Slika je simbolična.
Policija poziva k previdnosti, prevaranti zopet na delu.

Med uporabniki spleta ponovno krožijo lažna elektronska sporočila z logotipom Pošte Slovenija, ki kupce seznanjajo, da so poskušali dostaviti paket, vendar jih niso mogli kontaktirati, zato je bil paket vrnjen v skladišče.

V nadaljevanju vas napeljujejo, da preko njihovega portala popravite naslov, hkrati pa vam sporočajo, da po prvih treh dneh zaračunavajo stroške.

Tiste, ki sledijo navodilom in s klikom poskušajo popraviti naslov, jih postopek vodi do tega, da vpišejo vse osebne podatke, podatke o št. transakcijskega računa in kode o bančni kartici.

V takih primerih nemudoma kontaktirate svojo banko in preverite ali so bili izvršeni že kakšni dvigi iz vašega računa. Če so bili, nemudoma preko banke zahtevajte blokado na osebnem računu.

Obvestila ignorirajte in/ali jih izbrišite

Policisti svetujejo, da taka obvestila ignorirate in izbrišete iz spletnih sporočil, ker za spremembo podatkov o vašem tekočem računu lahko zahteva le vaša banka in ne dostavljavci pošte.

»V policiji pogosto opozarjamo, da so tovrstna izsiljevanja v zadnjem obdobju zelo pogosta, storilci pa z elektronskimi sporočili ter  zlorabo imen in simbolov javnih institucij, enako kot v tem primeru, naslavljajo širši spekter naslovnikov,« pojasnjujejo na policiji. 

Napotki za spletno finančno varnost

V času epidemije koronavirusa se je veliko aktivnosti preselilo na splet – tudi nakupovanje, ki je med karanteno poskočilo za kar 36 odstotkov. Ob večji količini spletnih nakupov pa si rok ne manejo samo trgovci, ampak tudi goljufi.

Ti so tekom epidemije postali še bolj aktivni na spletu, kjer poskušajo z raznimi manevri izkoristiti neprevidnost uporabnikov. Da se drugače prijetna izkušnja spletnega nakupovanja ne bi končala klavrno, je platforma Varni na internetu pripravila šest napotkov za finančno varnost na spletu.
 

K previdnosti poziva tudi NLB

Pošta Slovenije pa ni edina, ki se je prevaranti tako radi lotijo. Na udaru so tudi komitent Nove Ljubljanske banke

»Prevaranti, ki poskušajo pridobiti vaše zaupne osebne podatke, so znova na delu. Zaznali smo, da pošiljajo lažna e-sporočila, v katerih se predstavljajo kot banka in vas želijo zavesti, da je vaša kartica (debetna, kreditna) blokirana, da je treba izboljšati varnostne ukrepe ali posodobiti podatke o računu,« opozarjajo komitente. 

Nadalje opozarjajo, da vas s klikom na spletno povezavo v e-sporočilu goljufi želijo preusmeriti na lažno spletno stran, na kateri od vas zahtevajo vnos zaupnih osebnih podatkov. Tako pridobljene podatke nato zlorabijo za nepooblaščene plačilne transakcije v breme vašega bančnega računa.

Kako lažje prepoznate prevaro in na kaj morate biti pozorni:

  • Na naslov pošiljatelja e-pošte. E-sporočila banke vedno prejmete le iz e-naslova, ki se konča z nlb.si.
  • Na naslov spletne strani (URL). Za vstop v spletno banko NLB Klik uporabljajte samo in zgolj povezavo https://klikotp.nlb.si/, ki jo sami vpišite v spletni brskalnik ali link z naše spletne strani www.nlb.si.
  • Slovnične napake v besedilu. V zgornjem primeru se pojavljajo slovnične napake v besedilu in nenavadne besedne zveze: »Vnesite svoj Davčna številka«, »nbl pay«, gumb »Povezava«.
  • Vsem prejemnikom takšnih e-sporočil svetujemo, da povezave v e-sporočilu ne odpirate oziroma se na e-sporočilo ne odzovete in ga enostavno izbrišete. 

V primeru, da ste na osnovi enega od takšnih e-sporočil svoje osebne podatke že vnesli na lažno spletno stran, vam svetujemo, da s pomočjo bančnih strokovnjakov NLB Kontaktnega centra prek video klica ali telefonskega klica na številko (01) 477 20 00 blokirate uporabo elektronskega bančništva oz. vaše kartice (debetna, kreditna), še pozivajo. 

Komentarji (3)

Kristal (ni preverjeno)

Sobtainfo vi ste tude dosti folka že nategnili z naslovami člankov. Što vas je fčil izražati tak? De trbelo v šolo nazaj!

asdasd (ni preverjeno)

Ne pustite se nategniti, prevzemite le pakete Western Union !

In reply to by Kristal (ni preverjeno)

Vasko Klobasko (ni preverjeno)

Nega nindri vekšoga nateguna od tebe, Debeli Fukjenec.

Starejše novice