Ob dnevu spomina na mrtve je nagrobno cvetje nepogrešljiva stvar. Pri cvetličarjih je tako v teh dneh zelo pestro, mi pa smo preverili, koliko so Pomurci pripravljeni odšteti za nagrobno cvetje.

Nekateri se odločijo za šopek cvetja, drugi pa za cvetlični aranžma. Ti so lahko že pripravljeni vnaprej ali pa jih cvetličarji izdelajo po naročilu. Seveda pa so si cene različne. Za cvetje boste odšteli do 25 evrov, medtem ko se pri aranžmajih cene začnejo pri 35 evrov, dosežejo pa lahko tudi 100 evrov in več.

Stojnice tudi na Trgu kulture

Preverili smo stanje na soboški tržnici oziroma na Trgu kulture, kjer so postavljene dodatne stojnice, na katerih te dni prodajalci ponujajo različno cvetje in aranžmaje.  Zanimalo nas je, koliko so Pomurci pripravljeni odšteti za nagrobno cvetje ob dnevu spomina na mrtve.

Večina naših sogovornikov, ki so iskali cvetlične aranžmaje oziroma ikebana nam je dejala, da odštejejo med 20 in 60 evri. Kot pravijo so ti cvetlični aranžmaji tradicija in prav je, da vsaj enkrat na leto grobove naših svojcev okrasimo.

Spet drugi so nam povedali, da ob dnevu spomina na mrtve za cvetje odštejejo manj in raje cvetje na grobove nosijo skozi vse leto. 

Nekateri pa so pripravljeni odšteti še več. Tudi ponudba cvetličarjev je raznovrstna in ponuja tudi dražje aranžmaje. Nekateri so ob prvem novembru pripravljeni zapraviti tudi 100 evrov. Cene aranžmajev, izdelanih po naročilu, pa znajo tudi preseči znesek stotih evrov, so nam povedali prodajalci. 

Koliko ste pripravljeni odšteti za nagrobno cvetje ob 1. novembru?

Izbire

Akcija Manj svečk za manj grobov

Tudi letos pa poteka že deveta ekološko-humanitarna akcija Manj sveč za manj grobov. Namen akcije je, da ljudje namesto za pretirano okraševanje grobov s svečami, ki predstavljajo tudi obremenitev za okolje, sredstva raje namenijo za nakup medicinskih pripomočkov in zdravljenje. Akcija poteka tudi v Murski Soboti.

Darovalci bodo v zameno za donacijo na stojnici prejeli zastavico sočutja, s katero se bodo lahko poklonili preminulim. Lahko pa se odločijo tudi za prižig virtualne SMS svečke, tako da na število 1919 pošljejo SMS s ključno besedo SVECKA, če želijo darovati en evro, ali SVECKA5 za donacijo v višini pet evrov. Na ta način so v preteklih letih zbrali skupaj že skoraj 160.000 evrov.

Komentarji (11)

22222222222222… (ni preverjeno)

Ja kaj vas pa to briga za kaj in koga bomo mi Prekmurci dajali denar. Denar je moj in za to kako ga bom potrošil je samo moja osebna stvar. Seveda vsako leto enaka tema, kot da bi to cvetje in ta sveča pomenila konec sveta . Katastrofalno onesnaženje, gnitje cvetja zapravjanje denarja to so svetovne teme in če tega ne bo bomo rešili naš planet. Od tega da se pa moramo peljati z avtomobilom za vsakih nekaj 10 metrov to pa ni tema. Ali pa da za zdravstvo dajemo velik denar, sedaj pa še hočejo da naj rajši kot za cvetje ali svečo denar namenimo zdravstvu ali bolje rečeno še večje plače zdravnikov.

vadbaš (ni preverjeno)

Komentar na mesti. Pa ne da bomo zbirali denar za nekaj na čem služi banda v belih haljah.

dohtor (ni preverjeno)

Mhm, ko pa se dvakrat skašla pa v bolnišnici na kolenah prosite za zdravljenje.

In reply to by vadbaš (ni preverjeno)

fgvbnhju (ni preverjeno)

JAZ BOM ZAPRAVIL 3 EVRE...EN EURO ZA BENCIN IN 2 EVRA ZA SVEČO

fgvbnhju (ni preverjeno)

JA POTEM PA ŠE 30 EVROV KER GREMO NEKAM JEST ČE BO KAJ ODPRTEGA KAKA DOBRA GOSTILNA ...TISTI KI BO IMEL ODRPTO BO DOBIL NEKAJ MOJEGA DENARJA

Tujec 2

Kaj tvoja ženska ne zna doma napraviti dobrega kosila ? Naj ji kakšna sorodnica pomaga in jo nauči !

In reply to by fgvbnhju (ni preverjeno)

tt (ni preverjeno)

Ne živijmo več v 70tih kak tij pa tvoja pamet. Naše ženske tuj delajo pa si rade počinejo. Tebej pa baba še oblejčti more znankar.

In reply to by Tujec 2

Tujec 2

Pa njena in tvoja mati tudi delata ? Nista v penziji , nimata časa ? Ti ne znaš za šporhet stopiti ? Nimaš že nad dvanajst let starih hčerk ? Če je v tvoji kuči vse odvisno od tvoje žene, se sprašujem, v katerem stoletju ti živiš. Užas od moškega si.

In reply to by tt (ni preverjeno)

tt (ni preverjeno)

Ne boj se tij za menej. Skujan ges pa skuja žena, pa skujajo deca. Praznik dan mrtvih in dopust vseh domačih članov pa enkrat na leto idemo v oštarijo nekaj pogejst. Mislen ka je bole v tvojoj kuče vse od žene odvisno kakšne pa gnes maš pod sakof temof.

Samo se je drži. Ka takšnih ka vse k rijte nosijo pa še po hrbti doj perejo več ne delajo.

In reply to by Tujec 2

Tujec 2

Če z ženo pa deco samo enkrat na leto ( pa še to na dan mrtvih ) ideš v oštarijo nekaj pogejst, potem je v vaši kuči res marsikaj narobe. Jaz z ženo in deco, vnuki, pravnuki napravim vsaj 20 krat v letu. Nikoli pa v nedeljo ali za praznike ! Se ti ne zdi, da si žena zasluži, da jo povabiš na pijačo in dobro hrano ( po možnosti tudi z muziko ) vsaj za rojstni dan, obletnico poroke, osmi marec, materinski dan, silvestrovo, ........... Sam sem star, pa to delam - pač sem tega navajen in oba z ženo uživava pri tem.

In reply to by tt (ni preverjeno)

TUNČ (ni preverjeno)

NEMREN VERVATI KAKŠNE NORCE IN BUDALE MA TA SOBOTAINFO

Starejše novice