Foto: BoBo
Nacionalni inštitut za javno zdravje je objavil podatke o prijavah neželenih učinkov po cepljenju proti covidu-19 za obdobje med 27. decembrom 2020 in 26. septembrom 2021.

Cepljenje proti koronavirusu se je začelo 27. decembra 2020 in je potekalo v skladu s priporočili glede prednostnih skupin za cepljenje, ki so bile opredeljene v nacionalni strategiji.

Od sredine meseca maja 2021 je cepljenje brezplačno zagotovljeno za vse prebivalce. V Sloveniji so za cepljenje proti koronavirusu trenutno na voljo cepiva Pfizer, Moderna in AstraZeneca. Trenutno pa je zaustavljeno cepljenje s cepivom Janssen. 

Elektronski register cepljenih oseb in neželenih učinkov po cepljenju

Inštitut spremlja izvajanje cepljenja proti covidu-19 v državi na podlagi podatkov o opravljenih cepljenjih, ki jih izvajalci cepljenja posredujejo v Elektronski register cepljenih oseb in neželenih učinkov po cepljenju (eRCO).

Spremljanje neželenih učinkov po cepljenju v Sloveniji podpira Register neželenih učinkov pridruženih cepljenju, katerega upravljalec je Nacionalni inštitut za javno zdravje. V Register neželenih učinkov po cepljenju so podatke dolžni posredovati vsi javno zdravstveni zavodi ter druge pravne in fizične osebe v zdravstveni dejavnosti, ne glede na koncesijo.

Kateri so resni neželeni učinki po cepljenju?

Pri NIJZ med resne neželene učinke se po cepljenju po definiciji uvrščajo: življenje, ogrožajoče stanje ali bolezen, hospitalizacija ali podaljšanje hospitalizacije, trajna okvara, prirojena anomalija, druga klinično pomembna stanja in smrt.

Za oceno vzorčne povezanosti resnega neželenega dogodka s cepljenjem uporabljajo algoritem Svetovne zdravstvene organizacije

Vzročna povezanost s cepljenjem se lahko opredeli kot: »gotova«, »verjetna«, »možna«, »ni verjetna/malo verjetna« ali »ni dovolj podatkov«, da bi jo lahko ocenili.
 

Razvrščanje neželenih učinkov

Inštitut prijavljene neželene učinke razvršča po organskih sistemih na način, ki ga uporablja Evropska agencija za zdravila

V posamezno kategorijo je lahko zajetih več neželenih učinkov, ki jih je poročala oseba, na primer splošne težave in spremembe na mestu aplikacije lahko zajemajo bolečino na mestu vboda, oteklino na mestu vboda, rdečino na mestu vboda, vse tri pa je poročala ena oseba.
 

S cepivom Pfizer cepljenih največ ljudi 

Od začetka cepljenja, torej od 27. decembra 2020 do vključno 26. septembra 2021 je bilo v Sloveniji s cepivom Pfizer cepljenih nekaj več kot 1.350.000 ljudi. 
 

*s 1. ali 2. odmerkom cepiva (poročanih v eRCO)

Za cepivo Pfizer je v Register neželenih učinkov bilo skupno poročanih 4.361 neželenih učinkov. Pri teh osebah je bil ugotovljen en ali več neželenih učinkov. 

Število prijavljenih neželenih učinkov po cepljenju proti covid-19 (cepivo Pfizer), organski sistemi (n=10.174)

Do 26. septembra je inštitut v register prejel 106 prijav z neželenimi učinki po cepljenju s cepivom Pfizer, ki so bila klasificirana kot resna.

Pri 22 osebah, večinoma s kroničnimi obolenji, je prišlo do smrti po cepljenju. Večina oseb je imela težave s srcem. V enem od primerov je bila oseba cepljena v času inkubacije covid-19 in nato zbolela zaradi pljučnice, ki je bila na koncu usodna. Komisija pri Ministrstvu za zdravje je nekaj primerov že obravnavala v celoti in pri teh zaključila, da povezava s cepljenjem ni verjetna. Ostali primeri pa so še v fazi preiskav.

Pri 16 osebah je bila po cepljenju potrebna hospitalizacija. V 15 primerih povezava s cepljenjem ni bila verjetna. V enem primeru pa je bila povezava ocenjena kot možna. Bila je manjša možganska kap, ki bi lahko bila posledica bolezni žilja ali bolezni srca ali cepljenja. 

V ostalih primerih so zaznali tudi več alergičnih reakcij, poslabšanje srčnega popuščanja, motnje srčnega ritma, nevrološke izpade po levi strani, okvaro sluha, hepatitis in spontani splav. 
 

S cepivom Moderna cepljenih 187 tisoč ljudi

*s 1. ali 2. odmerkom cepiva (poročanih v eRCO)

Cepljenje z Moderno se je začelo v drugem tednu januarja. V Register neželenih učinkov je bilo poročanih skupno 472 primerov oseb, ki so imele enega ali več neželenih učinkov po cepljenju proti covid-19 z omenjenim cepivom. Do 26. septembra 2021 je bilo v Sloveniji s tem cepivom cepljenih 187.000 oseb.

Število prijavljenih neželenih učinkov po cepljenju proti covid-19 (cepivo Moderna), organski sistemi (n=990)

Po cepljenju s cepivom je bilo prejetih 17 prijav z neželenimi učinki, ki so jih pri NIJZ klasificirali kot resne

Pri treh starejših osebah s kroničnimi obolenji je prišlo do smrti po cepljenju. Kot kaže, je bila v prvem primeru oseba cepljenja v času inkubacije covid-19 in zato zbolela za pljučnico, zaradi katere je umrla, povezava s cepljenjem ni verjetna. Ostala primera sta še v fazi preiskave.

Obravnavan je bil tudi primer kolapsa ob splošni oslabelosti po cepljenju, zaradi katerega je bila potrebna hospitalizacija. Povezava s cepljenjem je možna.

Inštitut je prejel še naslednje prijave neželenih dogodkov v časovni povezavi s cepljenjem, zaradi katerih je bila potrebna specialistična obravnava oziroma hospitalizacija: venska tromboza, pljučna embolija, občutek težkega dihanja in možganska kap. Primeri so še v fazi preiskave. 

Za cepivo AstraZeneca klasificirali 55 prijav neželenih učinkov kot resnih

*s 1. ali 2. odmerkom cepiva (poročanih v eRCO)

Cepljenje s cepivom AstraZeneca se je začelo v drugem tednu februarja. Na NIJZ je bilo v Register neželenih učinkov poročanih 3.064 primerov. V obdobju do 26. septembra je bilo v Sloveniji izvedenih najmanj 321.000 cepljenj s tem cepivom.

Število prijavljenih neželenih učinkov po cepljenju proti covid-19 (cepivo AstraZeneca), organski sistemi (n=8782)

Od začetka cepljenja do 26. septembra 2021 je inštitut v register prejel 55 prijav neželenih učinkov po cepljenju s cepivom AstraZeneca, ki so jih klasificirali kot resne. 

Nacionalni inštitut za javno zdravje v poročilu zapiše, da je pri sedmih osebah s kroničnimi obolenji  prišlo do smrti v dneh po cepljenju. V enem primeru je smrt nastopila pri osebi z napredovalim malignim obolenjem v paliativni obravnavi, povezava s cepljenjem ni verjetna. Ostali primeri so še v fazi preiskav.

V 12 primerih je bila potrebna hospitalizacija, od tega v sedmih primerih (bolečina v prsih, pljučna embolija) povezava s cepljenjem ni bila verjetna. V enem od primerov je prišlo do alergične reakcije, zato je povezava s cepivom verjetna. 

V enem primeru je prišlo do možganske kapi zaradi strdka v povezavi s trombocitopenijo, povezava s cepljenjem je ocenjena kot gotova.
 

Pri cepivu Janssen le šest primerov klasificiranih kot resnih

*s 1. ali 2. odmerkom cepiva (poročanih v eRCO)

Cepljenje se je s cepivom Janssen začelo v zadnjem tednu aprila. Do 26. septembra so na inštitutu zabeležili prijavo 452 neželenih učinkov. V tem obdobju je bilo v Sloveniji izvedenih 118.978 cepljenj s cepivom Janssen. 

Število prijavljenih neželenih učinkov po cepljenju proti covid-19 (cepivo COVID-19 Vaccine Janssen), organski sistemi (n=991)

Od začetka cepljenja so v Register neželenih učinkov pri NIJZ prejeli šest prijav po cepljenju s cepivom Janssen in so bile klasificirane kot resne. 

Pri eni osebi je po cepljenju prišlo do smrti zaradi tromboze s trombocitopenijo. Komisija je ocenila, da je povezava s cepljenjem gotova. 

Poleg tega so prejeli še naslednje prijave neželenih dogodkov v časovni povezavi s cepljenjem, zaradi katerih je bila potrebna hospitalizacija: možganska kap, venska tromboza, tromboza abdominalne aorte, akutna ledvična odpoved in tromboza s trombocitopenijo. Primeri so še v fazi zbiranja podatkov.
 

Komentarji (37)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
dsaaa (nepreverjen)

Slovenija ima verjetno eno najbolj diktatorskih vlad v Evropi in eno najbolj nesposobnih opozicij. Najkrajšo bo potegnil narod.

Bombo. . (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Napiši svoje podatke da bomo lahko volili tebe.

In reply to by dsaaa (nepreverjen)

ffran

Ob nesposobni opoziciji je vsaka vlada dobra.

In reply to by Bombo. . (nepreverjen)

Vestni_opazovalec

Ni slab komentar, oziroma ga ne dojemam kot zlobnega - vprašanje je še kako na mestu. Jaz bom z veseljem podprl nekoga, ki si upa in ima zdrav program, ki spoštuje mnenja drugih in se ne proda kar tako (visoka moralno-etična stališče ob upoštevanju tudi drugih znanj).

In reply to by Bombo. . (nepreverjen)

Stručko (nepreverjen)

Vidin ka si velki politični ekspert. Diktatorstvo in predvsem nesposobnost vlade vidimo ali ti nam lejko pojasniš, ka je razlika med nesposobno in sposobno opozicijo. Prosim te ko boga, opiši, ka naj opozicija napravi, ka de po tvojoj oceni sposobna.

In reply to by dsaaa (nepreverjen)

Rdečeberzijanec (nepreverjen)

Lp Stručko

Opozicija je svojo sposobnost pokazala s tem, da je sama sebe poslala iz POZICIJE V OPOZICIJO. Vsaka jim čast😭😭😭
Zdaj se pa na vse pretege trudi priti iz OPOZICIJE na POZICIJO.🔫💸💣🔪🚴🚲

Upam, da Ti je dovolj jasno😎😎😎

Lnoč

In reply to by Stručko (nepreverjen)

someone1 (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Ti sploh ne veš kdo je diktator. Diktatorji so komunistični vodje. Ta vlada je ena najboljših in najbolj sposobnih v samostojni Sloveniji. Tebi se zdi diktatorska zato, ker nekaj napravi in ne fantazira toliko kot levičarske stranke. Konec koncev si ta vlada zasluži še nejmanj 10 mandatov, glede na to, kar počnejo levičarji. Tisti bedni protesti so samo pokazatelj, kakšni ljudje so na strani levičarjev. Neumni, neuki in idioti, ki verjamejo pravljicam.

In reply to by dsaaa (nepreverjen)

. (nepreverjen)

tako je! in imajio radi svobodo in poštenost.

In reply to by someone1 (nepreverjen)

Parsifal (nepreverjen)

someone...budalo..drujgo nemren

In reply to by someone1 (nepreverjen)

broombroom (nepreverjen)

Janša te špricne z mađarskin jannsonon ali pa solzivcon. Samo ljubav ide v z našoga oSvODiteLja depalska vasi

Ofeden (nepreverjen)

pravih podatkov itak nedo vö dali...ka se da pomesti pod tepih do pomeli...

Gjktfdv (nepreverjen)

Sosed umrl dva tedna po cepljenju kdo je odgovoren za nabavo cepiv verjetno vsi politiki vse sodelujoče pri tem umoru ljudi premoženje zapleniti in jih posaditi na elektrčni stolec usmrtitev!

ohjoj (nepreverjen)

Kaksen drek mores biti, da Gjktfdv-jevon komentari das minus. Taksni dreki podpirate tote nesmisle! Cepleni si? Te bodi tiho in bodi se dale "zasciten".

In reply to by Gjktfdv (nepreverjen)

khmmm (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Ce bi tvoj sosed umrl zaradi cepljenja bi bilo to v medijaj, tak kak so bile ostale smrti.

In reply to by Gjktfdv (nepreverjen)

ohjoj (nepreverjen)

Le zakaj ni bilo v medijih? Mogoce zaradi cenzure? hmmm....

In reply to by khmmm (nepreverjen)

Ourfweq (nepreverjen)

A zdaj pa ni to več teorija zarote ampak realnost kriminalci lažnivi pohabljeni gre se za namerno pobijanje ljudi s cepivi vi gnoji pa zavestno sodelujete pri tem vas ni sram poglejte se v ogledalo! Banda kriminalna lažniva samo v zapor sodite!

pupili (nepreverjen)

Tvoj ati je tvoj dedi ale tvoj stric?

In reply to by Ourfweq (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Šestnajst jih je mrlo, morilska banda pa še proučuje. Čaka ka se jih še več cepi. Nej so vredni, ka na njih sunce sije.

hupil (nepreverjen)

kelko pa zaradi Corone? 0?

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Od sredine meseca maja 2021 je cepljenje brezplačno zagotovljeno za vse prebivalce.

narod je čuda (nepreverjen)

Strokovnjaki opet navalili v komentare. 😂😂😂

čarni vrag (nepreverjen)

Marsišto je šo na cintor, na pogreb žrtve toga experimentiranja.

Ivo (nepreverjen)

NEKOČ je bil daš naboj v pištolo zavrtiš boben in nastaviš v glavo in sprožiš to je RUSKI ROLET , tako je z cepivom nekomu dosta nič nekdo pa pač naje.. ali zgubi život. kak maš srečo . Nekan dosti lidi se pojavilo z kapjo je omenila ena od se....

makaron (nepreverjen)

če ščeš napravite palačinke moreš potreti par jajc!

gost512412 (nepreverjen)

bo zdaj beovičeva spet glasna, da so cepiva varna?

pooop (nepreverjen)

So kdaj pravli ka je kero cepivo, zdravilo 100% varno?

In reply to by gost512412 (nepreverjen)

Janssen (nepreverjen)

Jes san se pa z đonijon dau piknute, pa san skoro cejlo plačo tisti den zapravo, ka san fčasek lejko šau kama kole. Pa san tau prijavo kak stranski učinek, pa so me nej resno jemale.

čarni vrag (nepreverjen)

To cepivo je od kurca. V Izraeli je po pol leta efekt nula. Te pa novi odmerki. Kakšni do dugoročni učinki ne ve nihče. Človek se spremeni v fabriko Spike proteinov, ki lejko kdajkoli povzročijo krvni strdek, te pa nasvidenje tej svet.

Mica muriči1970 (nepreverjen)

Vsak se naj sam odloči kaj je praf in ka nej. Vidin pa ka vas je tu kar nekaj expertof, ki itak vse znate.....še vedno je pa nobeden od vas nej razložo zakoj je ostala Evropa tak preceplena (ta Evropa k keroj sej mij spogleduvlemo kak obljubljeni deželi kak so Švedska, Norveška, Finska, Danska, Islandija Irska, Portugalska, Španija, Francija,....in še kera, vupan ka ne težite k Romuniji, Bulgariji,....) te države so vsaj 85 % preceplene (velja za 18+).....življenje se skoraj popolnoma normaliziralo.....no zaj mi pa te povejte se pravi ka je na Švedskon kero je Potrč tak za vzgled daval 85 % odraslih (18+) tupih in glupih ker so se vsaj enkrat cejpili....rad bi čul enoga od vas proticepilcov argument zakoj so ovi si tak pocepleni če je to nej vredi.....predvsem Švedska je unikum na ton področji brez prisile se je narod skoro precejpo a o njej vsi tisti, ki so leto nazaj Švedsko davali za primer kak je tan vse odprejto in dosegljivo in nega skoro omejitev ne gučijo več nič in jo neščejo dati za primer dobre prakse kar se tiče cepljenja....ka o Danskoj, Islandiji in Portugalski ne gučimo, ki mata poceplenih neverjetnih 90+ % oseb starejših od 18...vsi navedeni podatki v mojen poste so iz javno dostopnih podatkov o precepljenosti držav. Večine teh teorij, ki pa jih nekateri tu pijšete je pa metoda baba čula baba rekla...Pa nej zaj to deklico 20 lejt staro tu pa razpredati ker to je rejsan katastrofa in se ne bi smejla zgoditi....ampak cepljenih je že 1.130.000 Slovencof.....smrtnih žrtev zaradi cepljenja je uradno nekaj 10 neuradno verjetno več, ampak če se 1.130.000 oseb okuži z Covidon je min 10.000 mrtvih če upoštevamo ka je smrtnotst manj ko 1% okuženih. V zadnjih dveh dneh je mrlo 16 oseb z COVIDon!!! To pa ne pomejni nič, ali?

Vestni_opazovalec

Če statistika, številke govorijo, jih je, žal, možno v komentarjih zlorabljati v eno ali drugo stran, sam pa imam eno vprašanje, kjer me bega tole: zakaj vedno mediji poročajo o umrlih s COVID-om ne pa tudi zaradi COVID-a? To je pa zame čist druga kategorija (zanimivo, da se že 1,5 leta skorajda ne dela obdukcij-a se bojimo, da bi ugotovili, da ljudje še vedno umirajo/-mo tudi zaradi bolezni pred COVID-om, lahko celo, da se niso zdravili za te svoje bolezni zaradi omejitev zaradi COVID-a, kar bi lahko znova pripisali v rubriko , da so umrli zaradi COVID-a (prej bi rekel zaradi ukrepov, posledic okoli/zaradi COVID-nih razmer, sicer posredno, a še vedno). Naslednja "cvetka"....zakaj govorimo o okuženih (ko se odvija debata o samem testu in njegovi zlorabi-več kot 25 ciklov je namreč nepotrebnih, ker potem "pokažejo" še na ostanke virusa gripe od lani; še sam "izumitelj" je povedal, da je uporaba tega testa nezanesljiva, saj lahko ob neprimerni uporabi zavaja, dobimo lažne rezultate!)? V tujini govorijo o bolnih in tistih, ki se morajo zdraviti (lažje in težje oblike), oziroma o zasedenosti postelj. Slednje je bolj relevantno in to bi moralo biti osnova za ukrepe. Kot rečeno, o mrtvih ("z" vs "zaradi") ne bom znova odpiral debate.

In reply to by Mica muriči1970 (nepreverjen)

. (nepreverjen)

zakoj so pa nabavili cepivo od mađarof, če je zaustavljeno cepljenje?

zippo (nepreverjen)

Časopis je treba ovadit ker dela reklamo za experimentalni zvarek . Poden od podna ste novinarji in urednik. Kaj vam ni dovolj smrtnih žrtev: morilci.

Vestni_opazovalec

A je kdo, ki lahko pojasni razlog (na znanstveni osnovi, ne politično), zakaj je za prebolevnike veljavnost potrdila ("PC", bolj natančno "P") samo 6 mesecev, med tem, ko za cepljene sploh nimamo omejitev (kar je razvidno iz potrdil , ki imajo oznako"C" in, ki nimajo datuma prenehanja). Vemo za učinkovitost cepiv, ki s časom pada, a očitno, kljub več kot po 9ih mesecih od prvih cepljenj (januar 2021), še nimamo informacij o tem, vemo pa, da prebolevnikom velja le 6 mesecev. Žal tole res kaže na zavestno usmerjanje politike/odločevalcevv smer, da se "dajmo vsi cepiti", potem pa bomo videli kako in kaj.

Čkalja (nepreverjen)

A ni stranskih učinkov? Injekcije so varne? Aja?

Ozuig7884 (nepreverjen)

Cepiva ne ščitijo pred ničemer so pa za pospeševanje srčnih bolezni vi pa to promovirate kriminalci pohabljeni zapreti vas v doživljenski zapor budale nič vredne!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice