V ekološko-humantirani akciji Manj svečk za manj grobov, ki je potekala tudi v Murski Soboti, so do sedaj zbrali 54.226 evrov, zbiranje sredstev pa še poteka.

Iz Fundacije Svečka so sporočili, da bodo zbrana sredstva namenili kritju stroškov zdravljenja, nakupu zdravstvene opreme, kompletov prve pomoči in za reševanje ob poplavah ter z višin.

Vodja akcije Primož Jelševar je dejal, da projekt temelji na tradiciji, saj ni nič narobe s prižigom sveče in položitvijo cvetja, ampak da tudi ni nič narobe, če namesto 15 svečk kupimo 14 in tako kakšen evro namenimo za reševanje življenj.

V tej trajnostni akciji se namesto sveče na grob položi zastavico, sredstva, ki bi jih namenili nakupu sveč, pa se usmerijo v dobrodelne namene.

Jelševar je še zapisal: "Prav je, da skrbimo za lepo urejene grobove preminulih, vendar je vsak trenutek, ki ga preživimo s svojimi najdražjimi, tisočkrat več vreden kot najlepše urejen grob".

Sodelujočih več kot 500 prostovoljcev, stojnica bila tudi v Murski Soboti

Sredstva, ki so jih zbrali do sedaj so večinoma darovali obiskovalci pokopališč na stojnicah, donacije preko SMS sporočil bodo zbirali do konca tedna, sprejemajo pa tudi še donacije organizacij.

V akciji je sodelovalo 140 organizacij in več kot 500 prostovoljcev. Na stojnicah so bili prisotni v Murski Soboti, Litiji, Mariboru, Zagorju ob Savi, Trbovljah, Hrastniku, Celju, Dobrepolju, Dolu pri Ljubljani, Domžalah, Grosuplju, Ivančni Gorici, Savi, Šentjurju, Škofji Loki, Logatcu, Šmartnem pri Litiji, Vojniku, Kopru in Vuzenici.

Komentarji (1)

bingelj (ni preverjeno)

Tudi zraven sveč se lhko še vedno kaj prispeva v dobrodelne namene. Sveče pa kot vse drugo je velik biznis. Od sveč država pobere kar nekaj milijonov davka. Tak, da se je treba odločit. Če bomo marsikaj zmanjšali zaradi ekologije bo pač država primorana nekje drugje pobrati davek.

Starejše novice