Slika je simbolična.
Moški je izdelal lažne račune v vrednosti okoli 400.000 evrov za storitve, ki niso nastale. Tako je preslepil banko, da mu je v postopku odkupa terjatev izplačala znesek.

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Novo mesto so na okrožno državno tožilstvo v Krškem podali kazensko ovadbo zoper 49-letnega osumljenca z območja Posavja in njegovo družbo. 

Sumijo ga storitve treh kaznivih dejanj ponareditve ali uničenja poslovnih listin in kaznivega dejanja poslovne goljufije.

Z lažnimi računi preslepil banko

Med kriminalistično preiskavo so ugotovili, da je osumljenec izdelal lažne račune, ki jih je naslovil na poslovnega partnerja iz tujine, s katerimi mu je zračunal storitve, ki niso nastale. 

Lažne račune v skupnem znesku okoli 400.000 evrov je nato kot prave predložil oškodovani slovenski banki v postopku odkupa terjatev ter jih s tem preslepil, da bo obveznost iz naslova odkupa terjatev v celoti poravnana, oziroma jim je prikrival, da obveznost ne bo mogla biti izpolnjena.

Banka je nato v postopku odkupa terjatev osumljencu izplačala znesek. Z dejanjem je banki povzročil veliko premoženjsko škodo v višini več kot 380.000 evrov. 

Kakšna kazen mu grozi?

V predkazenskem postopku so na podlagi odredbe sodišča opravili nujna preiskovalna dejanja za zavarovanje dokazov.

Predkazenski postopek usmerja Okrožno državno tožilstvo v Krškem. 

Za kaznivo dejanje ponareditve ali uničenja poslovnih listin je predpisana zaporna kazen do dveh let, za kaznivo dejanje poslovne goljufije, zaradi katere je nastala velika premoženjska škoda, pa kazen od enega do deset let. 

Starejše novice