Dejan Židan je na gospodarskega ministra naslovil vprašanja povezana s promocijo Pomurja v lanskem letu, turističnem obisku in o načrtih za promocijo regije v letošnjem letu.

Poslanec socialnih demokratov je že maja lani postavil poslansko pobudo o dodatni promociji turistično manj prepoznavnih območij, med drugim tudi Pomurja, letos pa je na Počivalška naslovil še dodatna vprašanja.

Zanimalo ga je, kakšne promocijske aktivnosti so bile izvedene za pomursko regijo, kakšen je bil turističen obisk v letih 2019 in 2020 ter kakšne načrte imajo pristojni za promocija Pomurja letos. 

Prevečkrat zapostavljeni in spregledani

Kot je poudaril Židan, je bilo Pomurje zaradi različnih razlogov v mnogo pogledih, tudi turističnem, zadnja desetletja prevečkrat zapostavljeno ali spregledano. Po njegovih besedah je bila v preteklosti regija predvsem na področju turizma prevečkrat prepuščena svoji lastni iniciativi, ob tem pa je Pomurje tudi zaradi slabših ekonomskih in razvojnih kazalnikov nasproti ostalim regijam že tako v deprivilegiranem položaju. 

Pomurje ena najbolj obiskanih regij 

Pomurje, kot ena izmed 35 vodilnih destinacij slovenskega turizma, je za digitalno promocijo in razvoj novih produktov v letih 2018-2019 prejela 202.500 evrov, v teku pa so tudi projekti na osnovi javnega razpisa za dvig kompetenc vodilnih turističnih destinacij in razvoj turistične ponudbe v vodilnih turističnih destinacijah v letih 2020 in 2021. Od skupne višine razpisanih sredstev, slabih 5,5 milijonov evrov, je Pomurje upravičeno do sofinanciranja v višini 258.225 tisočakov, odgovarjajo na gospodarskem ministrstvu.

Kar se tiče turističnega obiska, je leta 2019 Pomurje zabeležilo dobrih 345.000 prihodov in 1,07 milijona prenočitev. V epidemičnem letu 2020 je bilo prihodov za 37 odstotkov manj, saj so v regiji potrdili slabih 218 tisoč prihodov in za 32,2 odstotka manj prenočitev, kar pomeni, da so turisti v Pomurju lani ustvarili dobrih 728 tisoč prenočitev.

Ob tem na gospodarskem ministrstvu izpostavljajo, da je bilo Prekmurje v  raziskavi »Ocena potenciala domačega gosta«, ki so jo na Slovenski turistični organizaciji (STO) izvedli v letu 2020, tretja najbolj obiskana regija takoj za Obalo in Gorenjsko. 

"Segmentna skupina, ki prevladuje pri obiskovanju Prekmurja so muze, ki si primarno želijo poskrbeti zase (razvajanje, sproščanje)," so zapisali v odgovoru na poslansko vprašanje. Gre sicer za razporeditev skupin na osnovi prevladujočega motiva v turizmu, poleg muz obstajajo še raziskovalci in družabniki.

V pripravi nova strategija slovenskega turizma

V letu 2021 STO ponovno načrtuje objavo javnega razpisa za vodilne destinacije v vrednosti 1,2 milijona evrov ter javni razpis za receptivne turistične agencije in operaterje turističnih potovanj v vrednosti dveh milijonov evrov. Na prvi razpis se bo lahko prijavila tudi vodilna destinacija Pomurje, na drugega pa turistične agencije iz regije. Gospodarsko ministrstvo napoveduje še motivacijske in digitalne kampanje ter aktivnosti na področju poslovnih dogodkov, ki bodo zajemali Pomurje. 

"Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je naročilo evalvacijo izvajanja Strategije trajnostne rasti slovenskega turizma 2017–2021, ki je v teku. Na osnovi ugotovitev evalvacije bomo pripravili smernice za pripravo nove strategije, ki bo tokrat veljala daljše obdobje, in sicer 2022-2028. V pripravi je mednarodni javni razpis za pripravo nove strategije, ki bo vključevala tudi strategijo trženja slovenskega turizma. V pripravo novega strateškega dokumenta bodo tudi tokrat vključeni vsi deležniki slovenskega turizma," je še navedeno v zaključku odgovora, pod katerim je podpisan gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Celoten odgovor ministra is lahko preberete tudi v nadaljevanju.

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
prekmurec75 (nepreverjen)

Prekmurje nebo nikoli napredovalo ampak ce se odcepimo od Slovenije bode se nas standar vzignil pod Slovenijo smo propadli narod

prekmurec75 (nepreverjen)

Prekmurje nebo nikoli napredovalo ampak ce se odcepimo od Slovenije bode se nas standar vzignil pod Slovenijo smo propadli narod

Slovenski Prekmurec (nepreverjen)

Pomagaj si sam in bog (država) ti bo pomagal.

Saaššš (nepreverjen)

Malo inači se tou glazi:
Pomagaj si in Bog ti po pomagal,
Znajdi se in Bog se bo znašel.

In reply to by Slovenski Prekmurec (nepreverjen)

prdni lujza (nepreverjen)

bravo židan zdaj boš cvila kda več nejsi v vldi.Bodi rajši tiho pa rep med noge kak komik potli pa cviliš

rotschild (nepreverjen)

Vs tist šoder ka so izkopali, se je najbole okoristil židun vlkoglavi, Mrš!
Ima da nan vratiš vse ka si v žepe spravo lopov pohlepni!

Cezar (nepreverjen)

Lublana promovira Kranjsko goro, Portorož, Brda, Sočo, Bled. Naši poslanci bi pa dali cejlo prekmurje za eno garsonjero v Lublano. Roko na srce, pa tudi prekmurski turistični delavci, gostinci, vinarji promovejrajo samo sak samoga sebe ... nega skupnoga nastopa kak je npr pri vinaraj v brdaj.

Starejše novice