Fotografija je simbolična
Z današnjo otvoritvijo se v Pekingu pričenjajo 24. Zimske olimpijske igre. Tudi v Sloveniji bomo držali pesti za svoje športnike, najbolj glasno pa bomo verjetno navijali ob nastopih skakalk in skakalcev.

Čez slabo uro se s svečano otvoritvijo pričenja festival najboljših športnikov zimskih panog. V Pekingu bodo 15 disciplinah sedmih različnih športov podelili 109 kompletov medalj.

Štiriindvajsete Zimske olimpijske igre v kitajski prestolnici in njeni okolici bodo prvi športni vrhunec leta 2022, ki konec novembra prinaša še svetovno nogometno prvenstvo v Katarju.

Vroča slovenska imena

V Katarju ne bo Slovencev, so pa naši športniki prisotni v Pekingu, kjer se bodo s svetovno smetano športa potegovali za nova olimpijska odličja. Tudi Slovenija ima na Daljnem vzhodu nekaj vročih imen.

Naši športniki bodo na zimskih olimpijskih igrah še devetič nastopili pod slovensko zastavo. Doslej so domov prinesli 17 medalj, ki so jih osvojili na petih igrah. Največ, štiri, jih je osvojila Tina Maze, tudi dve zlati.

Prvo medaljo za samostojno Slovenijo na zimskih olimpijskih igra je leta 1994 osvojila Alenka Dovžan, ki je v Lillehammerju zasedla tretje mesto v kombinaciji alpskega smučanja. Na Norveškem sta se z bronom pohvalila še Jure Košir in Katja Koren, oba v slalomu.

Skakalke že v soboto

Pred štirimi leti sta v južnokorejskem Pjongčangu na odru za zmagovalce stala srebrni biatlonec Jakov Fak in bronasti deskar Žan Košir, ki bosta nastopila tudi na letošnjih igrah. Letos nista med favoriti.

V krog kandidatov za medalje pa zato spadajo slovenske skakalke in skakalci. Skakalke so sicer nekoliko prikrajšane, saj bodo zaradi pregovorne togosti Mednarodnega olimpijskega komiteja nastopile zgolj na eni posamični tekmi.

Čeprav v svetovnem prvenstvu redno nastopajo na velikih 120-metrskih skakalnicah, bodo na olimpijskih igrah skakalkam podelili zgolj medalje za najboljše na srednji 90-metrski napravi.

Te so tudi v ženskem svetovnem pokalu vse večja redkost, za nameček pa so se skakalke konec tedna pomerile na doslej največji skakalnici. Nika Križnar je ob zmagi v Willingenu skočila 151 metrov in postavila slovenski ženski rekord.

Ob Niki, ki je v letošnji sezoni dobila dve tekmi svetovnega pokala, lani pa je osvojila veliki kristalni globus, v krog favoritinj spadata še Urša Bogataj in Ema Klinec. Slovenski trojček v skupnem seštevku letošnje sezone zaseda tretje, četrto in drugo mesto.

Zaradi okužbe s koronavirusom v Pekingu ni Marite Kramer, vodilne skakalke svetovnega pokala, ki je dobila šest od desetih tekem. Skakalke se bodo pomerile že v soboto, prva serija se bo pričela 15 minut pred poldnevom. 

V nedeljo prvič tudi skakalci

Koronavirus vrste redči tudi v moški konkurenci. Skakalci bodo v času nedeljskega kosila zasedli srednjo napravo v Zhangjiakou, ki sicer v svetovnem pokalu že nekaj let ne tekmujejo na 90-metrskih skakalnicah.

Zaradi razlik med srednjimi in velikimi napravi so zato možna tudi presenečenja, v slovenski zasedbi pa velja izpostaviti Anžeta Laniška. Trenutno peti skakalec svetovnega pokala je na lanskem svetovnem prvenstvu na srednji napravi osvojil tretje mesto.

Že v četrtek bodo skakalnico preizkusili tudi Timi Zajc, Lovro Kos, Peter Prevc in Cene Prevc, ki je z Laniškom ter Emo Klinec in Uršo Bogataj dobil petkovo tekmo mešanih ekip v nemškem Willingenu.

Ob tem velja dodati, da je tekma potekala na veliki skakalnici, v Pekingu pa bo - da, uganili ste - na srednji. Olimpijske medalje bodo podelili v ponedeljek, prva serija je predvidena ob 12.45.

V soboto, 12. februarja, točno opoldne, se bodo skakalci pomerili še na veliki napravi. Lanišek je prvo orožje Slovenije, ob zmagi v finski Ruki pa se lahko v letošnji sezoni pohvali še s tremi drugimi in enim tretjim mestom. Le-to so pozimi osvojili tudi Timi Zajc, Lovro Kos in konec tedna še Cene Prevc.

Dva dneva zatem, v ponedeljek, ob 12. uri, bodo skakalcem podelili še zadnje medalje. Ekipna tekma na veliki skakalnici ponuja novo upanje Sloveniji, saj so Lovro Kos, Peter Prevc, Timi Zajc in Anže Lanišek dobili zadnji spopad ekip v Zakopanah, v Wisli pa so bili tretji.

Kdo so še slovenska orožja?

Kdo so še slovenski aduti za visoke uvrstitve? V torkovem jutru po slovenskem času bodo v prvem planu deskarji, ki se bodo v Pekingu pomerili v paralelnem veleslalomu. 

Žan Košir ima iz te discipline dve bronasti olimpijski medalji, a je bil po prihodu v Peking pozitiven na testu, zato je zadnjih dni zaprt v izolacijski hotel, v katerem lahko trenira zgolj na sobnem kolesu.

Ker je Košir že vse od petka v izolaciji, so v slovenski delegaciji morali poiskati novo rešitev glede zastavonoše na petkovem odprtju iger. Zastavo bo tako ob alpski smučarki Ilki Štuhec nosil še en deskar Rok Marguč.

Prvo slovensko deskarsko orožje je glede na zimske rezultate Tim Mastnak, ki je na zadnji tekmi pred igrami zasedel drugo mesto na tekmi na avstrijskem Koroškem, v Simonhöheju. Pohvali se lahko še s četrtim in petim mestom.

Dobro še pomnimo nastop Petre Majdič izpred 12 letih, ko je v Vancouvru z zlomljenim rebrom pritekla do tretjega mesta. Morda bo Marjan Fortin tokrat zajokal v mikrofon ob nastopu Anamarije Lampič, ki bo slovensko orožje v šprintu smučarskih tekov. 

Šestindvajsetletnica se bo za medaljo borila v torek, 8. februarja, kvalifikacije se bodo pričele ob 9. uri. Ljubljančanka je bila v aktualni sezoni na štirih tekmah svetovnega pokala trikrat tretja, bo vajo ponovila tudi na Kitajskem?

Anamarija bo v paru z Evo Urevc, ki je tik pred igrami prebolela koronavirus in je bila zato pozitivna tudi ob prihodu v Peking, nastopila tudi v ekipnem sprintu smučarskih tekov, ki pa bo potekal v klasični tehniki.

Slovenski dvojec je pozimi vknjižil tretje mesto na tekmi v Dresdnu, ko pa  smo spremljali tekmo prostega sloga. Pesti bomo stiskali 16. februarja, ob 10. uri.

Kaj pa smučarji?

Alpski smučarji so bili pred leti paradni konj zimskih športov, a od športne upokojitve Tine Maze nimamo več železa, ki bi spadal v ožji krog favoritov za najvišja mesta.

Ilka Štuhec po seriji poškodb ni uspela ponoviti rezultatov izpred petih in treh let, ko je postala svetovna prvakinja v smuku. To zimo so s svojimi rezultati v ospredju slovenske slalomistke.

Ana Bucik je v Kranjski Gori zasedla peto mesto, še dvakrat je bila med najboljšo deseterico. Še mesto višje se je v Leviju uvrstila Andreja Slokar, ki je na začetku sezone slavila tudi na paralelni tekmi. 

Slalomistke se na progo v Yanqingu podajajo v sredo, 9. februarja. Za ogled v živo boste morali prebedeti del noči, prva vožnja se prične ob 3:15.

Štefan Hadalin se je iz osebnih razlogov odpovedal nastopu v Pekingu, tik pred zdajci pa je koronavirus smukaču Martinu Čatru preprečil odhod na Kitajsko. 

Žan Kranjec bo prvo ime moške reprezentance, njegova najboljša disciplina veleslalom pa bo na sporedu v nedeljo, 13. februarja. Tudi ta tekma je predvidena ob 3:15.

Si upate napovedati, koliko medalj bodo slovenski športniki prinesli iz Pekinga?

Koliko medalj bodo slovenski športniki osvojili na Zimskih olimpijskih igrah v Pekingu?

Izbire

Komentarji (2)

9309 (ni preverjeno)

Olimpijske igre so postale kuhinja kot eurosong. Bedno in brez pomena.

gamrta (ni preverjeno)

te OI nerealne in absurdne zaradi nekih bedastih testov na prehlad, saj ti lahko prepovejo nastop praktično le nekaj ur pred tekmo kar je skrajno nepošteno.

Starejše novice