Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan (foto: Bobo)
Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan poudarja, da prevzema objektivno odgovornost za nakup sodne stavbe na Litijski cesti. A če bi odstopila v tem trenutku, se bodo podobne zgodbe nadaljevale in nič se ne bo spremenilo, je opozorila.

V zvezi z nakupom sodne stavbe na Litijski cesti so po zamenjavi generalnega sekretarja Uroša Gojkoviča in ob pregledu vse dostopne dokumentacije na pravosodnem ministrstvu ugotovili, da ni šlo za nikakršno malomarnost, je Dominika Švarc Pipan povedala pred sejo vlade.

Nasprotno, po njenih besedah vse bolj se kaže, da gre za skrbno načrtovano, protipravno delovanje, zavestno zavajanje in prirejanje dokumentacije s strani organizirane skupine s ciljem pridobitve protipravne koristi.

Gre za posamezne uradnike ministrstva, kot tudi člane stranke SD. Celotna dokumentacija je že bila predana organom pregona, danes so tudi preklicali pooblastila vodjem strokovnih služb, ki so sodelovali v spornih postopkih, je poudarila ministrica.

»Predsednica stranke Tanja Fajon je včeraj povedala, da je normalno in očitno celo pričakovano, da se generalni sekretar stranke vmešava v delo ministrstev. In kot sem ugotovila v zadnjih dnevih, je točno to počel tudi v tem primeru. Zgrožena sem nad to izjavo predsednice stranke, saj je takšna praksa nezakonita in nesprejemljiva, odpira vrata sistemski korupciji, proti kateri se je potrebno boriti z vsemi sredstvi,« je opozorila.

Kot ministrica prevzema objektivno odgovornost, saj je pogodbo podpisala v dobri veri, da so pristojne službe svoje delo opravile strokovno, zakonito in z dolžno skrbnostjo.

»Danes vem, da so mi lagali ter načrtno prikrivali in prirejali podatke. A če odstopim v tem trenutku, se bodo podobne zgodbe nadaljevale in nič se ne bo spremenilo,« je poudarila.

Pred sejo vlade je Švar Pipan medijem povedala še, da bo imel zadnjo besedo premier Robert Golob, njegovo odločitev pa bo spoštovala. Podrobne ugotovitve glede primera nakupa sodne stavbe na Litijski cesti pa bo predstavila v prihodnjih dneh oziroma najkasneje v odgovoru na interpelacijo, ki so jo zoper njo v DZ v ponedeljek vložili v poslanski skupini SDS.

Ministrica se je pod drobnogledom javnosti v zadnjih tednih znašla zaradi domnevnih nepravilnosti pri nakupu prostorov na Litijski, ki jih preverjata tudi Nacionalni preiskovalni urad in Komisija za preprečevanje korupcije. Premier Golob je na seji DZ v odgovoru dejal, da želi razčistiti, kdo je tisti, ki je glede nakupa sodne stavbe na Litijski zavedel vlado.

Komentarji (12)

trg zmage

V podobni temi sem že zapisal, da če odstopi ali jo uspe razrešiti parlament, interpelacije seveda ni! Če pa je, bomo poslušali in gledali vsaj eno 15 ur raznih "resnic", tako levih... kakor desnih.
Vseeno se verjetno vlada in predvsem SD malce boji te interpelacije, saj lahko pride na "videlo" marsikaj... in to ne samo v zvezi s to nesrečno stavbo!

xxl (ni preverjeno)

In izplačilo 15 nadur za izredno sejo.

In reply to by trg zmage

trg zmage

Da je "stvar" zelo resna za stranko SD lahko razberemo tudi iz revije Mladina!

https://www.mladina.si/230412/ministrica-ne-bo-odstopila-danes-vem-da-s…

Demokracija piše politično širše, bo pa kaj iz tega trenutno ni ravno jasno...

https://demokracija.si/fokus/video-pripravite-kokice-svarc-pipanova-vzt…

Če pride do interpelacije bo to res ne ena zanimivejših, ampak po mojem najbolj zanimiva v vsej slovenski zgodovini!

In reply to by trg zmage

Opazovalka (ni preverjeno)

Dober argument je dala ali ne vem, ce se v nasi drzavi da kaj spremeniti, vedno se najdejo nacini kriminala, korupcije, nepotizma, okoriscanja, vplivanja na postopke, izbris dokazov, nestrokovno opravlene naloge itd. Mislim, ka bi morala odstopiti cela vlada, prevec dreka so ze pridelali.

Gost0011 (ni preverjeno)

Mo vido komi de vse v roke segnola kda de šla

Antivaxxer (ni preverjeno)

Ta Golobova vlada hitrej stroši peneze kak pa priteka v proračun. Janša se lejko fči od njih.

kuntakinte (ni preverjeno)

...žvercnata ministrica Dominika nede odstoupila...una ma pobožno željo...njou trbej odnesti iz parlamenta direkt v zatvor...

Bindi (ni preverjeno)

Zakaj so vsi zadovoljni, če odstopi minister? Če je nekje krivih 5 ljudi, naj odgovarja vseh 5, ne le eden. Prav to je problem pri nas - ministri se za to menjavajo, krivci za takšne rabote, birokrati na ministrstvih, pa ostajajo na svojih položajih desetletja, se množijo in so vedno bolj pokvarjeni. Prav tako krivi so kot ministri, zato naj odgovarjajo tudi oni.

pcr (ni preverjeno)

tak je blo .........Pipika je samo mula, ki je prala denar za jankovica, holop in zidarka sta asistirala, vežnaver je pobral extra provizijo.

Gita BR (ni preverjeno)

Bindi, se strinjam, naj odgovarjajo vsi vpleteni! Ministrica pa kljub temu mora odstopiti, pa saj je tudi sama kriva, da so jo zavedli. Če že ni strokovnjakinja za pogodbe, kot je sama rekla v Tarči, pa če ni vedela za kvadraturo in cene, bi pa morala vedeti, da stavba ni primerna za sodišče, ker nima parkirnih mest!
Pa tudi je malo smešno, da tretjerazredni uradniki lahko zavedejo njo in vlado, kjer je toliko doktorjev!?

Zoprna oseba (ni preverjeno)

Pipanca je vzvišena, naduta in si predstavlja, da je najpametnejša v celi Sloveniji.
Težko jo je gledati po TV, ko jemlje besedo drugim in hoče na vsak način uveljaviti
svoje, tudi, ko nima prav. Pa srečno čimprej.

. (ni preverjeno)

Telko strokovnjakov v komisiji, s stranke so ji podturili, kaj lahko drugega kot podpiše pogodvo,ko je začela ven gučati kdo je polek pa so jo izključili. Svinje pokvarjene.razgnati celi bando, kupiti gas maske, potem pa naj pride đđ s svojo ekipo.

Starejše novice