Pahor ob prazniku združitve s Prekmurci spomnil na zasluge Jožefa Klekla st.

Predsednik republike Borut Pahor je ob državnem prazniku združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom tradicionalno odprl vrata predsedniške palače. V nagovoru z županjo občine Črenšovci Vero Markoja sta spomnila na zasluge Jožefa Klekla starejšega pri priključitvi Prekmurja.

Županja Markoja se je Pahorju zahvalila za desetletno obeleževanje praznika v občini Črenšovci in mu ob priložnosti predala spominsko plaketo. Pahor se je povratno zahvalil za posebno čast, da je vsako leto na predvečer praznika lahko položil venec pred spomenik Klekla starejšega. Na slovesnosti je Pahorja vedno pričakalo ogromno ljudi, ki so se zbrali z željo zahvaliti se Kleklu starejšemu.

Pahor je spomnil, da mineva več kot 100 let od uspešne uresničitve želje Prekmurcev po priključitvi matičnemu narodu. Po prvi svetovni vojni je Slovenija na pariški mirovni konferenci izgubila dele ozemlja. »A je ob tem pridobila Prekmurje, ki je zelo dragoceno,« je dejal.

Po treh vojnah v preteklem stoletju je Slovenija suverena in članica Evropske unije ter Zveze Nato. Poklicani smo, da zanjo skrbimo, jo gradimo, negujemo in pazimo, da je med nami čim manj sovraštva in čim več razumevanja, je Pahor nagovoril zbrane.

Ob tem je obžaloval, da sta se dve največji državi v Evropi znašli v vojni, kar nas vse navdaja s skrbmi.

»Kar lahko sami naredimo je, da poskrbimo za čvrsto skupnost narodov in državljanov, ker samo tako lahko otrokom zagotovimo varno prihodnost,« je sklenil.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Hjdtfhhgb se tu DDV (nepreverjen)

Klanjati se pedofilom in izdajalcon je žalitev za vse Prekmurce 🖕

Domoljub1234 (nepreverjen)

Prav tako klanjati se rdečim klavcem,je prava sramota za vse prave,domoljubne slovence

Starejše novice