranjeniki nikoli niso dobili
ker je vse te dobrote požrl vrhovni štab z jovanko in titom
na čelu

., (ni preverjeno)

Moraš biti res totalno prizadet, da ob članku o Lendavi pišeš brezvezno stvar, ki z Lendavo nima nobene veze.

In reply to by pohorski bataljon (ni preverjeno)

komisar (ni preverjeno)

jaz sem pa nekje prebral da je tito dojenčke jedel
Baje so žive dojenčke v porodnišnicah proglasili za mrtve
in jih nikoli niso pokazali mamicam
So pa jih seveda takoj lifrali za Belgrade

In reply to by pohorski bataljon (ni preverjeno)

Noseča Sestra . (ni preverjeno)

Bo kar držalo
Zato pa je sedaj stekla akcija
kjer se iščejo poti
kje so grobovi mrtvih dojenčkov
Pa jih ni
ker jih je tito pojedel
Pomagal pa mu je afriški voditelj IDI AMIN in jofanka

In reply to by komisar (ni preverjeno)

Mura je večna (ni preverjeno)

le kako lahko ženska žere dojenčke
Za dedce bi že razumel ampak ženska bi morala na te stvari gledati kot mati
No ali je jofanka bila kdaj mati
pa mi ni poznano,
naj mi kdo to pove
Zato pa je bila tako proti da bi se v Jugi praznoval Materinski dan ali Muter tag po naše

In reply to by Noseča Sestra . (ni preverjeno)

naši (ni preverjeno)

Jaz sem pa slišal da je tebe pustil živega, le možgane ti je pojedel. Lepo pečene z jajčki.

In reply to by komisar (ni preverjeno)

ekmeš pekmeš (ni preverjeno)

kdo kdo kdo

In reply to by naši (ni preverjeno)

értem (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

suč, pokrij se čez glavo in bodi raje tiho

čikos (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

daš plus, pa beleži minus ejejejjjj

In reply to by értem (ni preverjeno)

ab7 (ni preverjeno)

ma kaki, golobisti so v akciji, šunko kuhaju, pa ti minuse talaju, takšni oni so

In reply to by čikos (ni preverjeno)

ilona (ni preverjeno)

értem
"suč, pokrij se čez glavo in bodi raje tiho"...........prav si rekel, se strinjam

In reply to by értem (ni preverjeno)

NASPROTNIKA PR… (ni preverjeno)

KAKŠEN POMURSKI POSLANEC JE PA TA SUČ ???? ON JE PREVARANT še eno besedo ga nisem slišal reči v parlamentu za Prekmurje, da bi pa kaj naredil za Prekmurje - čista nula O. On pa tista deklica Žibratova iz Ljutomera oba vdane sluga stranke svobodno plešemo, sta javno glasovala proti Prekmurju samo, da se v rit potegneta Golobu, sram naj ju bo. Še največ 2 leti pa niti dneva več, pa bosta odšla na smetišče zgodovine.

nespostljiv (ni preverjeno)

Trenutni zupan je pokazal svoj obraz. Zivi v mehurcku z eno teto in kretenom in na cejli liniji dejlajo konflikte.
je ugledni osebi na sluzbeni emai se kot poslanes posijlal umazanije. To vse je jansa vidija in izrazil sram ka ma takega poslanca.

Dolino naj preimenuje v gerencs varos ali zajcjak ce nejde slo skoz pa po miskovar. To de priznamje potuhnjencem

čarni vrag (ni preverjeno)

A je tebi tito v glavo prdnil
tvoji materi pa se usral u mednožje
da si tak fuknjeni
prokleti stvor levo fašistični
delat se spravi
socialaš zamazani

In reply to by nespostljiv (ni preverjeno)

Netl (ni preverjeno)

idiot, kot da bo potem rešen problem z naselji, kjer še vedno ne napišejo vas in bo pošta še vedno zalutala v drugo vas na glavno ulico. vse glavne ulice makniti iz vasi, to bi bilo potrebno. kreteni na kubik, pa še hudo grdo laže občina, imam dokaz in priče!

A JE TO glavna ulica (ni preverjeno)

Občinski geniji so po letu 1990 v lendavski občini kar v osmih (8) naseljih glavno cesto preimenovali v Glavno ulico. Kapca, Gaberje, Gornji Lakoš, Dolnji Lakoš, Lendava, Dolga vas, Čentiba in Dolina imajo Glavne ulice! Ni treba razlagati, kaj to pomeni, ko turist ali hitra pošta sledi navigaciji... Zdaj pa taista občina falš argumentira, da je Lendavi treba preimenovati Glavno ulico. Ravno nasprotno! Edina resnična "glavna ulica" je v Lendavi - in prav njo je treba ohraniti, ostalim sedmim vasem pa najti drugo, primernejšo poimenovanje. Saj bo problem ostal, če preimenujejo samo Glavno v Lendavi!

In reply to by Netl (ni preverjeno)

Main Street (ni preverjeno)

Tečas sta bila glavna župan Kocon in podžupan Balažek. Valda sta mislila Lendavi cujdati naštete vasi, ka bi mejli najdugšo Glavno ulico v Sloveniji od Kapce do dugovaške meje... cirka 10 km. Pa sta uspela samo dobro z.j.b.ti vse prebivalce občine. Bogi narod, ka smo meli, pa ka tou mamo za poglavare!

In reply to by A JE TO glavna ulica (ni preverjeno)

vaški pijanček (ni preverjeno)

Še Lendavo bi bilo potrebno preimenovati in to v Dolnja Lendava !?

xxxxx (ni preverjeno)

Prej se mora Grad preimenovati v Gornja Lendava, pa te, kapiš !

In reply to by vaški pijanček (ni preverjeno)

siroče (ni preverjeno)

Ta župan se je resnično izgubil. Obdal se je z enako mislečimi in totalno nesposobnimi ljudmi. V Lendavi si notri, če si SDS, pa še potem nisi prepričan, da te jutri šef ne bo potunkal. Zadnji primer je nesposobna Eva, ki svojih stvari ne ve in zmore urejati, tuje pa bo vedela. Suček je tudi svojih pejnez vrejden, a mu tokrat dam prav.

logika kontra trmi (ni preverjeno)

Večina prebivalcev Glavne ulice v Lendavi noče preimenovanja, kar dokazujejo tudi komentarji na družbenih omrežjih. Hkrati pa takorekoč nihče ne nasprotuje temu, da bi po Galiču poimenovali ulico. Največ podpore za preimenovanje v Galičevo ulico se je nanašalo na Spodnjo ulico, pa ne zaradi Suča, ampak zaradi preprostega in logičnega dejstva, ker tam stoji Galičeva rojstna hiša. Gre za lepo meščansko nadstropno hišo poleg sinagoge, na kateri se že nahaja spominska tabla Galiču.

aksi (ni preverjeno)

vse, samo da ni po županovo.....tak funkcionira golobizem prinas

Prekmurec1 (ni preverjeno)

Župan "nadrealistično"trmast.

Bodoči vardist (ni preverjeno)

Suć je golobova oproga!

Elokog (ni preverjeno)

Čudno ka so jo nej poinovali po Horthiji.

Persze (ni preverjeno)

Verjetno bi se Sűč s spremembo poimenovanja hitro strinjal s preimenovanjem npr.; Titova, Kučanova
ali Golobova, pa ga stroški pri tem sploh ne bi motili. Samo, da ulica nosi ime njegove politične zvezde.

Grk (ni preverjeno)

Najprej je bilo mišljeno, da se Glavna ulica preimenuje v Ulico Janeza Janše. Pa so ugotovili, da obstaja dva Janeza Janša. Pa je to zamisel vrag vzel.

In reply to by Persze (ni preverjeno)

Prekmurec1 (ni preverjeno)

Duša Počkaj je tudi iz Dolnje Lendave,moj skromni predlog ker je pozabljena.

Milenka Knez (ni preverjeno)

Bravo Dejan Suc- svoboda

Krnek (ni preverjeno)

Süču itak nikaj ne paše. Če se dela, ma problem, če se ne, pa ma tudi ne paše

"LENDAVSKI V… (ni preverjeno)

Evo,tak je,župan je Janshev pubec,nivo Tesle ravno ni,je pa nekaj podobnega ,prva črka je mala.....Tile njegovi polpismeni tukaj pišoči....oni pa so podčrtani kreteni.

Hitrejši briši (ni preverjeno)

Zakaj morajo glij ulice biti poimenovane po nečem, moj predlog je da če več nekomu srbi da bi preimenoval ulice da naj začne preimenovati razne šole,vrtce,kulturni dom,tan mate tudi več smetišnih kant pa kontejnerov, pa naj tau preimenujejo, zakaj vedno morajo bit ulice in s tem delat stroške občanom šteri živijo na toj ulici. Smrdite mi po udbaših,Mrššš!

Sokrates1974 (ni preverjeno)

Bolj me moti nasprotovanje süča vsemi kot pa samo preimenovanje

Starejše novice