Koronavirus je zelo prizadel turizem in vse, ki so tako ali drugače povezani z njim. A tudi ta panoga se počasi postavlja nazaj na noge. Zaživele so tudi turistične točke, ki so priljubljena tarča tako domačih, kot tujih obiskovalcev.

Ob koncu epidemije se življenje vrača nazaj v stare tirnice, zagnal se je tudi turizem in ljudje so se ponovno podali na oglede turističnih točk v Pomurju, kjer so nestrpno čakali, da se vrnejo obiskovalci. Preverili smo, kako poteka obisk in kakšni so prvi vtisi ob ponovnem odprtju v Paviljonu Expano, Doživljajskem parku Vulkanija in na razglednem stolpu Vinarium Lendava.

Ponudniki pravijo, da so ljudje povsem sproščeni in so na koronavirus skorajda že pozabili. 

Uvedli bonton obiska

Kljub ponovnemu zagonu in koncu epidemije pa se morajo obiskovalci držati navodil in ukrepov. Tako je v Paviljonu Expano vstop možen zgolj z maskami, potrebno je paziti na higieno rok, vstop pa je omogočen le zdravim osebam, poudarja vodja paviljona Helga Lukač. Expano, ki je v lanskem letu zabeležil 17.530 obiskovalcev, obiskovalcem ponuja interaktivno izkušnjo, uporabo zaslonov na dotik in polet z balonom s pomočjo VR očal. 

"Preden si obiskovalec nadene VR očala, si namesti še eno masko, 'podmasko' in šele nato pridejo VR očala. Tudi pri tej izkušnji pa je na voljo razkužilo," razloži Lukačeva in dodaja, da tudi zaslone na dotik ob vsaki uporabi razkužijo.

Pogrešajo organizirane skupine

Nekaj manj kot trideset kilometrov od paviljona Expano se lahko gostje ponovno povzpnejo tudi na stolp Vinarium. Martina Bukovec iz Zavoda za razvoj in turizem Lendava, ki upravlja s 53,5 metrov visoko atrakcijo sredi Lendavskih goric, pravi, da se zdi, da je koronavirus že skorajda pozabljen. 

"Videti je, da so obiskovalci kar precej sproščeni, saj so očitno pričakovali ta čas po koroni, da se spet lahko družijo in gredo na oglede in obiske," meni Bukovčeva, ki pa priznava, da se pozna predvsem pri obisku, saj organiziranih skupin praktično ni.

Vinarium Lendava je sicer od odprtja septembra 2015 do sedaj zabeležil že čez 400.000 obiskovalcev, obisk pa se je vsako leto vztrajno povečeval.

"Stolp je imel v takem obdobju lani kar precej dober obisk, a organiziranih skupin, ki jih pripeljejo agencije in društva, zdaj ni," pojasnjuje in še dodaja, da sedaj beležijo predvsem obiske individualnih gostov oziroma družin.

Vrnitev tujih turistov

Ta tip gostov prevladuje tudi v Doživljajskem parku Vulkanija na Goričkem, kjer so ukrepi odvisno tudi od števila ljudi, ki so na ogledu. 

"Če je skupina manjša in sta na ogledu samo ena ali dve družina, ki držita razdaljo, maske niso potrebne. V nasprotnem primeru pa si jih obiskovalci morajo nadeti in se ogled opravi z maskami," pravi direktorica Zavoda za upravljanje kulturne dediščine Grad Danijela Krpič.

Razmere se sicer umirjajo tudi v turistični panogi, toda vprašanje ostaja, kdaj spet vse kot po starem in bo tudi obisk na isti ravni kot je bil pred koronavirusom. Doživljajski park Vulkanija je sicer v letu 2019 zabeležil 36.005 obiskovalcev, pogrešajo pa predvsem tuje turiste.

"Na prvi pogled zgleda, kot da je že vse normalno, seveda pa upoštevamo še vse ukrepe. Mi upamo, da se vrnemo nazaj v stare tirnice, obisk se pa vsak vikend povečuje," še pravi Krpičeva.

Za obisk so v minulih tednih skrbeli predvsem domači gostje, z odprtjem meja pa se k njim znova vračajo tudi tuji turisti. 

Komentarji (16)

čarni vrag (ni preverjeno)

od kdaj pa je Expano turistična atrakcija
morda za lumpen proletariat
za nas poštene je drvarnica

MANGUP (ni preverjeno)

OD KDAJ JE EXPANO TURISTIČNA ATRAKCIJA ? Kaj pa je potem v tej drvarnici tak zelo turistično atraktivnega ? Vinarijum Lendava je že turistična atrakcija pa ne zaradi samega objekta, ampak recimo razgleda na vrhu stolpa. Drvarnica, kaj maš videti z ene strani ropotijo Pomgrada, z druge strani avtocesta, vmes pa še prašičja farma, ali je to atrakcija ? To je spomenik rdečih soboških komunistov zaradi katerega bo še mnoge bolela glava, ko se samo oblast menja v Soboti. Da je to tak govori seveda obleka - rdeča Lukačeve iz drvarnice. Pojma nimate kaj pomeni turistična atrakcija ampak morate pisati in terati to mantro non stop ker so naročile vaše gazde.

12 (ni preverjeno)

Naj se vsaj priblizno obisk vrne na stare tirnice.Veliko uspeha vsem pri trzenju

Janšković (ni preverjeno)

Kaj pa drugi breg Mure??? A tam ni Pomurje??

LOL35 (ni preverjeno)

Ne, tam je Prlekija.

In reply to by Janšković (ni preverjeno)

Janšković (ni preverjeno)

To si mislite ti pa vaši vinopiteki. Še v Mariboru so prepričani, da so Bioterme v Prekmurju :)

In reply to by LOL35 (ni preverjeno)

Janez 78 (ni preverjeno)

Ka je pa tau za besede?? vinopiteki ?? Prasec zamazane!!! Tij se pa kokica?? Hahaha

In reply to by Janšković (ni preverjeno)

Janšković (ni preverjeno)

"Vinopitek" je neologizem na žalost pokojnega Marka Kočarja, preklemani nerazgledanec.

In reply to by Janez 78 (ni preverjeno)

kuntakinte (ni preverjeno)

... je Pomurje ... samo nega nindri nikaj pametnoga ... samo si poglednite v Radanj ... Radence ... vse, ka je bilou od turizma so zapravili ... šče Radin de Sava turizem dokraja vničo ...

In reply to by Janšković (ni preverjeno)

Direth7 (ni preverjeno)

Mamo velko ponudbo! Sočna vilica pa prijateljski špirič band v centru. Tou pa je tude vse ka znamo in premoremo...ka bi pa bili kulturno v korake z čason, pa se pač nede nikole v ms zgodilo! Žal...

kuntakinte (ni preverjeno)

... nekoga že bolij glava ... zakoj pa je Židan odstupo z mesta precednika svoje partije? ...

rotkiV (ni preverjeno)

Po mnenju nekaterih poznavalcev iz špekulativnih razlogov oz. zato, ker mu je postalo vroče pod stopali.

Gnom (ni preverjeno)

Ne ven ka vas moti te expano, mene edino ime. , cudno neprekmursko- slovensko... te pejneze bi tak zapravili , bar mamo kama v z sobote iti , nikomu pa na pamet ne spadne ka bi se buno zakoj nedelajo kolesarskih stez, razmin ka se z tejmi velkimi avtojami trbe vozickati cejli den po soboti, samo turisti bi se mogoce rajsi z biciklnom pripelali z moravec v soboto, zdaj pac mores biti reden rambo ce si vupas na nase ceste kolesarit za rekreacijo

Vipko
Truplo

To, da ima Sobota zelo slabo kolesarsko infrastrukturo pišemo na veliko. Sama "drvarnica" po svoje ne bi bil ravno tako velik problem. Ta je nastal ob zapravljanju preveč denarja za njeno postavitev kljub odporu precejšnjega števila prebivalcev. Sedaj niti ni vprašanje, da to "čudo" posluje z izgubo, čeprav neki opisni podatki kažejo nasprotno. Neka neodvisna revizija bi pokazala dejansko stanje, tega pa ni. Nekaj desettisočakov pokritja izgube vsako leto bi se še preneslo, če bi imela ta vsebina neki dolgoročni pomen, vizijo. Tega po mojem ni. En dan... ko ne bo več nihče pripravljen vlagati v objekt... bodo to zarasle koprive, kakor se pravi. Žal!
Zato pa imamo take kolesarske steze, katere to niso, polno poškodovanih cestišč, ker se pač denar razmetava v napačne zadeve. Veliko tega bi se lahko zgradilo, popravilo, če se ne bi gradila "drvarnica"... še ime je čudno in nič kaj ne spominja "na okno v svet!"
Tudi tvoja opazka o kolesarjenju turistov iz Moravskih toplic v Soboto je čisto na mestu. Kdor ne uporablja navigacije oz. slabo pozna teren... Soboto bo že našel, ampak peljal se bo po popolnoma neoptimalnih prometnih rešitvah. Za začetek je dovolj samo, da zaide na cesto od Čarde do BTC-ja... in glede na promet in obnašanje avtomobilistov bo lahko rekel, da se je ponovno rodil.

In reply to by Gnom (ni preverjeno)

Gnom (ni preverjeno)

ce se dobro spomnin je bil natecaj za ime te drvarnice, med drugin, je bil guc tuj za ime DVERI, beseda je nasa, pa tudi tujcem ni tezka za izgovorjavo, ali pejnezi so se dali za to sklepanko, mi niti X nimamo v abecedi. Ka se pa tice kolesarskih stez bi jih lahko enostavno financirali z denarjem ki bi ostal ci nebi delali taksnih nepotrebno kompliciranih krozisc kak so aktualna od par let nazaj,

prekmurski123osel (ni preverjeno)

Prekmurje je nej več v lasti Slovenije

Starejše novice