*Fotografija je simbolična
Preiskava Nacionalnega veterinarskega inštituta je pokazala, da na prisotnost visoko patogene aviarne influence oziroma ptičje gripe pri labodu. Potrjen je bil podtip H5N8, ki ni nevaren za ljudi.

Aviarna influenca je zelo nalezljiva virusna bolezen, ki lahko prizadene vse vrste ptic. V Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije so že februarja letos opozorili, da se je bolezen pojavila tudi na Poljskem, Slovaškem, Madžarskem in v Romuniji. 

Včeraj smo poročali o tem, da so ptičjo gripo odkrili tudi v neposredni bližini Slovenije, in sicer na Hrvaškem. Na farmi s 65.000 purani v občini Novigrad Podravski, južno od Koprivnice, so diagnosticirali aviarno influenco podtipa H5N8.

Prvi primer ptičje gripe so zdaj potrdili tudi pri labodu v Sloveniji. Poginjenega laboda so našli v občini Piran.

Na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin rejce perutnine pozivajo, pozorno spremljajo zdravstveno stanje svojih živali in v primeru kakršnihkoli sprememb, kot so pogini, padec nesnosti, neješčnost, spremembe v obnašanju živali, nemudoma o tem obvestijo veterinarja.

Prvi primer ptičje gripe v Sloveniji so ugotovili pri labodu.

Bolezen se pojavlja tako pri prostoživečih pticah kot tistih v reji

Bolezen se prenaša s stiki zdravih živali z bolnimi, njihovimi izločki in okuženimi termično neobdelanimi proizvodi, kot so jajca in meso. Poleg tega se bolezen širi tudi s kontaminirano krmo, vodo in nastiljem.

Pomemben vektor pri širjenju okužbe je tudi človek, opozarjajo na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Ta lahko virus širi s kontaminirano obutvijo, opremo in prevoznimi sredstvi.

Posledice pojava ptičje gripe v rejah perutnine so pokončanje in neškodljivo uničenje vse perutnine na okuženem gospodarstvu, pa tudi omejitve in prepovedi v prometu in trgovanju s perutnino, mesom in jajci.

S spleta

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
tanja flaškon (nepreverjen)

upam da ni ukužen s ptičjo gripo dejan svinjskoglavi
kar sem tzadnjič nekaj imela z njim
oh
kakšni pa so simtomi ptičje gripe

Karl Marx (nepreverjen)

kokodakaš brez veze
in sereš po dvorišči

In reply to by tanja flaškon (nepreverjen)

tanja flaškon (nepreverjen)

oh marička
imam že nekaj teh simtomov

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

gostja (nepreverjen)

Na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin rejce perutnine pozivajo, pozorno spremljajo zdravstveno stanje svojih živali in v primeru kakršnihkoli sprememb, . . . . . . . ., padec nesnosti, . . . . . . .nemudoma o tem obvestijo veterinarja.
Pri nas vsako leto proti koncu leta pade nesnost pri kokoših, ki se pa prične pojavljati okrog sv. Neže naslednje leto !!
Opažamo tudi, da še ni bilo opaziti nesnosti pri petelini.

Kakič (nepreverjen)

Sem bil v gozdu, sem ugotovil da ima debela bukev simptome influence, začela se je sušiti, sigurno ima neko gripo, koga naj obvestimo da požagamo cel gozd, okrog 500 ha.

tanja flaškon (nepreverjen)

mene lahko opozoriš

In reply to by Kakič (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Perutnine ptuj tudi več nega.

Klaus schwabb4 (nepreverjen)

Trgovinske police pa polno piščancov, pa take, mrš!

Starejše novice