Najem električnega avta vas bo stal občuno manj, kot bi pričakovali, ob tem pa ne boste za gorivo odšteli niti centa. Tudi najcenejši električni avti poskrbijo za dinamično vožnjo po razgibanem Goričkem in vas popeljejo vse do zvezd.

Prva septembrska nedelja je prinesla prijetne temperature in obilo sonca. Kot, da bi se poslavljajoče se poletje poskušalo popraviti letošnjo bilanco neurij, ki so pustošila tudi po pokrajini ob Muri. Odločitev za nedeljski popoldanski izlet tako ni bila težka. Občutno enostavnejše, pa tudi ceneje, kot bi si predstavljati, pa se je bilo na potepanje odpeljati z električnim pogonom.

Ne le za opravke po mestu, ampak tudi za nedeljske izlete

Čeprav je souporaba vozil Avant2Go prvotno namenjena predvsem krajšim vožnjam po mestu, smo se odločili enega izmed električnih vozil preizkusiti tudi na nedeljskem izletu. Na Trgu zmage v Murski Soboti smo s pomočjo aplikacije prevzeli enega izmed vozil Renault Zoe z baterijsko močjo 41 kilovatnih ur. Obljubljeni doseg baterije od 242 do 292 kilometrov je bil več kot dovolj za raziskovanje vzhodnega dela Goričkega.

Eko način je prijeten, a brez njega je vožnja na sever bolj dinamična

Prvi cilj našega potepanja je bilo najbolj severno ležeče naselje v Sloveniji, vas Budinci v Občini Šalovci. In dejansko smo se po asfaltirani cesti zapeljali vse do mejne točke pred porabsko vasjo Andovci, kjer pa so nas zaradi ukrepov sosednje Madžarske na meji pričakale cestne zapore.

Po dobrih 35 kilometrih vožnje smo že spoznali, da izbira EKO načina sicer povsem zadostuje za premagovanje vzponov na Goričkem, a je vožnja ob brez varčevanja vendarle bolj dinamična in zabavna. Kapaciteta baterija je bila na prvem vmesnem cilju na okoli 90 odstotkov.

Tu je pred več kot dvajsetimi leti ‘ugasnilo’ sonce

Izbira prve točke ni bila naključna. Travnik ob manjši kapelici iz leta 1855 in tristo let starem kostanju je bil pred dobrimi 21. leti namreč osrednje prizorišče opazovanja popolnega sončevega mrka. Enega najbolj vznemirljivih naravnih pojavov naj bi si takrat na severu Goričkega ogledalo do 40.000 ljudi. Občina Šalovci, ki 11. avgusta praznuje tudi svoj občinski praznik, je lani tu postavila spominsko obeležje namenjeno Sončevemu mrku, Društvo za razvoj idej Stopaj pa je letos dodalo še informacijsko tabko, ki pod naslovom “Dan, ko je ugasnilo sonce” razlaga takratne dogodke.

Sredi Goričkega brezplačno polnjenje baterije

Čas je bil za popoldansko kavico in tako smo se odpravili do Kava bara Minka v neposredni bližini Cerkve ‘Marijinega obiskanja’ v Markovcih. Po krajšem posedanju na terasi smo se odpravili do lokacije nekdanje osnovne šole, kjer je šalovska občina uredila Turistično namestitveni center Peterloug. Lokacija je namreč izhodišče za učno pot Goričko pod zvezdami, ki jo je v sodelovanju z občino lani uredilo že prej omenjeno društvo Stopaj.

Ob parkiranju avta pri centru Peterloug smo bili prijetno presenečeni nad polnilnico za električna vozila. Kljub temu, da je bilo v bateriji še 85 odstotkov električne energije, smo polnilnico preiskusili. Brez kakršnihkoli težav smo naš najeti Renault Zoe priklopili na brezplačno polnjenje in prikazovalnik v avtu je sporočil, da bo baterija že čez 45 minut povsem napolnjena.

Z aplikacijo do interaktivnih učnih vsebin o astronomiji

Krožna učna pot, ki je dolga 2,5 kilometra je sicer namenjena za izvajanje pouka in izvenšolskih dejavnosti, a tudi za druge obiskovalce ponuja prijetno popestritev izleta ali dopusta na Goričkem. Info stebri so namreč označeni s ploščicami s QR kodo, ki z aplikacijo omogoča hiter dostop do interaktivnih vsebin na spletni strani. Med potjo je tako mogoče spoznati kratko zgodovino astronomije, luno, osončje, zvezde, galaksije in kozmologijo.

Živina na paši spokojno spremljala mimoidoče sprehajalce, domačini ponujali jabolka

Odkrito lahko priznamo, da vse učne snovi nismo ‘predelali’, a nam je tudi zgolj sprehod ponujal lepo nedeljsko sprostitev. Predvsem zaradi konjev, krav in drugih živali, ki se pasejo ob trasi poti, pa tudi zaradi prijaznih domačinov, ki so nam mimogrede ponudili domača jabolka. Morda bi ob poti prišla prav še kakšna klop za počitek, a tudi sedenje na travniku ob krajšem postanku ima svoj čar.

Napolnili smo baterije, svoje in tiste v električnem avtu

Po dobri uri precej počasne hoje smo se vrnili na izhodiščno točko, kjer smo preiskusili še ležalnik ali Zvezdno spalnico, ki je nastala v istem projektu kot učna pot ter se razgibali na nekaj napravah fitnesa na prostem, ki je postavljen ob nekdanji osnovni šoli.

Baterija na električnem avtu je bila medtem že povsem napolnjena, zato smo ves preostanek vožnje opravili ob izklopljenem EKO načinu. Ženski del popotniške zasedbe se je med vožnjo na glas poigraval z mislijo, da bo ob nakupu naslednjega osebnega vozila električni avto na vrhu seznama želja.

Popoldanska ribja pojedina v Lončarovcih

Nadaljevanje poti je bilo predvsem panoramsko. Vozili smo se proti Šalovcem in tam zavili v smeri Hodoša. Čez Krplivnik, Domanjševce in Ivanjševce smo se zapeljali do Lončarovcev, saj je že nekaj časa minilo od našega zadnjega obiska tamkajšnje Okrepčevalnice pri ribniku, ki ji mnogi pravijo tudi ‘Močvara’. Izbrali smo njihovo najbolj znamenito jed postrv na žaru s prilogo in nismo bili razočarani. Okrepčevalnica je sicer odprta le ob sobotah in nedeljah, po besedah natakarice pa bodo letošnjo sezono ‘raztegnili’ vse do 1. novembra.

Povratek v Mursko Soboto s precejšnjim ovinkom

Ob že skoraj pozni popoldanski uri je bil čas za povratek proti Murski Soboti, a s precejšnjim ovinkom čez Prosenjakovce, Čikečko ves, Motvarjavce in Bukovnico proti Bogojini, kjer je sledila le še vožnja nazaj na izhodišče našega izleta, kjer smo tudi vrnili najet električni avto. Z vmesnim polnjenjem je ob koncu izleta prikazovalnik obljubljal še vsaj 150 kilometrov vožnje.

Stroški nedeljskega potepanja
Celodnevni najem Renault Zoe pri Avant2Go – 24,50 EUR
Dve kavi, Cedevita in Coca cola v Kava bar Minka – 4,80 EUR
Dve porciji postrvi s prilogo, pivo Union in voda Zala – 20,50 EUR
Skupaj – 49,80 EUR

Prevozili več kot sto kilometrov, a za gorivo nismo odšteli niti centa

Souporaba električnih avtov pri Avant2Go se sicer obračunava glede na minute najema in prevožene kilometre. Ko pa uporabnik z vsoto kilometrov in časa doseže najvišjo dnevno ceno najema, ta velja 24 ur od začetka najema. Kljub temu, da smo torej avto uporabljali skoraj pet ur in prevozili 102 kilometra, smo za najem plačali 24,50 evrov.

Cena najema bi bila ista, če bi v 24 urah prevozili tudi 500 kilometrov, kar je z malo iznajdljivosti pri načrtovanju poti in vključevanju lokacij s hitrimi polnilnicamo povsem izvedljivo.

Cena najema je po našem kratkem pregledu, sicer resda redkih ponudnikov najema vozil v Pomurju, občutno najcenejši enodnevni najem avta. Ob tem pa vas gorivo za vožnjo ne bo stalo popolnoma nič.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Račka (nepreverjen)

Boga mi
Zdaj že 3 oglasne prispevke zapakirate v krinko "turistične reportaže" po zakotnem goričkem?

pikii (nepreverjen)

V ceniki avantgo na pripeton linki je dnevna cena za zoe 49Eur! Kak ste doubili 50% popusta?

Maiki (nepreverjen)

Komaj cakan da bomo vsi vozili te baterijase, zanimivo de cakati celi dopust ka priden na vrsto na hitri polnilnici na avtocesti,

Starejše novice