Foto: Bobo
Po streljanju v Srbiji dva učenca še vedno v kritičnem stanju.

Po strelskem napadu na osnovni šoli v središču Beograda, v katerem je v sredo 13-letni učenec ubil osem učencev in varnostnika, ranil pa šest otrok in učiteljico, sta dva ranjena učenca še vedno v kritičnem stanju, ostali pa so stabilni.

Več tisoč Beograjčanov se je v sredo zvečer na spontanem shodu poklonilo žrtvam napada.

Zdravniki se trudijo po najboljših močeh, deklica še vedno v smrtni nevarnosti

Vršilec dolžnosti direktorja otroške klinike v Tiršovi Siniša Dučić je danes zjutraj sporočil, da je deklica, ki so jo zaradi hude poškodbe glave v sredo operirali, v kritičnem stanju in na intenzivni negi.

Poudaril je, da zdravniki delajo vse, da bi jo ohranili pri življenju, vendar je v smrtni nevarnosti.

Dva dečka, ki sta utrpela lažje poškodbe na nogah, pa sta stabilna in ju bodo predvidoma v prihodnjih dneh izpustili v domačo oskrbo, je povedal po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug.

Direktor kliničnega centra Milika Ašanin pa je danes za Tanjug povedal, da sta dva učenca in učiteljica, ki so jih v sredo operirali, popolnoma v redu ter »povsem stabilni in budni«.

En učenec, ki so ga v sredo skoraj cel dan operirali, pa je buden, vendar je še vedno v kritičnem stanju.

Poziv k odstopu, učenci odkorakali do ministrstva za izobraževanje

Več tisoč Beograjčanov se je v sredo zvečer zbralo na Cvetnem trgu in se poklonilo žrtvam strelskega napada.

Nato so spontano odšli pred ministrstvo za izobraževanje, kjer so stali v tišini, nekateri pa so pozivali k odstopu ministra za izobraževanje Branka Ružića.

Na čelu kolone ljudi, ki se je odpravila proti ministrstvu, so bili učenci osnovne šole Vladislav Ribnikar, kjer se je zgodil napad.

Portal Nove je poročal, da je bilo zborovanje spontano in da so ga vodili učenci omenjene šole, pred katero so Beograjčani prižgali tudi sveče za žrtve.

Na koncu zborovanja so srednješolci bližnje gimnazije pozvali, naj se danes ob 14. uri zberejo in poklonijo žrtvam.

Odprti dve telefonski liniji za podporo svojcem žrtev

Po navedbah francoskega zunanjega ministrstva je bila med žrtvami napada tudi učenka francoske narodnosti, poroča hrvaški portal N1.

V državi so od petka razglasili tridnevno žalovanje, v beograjskih šolah pa so danes pouk začeli z minuto molka, poroča beograjska tiskovna agencija Beta.

Inštitut za duševno zdravje v Beogradu je medtem odprl dve telefonski liniji za podporo družinam žrtev, ki potrebujejo psihološko pomoč in podporo. Na inštitutu za transfuzijo krvi pa v vrsti za darovanje krvi še vedno čaka okoli sto državljanov, poroča srbski portal N1.

Srbsko notranje ministrstvo je medtem danes pozvalo vse imetnike orožja, naj ga vestno hranijo zaklenjenega v sefih ali omarah, tako da je nedostopno nepooblaščenim osebam, zlasti otrokom.

Prav tako je lastnike orožja pozvalo, naj preverijo, ali je orožje ločeno od streliva, ter naj dostop do sefov in omar, v katerih ga hranijo, preprečijo drugim osebam.

V sporočilu za javnost so še dodali, da bo ministrstvo v prihodnjem obdobju izvedlo vse ukrepe, da bi ugotovilo, ali lastniki hranijo orožje v skladu z veljavnimi predpisi.

Lastnikom orožja, za katere bo ugotovljeno, da so orožje hranili malomarno, bodo orožje odvzeli in podali predlog za uvedbo postopka zaradi kršenja zakonov.

Komentarji (4)

. (ni preverjeno)

Z njimi bomo sočustvovali da ne uporabljamo tega sranja na internetu, ki nas uničuje.

novkovicb (ni preverjeno)

pričajte sa djecom

upokojeni školnik (ni preverjeno)

Zdaj bodo vsepovsod iskali krivce, nazadnje nihče ne bo kriv, namesto da bi dali nazaj učiteljem več pristojnosti pri vzgoji otrok in bi starši poslušali kaj jim učitelj pove o njihovem otroku. Tudi v Sloveniji lahko pričakujemo v kratkem kaj takšega.

Julči (ni preverjeno)

Koliko življenj se je z tem streljanjem uničilo koliko staršev je izgubilo otroke ,očeta,sošolca,sošolko vse skupaj je nastala življenska zmešnjava uničil je življenje svojim staršem in na koncu tudi sam sebi in to pri trinajstih letih ko za orožje še vedeti ne bi smel Adijo pamet!

Starejše novice