Seti otroških ličil sodijo med priljubljene otroške igrače. Na videz nedolžna ličila vsebujejo več nevarnih snovi, kot si lahko predstavljamo.

Ocenjevalci Mednarodnega inštituta za potrošniške raziskave so po dobrih štirih letih ponovno pregledali trg ličil za otroke.

Primerjalno so ocenjevali sete otroških ličil, ki so jih kupili v drogerijah, trgovinah z igračami, trgovskih verigah in po spletu.

Tako so pregledali seznam sestavin, ki razkriva kemijsko sestavo ličil za otroke, ocenili informacije, ki so na voljo potrošnikom pred nakupom in preverili, ali je izdelek v potratni embalaži.

Ocenjevalci so na podlagi pregleda seznama Mednarodne nomenklature kozmetičnih sestavin na 11 ocenjevanih izdelkih ocenili, ali ličila vsebujejo neželene kemikalije.

Hormonski motilci, titanov dioksid, alergeni in še marsikaj

Rezultati so razkrili, da prav nobeno ličilo nima formulacije, ki bi jo lahko ocenili kot »otrokom prijazno«.

Vsi izdelki vsebujejo kemikalije, za katere so prepričani, da jim ni mesta v kozmetičnih izdelkih za otroke.

V ličilih so namreč mineralna olja, potencialni hormonski motilci, nevarna barvila, titanov dioksid, alergeni, parfumi in še druge sestavine, ki otroka po nepotrebnem izpostavijo koktajlu kemikalij.

»Prisotnost neželenih kemikalij v izdelkih za otroke je po našem mnenju še posebej problematična, ker imajo otroci manjšo telesno težo in je zato obremenjenost z neželenimi kemikalijami še večja kot pri odraslih. Poleg tega je otroška koža bolj občutljiva in nekoliko tanjša (ob rojstvu približno za polovico) kot koža odraslega,« je poudaril Boštjan Okorn iz Zveze potrošnikov Slovenije.

Ministrstvo Republike Slovenije za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki je sofinanciralo primerjalno ocenjevanje, opozarja, da zaradi kemikalij, ki jih ličila vsebujejo, da ta ne sodijo med ustrezne igrače.

Zaradi sestavin tako niso primerna za otroke, potratne embalaže, v katerih so ličila, pa so škodljive tudi za okolje.

Komentarji (1)

SM (ni preverjeno)

Hehe, te to pomeni, ka ženske, ka se farbajo se špilajo z igračami... te pa nan moškin pamet solijo, ka se špilamo...

Starejše novice