Turizem je že štiri mesece v mirovanju, zato smo v pomurskih termah preverili, kako se soočajo s ponovnim dolgotrajnim zaprtjem in kako se ob izboljšanju epidemiološke situacije pripravljajo na ponoven zagon.

Turistična panoga je tista, ki je v epidemiji prva morala zaustaviti svoje kolesje in bo praviloma tudi med zadnjimi na vrsti pri sproščanju ukrepov. Šušlja se, da naj bi bilo postopno odpiranje turističnih kapacitet mogoče v rumeni fazi, za hotele pa bi ta dan lahko nastopil v začetku aprila. Seveda pa bo vse odvisno od epidemioloških razmer.

Popularnost turističnih bonov

Država je sicer s številnimi ukrepi skušala stopiti nasproti turističnim podjetjem, med njimi pa je zagotovo eden najbolj priljubljenih turistični bon. Izdanih je bilo za 345 milijonov evrov turističnih bonov, do 1. oktobra lani pa jih je bilo unovčenih več kot 833 tisoč v skupni vrednosti skoraj 114 milijonov evrov.

Boni so bili zelo popularni tudi v Pomurju, saj je denimo občina Moravske Toplice pristala celo na četrtem mestu v državi po številu unovčitev. V tej pomurski turistični destinaciji je bilo tako unovčenih 42.551 bonov v skupni vrednosti dobrih 6 milijonov evrov. 

V Vivatu 2,5 milijonske investicije

Ravno v Moravskih Toplicah se trenutno izvajajo največje investicije in to v Termah Vivat, kjer so že prvi val epidemije izkoristili za določene renovacije. Tokrat so šli še nekaj stopničk višje, lastnik Metod Grah celo pravi, da so trenutno največje gradbišče v Sloveniji. 

»Praktično ni kotička hotela, ki ne bi bil tako ali drugače del prenove. V celotni Evropi je turizem v krizi, zato moramo biti pripravljeni, da ob ponovnem zagonu startamo iz prve pozicije,« poudarja Grah. 

Najpozneje do konca junija bodo tako zaključili naslednje investicije:

  • razširitev glavne restavracije Vivat s teraso
  • prenova kopalnic v vseh hotelskih sobah
  • izgradnja pivske fontane v restavraciji Vivat
  • razširitev obstoječe kuhinje s show cooking-om
  • razširitev notranje bazenske restavracije
  • prenova lobby bara
  • izgradnja druge faze vodne fontane z vodnim sveto,
  • izgradnja novega zunanjega bazenskega kompleksa ter izgradnja 6 zvezdičnega avtokampa.

Grah: Večina vladnih ukrepov je vrhunskih 

Vrednost vseh investicij znaša okoli 2,5 milijona evrov, po besedah lastnika pa jih financirajo pretežno z lastnim kapitalom. Investicij, ki jih izvaja kar 15 podjetij iz regije, pa ne bi mogli izvajati, če ne bi bilo številnih vladnih ukrepov, s katerimi so lahko pokrivali posledice izpada prihodka in preprečili odpuščanje. 

»Kdor pravi, da naša vlada nič ne naredi, tisti, ali ne ve, za kaj se gre, ali laže, krade ali ima neke druge interese. Večina ukrepov je vrhunskih. Brez subvencioniranja čakanja na delo smo mrzli, tudi pokritje fiksnih stroškov je zelo dobrodošlo,« ocenjuje Grah. 

Pri tem seveda ne pozablja na turistični bon, katerega uvedbo je sam predlagal vladni svetovalni skupini. Opozarja, da je vsak neizkoriščen bon pravzaprav izguba za državo, saj ima vrsto multiplikativnih učinkov na celotno gospodarstvo, predlagal pa bo, da bi bil v bodoče možen prenos bona tudi na 'drugo koleno'. V Vivatu pa so nezadovoljni z ukrepi, ki niso prišli do izraza, pri tem izpostavljajo garancijsko shemo preko SID banke.

»Za vse ostalo pa lahko damo kapo dol in upamo, da ne bo predolgo trajalo. Mi načrtujemo odprtje s prvim aprilom in do takrat moramo večino del končati, seveda pa ni odvisno od nas,« še pravi Grah in dodaja, da se bo razlika videla pri tistih, ki so čas zaprtja maksimalno izkoristili.

Izpad zaradi epidemije v višini 35 milijonov evrov

V konkurenčnih Termah 3000 je od 24. oktobra 2020 odprt zgolj hotel Ajda, kjer ostajajo na voljo zdraviliškim gostom in za ostale izjeme v odloku. Kot pravijo v Savi Turizem, je število zdraviliških gostov približno na enaki ravni kot zadnji dve leti.  V Moravskih Toplicah so pod okriljem Save Turizem sicer trije hoteli, poleg Ajde še 5-zvezdična Livada in 4-zvezdičen hotel Termal.

Ocenjujejo, da bo izpad prihodkov iz naslova zaprtja kapacitet približno visok 35 milijonov evrov, opozarjajo pa, da svetovni turistični analitiki ocenjujejo vrnitev turizma na nivo iz leta 2019 šele v letu 2024. 

Kot pravijo v skupini Sava Hotels & Resorts, so pripravljeni na ponovni zagon nastanitev, in se tega veselijo, najbolj pa se veselijo, da bodo lahko spet navduševali goste z gostoljubjem in odličnimi, avtentičnimi ter trajnostnimi produkti. Ob tem izpostavljajo raznolikost njihove ponudbe in naravne danosti, maksimalno skrb za varnost gostov in zaposlenih ter 100-odstotno dezinfekcijo sob z najnovejšo tehnologijo popolne dezinfekcije, ki ima anti covid-19 certifikat. Obenem so že po prvem valu uvedli  covid garancijo s 100-odstotno brezplačno odpovedjo v primeru epidemije. 

Želijo si pravočasnih informacij o ponovnem odprtju

V Savi Turizem pozdravljajo sofinanciranje čakanja na delo in sofinanciranje fiksnih stroškov, a opozarjajo, da bi bilo potrebno sprejeti še dodatne ukrepe, kot jih je vladi predlagala Turistično gostinska zbornica. Pri tem izpostavljajo direktno enkratno pomoč za izgubo prometa in tudi novo izdajo turističnih bonov. Kar se tiče odločitve o ponovnem odprtju, pa pričakujejo pravočasno informacijo za pripravo trženjskih aktivnosti, saj »se rezervacije gostov ne zgodijo iz danes na jutri«. 

Glede možnosti uvedbe tako imenovanih 'cepilnih potnih listov' pa pravijo: »Vsekakor menimo, da je v tem situaciji na prvem mestu zdravje ljudi, če bo sprejeta odločitev o uvedbi cepilnih potnih listov bo ta, verjamemo, na podlagi strokovne ocene oziroma predvidenega učinka takšne listine na zdravje ljudi.«

Državni turizem kmalu pod eno državno streho

Sava Turizem naj bi bila sicer eden izmed glavnih členov načrtovanega turističnega holdinga, s katerim želi vlada pod eno streho združiti lastništvo in upravljanje turističnih podjetij z državnim lastništvom. Kot je dejal gospodarski minister Zdravko Počivalšek za TV Idea, ne gre za podržavljanje podjetij, ampak jih želijo bolje upravljati in vanje investirati. 

Glede holdinga je sicer Metod Grah iz Term Vivat skeptičen. Kot opozarja, bo moral stati na zdravih temeljih in imeti vzpostavljeno dolgoročno strategijo

»Ni pomembno, če je lastnik tuj ali domač, jaz ločim le dobre in slabe lastnike.  Če je filozofija, da se vse skupaj poveže in nato dober management ta podjetja pripelje do dobičkov, da se potem ta lahko po dobri ceni prodajo, se pod to lahko podpišem,« meni Grah.

VIR: Terme Banovci

Računajo na odprtje za velikonočne praznike

V Termah Banovci čas zaprtja izkoriščajo za vzdrževalna dela in investicije, kolikor jim to dopuščajo finance. Obenem so v tem času vpeljali tudi razne novosti, reorganizacijo in oblikovali plane za v prihodnje. Z državnimi ukrepi so zadovoljni, saj brez njih ne bi mogli ohranjati delovnih mesti, pri tem poudarjajo subvencioniranje čakanja na delo in delno povračilo fiksnih stroškov. 

»Sedaj, ko se je začelo cepljenje, ponovno na situacijo gledamo pozitivno in si želimo, da bi se do junija 2021 prebivalci precepili,« še pravijo v prleških termah, kjer upajo, da bodo za velikonočne praznike že lahko gostili prve goste.

Vir: Bioterme Mala Nedelja

Pomembno bo sprotno prilagajanje trgu, a kdo bo delal?

V Biotermah Mala Nedelja so čas zaprtja izkoristili za izgradnjo dodatnih sob v hotelu, nova pridobitev pa je tudi sončna elektrarna na parkirišču nasproti hotela, ki bo s svojo konstrukcijo služila tudi kot pokrito parkirišče za goste. Državni ukrepi so tudi v Biotermah preprečili masovno odpuščanje, a opozarjajo na težavo glede pomanjkanja kadra ob ponovnem zagonu. Kadrovska problematika v gostinstvu in turizmu je bila že pred epidemijo prisotna, sedaj ko so se ti še v večjem delu prezaposlili v drugih dejavnostih, pa bo še toliko večja.

V Biotermah, ki jih vodi Miran Blagovič, pozdravljajo uvedbo turističnih bonov in menijo, da bi jih bilo dobro podaljšati še za leto 2022, sploh glede na čas trajanja epidemije in stanje v turizmu. 

Datuma odprtja ne želijo napovedati, a se zavedajo, da bo za okrevanje turizma potrebno veliko časa. »Verjetno pa je treba dodati, da še kar nekaj časa ne bo 'vse po starem, saj nas, tudi ko bomo odprti, čaka veliko izzivov. Zelo pomembna bo fleksibilnost in sprotno prilagajanje trgu,« so še poudarili. 

Gre hotel Lipa po četrto zvezdico?

V Termah Lendava na naša poizvedovanja niso odgovorili, a kot smo uspeli neuradno izvedeti, tudi tam čas zaprtja izkoriščajo za renovacije.

Tako so se lotili prenove hotelskih sob, apartmajskega naselja in nato še avtokampa.

Novo vodstvo sicer ne skriva, da bi želeli za hotel Lipa pridobiti še dodatno zvezdico. Trenutno jih ima namreč tri. 

Milijoni za turizem iz državnega načrta 

Turizem bo skupaj s kulturo deležen tudi velike evropske finančne injekcije. Iz predloga nacionalnega Načrta za okrevanje in odpornost izhaja, da je za ti dve področji rezerviranih 140 milijonov evrov nepovratnih sredstev in še 200 milijonov evrov povratnih sredstev.  

»Povratni instrument bo namenjen reševanju strukturnih problemov v turizmu, zlasti tistih ki se nanašajo na nizke ravni investicij v turistično infrastrukturo, ter ki se nanašajo na nizko dobo bivanja v  turističnih nastanitvah in nižji ceni na prodano enoto, ki jo turisti plačajo za nastanitve v turističnih nastanitvah zaradi zastarelosti in dotrajanosti turistične infrastrukture oziroma kapacitet,« je denimo navedeno v internem dokumentu, ki smo ga uspeli pridobiti v uredništvo. 

Vir: RFF (interni dokument)

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
smrkci (nepreverjen)

Vladi povejte da nam naj dajo bone mislim nove ker sem prejšnje že vnovčil.

+- (nepreverjen)

Zakoj se pa samo turizem omenja za tej bone, druge dejavnosti pa naj crknejo!?

Delavec na minimalcu (nepreverjen)

Ta vlada za delavca in navadnega smrtnika ni naredila čisto nič,ne krademo drugače misleči krade pa vsak delodajalec,ki delavca minimalno plača med njimi je tudi Vivat,Največje gradbišče v sloveniji..kje pa samo Pomgrad ima v Mariboru tri krat večje gradbišče kot je celi kompleks Vivata.

SLOVENSKA MAFIJA (nepreverjen)

Zdaj jim država (to smo mi vsi davkoplačevalci) izdatno pomaga, da še lahko prenavljajo TE PA DA BODO ENKRAT ODPRLI PA DO NAM KI JIM PREKO DRŽAVE POMAGAMO, TAK VDARILI CENE, DA SLOVENCI NE MOMO MOGLI TO PRENESTI, TUJCEV PA ŠE DOLGO , DOLGO NE BO, EVO TO JE SLOVENSKA MAFIJA.

Shevon Okkampitiya (nepreverjen)

Covid je resnično slabo vplival na turizem
https://www.youcutapk.com/

Nbool (nepreverjen)

Ukrepi so naredili krizo ne pa prehladek banda kriminalna podkuplena! Nateg stoletja!

.... (nepreverjen)

Vlada dela vrhunsko , seveda ta vlada močno presega nivo burk na gasilskih veselicah , pa tudi bazeni so polni kolikor vidim, no.

Starejše novice