Ustavno sodišče prižgalo zeleno luč za konstituiranje novega sveta RTVS.

Ustavno sodišče je tudi uradno objavilo sklep o razveljavitvi zadržanja novele zakona o RTVS. Iz njega izhaja tudi, da se novi svet RTVS skladno z novelo konstituira najpozneje v sedmih dneh po objavi tega sklepa v uradnem listu.

»Glede na razhajanja med stališči sedmih sodnic in sodnikov, ki še odločajo v zadevi, zaradi katerih nobena od obravnavanih vsebinskih odločitev ni prejela večinske podpore petih glasov, hitre vsebinske odločitve ne bo mogoče zagotoviti,« so v sklepu ugotovili ustavni sodniki.

Iz tega razloga in glede na to, da ne obstaja večinsko stališče, da bi bila nova ureditev kot taka protiustavna, da obstaja dvom v zakonitost odločanja trenutnega programskega sveta in generalnega direktorja, ki izhaja iz pravnomočnih sodb Višjega delovnega in socialnega sodišča, da ni znano, kdaj bo ustavno sodišče lahko vsebinsko odločilo o pobudi in ker na podlagi sklepa o začasnem zadržanju generalni direktor ter direktorja radia in televizije lahko opravljajo le tekoče posle, kar ovira nemoteno delovanje RTVS, »ustavno sodišče ocenjuje, da so navedeni razlogi skupaj v tolikšni meri spremenili upoštevno težo v času izdaje sklepa o začasnem zadržanju ugotovljenih škodljivih posledic, da je treba sprejeti odločitev o prenehanju veljavnosti začasnega zadržanja izpodbijanih določb«.

Za umik zadržanja so glasovali štirje sodniki, in sicer Matej Accetto, Rajko Knez, Katja Šugman Stubbs in Špelca Mežnar, proti je glasoval Rok Svetlič.

Z objavo sklepa v uradnem listu bo sklep o zadržanju izvrševanja dela novele zakona o RTVS prenehal veljati, kar pomeni, da se lahko konstituira novi svet RTVS, kot ga predvideva novela in posledično drugi novi organi, piše ustavno sodišče.

Ob tem je za konstituiranje določilo sedemdnevni rok, saj sta zakonsko določena roka za konstituiranje sveta RTVS in sklic prve seje sveta RTVS že potekla, člani novega sveta pa so že imenovani.

V tem roku mora biti sklicana prva seja sveta, ki jo skliče vršilec dolžnosti generalnega direktorja oziroma oseba, ki ga nadomešča.

Če seje ta ne skliče, lahko prvo sejo skliče vsaj ena tretjina članov sveta, še izhaja iz sklepa ustavnega sodišča.

Ustavno sodišče mora odločiti še o oceni ustavnosti novele na pobudo vlagateljev s prvopodpisanim predsednikom programskega sveta zavoda Petrom Gregorčičem.

Komentarji (31)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
kuntakinte (nepreverjen)

...niže nejde...tej gnujsi od ustavnij sodnjkov so izničili vrednote slovenskoga žitelja...nega demokracije pa nej pravne države ... tüdi gospodni Bog nemre več pomagati slovenskomi narodi ... ... ...

Kunta na kinti (nepreverjen)

Resno nizje nejde kak je zdaj slo na RTV. Za vas loleke demokracija pomeni SDS enoumje, po domace komunizem. Vrednote slovenskoga zitelja so pa ka? Jansa in SDS? Malo se skulejrajte vi desni ka je resno zalostno na kaksi nivo je spadnola slovenska desnica, oziroma bivsi komunisti. Pri nas sta SD in Svoboda bole desni od SDS.

In reply to by kuntakinte (nepreverjen)

kuntakinte (nepreverjen)

...samo mi razloži ... v šteroj normalnj državi... ustavno sdišče včera odlouči kak odlouči...gnjes si pa premijslijo ta isti lajbeki...

In reply to by Kunta na kinti (nepreverjen)

. (nepreverjen)

V vsaki Državi, kjer vlada nered in kaos.

In reply to by kuntakinte (nepreverjen)

jovanka broz (nepreverjen)

ko smo mi bili na oblasti
je dal moj ded vse tiste ki ga niso poslušali kar
ustreliti
Sem zadnjič gledala njegov dnevnik
piše da je dal ustreliti 12 milijonov Jugoslovanov
Osebno je podpisal usmrtitev
Izvedel pa je KNOJ , večino pa partizani

In reply to by . (nepreverjen)

38 (nepreverjen)

Red je red, zato pa je danes tako kot je. Še vedno je ostalo več kot dovolj nacistov, fašistov in domobrancev! Ded je že vedel kaj je prav.

In reply to by jovanka broz (nepreverjen)

4r (nepreverjen)

S takimi desničarji, si ni mogoče predstavljati normalnega nivoja. Ne veš več ali so njihovi poslanci pijani ali drogirani!? Normalni zagotovo niso! So prava sramota za SLO narod!

In reply to by Kunta na kinti (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

a je tebi bik v glavoj se sprdnuo in materi tvoji se usral u mednožje
da si tak fuknjeni, Prokleti gnoj smrdljivi komunajzerski

In reply to by 4r (nepreverjen)

4r (nepreverjen)

Ah ti ubogi nevedni pritlikavi pezde.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

BlažJ (nepreverjen)

Idi si že ednouk žile vreži majmun eden…

In reply to by kuntakinte (nepreverjen)

4975 (nepreverjen)

Pustite "gnujse". Živel dan mladosti 25.maj! Nekoč je bil to dan v miru, danes je pa dan med dnevi nenehnega sovraštva in razdora, ki ga uspešno širi desnica! Že mora tako biti.

In reply to by kuntakinte (nepreverjen)

Carski5 (nepreverjen)

Ja, ti je bil dan miru za vse ko niso bili prej pobiti, izgnani ali na golem otoku...res je...

In reply to by 4975 (nepreverjen)

45 (nepreverjen)

Nič na svetu se ni in se ne bo dogajalo brez razloga?! Sicer pa, "profesionalec" v ubijanju, je prav RKC, kar pa nikoli ni bila Božja volja! Bo držalo?

In reply to by Carski5 (nepreverjen)

4975 (nepreverjen)

Ali vam bolj ustreza "mir", ki se razvija od osamosvojitve naprej? Kadar postane vse dovoljeno, nastane ugodna klima za razvoj sovraštva, delitve, razdor med ljudmi in še kaj. Ja, tudi danes bi bil potreben goli otok, kajti slabonamernih ljudi, ki lahko svobodno sejejo zlo, ni mogoče več krotiti zgolj z besedami.

In reply to by Carski5 (nepreverjen)

trg zmage

Ravno s takimi, kot si ti, ne moremo nikamor priti. Obkladanje z "gnujse" ipd... in poveličevanje ter občudovanje morilskih komunističnih voditeljev, politike... ne more doprinesti k sožitju. Levi velikokrat omenjate domobranstvo v veliko bolj negativni luči, kakor je bilo. Potrebno je samo malo prebrati zgodovinske zapise in s tem ne mislim, da samo Mladino ipd... Enkrat si že dopovejte, da je domobransko gibanje nastalo komaj 1943, prej so bile vaške straže in vse je nastalo zaradi partizanskega terorja, kraj. Tista prisega je bila napaka, ampak kaj so lahko nenazadnje tudi storili?
Priznajmo, en praznik, kot je bil 25. maj je bil sicer umetno ustvarjen, kot neki dan za mlade in za vse, kateri smo se počutili takrat mlade. Drugega skoraj nismo poznali, zato smo bili srečni, nihče ni razmišljal o neki zahodni demokraciji, skoraj nihče ni bil poučen o polpretekli zgodovini, razen z razlagami takratnih oblasti.
Že, da je imel vsak službo in še kaj, ampak dolgovi Jugoslavije so razstli in se je sesula sama vase. Tudi oz. v največji meri, ker smo bili v stalni t. i. "stabilizaciji", ker država več ni mogla odplačevati dolgov, ljudje pa so hoteli boljše življenje, pa tudi več svobode.
Sedanja Slovenija za sedaj normalno odplačuje dolgove, pa tudi nekam vseeno leze! Takratna, propadla je trčila ob zid, inscenirala se je vojna med narodi, ni tisto nastalo slučajno.
Televizija je bila osemdeset let pod levim vodstvom, samo levi so v veliki meri odločali, kaj se bo prikazovalo, kakšen bo spored. Sedaj je nastal vik in krik, ker lahko gledamo Areno in še kakšno politično oddajo bolj po meri desnih. Nekateri radi gledamo komentarje in intervjuje npr. Možine, nekateri ste radi Štefančiča. Ukinitev Studia city je bila napaka: kdor ga je hotel gledati bi ga naj gledal, kdor hoče Areno z voditeljem Pirkovičem, pa naj gleda Areno. Tudi v Tarči so začeli zadeve obravnavati bolj kritično do leve opcije, žal pa se bojim, ker je Žnidaričeva taka, da bo sedaj popolnoma obrnila ploščo.
Programske svetnike bodo zamenjali, lahko pa se ti pritožijo, tudi na ESČP in "medijski cirkus" bomo imeli še lep čas! Bo pa Glob vsaj malce hitreje osivel.

In reply to by 4975 (nepreverjen)

jovanka broz (nepreverjen)

ko smo mi bili na oblasti
je dal moj ded vse tiste ki ga niso poslušali
in so bili lepši od njega, ali pa višji od njega
kar ustreliti
Sem zadnjič gledala njegov dnevnik
piše da je dal ustreliti 12 milijonov Jugoslovanov
Osebno je podpisal usmrtitev
Izvedel pa je KNOJ , večino pa partizani

In reply to by trg zmage

. (nepreverjen)

prokleti komunisti

3a (nepreverjen)

Iz Kumrovca? Žališ JJ!

In reply to by . (nepreverjen)

KONEC JE (nepreverjen)

Slovenije od danes 27. maja NI VEČ. Če več ne velja ustava, če ne deluje ustavno sodišče potem je to DIKTATURA. Če se najvišji organ ki bi moral varovati demokracijo in ustavo TAKO SAM POSERJE NA SVOJE DELO in v roku 3 tednov spremeni popolnoma svojo odločitev potem je z Slovenijo konec, ker če so sedaj spremenili odločitev, potem od zdaj naprej to lahko naredijo vsakič IN SPRAŠUJEM SE KJE SMO POTEM. Verjetno je to edinstven primer v svetu, sprašujem se JE SLOVENIJA ŠE DEL EVROPE ki to zraven gleda in dopušča. To se nikoli ni zgodilo v pokojni Jugoslaviji pa jo je vrag vzel in je umrlo na tisoče nedolžnih ljudi (vojna) in tako bo še hujše vrag vzel, oziroma že jemlje jedrno Evropo, brez višegrajskih držav, ki so pametne in bodo edine ostale.
A se kdo spomni Cerarjeve poslanke Jasna Murgelj, ki je decembra 2015, ko je referendumsko spet padel družinski zakonik? “Bomo delali naprej. 1 leto hitro mine. Bomo vmes zamenjali ustavne sodnike!” IN ZDAJ SMO TAM.

69 (nepreverjen)

Bravo ustavno sodišče! To je pravica! Že jutri bo v Ljubljanski stolnici zahvalna maša in desni bodo množično zasedli prve vrste, pa tudi pesem radosti se bo razlegala po prostoru! Zares Bogu hvala za to milost. Še je pravica na svetu!

In reply to by KONEC JE (nepreverjen)

trg zmage

Drži! Velik moralni problem, npr. predsednika Acceta je, da v februarju glasuje eno, v maju pa drugo. In še enega sodnika so vmes "prepričali", da glasuje drugače. Če je bila nezakonita izvolitev direktorja RTV Slovenije in direktorja televizije, so to itak vedeli. Že februarja, saj so bile te izvolitve in odstavitev ene direktorice mislim da pred dvemi leti.
Evropska poslanka iz Bolgarije obišče predsednika ustavnega sodišča, eden od najvišjih predstavnikov naše oblasti prav tako in to vse pred dokončno odločitvijo. Acceto se gre še zvezdo in neke zadeve razlaga po televiziji pred kratkim.
Ja, lepa odločitev od možnih 9 glasov s 4-imi! Res ustavno! Da se ne bodo levi tako vzvišeno držali naj javnost tudi ve, da še do danes niso uresnilili odločbo ustavnega sodišča o financiranju zasebnega šolstva. Kar jim paše jim paše, kar ne paše, pa ignorirajo. Kot leta tam nekje okrog 1995, ko smo na referendumu izglasovali večinski sistem, pa ta še do danes ni zaživel.

In reply to by KONEC JE (nepreverjen)

trg zmage

Sicer pa... na vrsti je še Evropsko sodišče za človekove pravice! Verjetno bo pritožba na odločitev ustavnega sodišča?

In reply to by trg zmage

326 (nepreverjen)

Pazite kaj komentirate, ker, če je temu tako kot so se odločili ti sodniki, vas poiščejo, kot so tistega leta, ko so izginili moji trije strici in še danes nihče ne ve za njihove grobove, zgodovina se ponavlja.

38 (nepreverjen)

Ja, marsikdo je izginil zaradi svojega pretiranega junaštva. Če bi živeli kot večina državljanov, se jim ne bi nič zgodilo. Vse pač ne sme biti dovoljeno in tega se je treba zavedati. Red je red!

In reply to by 326 (nepreverjen)

Deep (nepreverjen)

Končno!!
Maratonci so še odtekli zadnji krog!

black panter

Rtv,je leglo levicarstva,komunajzerstva,čefurckov,yugonostalgikov

. (nepreverjen)

Res je leglo preoblečenih rdečih, na čelu z.... Pa kaj bi o tem pisarili, saj se vse vidi.

In reply to by black panter

napredek (nepreverjen)

in zdaj bou evr. sodišče za ČP raz*ukalo to odločitev prodanega komunističnega ustavnega (ne)sodišča

45 (nepreverjen)

Bravo ustavno sodišče! Našli ste učinkovito zdravilo zoper parazite. Še je pravica na svetu. V časopisu "Demokracija", je mogoče zaslediti množične pohvale za tako odločitev!

In reply to by napredek (nepreverjen)

451 (nepreverjen)

Pritožba na evropsko "stranišče", ne bo obrodila sadov. Zmaga nad "okupatorjem" RTV, je dobljena že na domačih tleh!

In reply to by napredek (nepreverjen)

JJ (nepreverjen)

Janša more crknoti pa de bouše... samo cigan je žilav.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice