V zadnjih dneh je v javnosti zaokrožilo, da so delavci v pomurskem tekstilnem podjetju Moda Mi&Lan že več let žrtve kršenja delavskih pravic. Delovna inšpekcija je v podjetju ugotovila več kršitev, sedaj pa so vložili tudi kazensko ovadbo.

V zadnjih dneh so mediji znova opozarjali na nevzdržne razmere v podjetju Moda Mi&Lan, ki deluje v Gornjih Petrovcih in je zraslo na pogorišču šiviljskega obrata Mure. 

Hudo kršenje delavskih pravic

Na seznamu kršitev podjetja, katerega direktor je nekdanji član uprave Mure Milan Mörec, so se tokrat znašle številne kršitve pravic delavcev, med drugim neizplačan lanski regres, neplačano delo ob sobotah, zamude pri izplačilu nadomestila za malico in potnih stroškov

Poleg tega naj bi imeli nekateri delavci tudi za 90 dni neizkoriščenih nadur in dopusta, pozvali pa so jih celo, da naj si v službo sami prinesejo toaletni papir.

Zaradi tega je danes Inšpektorat za delo Republike Slovenije pojasnil ugotovitve v zvezi s kršitvami delavskih pravic v omenjenem podjetju.

Ugotovljenih več kot 40 kršitev delovnopravne zakonodaje, podana kazenska ovadba

Kot so pojasnili na inšpektoratu za delo, spremljajo podjetje Moda Mi&Lan prisotni že vse od leta 2013, od takrat pa so opravili že 34 inšpekcijskih nadzorov.

Do sedaj so ugotovili več kot 40 kršitev delovnopravne zakonodaje, tako na področju delovnih razmerij kot na področju varnosti in zdravja pri delu, so izpostavili.

Zaradi ponavljajočih se in vse bolj očitnih kršitev je inšpektorat zoper omenjen subjekt na policijo zdaj podal tudi naznanilo kaznivega dejanja zaradi kršitve temeljnih pravic delavcev

Kazensko ovadbo so podali predvsem zaradi neizplačila dodatka za prehrano med delom, neizplačilo celotnega regresa za letni dopust, neizplačila marčevske plače, neizplačila prispevkov, odrejanje in neizplačila nadurnega dela ter neomogočanja izrabe letnega dopusta, so pojasnili na Inšpektoratu za delo Republike Slovenije. 

Delodajalcu izdanih že za 5500 evrov glob

Sicer pa je inšpektorat delodajalcu Milanu Mörecu v zadnjih treh letih (prekrški se iz evidence izbrišejo po poteku treh let) izdal za kar 5500 evrov glob.

In sicer zoper njega so izdali prekrškovno odločbo z izrekom globe 1500 evrov pravni osebi in 150 evrov odgovorni osebi, ker delodajalec delavcem ni omogočil izrabe (preostanka) letnega dopusta, zaradi ugotovljenih kršitev v zvezi z neizplačilom (dela) regresa.

Izdali so mu tudi globo s 4500 evrov pravni osebi in 450 evrov odgovorni osebi, ker delodajalec delavcem ni omogočil izrabe letnega dopusta, so izpostavili na inšpektoratu.

Ob tem poudarjajo, da lahko komentirajo samo postopke, ki so že zaključeni oziroma postopke, pri katerih so bili delodajalci o svojih prekrških že obveščeni.

Takšne kršitve delavskih pravic v Sloveniji močno prisotne

Kot so še dodali na inšpektoratu za delo, so takšne kršitve delavskih pravic v Sloveniji še vedno močno prisotne, zato bo inšpektorat tudi v prihodnje opravljal temeljite in komplekse nadzore, da tovrstne prakse izkorenini.

»Želimo, da zakonske obveznosti delodajalcev do delavcev postanejo stalna praksa in ne izjema. Tako se bomo tudi v prihodnje intenzivno ukvarjali s svojo osnovno nalogo, torej varovanjem delavskih pravic oziroma preprečevanjem kršitve temeljnih pravic delavcev s strani delodajalcev in zagotavljanjem varnih ter zdravih delovnih pogojev za zaposlene,« so dejali.

Komentarji (20)

ejni (ni preverjeno)

Daj zaprite že enok dol tote potomke nekdašje Mure. Lidi do spravili na kant in v obup isti lidje kak so Muro. Kaj še sploh lidi gor drži če nema za južino in wc papir. Nazadje bodo ostali BREZ VSEGA kak smo v Muri morali pozabiti na vec kak 5000€ odpravnine. Vsi tisti ki so že šli z Mure in majo pridne roke so si delo najšli. Glih tak bodo zaj tudi toti dobili delo če le čejo. Za vodilne pa upam da jih doleti ustrezna kazen

Vir. . (ni preverjeno)

Trese se gora, rodila se bo miš.

In reply to by ejni (ni preverjeno)

100-100 (ni preverjeno)

Dejstvo, ka so se kršitve dogajale in tou dugo časa je verjetno istina , od toga de odločalo sodišče. Drüga stvar pa je , ka do pa sploj napravili, razen vničili edino tekstilno fabriko in či si što misli , ka do delavci poplačani fse za nazaj je velki iluzionist. Pa isto či si što misli , ka de od zdaj naprej kaj inači.Fabrika de šla v stečaj, delavci do se obrisali pod nouson, poiskali drüge službe, odišli v penzije. Za lastnika, pa itak nega nikše nevoule, ma fsega puno, pa nede meu nikaj menje, mogouče samo malo nevoul s sodniki.

Jack00000 (ni preverjeno)

... pa to se je že lani začelo, regres... Eni se bodo vsedli za kako leto

44 (ni preverjeno)

Vsi povezani...sedaj ko je n1 naredila pritisk pa se da...
Će nimas za plaće in vse pa dol zapri?!!

Boris bedić (ni preverjeno)

Vej pa razmite Milana,more on neksi standart meti kak dirktor najvecjoga gornje peteovskoga podjetja,trbej na dopuste iti,mercedes je tude dragi pa zdaj bi ze novi model trbelo ka je tej malo starejsi.
Zaposleni pa ste tak povecini iz kmetov pa toga nikaj ne nucate se vrjetno prevec vsega mate dona,lejko bi njemi to pustili ka se clovek trude ka de njemi fajn. Van pa v firmi poleti neje mrzlo pozimi pa nej vroce,neven ka se bunite,ci dobite 10plac od 12ih je to super.
Narod je vec nej z nikin zadovolen

Korilori (ni preverjeno)

Bedić,ti si bednik,pa to najvejcji ka jih poznan.

In reply to by Boris bedić (ni preverjeno)

Drzavniparaziti (ni preverjeno)

Jaja čisti bednik i parazit ki živi od nesreče drugih takim so glave sekali na giljotini v vrsto se postavite vsaka rit pride na vrsto.

In reply to by Korilori (ni preverjeno)

Pravicnik445 (ni preverjeno)

A imajo tam spet korona NATEG? Jaja vsi vi sodelujoči pesjani drek od drekašof te šli doživljensko v zapor in se vas razlastnini! Satanisti pohabljeni!

bayernus (ni preverjeno)

zaposlen si in ne dobiš zakonsko pripadanega regresa..ka pa je njemu dati 5000€ za kazni če pa po drugi strani 5x več not dobi.-ge so zaj rtv slo ka dajo v tednik-nega jih že par lejt blizu

kuntakinte (ni preverjeno)

...Milan...Milan pa tij si lejko telko gorja svojin Goričancan napravo... tou normalen človik pač nemre vörvati...Milan pa rejsAN SI TIJ LEJKO TAK POKVARJENA BARABA...spoumnin se gda si pajdaši babo fukau...san si mislo ...vej te pa zdaj pamet sreča ...gda si po kurci pa goubci gor doubo...tebi enostavno pomočij nega ...psiho betežnijk ... daj se evtanizejrati ...eli pa štrik...pa prvo drejvo...

A (ni preverjeno)

In kaj so njemu te kazni .No ge je zdaj Mesec ki se hrši kako so na strani delavca in ona štiri ogladim obrazom Kovačeva vsi so potihnili .

Šilar&vilar (ni preverjeno)

Kršitev na kršitev, firma dale dela, delavci brez krüja,...komi na čast mamo inšpekcije, davkarijo, sodišča,... Na DURSi vidijo, če so plačani prispevki pa lejko vložijo kazensko ovadbo oz. jo morejo, pa se kaj zgodi? Vsi opravijo svoje delo?!

kuntakinte (ni preverjeno)

...Milan...Milan...Milan ...izzijvlen te ka se srečava na sodišči...pa naj cejla Slovenija zna...kakši gnüjs od človeka si tij... ... ... žau mi je samo tvojij dvej hčerk štere so k sreči nikaj nej krijve...Milan tij si pa gnüjs od gnüjsa... ... ...

Mmmkd... (ni preverjeno)

Kaj na to pravijo v stranki SD?? A strogo obsojajo ali so tiho?

Proizvodnja (ni preverjeno)

Nej dobro kaj se dogaja v Petrovcah. Lahko je lapati in s tijim po koprivah mahati. Nevem kaj je boljse, zapreti ali trpeti? Milan dobij samo toliko kar trg nudi. Povejte mi budalo, da bo placal vec za blago kakor drugje? Tekstil je slaba panoga, baje se minute placajo zelo slabo. Placa se je dvignila, kupec noce placati vec. Sledi le, ali delavke potrpijo ali zaprejo. Mi je pa znanec povedal, da so kot mravljice delovne.
Sam sem na tem, da moram iskati sluzbo. Ni lahko pred upokojitvijo iti nekam dalec delat. Lahko je kavc komentatorjem. Kot poznam ljudi rajsi potrpijo, kot povedo dol zaprimo.
Srecno delavcem ob prvem maju zelim! Pa na Rozniku bo Jankovic verjetno slavnostni govornik.

GinkoG (ni preverjeno)

O mobingu, psihičnem nasilju, teroriziranju in grožnjah pa niso nič povedali! VSI vemo, kakšen ....(vstavite besedo, ki jo sami želite) .... je "Gospod" Milan. :) Enkrat bo moral tudi on plačati. Mislim, da je zdaj čas za (ob)račun.

Gost22 (ni preverjeno)

Pendrek rdeči sd si tuj ancuge tan da šivati.malo bole je okrogli od menze v parlamenti pa ne je po jusi ka bi šou v bundo po cole.

Blend (ni preverjeno)

Žena Morca pa mestna svetnica SD. In ona glih na seji o klavzulah v pogodbah? Skril bi se v mišjo luknjo, ne pa na seji predaval o napačni pogodbi in klavzulah. Nekdo očitno stoji Morcu na strani in ga brani. Že v Muri se ni dobro obnesel...

GVANT (ni preverjeno)

MALO ITE VGOJNO NA KAVO V OŠTERIJO PA TE VIDLE ŠTO SE DRUŽE.

Starejše novice