Kakšni so bili naši nagrobni spomeniki in pokopališča nekoč ter kakšni so danes?

Prvi november je za nami, a razsvetljeni grobovi, odeti v cvetje, nas bodo še nekaj časa opominjali na človeško minljivost. Smrt in pogrebništvo v družbi še vedno spremlja neke vrste tabu, čeprav sta sestavni del življenja. Vsakdo, ki je že bil primoran urejati zadeve ob smrti svojca, ve, kako praktični opravki sodijo k pokopu in ureditvi poslednjega počivališča. Med njimi je tudi izbira nagrobnega spomenika.

V pomurskih kamnoseških podjetjih smo preverili, kakšni so trendi na tem področju, za kakšne nagrobne spomenike se danes odločajo Pomurci in ali se kamnoseki pri svojem delu morda kdaj srečujejo tudi s kakšnimi nenavadnimi naročili.

Spomeniki danes manjši, toda kakovostnejši

Kot so nam povedali v Kamnoseštvu Bunderla od Grada, ljudje zaradi prostorskih načrtov in zapolnjenih pokopališč danes naročajo precej manj spomenikov večjih dimenzij. Prav tako beležijo manj naročil novih nagrobnih spomenikov – stranke predvsem obnavljajo obstoječe nagrobnike. Večje povpraševanje je medtem po žarnih grobovih in zidnih žarnih nišah.

»Razlike pri nagrobnikih so predvsem v sorti materiala, sedanji materiali so dosti kvalitetnejši od izpred trideset in več let, tržišče ponuja vsega več in je lažje dostopno,« spremembe navajajo v Kamnoseštvu Bunderla in dodajajo, da so najbolj realna naročila za svojce čez leto ali dve po izgubi bližnjega. 

Kakšnih izrazitih specifik na območju Pomurja ne opažajo. Med posebnostmi oziroma nenavadnimi naročili omenjajo le nagrobnike za hišne ljubljenčke, ki jih lastniki običajno postavijo v domačem okolju, ob hiši ali v vrtu. Vsa naročila nagrobnih spomenikov, ki so jih prejeli do sedaj, so sicer bila v mejah okusa in tako ni bilo potrebe zavračati strank. 

Razočarano pa ugotavljajo, da s spomeniki, ki propadajo, Pomurci žal izgubljamo pomemben del svoje identitete in preteklosti:

»V Pomurju se zavrže ali uniči preveč starih nagrobnikov naših prednikov, v katerih je vklesana lepa Prekmurska beseda, ki odraža našo zgodovino, preteklost in ohranja duhovno vez s predniki.«

Zmanjkuje nam časa, zato se odločamo za povsem pokrite spomenike

V Kamnoseštvu Oliver Korošec s.p. iz Murske Sobote medtem odgovarjajo, da se vrsta in oblika nagrobnega spomenika danes razlikuje od osebe do osebe, glede na njihove okuse, želje, same predstave, kaj jim nagrobni spomenik pomeni, in finančne zmožnosti.

Stili nagrobnih spomenikov so še vedno v veliki meri klasični, a zadnja leta opažajo trend nekoliko drugačnih modelov, saj si jih stranke lahko vnaprej ogledajo na spletu, tudi na tujih spletnih straneh. Tako se nekateri odločajo za modernejše oblike, ki sledijo sodobnim smernicam.

»Lahko pa povemo, da se zadnja leta naše stranke v večini odločajo za povsem pokrite spomenike ali pa za zelo malo prostora za rože, saj je tempo življenja hitrejši in nam tudi povedo, da žal nimajo časa vsak teden za nego rož na nagrobnem spomeniku,« so zapisali v soboškem podjetju.

Pokopališča se spreminjajo

Kakšnega posebnega trenda glede oblike spomenikov v regiji ne zaznajo, se pa obeležja razlikujejo že od vasi do vasi in glede na ureditev pokopališča. V nekaterih vaseh so napisne plošče recimo obrnjene navzven, vendar je to vse redkeje.

Tudi soboški kamnosek navaja porast žarnih spomenikov, medtem ko pokope s krstami počasi opuščamo. Med drugim zaradi prostorske ureditve pokopališč ponekod že gradijo žarne zidove, v Radencih pa imamo celo prvi primer pokopališča, kjer spomenike predstavlja samo napisna plošča, torej podstavek in pokončni blok.

»Sam postopek načrtovanja nagrobnega spomenika je danes majhen projekt, ker imamo na izbiro več različnih vrst kamnov kot nekoč (govorimo o dobavljivosti), tudi tehnologija pri obdelavi kamna je zelo napredovala. Kot ponudnik izdelave in montaže nagrobnih spomenikov si v tem procesu oblikovalec, ki stranki tudi obrazloži postopek in možnosti izvedbe željene oblike,« pojasnjujejo v Kamnoseštvu Korošec.

Pri tem se, kot kaže, srečujejo tudi z nenavadnimi željami strank; od spomenikov izven predpisanih mer do nagrobnikov, ki jih ne bi bilo treba vzdrževati in se ne bi umazali oziroma na njih ne bi bilo vidnih obrisov zasušenega vodnega kamna. 

»Kar se pa tiče nenavadnih oblik, pa poskušamo primerno svetovati. Sami stremimo k temu, da je spomenik kvalitetno in lepo izdelan, estetski in očesu prijazen.«

Kot zaključujejo, smo si ljudje med seboj zelo različni, in tako se tudi tukaj razlikujejo naši okusi in predstave o tem, kaj je lepo in kaj ne.

Komentarji (4)

Za odstranitev (ni preverjeno)

ruskih grobov

gostja 426 (ni preverjeno)

Kamnoseki "razočarano ugotavljajo, da s spomeniki, ki propadajo, Pomurci žal izgubljamo pomemben del svoje identitete in preteklosti". Hinavščina. Kaj pa oni napravijo za to, ka bi se preteklost ohranila? Nič, stari spomenik ponücajo, ga zbrüsijo, pa prodajo naprej. Tak so s pomočjo ljudi vničili cejlo judovsko pokopališče v MS, pa še küp drügih starih grobov. Nihče za tou ne napravi nič, nej muzeji, drüštva, občina, nihče nič, ges pa s svojo plačo nemren za več kak tri grobove plačüvati.

administrator (ni preverjeno)

reci da si bila partizanka
pa te bodo bacili v partizanski grob
ob petju himne
hej slovanii
pa ša pomladek stranke sd bo skrbel za tebe

In reply to by gostja 426 (ni preverjeno)

Kje so pa pobi… (ni preverjeno)

iz casa Avstrogrske

In reply to by administrator (ni preverjeno)

Starejše novice