Slika je simbolična.
Vročina bo ta teden še kako pritisnila, vendar vremenoslovci že pogledujejo proti koncu tega in začetku prihodnjega tedna. Obeta se nam namreč veliki vremenski preobrat. Pa se bomo s tem tudi zares za letos poslovili od poletja?

Vroči sončni žarki, sveža morska sapa in neštete dogodivščine na prostem so nas spremljale skozi letošnje poletje, a se očitno sedaj bližamo njegovemu koncu.

Kljub temu da se avgust še ni zaključil, pa naslednji teden prinaša preobrat v vremenskih razmerah. Po dolgotrajnem obdobju sončnih dni namreč vremenoslovci napovedujejo prihod deževja, ki bo pospremil zaključek tega poletja.

Pa bo napoved vzdržala in se bomo v prihodnjih dneh res morali dokončno posloviti od poletja? Preverili smo, kaj napovedujejo vremenoslovci.

Vstopili smo v četrti vročinski val letošnjega poletja

Letošnje poletje je bilo eno najbolj ekstremnih v zadnjih desetletjih. Poleg najhujših poplav v zgodovini samostojne Slovenije smo bili priča tudi visokim temperaturam.

Tem se ne bomo izognili niti ta teden. Danes smo namreč vstopili v četrti in očitno zadnji vročinski val te poletne sezone, vendar bo ta najbolj izrazit na Primorskem.

»Nad južno polovico Evrope se širi vroč afriški zrak, ki prinaša zelo visoke temperature za drugo polovico avgusta. Na jugu Francije, na Iberskem polotoku in tudi ponekod na Balkanu bodo v prihodnjih dneh izmerili več kot 40 stopinj, v Španiji in na Portugalskem pa se lahko lokalno ogreje vse do 45 stopinj Celzija,« razlagajo vremenoslovci portala Meteoinfo.

Tudi pri nas bo vroče. Vročina bo najbolj pritiskala na Goriškem, kjer bodo v torek, sredo in četrtek najvišje temperature okoli 37 stopinj, drugod se bo ogrelo do okoli 33 ali 34 stopinj Celzija

Tako za jutri vremenoslovci Agencije Republike Slovenije za okolje napovedujejo jasno vreme, z jutranjo kratkotrajno meglo. Pri tem bodo že jutranje temperature precej visoke, in sicer bodo znašale od 16 do 21 stopinj Celzija. Popoldne pa se bodo gibale med 31 in 36 stopinjami.

Večja sprememba vremena v nedeljo ali na začetku prihodnjega tedna

Po zadnjih napovedih nas bo sončno in vroče poletno vreme z najvišjimi temperaturami od 31 do 37 stopinj Celzija spremljalo do konca tedna. 

Možnost za nastanek kakšne popoldanske nevihte bo največja v sredo, nato se bo spet zmanjšala. Večja sprememba vremena nas bo po napovedih portala Meteoinfo dosegla v nedeljo popoldne ali na začetku prihodnjega tedna. 

»Kako izrazit bo padec temperature in koliko dežja nam bo prinesla hladna fronta, pa je danes še preuranjeno napovedati,« poudarjajo vremenoslovci portala Meteoinfo.

Zlom poletja, vendar morda ne za dolgo

So pa v svojih napovedih bolj konkretni vremenoslovci portala Neruje.si. Ti trdijo, da nas prihodnji teden čaka vremenski preobrat, ki pa bo po njihovih napovedih najverjetneje povzročil zlom poletja.

»V drugem tednu bo na delu tako imenovani 'summer killer', ki nam vrača znosnejše temperature, žal pa tudi več padavin. Kot kaže bo ob prehodu fronte nad severnim Sredozemljem nastal sekundaren ciklon, ki lahko poskrbi za novo obilno deževje za našo okolico,« razlagajo vremenoslovci portala Neruje.si.

Vendar v isti sapi dodajajo, da je vremenska situacija še zelo oddaljena, zaradi česar ne morejo napovedati razvoja dogodkov, kljub temu pa lahko po njihovih besedah računamo na možnost novih obilnih padavin 

Pa to naposled pomeni konec poletja? Na Meteoinfo pravijo, da se lahko vremenska napoved v prihodnjih dneh še zelo spremeni.

»Ohladitev, ki nas čaka v prihodnjem tednu, še ne pomeni, da se poletje dokončno poslavlja. V zadnjih 20 letih se je namreč pogosto zgodilo, da smo po ohladitvi v drugi polovici avgusta septembra spet beležili temperature okoli 30 stopinj Celzija,« zaključujejo na Mateoinfo.

Komentarji (9)

Lukčev Mesec (ni preverjeno)

KAJ, RES ?????

To ni mogoče, za bi za poletjem prišla jesen.

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Ajajaj, mediji, kaj bi brez vas ???

Še za letne čase ne bi vedeli.

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Lolii (ni preverjeno)

Kak si duhoviti,se san sokejrani

In reply to by Lukčev Mesec (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

Za vročinskimi valovi, nevihtami in poplavami nas zdaj strašijo še z vremenskimi preobrati. Banda paničarska!

Lolii (ni preverjeno)

Kak smo ljudje cudni,vse vzamemo kot napad,in se takoj postavimo v obrambo.

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

Miki Miška (ni preverjeno)

DF, le kaj bi Sinfo brez tebe?

Lukčev Mesec (ni preverjeno)

Hmmm, nekoč je bila tradicija, da se z Radgonskim sejmom prične deževno obdobje, padec temperature in jesen

No, možno, da se bo tradicija nadaljevala.

Lolii (ni preverjeno)

Temu se ne rece tradicija,nevednez

In reply to by Lukčev Mesec (ni preverjeno)

kuntakinte (ni preverjeno)

...či dobro razmin...te pa vrejme vseeno bou...

lejkomlejko (ni preverjeno)

Vremena do nadaljnjega ne bo...

Starejše novice