Foto: Bobo
Slovenske skakalke so izjemno otvorile svoj nastop na zimskih olimpijskih igrah v Tokiu. Na stopničkah sta pristali kar dve Slovenki, vse naše skakačice pa so se uvrstile med prvo deseterico.

Slovenki Urša Bogataj in Nika Križnar sta na zimskih olimpijskih igrah v centru Zhangjiakou poskrbeli za zgodovinski slovenski uspeh. Bogatajeva (239,0) je postala olimpijska prvakinja v smučarskih skokih na srednji napravi, Križnarjeva (236,8) pa je bila tretja. Tudi Ema Klinec in Špela Rogelj sta končali v deseterici.

Prvič se je zgodilo, da je bil več kot en slovenski športnik ali športnica na olimpijskem odru za zmagovalce in isti tekmi.

»Ne dojemam še. Ne vem, kako je to mogoče. Zelo sem vesela,« je dejala 26-letna Bogatajeva v prvi izjavi za TV Slovenija. Na vprašanje, kaj se je spremenilo od petka, je odgovorila, da mogoče prvi današnji skok. »Takrat sem skočila rekord skakalnice, res sem uživala, rekla sem si, briga me, kar bo, bo, postavila sem rekord,« je dejala presrečna nova olimpijska zmagovalka.

Med Bogatajevo, ki je v prvi seriji pristala pri novem rekordu skakalnice 108 m, in Križnarjevo je končala vodilna po prvi seriji Nemka Katharina Althaus (236,8).

Svetovna prvakinja Klinčeva (215,4) je bila po prvi seriji četrta, na koncu pa je zamenjala mesto z Japonko Saro Takanashi (224,1).

Rogljeva (184,2), ki je bila po polovici tekme osma, je v finalu skočila slabše kot v prvo, vendar ni veliko izgubila, na koncu je končala kot deveta.

Varovanke glavnega trenerja Zorana Zupančiča so bile odlične že na vseh treningih in tudi v današnji poskusni seriji, ko je bila Križnarjeva prva, Bogatajeva druga in Klinčeva četrta.

To je bila edina posamična preizkušnja za smučarke skakalke na teh ZOI. Skakalke do konca iger čaka samo še ponedeljkov nastop na mešani ekipni tekmi.

Komentarji (17)

tuncika

Od nékdaj lepé so nam Urške slovele,

al' zlate med njimi bilo ni nobene

do danes, ko Uršika je poletela

in sebi zlàtovjè na dušo pripela;

kot zvezda Dàníca na nebu svétlí,

tako se v Sloveniji ona blešči !

tuncika

Od nékdaj lepé so nam Urške slovele,

al' zlate med njimi bilo ni nobene

do danes, ko Uršika je poletela

in sebi zlàtovjè na dušo pripela;

kot zvezda Dàníca na nebu svétlí,

tako se v Sloveniji ona blešči !

Bučkoe (ni preverjeno)

Tak se dela. Do medalje se pride s trdim delom, treningi in odrekanjem, ne pa vožnja v konvoju po naših cestah. Takšna olimpijska disciplina ne obstaja.

Znon ale nej (ni preverjeno)

Majo še tekmo "mešano" se prave in te je konec? Tak pijše Siol.
Ges san do gnes mislo, ka skačejo še na vejkše naprave, pa ka majo tüde moštveno tekmo?
Vaček pa čestijtke, šlo je za malo razliko, v metraj tak okoule enoga metra pa dvajste centemetrof. Če pozabemo merijtve zarade vötra, pa našoga sodnijka smo nej meli.

Bebinho (ni preverjeno)

Nej, tou je rezervejrano za moške. One pa lejko idejo domou, v kuhinjo za šparet. Takšna je dejanska enakopravnost žensk!

In reply to by Znon ale nej (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Bebinho za tebej je pa rezervejrani kavč pa čips ka tou je najvejkši uspeh keroga si dosejgno v svojon življenji.

In reply to by Bebinho (ni preverjeno)

Nevemkdojeto (ni preverjeno)

Bebinho, če misliš ka te to ka maš med nogami dela moškega se fejst motiš.

In reply to by Bebinho (ni preverjeno)

Znon ale nej (ni preverjeno)

Ges be bole prvo, ka se šteu malo pokazate, kak so rejsan neenakopravno obravnavane. Zagnječ so v Willingene skakale že na male letalnece, po mojon ta generaceja nede doživejla krst na prave letalnece, ale en den bou.
Velka škoda, ka nemajo še tekmo na vejkšne skakalnece, ekipno tekmo, sigurno be žejtef medalj rejdno povejčale! Nite vprašaja nema smijsla davate, tak so močne.

In reply to by Bebinho (ni preverjeno)

Znon ale nej (ni preverjeno)

Za "mejšano" tekmo so ženske doloučene: Urša Bogataj in Nika Križnar, pre moškeh pa predvidejvan: Lovro Kos in Cene Prevc. Pa ka vijdemo, kelko san mijmo fudno?

In reply to by Znon ale nej (ni preverjeno)

Linkoln (ni preverjeno)

Koga pa briga,kelko si mimo fudno?!!!

In reply to by Znon ale nej (ni preverjeno)

Fujd (ni preverjeno)

To meni nič ne pomaga če bi pa dali kakšen jurij meni potem bi navijal ne pa da še nam denar vstran vlečejo za športno zvezo

Llaxuccd (ni preverjeno)

Pa kaj boš ti navijal prokleti bio bedak!

In reply to by Fujd (ni preverjeno)

Linkoln (ni preverjeno)

Doj se lezi,ka si kaj ne napravis!!!

In reply to by Fujd (ni preverjeno)

Veyozejsss (ni preverjeno)

A TUDI TAM IMAJO KORONA NAAAAAATEG ZAKAJ JE FOLK TAK ZABIT IN POSLUŠA LAŽNIVE MEDIJE V KRATKEM BODO TI ZLOČINCI SEDELI DOŽIVLJENSKO NA MRZLEM POSRANI KRIMINALCI PREVARANTI DA VAS NI SRAM JEBEM VAS U LAŽNIVA USTA! RETARDERANCI

Linkoln (ni preverjeno)

No,no ka si nej tablete zel?!!!

In reply to by Veyozejsss (ni preverjeno)

10.marec (ni preverjeno)

g. Veyozejsss ali ne privoščiš našim puncam užitek ob uspehih in s tem tudi športni slovenski javnosti. V kolikor si obseden s korono se izživljaj pri drugih člankih povezanih s tem. Šport je koristen in tudi jača imunski sistem. Ljudje z dobrim imunskim sistemom ne obolevajo oziroma zelo težko zbolevajo ....

Marko_10 (ni preverjeno)

Pahor je že čestital ?

Starejše novice