Foto: Jure Banfi
Olimpijski komite Slovenije je kot krovna športna organizacija ostro obsodil vsa dejanja, ki niso v okviru vrednot športa, so zapisali v izjavi za javnost.

Huliganstvo, kot so mu bili priča na nogometni tekmi med Muro in Mariborom, je nesprejemljivo in škodljivo tako za športno skupnost kot za družbo kot celoto, dodajajo pri olimpijskem komiteju.

»Huliganstvo na športnih prireditvah, kot se je dogajalo na nogometni tekmi Mura - Maribor, ali kjerkoli drugje v športu, je nesprejemljivo in škodljivo tako za športno skupnost kot tudi za družbo kot celoto,« so zapisali v izjavi za javnost.

Takšni incidenti šport prikazujejo v negativni luči

Pravijo, da so z veliko zaskrbljenostjo in zgroženostjo sprejeli novico o incidentu, ki se je zgodil v 21. krogu Prve lige Telemach med Muro in Mariborom.

»Takšna dejanja povzročajo neprijetne in nevarne okoliščine za igralce, gledalce in ostale udeležence ter lahko povzročijo resne poškodbe, predvsem pa takšni incidenti šport prikazujejo v negativni luči, kar lahko vodi v izgubo zaupanja javnosti v športne dogodke in njihove organizatorje,« so dodali.

Obsojajo vse oblike nasilja

Olimpijski komite Slovenije spodbuja pozitivne vrednote športa, kot so fair play, spoštovanje igralcev in navijačev nasprotnih ekip ter športna strast, brez agresivnosti in nasilja.

Sodelovanje v športu bi moralo biti priložnost za povezovanje ljudi in gradnjo skupnosti, ne pa za spodbujanje sovraštva in nasilja, so nadalje zapisali pri krovni športni zvezi.

»Zato je ključnega pomena, da se vsi aktivno zavzemamo za ohranjanje teh vrednot ter absolutno obsodimo vse oblike nasilja in nespoštljivega vedenja na športnih prireditvah,« so dodali.

Potrebno ravnanje na sistemski ravni

Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Franjo Bobinac je pozval k ponovnemu premisleku in ravnanju na sistemski ravni. 

»Odgovornost vseh deležnikov v športu, vključno z institucijami in organi pregona, je ključna pri zagotavljanju varnosti in integritete športnih dogodkov. 

Sistematični pristop k preprečevanju huliganstva, nasilja in nešportnega ravnanja na športnih prireditvah je nujen za ohranjanje integritete športa ter zaščito vseh udeležencev.«

Za konec so pri olimpijskem komiteju poudarili, da morajo športne prireditve ostati varno okolje za vse udeležence, zato menijo, da je treba nemudoma pristopiti k sistemskim izboljšavam, ki bodo učinkovito preprečile tovrstne in podobne incidente v prihodnje.

Komentarji (5)

trg zmage

"Sistemsko reševati probleme, razmišljamo o tem in onem, obžalujemo to in ono, vso društvo se mora spoprijeti s huligani.................. ipd."
Več ali manj vsi samo nekaj nakladajo in se skrivajo za raznimi predpisi. Od predsednika vlade do ministra za delo in šport, do tega OKS-a, pa krovne organizacije, samo Čeferin še manjka, da kaj pove. Od besed je potrebno priiti k dejanjem in to bi morali narediti že včeraj, kakor se temu pravi žargonsko!
Če zakon, predpis izrecno ne prepoveduje tega, takoj prepovedati navijaško skupino Viole. Potem še te in one, če se zgodi kaj podobnega. Dobesedno se temu pravi kolektivno kaznovanje in prepoved obiska tekem bo najbolj bolela. Navijaških skupin počasi niti ne bo, saj močno dvomim, da imajo ti huligani glave za razmišljanje? Klubi so veliko če ne največ krivi... nehajte tem skupinam plačevati vstopnice, pa financirati potovanja in še kaj.
Soboško varovanje prevetriti, pridejo sem igrati Mariborčani in varovanje je mariborsko? Ej, dajte no, pa saj bo prvi april čez mesec in pol.

- (ni preverjeno)

Ja no či je dosta pisanja o ton je možnost ka se kaj pametnoga napravi v to smer. NZS je pri toj stvari sokrivec zaradi ščitenja huliganov. Trbej strogo zakonodajo pa sodnijke keri do obsoudili razgrajače. Ka se zakona tijče se v Sloveniji nede zgoudilo čista nika, zatou ka je Slovenija brezpravna država in nemamo kaj pametnoga od oblasti čakati.

In reply to by trg zmage

Gost55 (ni preverjeno)

(FOTO) Medtem ko se Slovenija zavzema za premirje, je Janez Janša v Izraelu predstavljal lastna stališča

In reply to by - (ni preverjeno)

ena pač (ni preverjeno)

Dragi moj Gost55 a si ti malo sfalil temo
Daj pojdi domov
drugače si lahko še kaj narediš

In reply to by Gost55 (ni preverjeno)

Lubrikantis (ni preverjeno)

Če bo še dalje pisal take neumnosti
mu ga bom tak popušil da mu budu oke vun spadnule
Potem pa mi ga bo on popušil meni

In reply to by ena pač (ni preverjeno)

Starejše novice