Foto: Bobo
Marjan Dora je v novi epizodi oddaje Dora - nedeljski pogovori gostil Andreja Horvata, nekdanjega politika in državnega sekretarja, ki zdaj dela kot mednarodni manager. V tej vlogi ga je pot peljala v Beograd in nato v Kijev.

Nekdanji politik in državni sekretar Andrej Horvat je po koncu politične kariere z nemško družbo za mednarodno sodelovanje GIZ odšel v Beograd, nato ga je pot zanesla v Ukrajino.

Kot pravi, je politiko zapustil, ker je bil umaknjen. »Tukaj ni kaj za skrivati,« je povedal: »Če hočeš biti dober v politiki, moraš znati v pravem času reagirati na pravi način. Tega jaz nisem zadosti dobro znal in na nek način te posledice trpim še zdaj. Življenje gre naprej, obstajajo zanimivi projekti. Človek lahko dela tisto kar zna in kar ve tudi drugje.« 

V Beogradu pomagal pri pogajanjih z Evropsko unijo

Pot ga je nato zanesla v Turčijo, nato pa se je z družino za pet let preselil v Beograd, kjer je vodil projekt podpore srbskim institucijam pri pogajanjih z Evropsko unijo.

»Projekt je bil vzpostavljanje pogajalskih struktur v srbski vladi. Takrat se je nemška vlada odločila, da pomaga srbski vladi na to temo,« razlaga Horvat. Kot pravi, so tam delali skupaj z Slovenci in Hrvati, ki so imeli takrat najbolj sveže izkušnje s približevanjem Evropski uniji.  

»Nekdo bo rekel 'Kako lahko Srbi in Hrvati delajo skupaj?' Vrhunsko,« pojasni Horvat: »Srbi niso imeli problema takrat z hrvaškim znanjem, to je bil zelo zanimiv projekt.«

Sodelovanje z Ukrajinci ga je spominjalo na Prekmurje

Pot ga je nato zanesla v Kijev, kjer je delal kot del mednarodne ekipe na temo decentralizacije, regionalnega razvoja in s tem povezanimi reformami. »Projekt, za katerega delam je zelo velik projekt, 180 ljudi imamo zaposlenih, v vsaki regiji imamo svojo regionalno pisarno,« pojasnjuje. 

Kot pravi, je šlo v projektu predvsem za vzpostavljanje občin. Iz 11 000 naselij v Ukrajini je nastalo 1400 občin

Izpostavlja predvsem ljudi, s katerimi je sodeloval. Ti so ga spominjali na Prekmurje, ko je bil zadolžen za čezmejno sodelovanje Slovenija – Avstrija – Madžarska: »Takrat sem jaz spoznaval goričke župane na vseh straneh meja in dejansko ta energija nekaj narediti, nekaj zgraditi, pomagati svojim ljudem, to je dejansko nekaj, kar opaziš potem v Ukrajini.«

Ukrajino zapustil pred začetkom vojne, v katero nihče ni verjel

Horvat in njegova družina so se na življenje v Ukrajini dobro navadili. Kot je povedal, dela za veliko podjetje, kjer je so jim organizirali stanovanje in mednarodno šolo za otroke. 

»To je zdaj veliko sranje,« komentira začetek vojne. Horvat je z družino zapustil Ukrajino še pred njenim začetkom. Kot pravi, so zaradi službe morali oditi: »Takrat nismo bili s tem zadovoljni, ker smo rekli, saj tak nič ne bo. Noben ni verjel, da bo kaj in smo rekli 'čez dva tedna bomo nazaj'.« 

Horvat se je se z avtom peljal domov, ostala družina je šla z letalom. Svoje stvari so pustili v Ukrajini. »Mi imamo še stanovanje v Kijevu in imamo tam naše stvari, ker smo računali, da bomo šli najkasneje čez mesec dni nazaj,« razlaga. 

Ogromna država, ki jo lahko osvojiš le, če osvojiš ljudi

Na vprašanje, ali je v Ukrajini res toliko ekstremistov, kot se govori, Horvat odgovarja: »Oni imajo tudi ekstremiste, kot jih ima vsaka zahodnoevropska demokracija. Vendar v zadnjem sklicu parlamenta ta ekstremna stranka ni prišla niti v parlament.«

»Zdaj ko je vojna, prihajajo vse te emocije in vse te skrajnosti zopet do izraza,« dodaja. 

»Gre za ogromno državo,« pravi Horvat: »To je ogromna kmetijska država in ti se voziš in voziš in tega ni konca. In potem si misliš, kako je zgodovinsko šel tukaj Napoleon pa mu je zmanjkalo, pa je šel Hitler in mu je zmanjkalo.«

Pojasnjuje, da lahko tako ogromno državo osvojiš le, če osvojiš ljudi. 

Nekaj totalno surrealističnega, a na žalost realnega

»To je za nas, za našo generacijo nekaj totalno surrealističnega. Je pa na žalost to realno,« vojno komentira Horvat. Izpostavlja, da v vsem tem trpi predvsem civilno prebivalstvo. 

»Videli smo bombardiranje Beograda in to tudi v času, ko ne bi noben pričakoval. Par let pred tem so Rolling Stonesi igrali v Beogradu. Čuden je ta svet,« dodaja.  

Zdaj je naša naloga pomagati, filozofirali bomo kasneje

Kot pravi Horvat, zdaj ni primeren čas za iskanje vzrokov in filozofiranje. »Dejstvo je, da je zdaj vojna,« dodaja: »Filozofirali za šankom bomo po tem, ko se bomo tega rešili.« Zdaj je pomembno, kdo lahko pomaga in kako. 

Kot dober primer izpostavlja Mestno občino Murska Sobota in župana Jevška: »Mislim, da je včeraj ali predvčeraj prišlo pet otrok in dve ženski in so jim začasno zagotovili stanovanja. Tako se to dela.«

»Gre za posamezne segmente, ki jih vsaka občina pokriva. Vsaka občina ima šolstvo, ima podjetništvo. In zdaj je treba videti, kje se da pomagati,« pojasnjuje. 

»Ta vojna ne bo dolgo trajala, ker je enostavno predraga. Ampak po tem se bo videlo, kdo je bil človek in kdo ni bil človek,« pravi Horvat. 

Ali tudi nas ogrožajo jedrske elektrarne v Ukrajini, ki so zdaj v nevarnosti ruskih napadov? Horvat meni: »Ogroženost je že s tem, da jedrske elektrarne obstajajo. Černobil se ni zgodil zaradi vojne, ampak je v miru prišlo do nesreče.«

Komentarji (27)

Sllksks (ni preverjeno)

So si ze raztalali pejneze z socialnimi podjetniki?

Levak (ni preverjeno)

Zakoj pa misliš ka dela izven Slovenije ?

In reply to by Sllksks (ni preverjeno)

Waasas (ni preverjeno)

Melo sem malo ta… od doktora brat se naskrivaj dobivo z njin, ka nej ocitno bilo pa so si lepo talali pare banda pokvarjena

In reply to by Levak (ni preverjeno)

PPP (ni preverjeno)

Ali.. Psi lajajo karavana gre naprej.

Jouši (ni preverjeno)

Pravi prekmurski nategun.Zdaj mrhovinarji ven lazijo.

čači mači (ni preverjeno)

Ja ti boš fantazero!? Zakon o Pomurju se spomni, takrat si bil glavni, zdaj pa boš svetnika mednarodnoga špilao, skrij se in pokrij!

Đouže (ni preverjeno)

Ge ste pa zaj tou barabo iz naftalina potegnoli

anton77 (ni preverjeno)

Dora ma veze z takšimi....

In reply to by Đouže (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Katopomeni surrelalistično?

anton77 (ni preverjeno)

Da je nikak pijan kak tele pa blebeče...

In reply to by . (ni preverjeno)

anton77 (ni preverjeno)

Drejči, pozno san tvojga očo, šteri se v grobi obrača, kak pokvarjeni si!!!!!! Pa ka bi tij zaj rad??????? Lažeš, kradneš v grabo spadneš....

anton77 (ni preverjeno)

O Dori pa ka ne razpravlamo....., Glijni ka of ozgoraj omenjeni, pa ešče vogrin....

In reply to by anton77 (ni preverjeno)

putin.ubil.korono (ni preverjeno)

Kako je pa kaj gužvo v naših bolnišnicah? Ne sledim in me zanima, če se je naš zdravstveni sistem slučajno sesul ali so že vsi zdravniki odšli na pomoč v Ukrajino. Koronca že čudežno izumrla?

Doricanec (ni preverjeno)

Vido ze sto vejksoga modrijasa pa perovneza kak je tej voditelj D…?

Gost24482 (ni preverjeno)

Gospod je iz stranke SD....ste čakali poštenjaka?

Gees (ni preverjeno)

Vsaki ka ma 5 min casa je naenouk strokovnjak za medije! Ka se ukrajine tice je pa ze vsem inteligentnim ljudem jasno ka je najvec kriv zeleni igrac v telenovelah. Naivno je mislo ka de mu zahod pomagal, na osnovi vseh politikov ki so si v predvolilnem casu poskusali nabijat tocke tam! Namesto da bi krmaril med obema poloma ( po vzoru tita ki je potegnil denar iz zahoda, orozje pa iz vzhoda’)pa se vsepovsod je bil lepo docakan! Zdaj pa po vzoru zrtvovanega vukovarja ( vse za priznanje!) zrtvuje celo drzavo in poskusa potegniti svet v vojno! Z velesilami se pac nemre mali spilati ( po moje mata teva oba stuplna tuj napoleonov sindrom!) na koncu de pa mel najvec koristi pa american ki bo prodajal drago hrano in orozje , neglede kdo bo na oblasti v obema vpletenima v spopad, setev bo zamujena!

Znon ale nej (ni preverjeno)

Z dosta koleof se štükan o ton, zakoj interesne sfere? Si pravejo, ka majo Ukrajince pravico, ka se same odloučejo. Ja, pošteno razmišlanje tou prave, mij, ka smo male narod takšno razmišlanje še bole podpejramo. Tüde, ka smo se same odločele tak malo na silo odijte iz Jugoslaveje.
Ale poanta je v ton, ka znonkar od pamtiveka, zagnjeh gezero, pejtstou lejt pa je tou bole jasno, ka majo vejkšne države, številčnejše narode svoje interesne sfere, področja. Okoule toga pač gradijo svojo politeko, pa varnost, pa zapovedavlejo, po svoje roupajo menše narode pa še be se najšlo. Ruseja ma pač svoje interesno območje na vzhode Evrope, dele Azeje, pre severneh morđaj in tou mora zahod nekak sprejete. Trenutno se Ruse čüjtejo zaradi nasilne širijtve Nata ogrožene in se ne čüjdemo Putene, ka je tak postoupo. Un je še najmenje zmedene, pa tou pa ovo. Un točno zna, ka dela, tou pa je se v interese njegve države. Kak Trump, štere je fčasek pravo (čeglij je nej začo nikšne bojne): "American first!" Če nej, te de bojna, pa mij tou poudprle, ale nej.
Ukrajince majo pač tou nesrečo, ka so med dvoma nakovaloma in pomet njin mora povedate, ka od tü težko vujdejo.
Zdaj se čüje, ka do sprejele zavejzo, ka nedo sijlele v Nato? Tak ka ostane somo še problem tisteh dvej odcepleneh republik, ta v sedanjeh mejah, ale mejah regij?
Duže de bojna trajala, več ozemla do Ukrajince zgüjbele, ne gledej na sankceje. Ruse do tou preživele, čin se bojna konča, pa de kapital delo svoje, uradno do en čas še sankceje, neuradno pa de se trgovalo, šeftalo.
In karavana de šla dale, kak se tome prave!

In reply to by Gees (ni preverjeno)

Športaš (ni preverjeno)

NATO ne smej na meje Rusije, Rusija pa lejko na meje NATA? Kakšna je tü logika.

Znon ale nej (ni preverjeno)

Drže se tij športa, ka neboš spitavlo bedarij!

In reply to by Športaš (ni preverjeno)

ti si en športaš (ni preverjeno)

Romunija, Turčija, Baltik???
Ima Rusija slučajno kakšna oporišča v Mehiki,Kanadi?

In reply to by Športaš (ni preverjeno)

Bindi (ni preverjeno)

Nej, ma pa svoj kapital seposedi, so se že znali zgurati po cejlon svejti.

In reply to by ti si en športaš (ni preverjeno)

??? (ni preverjeno)

od kdaj pa je kapital = jedrsko orožje?

In reply to by Bindi (ni preverjeno)

Lokolino (ni preverjeno)

Koga pa tou briga,ge laj Rusija ma?

In reply to by ti si en športaš (ni preverjeno)

Bindi (ni preverjeno)

Športaš, tou, ka Nato ne sme na meje Rusije, neje istina, tou si je Rusija zmislila. Nato seveda je na ruskih mejah že cejli cajt, Estonija, Latvija, mejita direktno na Rusijo, pa sta članici Nata, Litva pa Poljska pa mejita na Rusijo pri Kaliningrade. Nato se lejko gible gekoli po svojih članicah, če je tak dogovorjeno, ne glede na ruske meje.
San pa vidla, ka je ova kozika, Irina Osypenko, čvekala neka o nekšnon "Varšavskon dogovore", po keron Nato nesme na ruske meje, ka je navadna bedarija, ker Varšavski dogovor sploh ne obstaja ...

In reply to by Športaš (ni preverjeno)

Znon ale nej (ni preverjeno)

Mijslen, ka se seeno malo zamejšo zadejvo tou glede koma lejko što ide? Nato je mijslen ka že leta 1997 prekršno dogovor z Ruskof federacijof iz leta glij tak mijslen ka 1991, ka se po ton lete (1991) nede dale širo na vzhod, na meje Ruske federaceje. 1997 so prejeli Bolgarejo, Romunejo in s ten prišli praktično do mej Ruske federaceje in tou je nekak Putin použro. Te je pa prišlo do leta 2014 in tiste oranžne revoluceje in Ruson je bilou enostavno zadosta: Ruse v delih tisteh dvej pokrajijnah Lugansk in Donieck so razglasele odcepijtef (Ruska federaceje je tou priznala), sama federaceje pa je izvedla referendum na Krime in si ga pripoujela. Se našteto ma v glavnon prebivalce, štere so Ruse.
Je bilou tou tak mijlo rečeno pravno praf? Ja, pa nej! Tüdi mij smo tou napravele, zahod je z odporom seeno prizno bivše republeke Jugoslaveje. Interes zahoda je biu, ka Kataloneja nemre biti samostojna. Interes zahoda je biu, ka je lejko Kosovo samostojno in so ga priznale. Od Gruzeje sta se odcepele Oseteja in Abhazeja, zahode je tou nej pasalo, pa njeve ne priznajo, Ruse pa. Si smo navijale za Čečenejo, Ruse so jeh nej püjstele na svoje in je tou praf? Od Moldaveje se je odcejpo en del, za frtau Sloveneje gej tiste zemlej, nišče jeh ne priznava, ali bar v začejtke so zahodne meje tej odceplene državece čuvale fkuper Ukrajince in Ruse. Ka tan pač živejo v večijne Ruse in Ukrajince. Je tou se praf?
Ja pa nej, glede na se našteto in namerno san se tou omejno ka vijdete, ka vlada na svejte prava "zbrka" odnosno interesne sfere, področja, štere si velesile pač lastijo. Glij zatou nekak praven, ka be bilou za Ukrajince najboukše, ka ostanejo neftralne, lepou trgujejo z sejme, z sejme so se naj dobre in de mer. Ges enostavno ne vörvlen, ka ma Puten nekše ozemelske težnje. Za interesne sfere se njeme ide, ale nejde se tüde Natoje? V kon je razlika?

In reply to by Bindi (ni preverjeno)

Gees (ni preverjeno)

Ti je znon vse lepo razlozo! Pa vupan ka do ljudi z taksnim zdravim razmisljenem na tv zovali.!! Nej pa vojne huskace steri bi prvi v z drzave vujsli da bi do vojne prislo! Tu se ide za interesne cone! Rusija tak meji vsenaokoli na nato, ne pozabi na aljasko med temi, saj so si z ameriko sosedje!

Alkajdaaas (ni preverjeno)

Haha dečki misija nemogoče pa je >>>Drejč ma gostilno na >>>PUŠČI HOPALA<<<<če ne vejte pijtajte prejk soseda velkoga človeka on je na tekoče vse človek z velikim pomenom 😂😂😂društvo pezijonistov ter cerkveni katehist z naj večjimi grehi (jaz bi njemi prepov edo cerkev sam se je izvolo 🤬🤬🤬😂 .Drejč bil si pajdaš v mladih lejti zdaj si pa baraba ciganska za nekatere pa celo lepše povedano odojček …

Starejše novice