Vir: Posnetek zaslona
Je na Štajerskem prišlo do grozljivega medvrstniškega nasilja? Posnetek žaljenja dekleta je zaokrožil po družbenem omrežju.

Na družbenem omrežju TikTok je zaokrožil posnetek medvrstniškega nasilja, do katerega naj bi, po komentarjih sodeč, prišlo v Celju. 

Na posnetku je dekle, ki kriči na drugo dekle, jo žali in ji grozi. »Zobe boš po tleh pobirala,« je le ena izmed groženj. Ob tem je ena punca napadeno dekle udarila po obrazu, druga jo je brcnila.

Okoli njih stoji večja skupina mladostnikov, ki poslušajo in gledajo dogajanje. 

Nekateri izmed njih so dejanje posneli in posnetek objavili na družbenem omrežju TikTok, ob njem pa pripisali »Normalen dan v Celju.« 

Iz posnetka ni točno razvidno, kaj je bil povod za nasilje. Na TikToku smo zasledili dva posnetka omenjenega dogajanja, ki sta v le nekaj urah prejela več tisoč ogledov. 

Iz komentarjev je mogoče še razbrati, da naj bi bila žrtev stara 13 let in naj bi nekateri, ki so posnetek videli, incident kasneje prijavili policiji. 

Posnetka, ki se deli tudi že po družbenem omrežju Facebook, nismo objavili zaradi zaščite mladoletne žrtve.

Policija o incidentu obveščena

Vprašanja o tem, ali so prejeli prijavo medvrstniškega nasilja in kaj sledi, smo naslovili na Policijsko upravo Celje. Na Policijski upravi Celje so potrdili, da so bili obveščeni o incidentu. 

Kot so pojasnili, so bili o zadevi seznanjeni v nedeljo, 9. aprila, in so nemudoma začeli z zbiranjem obvestil.

Dodajajo, da policisti na podlagi prijav in kakršnihkoli informacij o sumu storitve kaznivih dejanj, vedno zberejo vsa potrebna obvestila in ustrezno ukrepajo. O  vseh ugotovitvah seznanjajo pristojno državno tožilstvo.

»Se pa v omenjenem primeru zahvaljujemo vsem občanom, ki so nas seznanili s posnetkom nasilja, ki je zaokrožil na družbenih omrežjih in nam posredovali določene podatke,« so še sporočili.

Medvrstniško nasilje je lahko psihično, fizično ali kombinacija obojega

Na spletni strani Generalne policijske uprave je medtem mogoče zaslediti več nasvetov o tem, kako ravnati v primeru nasilja med vrstniki. 

Kot so zapisali, medvrstniško nasilje ni omejeno na določen kraj, ampak se lahko pojavi povsod. Nasilje nad vrstniki je lahko psihično, fizično ali kombinacija obojega. 

Medvrstniško nasilje je lahko: 

  • pretepanje, porivanje, brcanje, spotikanje, zbadanje, pljuvanje, praskanje, uničevanje stvari, omejevanje gibanja in podobno,
  • spolno nasilje, otipavanje,
  • zmerjanje z različnimi imeni, vzdevki, glasno norčevanje, razširjanje novic in draženje,
  • zafrkavanje, nespodobno nagovarjanje, izrekanje groženj, žaljenje in podobno,
  • namerna izključitev iz skupine, zavračanje, obrekovanje, ustrahovanje, manipuliranje s prijateljstvi, poniževanje, nespodobne kretnje in podobno,
  • izsiljevanje,
  • kraja denarja, oblačil ali drugih stvari,
  • spletno nasilje in nadlegovanje.

Med spletno nasilje in nadlegovanje, ki je v zadnjem času v porastu, spada pošiljanje žaljivih sporočil, razširjanje laži, groženj po spletu s pomočjo raznih spletnih strani in družbenih omrežij, žaljive ali lažne objave na spletnih platformah, kjer je največ žrtvinih znancev, prirejanje žrtvinih fotografij in prirejanje ali izdelava fotografij in videoposnetkov, kjer je žrtev prikazana na žaljiv način, izdelava lažnih spletnih strani in profilov in podobno. 

Več informacij o tem, kje in kako se dogaja nasilje nad vrstniki, kakšni so znaki in kako ravnati, je mogoče najti na spletni strani policije.

Komentarji (66)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
faca (ni preverjeno)

ka se pa idejo tej deca zdaj njin date kazen kak je v srbiji ka jo gnjavijo naj same sebe gledajo

Zakaj pa ne (ni preverjeno)

Starsi ponosni na takso deco. Šmrkle nevzgojene

In reply to by faca (ni preverjeno)

buyr (ni preverjeno)

In takšni majstri kak so na sobotainfo v določeni meri prilivajo ogenj na takšne zadeve. Primitivni žuti portali delajo vse za klike, zato so jin objave na družbenih omrežjih oh in sploh, se navdušuejejo nad sakšo oslarijo ka jo što objavi, blede se jin gda objavljajo nekše vplivneže ali ka so že... na konci pa deca mislijo ka je to vse kul zato ka mediji to forsejrajo, te pa pride to takših stvari pa do takšnih objav in poniževanj.

In reply to by Zakaj pa ne (ni preverjeno)

69 (ni preverjeno)

Točno. Mediji vsak slabi dogodek, še dodatno (negativno) začinijo. Žal si določeni novinarji tudi na tak način služijo kruh. Posledice in reakcije jih ne zanimajo.

In reply to by buyr (ni preverjeno)

649 (ni preverjeno)

Tudi nekdaj se je marsikdaj dogajalo kaj takega, le da ni bilo mogoče tega posneti in takoj poslati v eter.

In reply to by Zakaj pa ne (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Samo prej so tiste grajali, zdaj so bogovi in fluenceri.

In reply to by 649 (ni preverjeno)

.... ..... (ni preverjeno)

In kdo je kriv, da so nevzgojene!?

In reply to by Zakaj pa ne (ni preverjeno)

Marija!PaFego (ni preverjeno)

STARŠE NA SOCIALNO… Naj SOCIALNI DELAVCI NEKA DELAJO NE KA ODIJO V SLUZBO DRK@T PA SE PEDERISIT

In reply to by faca (ni preverjeno)

Urška zabuhla (ni preverjeno)

seveda če so starši pedri
potem je mularija za v pizdo materino

In reply to by Marija!PaFego (ni preverjeno)

vrana (ni preverjeno)

bi te rad vido kak socialnoga delavca, do prvoga obiska na domu bi ibl močen kak zdaj tu, te pa bi spozno realnost kruto, ti zvonijo tudi na domu pri tebi, ne samo ti pri njih;), s ten ka oni nej v delovnon čase;)

In reply to by Marija!PaFego (ni preverjeno)

Nika-pasjeglava (ni preverjeno)

Vse mora iti po predpisih
Če ga je kdo zasral
se naj opraviči in treba ga je kaznovati
Ja kam bi ga prišli če bi ga vsi kar tako srali na veliko
Pa to bi bila anarhija kot v UGANDI

In reply to by vrana (ni preverjeno)

MAHNIĆ (ni preverjeno)

Ja bi jih uzeu u našu stranku jeli Janezu !

In reply to by faca (ni preverjeno)

tuncika

Čimprej ustanoviti licencirane ( bivši uslužbenci Policije) vaške straže in na terenu TAKOJ ponuditi pomoč, takoj..........

451 (ni preverjeno)

Sami ste potrebni hitre pomoči, se ve katere.. Če že ni prepozno!?

In reply to by tuncika

tuncika

Učitelje pa pognati na cesto iskat novo službo..........

Gasilec Samo👨‍🚒 (ni preverjeno)

Ti si licencirano budalo. Kaj pa imajo učitelji s tem?

In reply to by tuncika

n8 (ni preverjeno)

Nekateri so še bolj butasti od butastih!

In reply to by Gasilec Samo👨‍🚒 (ni preverjeno)

Gost55 (ni preverjeno)

Nekoč je učitelj, ko je kaj takega videl, parim prisolil okoli ušes in je bila zadeva rešena. Pa nihče ni spraševal zakaj je njihov sonček dobil batine, ampak jih je doma dobil še enkrat. Zdaj pa zblojeni starši hodijo z odvetniki na govorilne ure. Sramota na celi črti.

In reply to by Gasilec Samo👨‍🚒 (ni preverjeno)

451 (ni preverjeno)

Prav je, da obujate lepe in pravične stare čase. Takrat je bil pač "gnili" socializem in diktatura! Danes v tej "demokraciji" je vse bistveno drugače. Danes jih lahko kvečejmu učitelj dobi od dijakov okoli ušes. Zaščiteni so kot svete krave v Indiji. To je pač moderno šolstvo, daleč od "starokopitnih" odnosov v šolskih prostorih. So pač drugi časi in prilagoditi se je treba. Sam dogodek pa ni nič posebnega. To se je dogajalo in se bo.

In reply to by Gost55 (ni preverjeno)

Gost55 (ni preverjeno)

V šolo smo hodili, da smo se nekaj naučili, no vsaj večina, in to ne samo matematike in zgodovine ampak tudi pravilnega obnašanja in če je nekdo odstopal je pač dobil za ušesa. Zdaj pa smrkavci dobesedno lahko delajo kar hočejo in s tem motijo učni proces ter pridne učence, ki dejansko še vedno imajo željo po znanju. Takih imbicilov se ne sme tolerirati in se jih mora takoj sankcionirati, ali je enkrat za ušesa še primerna kazen, je pa že druga zgodba. Zdaj smo namreč postali prefini in celotna družba gre k vragu.

In reply to by 451 (ni preverjeno)

Nika-pasjeglava (ni preverjeno)

in jaz tako mislim

In reply to by Gost55 (ni preverjeno)

Urška zabuhla (ni preverjeno)

točno tako
učiteljska golazen uči učence kriminalnih dejanj
Za to je učitelje treba spokati

In reply to by tuncika

vrana (ni preverjeno)

tvojga pa učitelj malo po strani pogledne pa je že diskriminacija, pravice pravice otrokove so vse tao, zatao smo pa ge smo

In reply to by tuncika

vrana (ni preverjeno)

tvojga pa učitelj malo po strani pogledne pa je že diskriminacija, pravice pravice otrokove so vse tao, zatao smo pa ge smo

In reply to by tuncika

julka (ni preverjeno)

Učiteljem oz. vzgojiteljem bi lahko pripisali del krivde, če bi bile nasilnice nastanjene v prevzgojni ustanovi - popravnem domu. Tako pa je edina krivda na starših oz. skrbnikih, ki pa niso na žalost nič boljši od nasilnic.

In reply to by tuncika

X (ni preverjeno)

In kako se pa bodo obnašali? Pa poglejte samo komentarje na napisano nasilje, ki so ironično prav tako nasilni.
Predvidevam, da so ti otroci to vse videli v okolici, družbi, v medijih in doma. Odziv okolice na takšno dejanje pa je seveda, da je potrebno takoj najti instant krivca in gremo naprej.

čarni vrag (ni preverjeno)

Gda smo se mi svadili smo se bili pa metali kamenje. Kakšne žalitve smo kričali našim nasprotnikom pa bogše ka ne omenjam. Naslednji den je bilo pozabljeno, pa smo se dale vkuper špilali. To kar se danes dogaja je norost.

23 (ni preverjeno)

Odkrito in pošteno! Res je bilo tako.

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

BEDRENJAK (ni preverjeno)

saj je ta portal enak tiktoku ko omogoca tukaj sovrazne, napadalne in primitivne komentarje….
Za nivo medija, ki bi moral pomagati k strpni druzbi in posledicno cloveskim odnosom, promovira z dolocenimi clanki in komentarji SOVRASTVO, PONIZANJA, AGRESIJO, PRIMITIVIZEM.

Slej ko prej bo regulator EU, ki se jasno zaveda tovrstnih portalov kot je tale, zakonsko VZGOJIL beri kaznoval tovrstni marketing

Gess (ni preverjeno)

Negda smo tuj delali sranje, san znan ka so nas v osnovni šoli trij peljali v policijskon avte na postajo, pa ka smo pijve v 5,6razred švercali, pa v srednji šoli polije kak zmešani, so cilao eno učenko z 2 letnika pelali na čiščenje želodca. Bilao je vsega I svašta. Pa kelko znan nišče nej leto z šole.
Pravim sranje se je delalo pa se bo delalo.

. (ni preverjeno)

Če bi te zaj pelali in bi posnel na tiktok in dobil v pol ure miljon oboževalcev.

In reply to by Gess (ni preverjeno)

4r (ni preverjeno)

V tej potrošniški družbi, ko je človek na zadnjem mestu, nobeno nasilje ni več presenečenje. Blišč in beda kapitalističnega sveta!

Marija!PaFego (ni preverjeno)

druzba propada… se vidi te feminizem v celon zamahi je

Kurec (ni preverjeno)

ce bi to romom delala takoj v šok sobi na slamicu

cimermancimester (ni preverjeno)

bi srala v tvojo slamico

In reply to by Kurec (ni preverjeno)

Kurec (ni preverjeno)

te bi vidla ka je slamica

In reply to by cimermancimester (ni preverjeno)

Nika-pasjeglava (ni preverjeno)

Živeli ROMI

In reply to by Kurec (ni preverjeno)

helenablagne00 (ni preverjeno)

ogledalo družbe oziroma vzgoje modernih staršev, NIČ DRUGEGA, lep torek

Mikiii (ni preverjeno)

Te punčare so ogledalo svojih staršev.

. (ni preverjeno)

Problem je ker nemajo staršov.

In reply to by Mikiii (ni preverjeno)

Marija!PaFego (ni preverjeno)

taksne dekle do enkrat zene in do delale enako z moskame.. bravo druzba 🤣🤣🤣 idiotizem v celon sijaju…. obstaja piscancja farma ka jih not zapremo za taksne prestopnike?

Gess (ni preverjeno)

Veseli torek.. Vesejli fašenek..

realnooo (ni preverjeno)

MEDIJI PA TAU NAPREJ PRODAVLETE V SMISLU OBJAVE IN DELATE SE VECO ZGAGO!!!
AJA, VAN SO GLAVNI KLIKI

Uporabnik4

Tudi totem bi eno za uho dau kateri snemajo in uzivajo

Urška zabuhla (ni preverjeno)

moj roberto pernati
bi v takih primerih takoj naredil red
Seveda čee ga pa Janez janša sere od pozadi
pa je to veliko težje

Nika-pasjeglava (ni preverjeno)

ali je opica tudi tako zabuhla kot ti

In reply to by Urška zabuhla (ni preverjeno)

.. (ni preverjeno)

Tiktoki pa takšna sranja so deci vzela moralni čut do sočloveka in normalno otroštvo in življenne. Vsak lahko napiše vse napravi ka šče in ga boli kurac/pizda za druge in tudi bližnje.računalniki bojo delali vse, tudi razmišljali, ljudje pa vedno bolj podobni svinjam.

lukčev mesec (ni preverjeno)

Problem so tudi tisti, ki zraven gledajo in nasilneža spodbujajo.

Nekoč teh stvari ni bilo.

Je bila drugačna vzgoja.

Tudi šiba je pela.

Imeli smo pa tudi drugačne vrednote, kar je bilo bistveno.

In potem se naj ne čudimo, ko en vzame pravico v svoje roke, kot v Ameriki.

Pri nas je še sreča, da so ljudje introvertirani.

Tam enega vrstniki maltretirajo in naslednjič pride v šolo s puško in stvari uredi.

Narobe svet.

Totalno smo zavozili.

Joj (ni preverjeno)

Zakoj se pa skrivle identiteta ? Ker so mladoletni? To mlatenje se mi zdi dokaj odraslo, torej ne bi smeli meti nobene zascite nasilnezi ( kao varstvo osebnih podatkov ). Zrtev ja, ostalo pa sorry, slika na net, pa priimek in ime

Hdhsj (ni preverjeno)

To če delajo mojome diltete ges tej čondre pa čondraše z golime rokame spokolen pa zakoplen!

. (ni preverjeno)

Predlagam ukinitev tiktoka in podobnega sranja za en mesec, te vidli razliko.

100-100 (ni preverjeno)

Fsese tou dogaja samo zaradi brezbrižnosti družbe. Lidge fse tou vidijo, samo se, pa namesto ka bi ukrepali rajši fkraj obrnejo ali pa ešče snemajo. Ešče dosta slabše de, ne de dugo ka de tak gratalo kak v Ameriki.

black panter

Ka bi zdaj rada ta ritlasta šmrkla,eno po gobci

Soboski (ni preverjeno)

Spoštovani bralci,

Prav zgrožen sem nad posnetki pretepa mladoletnic v Celju. To je nedopustno in nehumano dejanje, ki kaže na globoko motnjo v odnosih med mladimi.

Iz vaših komentarjev vidim, da ste večinoma enotni v obsodbi nasilja in v izražanju skrbi za žrtev. To je zelo pozitivno in pohvalno. Prav tako ste izpostavili nekatere pomembne dejavnike, ki prispevajo k nastanku in vzdrževanju nasilja, kot so slaba vzgoja, pomanjkanje nadzora, odsotnost vrednot in moralnih načel.

Vendar pa bi vas rad opozoril na nekaj pasti, ki se lahko skrivajo za preveč enostavnimi in pavšalnimi rešitvami. Nasilje ni samo problem posameznikov ali družin, ampak je tudi posledica družbenih in kulturnih vplivov. Nasilja se učimo in ga reproduciramo skozi medije, igre, filme, glasbo in druge oblike zabave. Nasilje je tudi način izražanja jeze, frustracije, nemoči in drugih čustev, ki jih mladi ne znajo ali ne morejo drugače izraziti.

Zato ni dovolj samo kaznovati nasilneže ali jih poslati na terapijo. Potrebno je tudi spremeniti okolje, v katerem živijo in se razvijajo. Potrebno je ustvariti varne prostore za dialog, sodelovanje in medsebojno spoštovanje. Potrebno je vzgajati mlade v duhu nenasilja, empatije in solidarnosti. Potrebno je ponuditi alternative nasilju kot načinu reševanja konfliktov.

To je dolgotrajen in zahteven proces, ki zahteva angažiranost in sodelovanje vseh deležnikov: staršev, učiteljev, vzgojiteljev, strokovnjakov, politikov, medijev in seveda mladih samih. Le tako lahko preprečimo nove primere nasilja in zagotovimo boljšo prihodnost za naše otroke.

Hvala za vašo pozornost in vaše konstruktivne prispevke k tej pomembni temi.

Moški (ni preverjeno)

odlično, razumno napisano..sploh ne vemo kaj se skriva v zafrustrirani mladini!

In reply to by Soboski (ni preverjeno)

Tecumseh (ni preverjeno)

Lepo napisano, manjka pa, da je mladina zadnji vzor za nasilništvo dobila od petkovih kolesarjev!
Kar je res, je res!

In reply to by Soboski (ni preverjeno)

Moški (ni preverjeno)

vse keri so jo maltretejrali na prevzgojo za mladoletne..postavte se v vlogo staršev maltretirane dekline..

Moški (ni preverjeno)

problem je in bo pomanjkanje sočutja med najstniki in da se uspejo dogovorit oz napeljat da se dobijo na strehi stavbein da še eden zakriči : vrzi jo dol! - ljudje, ko so skrajni islamisti v podobnem primeru hujskali najstnici v Afganistanu se je večina Slovencev temu smejala..no zdaj imamo tu primer v praksi!

Monaco (ni preverjeno)

10na1 isto kak eni iz vasi pri Murski....

Saintess (ni preverjeno)

en velki bullshit za članek

Urška zabuhla (ni preverjeno)

jaz imam raje opice
kot otroke

realnoo (ni preverjeno)

Debeli fuknjenec tij si cejli opičnjak. Prekleti psihič socialni.

In reply to by Urška zabuhla (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Spletni mediji bolj vrednotijo in oglašujejo sprevržena dejanja kot normalno, ker so plačani od oglasov. S tem uničujejo madino in odrasle.

čarni vrag (ni preverjeno)

Še najbogše je, da se vpišeš v karate klub.

julka (ni preverjeno)

Nasilništvo
296. člen
(neuradno prečiščeno besedilo)
(1) Kdor z drugim grdo ravna, ga pretepa ali drugače boleče ali ponižujoče kaznuje, ga s silo ali grožnjo z neposrednim napadom na življenje ali telo preganja ali mu jemlje svobodo gibanja, ga prisiljuje k delu ali opuščanju dela ali ga kako drugače z nasilnim omejevanjem njegovih enakih pravic spravlja v podrejen položaj, se kaznuje z zaporom do dveh let.

(2) Če dejanje iz prejšnjega odstavka storita dve ali več oseb ali če je bilo hudo ponižanih več oseb ali če storilec drugega lahko telesno poškoduje, se storilec kaznuje z zaporom do treh let.

(3) Enako kot v prejšnjem odstavku se kaznuje, kdor povzroča nasilje ali ogroža varnost drugih na športnih prireditvah ali v zvezi s temi prireditvami.

anonimec (ni preverjeno)

Te dekleta ki to počnejo nasilje na druge otroke,bi trebali makar so mladoletni kaznovati jih dati v pobolševalnico in vsako uro jih tak mlatiti,kot so tisto sirotico. vse to so krivi starši in vzgoja sploh ne vejo kje jim dragi otroci lepotanke hodijo.Sramota.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice