FOTO: policija.si
Policisti v poostren nadzor na cestah, pozorni bodo predvsem na motoriste.

Na cestah te dni pogosteje srečujemo motoriste, saj so topli poletni meseci tudi čas motoristične sezone. A ker lepo vremo pogosto botruje lažnemu občutku varnosti, so vozniki tudi manj previdni. Svoje dodajo še vročina, gneče, utrujenost, ki poslabšajo zbranost, in tako lahko hitro pride do nesreče. Od minulega ponedeljka pa do 14. julija zato po vsej državi poteka nacionalna akcija za večjo varnost motoristov.

Policisti v tem času izvajajo poostrene nadzore nad motoristi, preverjajo pa tudi ravnanja ostalih prometnih udeležencev v odnosu do motoristov.

Motoriste pozivajo k spoštovanju prometnih predpisov, predvsem hitrosti. Previdni naj bodo pri prehitevanju, poskrbijo naj za tehnično brezhibnost svojih jeklenih konjičkov, zaščitna sredstva pa naj uporabljajo dosledno in brez izjeme. Poskrbijo naj za svojo vidnost, na pot pa naj se vselej podajo v dobrem psihofizičnem stanju in spočiti.

Še posebej pa motoriste opozarjajo:

 • Pred vožnjo preverite zračni tlak v pnevmatikah in jih v prvih kilometrih vožnje primerno ogrejte.
 • Pri vožnji dosledno uporabljajte zaščitno motoristično čelado in si jo pravilno zapnite. Čist vizir omogoča potrebno vidljivost. Ne pozabite na oblačila s ščitniki.
 • Motorno kolo je ozko, zato vas pri večji hitrosti drugi prometni udeleženci hitro lahko spregledajo. Naj bo vaša hitrost primerna okoliščinam, da vas bodo drugi pravočasno opazili, pa tudi vi njih.
 • Poskrbite, da boste čim bolj vidni. Na motornem kolesu imejte vedno prižgane luči. Nosite zaščitna oblačila s čim več odsevniki (nalepkami, trakovi) in čelado svetle barve. Nosite tudi odsevni brezrokavnik.
 • Pri vožnji skozi levi ovinek se odmaknite od ločilne črte na sredini vozišča, sicer bo vaša glava brzela tudi meter globoko po smernem vozišču za nasprotni promet.
 • Hitrost in način vožnje motornih koles še posebej prilagodite v prvih minutah deževja.
 • Če vaše motorno kolo nima zavornega sistema ABS, v dežju ali na spolzkem vozišču ne zavirajte na talnih označbah.
 • Izogibajte se asfaltnim površinam, na katerih je posut pesek, razlito olje ali podobno (predvsem v ovinku).
 • Reakcijski čas v idealnih pogojih je 0,6 - 0,8 sekunde, v cestnem prometu v povprečju 1 sekundo, pri nezbranem ali utrujenem vozniku pa že 2 sekundi ali več.
 • Zavorna pot do ustavitve je pri hitrosti 100 km/h 40 metrov. Pot ustavljanja je seštevek reakcijske in zavorne poti.
 • Ne vozite, če ste uživali alkohol, mamila, psihoaktivna zdravila ali ste utrujeni. Sicer to lahko hitro postane vaša zadnja vožnja.
 • V vročini motoristi v kombinezonu hitreje dehidrirate, zato je treba spiti zadostno količino vode oz. izotoničnih napitkov.
 • Bodite pozorni na utrujenost in dovolj samokritični, da se takrat, ko začutite utrujenost, varno ustavite in nadaljujete z vožnjo šele, ko se odpočijete.

Voznike medtem opominjajo, naj vozijo previdno, saj so motoristi zaradi ozke silhuete pogosto slabše vidni. Pri premiku vozila naj se dobro prepričajo, da imajo prosto pot, predvsem pa naj bodo spoštljivi do vseh prometnih udeležencev, ki sodijo v kategorije šibkejših ter ranljivejših.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice