V sejni sobi Policijske postaje Murska Sobota so se srečali predstavniki policije in pomurskih moto klubov.

S prihajajočim toplejšim vremenom se na cestah pojavlja vse več motornih koles, kar prinaša tudi večjo odgovornost za varnost motoristov.

Policija opozarja na ključne priprave, ki jih je treba opraviti pred začetkom sezone, tako da se vozniki motornih koles zapeljejo varno in pripravljeni.

Med najpomembnejšimi pripravami za sezono je preverjanje aktivne in pasivne varnosti motorja ter motorista. Pri tem je ključno, da so motoristi previdni in opazni na cesti. 

Zavedanje o pomembnosti varnosti v cestnem prometu je še posebej poudarjeno v luči povečanega števila motoristov.

Na sestanku so si izmenjali izkušnje in koristne nasvete

Današnji sestanek med predstavniki Moto klubov Pomurja in policije v Murski Soboti je bil odlična priložnost za izmenjavo koristnih nasvetov in smernic za varno vožnjo v prihajajoči motoristični sezoni.

Na sestanku so udeleženci poudarili pomen predhodnih priprav motoristov pred začetkom sezone, še posebej pa so poudarili pomembnost rednega pregledovanja varnostne opreme ter vozila. 

Poleg tega so bili podani nasveti glede varne vožnje, ki vključujejo upoštevanje prometnih predpisov, spoštovanje omejitev hitrosti in poudarek na opazni vožnji.

»Pomembno je, da se motoristi zavedajo svoje odgovornosti na cesti in se ustrezno pripravijo na vožnjo. S sodelovanjem med moto klubi in policijo lahko izboljšamo varnost v prometu,« je dejal predstavnik enega od moto klubov.

Kot nam je pojasnil Karel Reihs, vodja oddelka za cestni promet na policijski upravi Murska Sobota, je tradicionalno srečanje, namenjeno izobraževanju voznikov motornih koles o varni vožnji v cestnem prometu, kljub pozni organizaciji prineslo dragocene nasvete. 

Izrazil je zadovoljstvo nad odzivom klubov in upa, da bodo ti prenesli naučeno na svoje člane. Statistični podatki kažejo na naraščanje prometnih nesreč z motornimi kolesi, zato je še toliko pomembnejše, da vozniki upoštevajo nasvete glede prilagajanja hitrosti, uporabe zaščitne opreme in predvidevanja dogajanja v prometu. 

»Vsem voznikom motornih koles je potrebno vedeti, da so v cestnem prometu zaradi svoje hitrosti in zaradi silhuete, ki jo predstavljajo težje vidni, zato je pomembno, da predvidevajo promet, dogajanje pred sabo, kaj bi se lahko zgodilo, da prilagodijo hitrost, da uporabljajo ustrezna zaščitna sredstva.

 Obvezna je seveda le motoristična čelada, ki naj bo svetle barve, mogoče celo odsevna, da je bolj vidna, da imajo prižgane luči in da so tudi kombinezoni in ostala zaščitna sredstva odsevna in z odsevnimi trakovi, da so še bolj vidni ponoči,« je dejal.

Nekaj nasvetov za varnost motoristov:

  • Nosite zaščitno opremo: Nikoli ne pozabite na čelado, rokavice, zaščitno obleko in čevlje. Pravilna oprema lahko reši življenje v primeru nesreče.
  • Bodite pozorni na vidnost: Nosite svetla oblačila ali odsevne dodatke, da boste bolj opazni drugim udeležencem v prometu, še posebej v slabih vremenskih razmerah ali ob somraku.
  • Skrbno vzdržujte svoje vozilo: Redno preverjajte pnevmatike, zavore, luči in druge ključne komponente motornega kolesa, da zagotovite njegovo optimalno delovanje.
  • Vožnja pod vplivom alkohola ali drog je nesprejemljiva: Ostanite trezni med vožnjo. Alkohol in droge močno zmanjšajo reakcijski čas in sposobnost vožnje.
  • Spoštujte prometne predpise: Upoštevajte omejitve hitrosti, redno uporabljajte smernike, pazite na mrtve kote in spoštujte pravila cestnega prometa.

Z združenimi prizadevanji lahko motoristi prispevajo k varnejšemu okolju na cestah ter zmanjšajo tveganje za nesreče in poškodbe.

Komentarji (10)

Pat&mat (ni preverjeno)

glavno ka črni že šečejo po soboti

gremilini (ni preverjeno)

Ge je pa te biu največji Sobočki motorist alias gremlin?

HamreKuki (ni preverjeno)

Keri ?
Farič ?

In reply to by gremilini (ni preverjeno)

ĐokoĐabokoĐo (ni preverjeno)

Akrobacije dela z bmwjom...

In reply to by HamreKuki (ni preverjeno)

Lukčev Mesec (ni preverjeno)

Vse je lepo in prav.

Problem so posamezniki, ki ne upoštevajo nikogar in divjajo kjerkoli se pojavijo.

Padulj (ni preverjeno)

In koga vijdimo na teh slikah. Same starejše motoriste. Ge so pa ovi -30 ka so najbole divji tistih pa nega.

smrkci (ni preverjeno)

Nekateri si ne zaslužijo da so motoristi,ker nimajo izkušenj.

Itka (ni preverjeno)

Le čemu je potem avtošola, pa izpit...?

Gostja123 (ni preverjeno)

Na sliki sami športniki.

sidro (ni preverjeno)

Eden od teh motoristov je ljudem pokradel denar in si je kupil moto sedaj se pa dela da je najbolj pameten je pa v resnici psihični bolnik.

Starejše novice