Foto: Žan Osim
Pred koncertom v Minoritskem samostanu na Ptuju smo imeli priložnost poklepetati z avtorjem mnogih zimzelenih skladb Vladom Kreslinom.

V atriju Minoritskega samostana je v soboto, 22. junija 2023 v sklopu Festivala Arsana nastopil eden najbolj spoštovanih slovenskih glasbenikov.

Družbo na odru so mu delali tudi Mali bogovi pred tem pa so občinstvo navdušili še Teo Collori in Momento Cigano.

Prisluhnili smo uspešnicam kot so Črna kitara, Tvoje jutro, Dan neskončnih sanj, Nekega jutra, ko se zdani, Abel in Kajn, Lahko bi zletela, Z Goričkega v Piran in mnogim drugim. Festivalska sobota je tako dobila čarobni epilog.

Vlado Kreslin je pločnike za odrske deske zamenjal že v najstniških letih, v dolgoročno glasbeno kariero pa takrat ni upal popolnoma verjeti: »Želel sem, da bi igral in bil v stiku z glasbo, nisem si pa mogel predstavljati, da se bo to tako razvilo,« priznava. 

O odnosu z očetom – v mladih letih »nasprotnik«, danes idol

Vpliv na Vladove prve korake v glasbi je zagotovo imel tudi njegov oče, ki pa mu takrat vsaj zavedno ni predstavljal vzora.

»Z očetom si običajno nasprotuješ. On je imel doma kitaro, na katero sem se začel učiti igrati. Danes so časi drugačni, mi se s starši nismo tako družili in si nismo bili tako blizu,« se spominja Kreslin in dodaja, da sta z očetom danes v dobrih odnosih, saj je z leti začel razmišljati drugače.

»Pozno sem ugotovil, da je moj oče faca in spoštovanja vreden človek. Zmeraj je bil poštenjak in danes to cenim ter spoštujem, v bistvu ga imam zdaj za neke vrste idola – definitivno pa je trajalo, da sem prišel do tega mišljenja,« pojasnjuje Kreslin.

»Lep občutek je, ko med publiko vidiš ljudi vseh starosti«

Znano je tudi, da se koncertov kantavtorja po vsej Sloveniji udeležujejo poslušalci vseh starosti.

To Vlado Kreslin zna ceniti in je vsem poslušalcem vedno znova hvaležen. »Ni samoumevno, da bodo obiskovalci prišli, zakaj pa bi, če jim ni treba? Zato ta obisk vsi muzikantje, predvsem v krajih, kjer nastopamo pogosto, še toliko bolj cenimo,« je povedal in dodal, da mu to, da vidi tako starejše kot mlajše obiskovalce, zelo veliko pomeni:

»To je velika stvar. Vsak človek je v osnovi sam – lahko imaš tri žene pa si že zmeraj sam, sam boš umrl. Zato je zelo lepo videti, da ljudje pojejo tvoje pesmi in se z njimi poistovetijo.«

Večno vprašanje je, če naj ločimo umetnost od umetnika

Vlado Kreslin je v svojem pestrem življenjskem opusu svoje poti prekrižal z mnogimi uspešnimi umetniki, med drugim tudi z Bobom Dylanom, Roryjem Gallagherjem, R.E.M. in Michaelom Chapmanom.

Ko govorimo o »znanih« ljudeh, o katerih si ustvarimo svojo sliko, je obveljal angleški rek »Never meet your heroes« - nikoli ne spoznaj svojih herojev.

Vlado Kreslin rek komentira tako:

»To je večno vprašanje, če naj ločimo umetnost od umetnika. To sploh ni problem le svetovnih »zvezd«, temveč tudi lokalnih. Ti lahko nekoga poslušaš vsak dan in občuduješ njegove skladbe, ko ga spoznaš pa ugotoviš, da ni tak, kot si upal, da bo.

Tudi sam poznam ljudi, katerih delo sem zelo spoštoval, ko sem jih spoznal pa so se mi malo zamerili, a odnosa do njihove glasbe nisem spremenil.«

Je angleščina ubijalec vseh drugih jezikov?

Zanimalo nas je tudi, kako Vlado gleda na slovenščino in na to, da veliko slovenskih avtorjev ustvarja v angleščini, saj vemo, da se sam ni nikoli sramoval dialekta, kaj šele slovenščine v širši sliki:

»Če želijo drugi ustvarjati v angleščini, why not? Sem pa mnenja, da angleščina ubija vse ostale jezike na svetu, za katere mi je iskreno žal, saj bodo čez 50 let že morda na ta račun popolnoma izumrli,« je bil iskren Kreslin in se ob tem spomnil anekdote: »Na hrvaški obali sem slišal, da se pogovarjajo slovenski in hrvaški otroci v angleškem jeziku, to se mi zdi katastrofa.«

Kaj bi delal Vlado, če bi mu vzeli glasbo?

Na vprašanje, kje bi se kantavtor znašel, če ne bi mogel delati glasbe, sam težko odgovori. 

»Poleg rednih služb sem vedno igral, o nasprotnem nisem niti razmišljal. To me je veselilo in pri tem sem vztrajal – sem človek brez plana B,« je odločno povedal.

Komentarji (6)

- (ni preverjeno)

kaj
a že kučan špila klaviature

Kuli

Angleščina me ne moti, ne bi pa rad poslüjšo bradate ali temnpolote glasbenike, kere prepejvajo v farsiji, arabščini ali bantu jezikih (npr. svahilščini).

Niko i ništa (ni preverjeno)

Te kdo prosi?

In reply to by Kuli

vfghjz (ni preverjeno)

vej on bi tudi v angleščini samo jo ne vej haha!!!

- (ni preverjeno)

boli me kurec za njega

čarni vrag (ni preverjeno)

ugeizni i mene
pa idema skupaj k zdravniku

In reply to by - (ni preverjeno)

Starejše novice