Po julijski rasti se je avgusta število brezposelnih spet zmanjšalo, a v Pomurju je stopnja brezposlenosti še vedno najvišja.

Ob koncu meseca je bilo na zavodu za zaposlovanje 71.544 brezposelnih, kar je 0,4 odstotka manj kot julija in 5,8 odstotka manj kot avgusta lani. V osmih mesecih je bilo na zavodu v povprečju prijavljenih 75.025 brezposelnih, kar je 5,8 odstotka manj kot v enakem obdobju lani.

Na zavodu se je sicer avgusta na novo prijavilo 4267 brezposelnih, kar je 31,3 odstotka manj kot julija in 10,4 odstotka manj kot avgusta 2018.

Med novoprijavljenimi je bilo 2224 brezposelnih zaradi izteka zaposlitev za določen čas, 347 iskalcev prve zaposlitve ter 816 trajno presežnih delavcev oziroma stečajnikov, je danes objavil zavod.

Na novo se jih je medtem zaposlilo oz. samozaposlilo 2936, kar je 11,4 odstotka manj kot julija in 9,2 odstotka manj kot avgusta lani.

Dolgotrajno brezposelni ostajajo ena ključnih težav

Med brezposelnimi ob koncu avgusta je bilo 51,8 odstotka žensk, se je pa število brezposelnih žensk po podatkih zavoda medletno zmanjšalo za 6,1 odstotka.

Dolgotrajno brezposelnih, ki ostajajo ena ključnih težav slovenskega trga dela, je bilo 52,8 odstotka, je pa njihovo število medletno upadlo za 4,6 odstotka.

Iskalcev prve zaposlitve je bilo med brezposelnimi medletno manj za 9,8 odstotka, trajnih presežkov in stečajnikov pa za 6,6 odstotka.

Še vedno najeveč starejših brezposelnih

Po starosti so 40,7 odstotka vseh registriranih brezposelnih ob koncu avgusta predstavljale osebe, starejše od 50 let, ki prav tako še vedno predstavljajo veliko strukturno težavo. Se je pa njihov število medletno zmanjšalo za 4,7 odstotka. Na drugi strani je bilo brezposelnih mladih, torej tistih v starosti od 15 do 29 let, manj za 8,9 odstotka, ti pa so predstavljali 17,6 odstotka vseh brezposelnih.

Število brezposelnih s terciarno izobrazbo, ki predstavljajo 17,9 odstotka vseh registriranih brezposelnih, je bilo medletno manjše za 7,7 odstotka, tistih s srednjo izobrazbo pa za 6,9 odstotka. Število brezposelnih z osnovnošolsko izobrazbo ali manj, ki predstavljajo 31 odstotkov vseh brezposelnih na zavodu, se je medtem znižalo za 3,8 odstotka.

Upad v vseh območnih službah zavoda

Medletni upad so avgusta beležili v vseh območnih službah zavoda. Največji je bil v območni službi Novo mesto in Trbovlje, sledile so službe Nova Gorica, Koper in Ljubljana. Najmanjše je bilo medletno zmanjšanje v Velenju (-4,1 odstotka).

Prostih delovnih mest, ki so jih delodajalci v obdobju od januarja do avgusta sporočili zavodu, je bilo 102.937, to pa je 1,5 odstotka manj kot v enakem lanskem obdobju.

Po zadnjih podatkih statističnega urada je bilo junija v Sloveniji 897.213 delovno aktivnih prebivalcev, kar je bilo 0,1 odstotka več kot maja 2019 in 2,6 odstotka več kot junija lani.

V Pomurju 11,6 odstotna brezposelnost

Stopnja registrirane brezposelnosti je bila junija na podlagi teh podatkov 7,3-odstotna oz. za 0,1 odstotne točke nižja kot maja in za 0,6 odstotne točke nižja kot junija lani. Stopnja registrirane brezposelnosti moških je bila 6,5 odstotka in žensk 8,2 odstotka. Najvišjo stopnjo je imela območna služba Murska Sobota (11,6 odstotka), najnižjo pa tista v Kranju (4,8 odstotka).

S spleta

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
branimir (nepreverjen)

Seveda je velika brezposelnost saj pa tistim ,ki imajo delo in dobro plačo ni mar za drugega .V Soboti na MOMS in nikjer ni nišče sposoben pripeljati novih vlagateljev .Dokumentacija se čaka tri leta pri prodaji zemljišča jih želi zraven zaslužiti deset ljudi svetniki so tam na seji samo zaradi sejnin in to tako gre iz leta v leto

Božidar Hren (nepreverjen)

Žal je v tem koncu Slovenije skoraj nemogoče dobiti kakršnokoli drugačno službo kot v proizvodnji za minimalca, veliko jih je šlo v Avstrijo, mladi pa se morajo ali preseliti bližje Ljubljani ali pa se sprijazniti, da bodo dolga leta delali v proizvodnji za minimalca,

NI RES LAŽEJO (nepreverjen)

Spet je Prekmurje na prvem mestu, čeravno podatki, ki so navedeni za OE MS dejansko niso resnični, oni namreč vodijo samo evidenco tistih, ki so pri njih prijavljeni. Kje so pa tisti ki niso prijavljeni ? ali so jih izbrisali teh je še sigurno toliko če ne več kot prijavljeni. Tudi 7,3 odstotna brezposelnost je čista LAŽ. Uradni podatek, ki ga lahko vsak preveri je 14 odstotna registrirana brezposelnost v nekaterih občinah celo 23 odstotna. Zakaj tako lažete in zavajate narod odgovorni na OE MS ali s tem prikrivate svojo nesposobnost in upravičujete svoje plače ????? NEURADNO JE V PREKMURJU NAJMANJ 21 ODSTOTKOV BREZPOSELNIH.
Da vsi skupaj lažejo si samo poglejte isti članek na pomurec.com kjer imajo podatek 7,3 , in isti članek na sobotainfo pa podatek 11,6 V GLAVNEM BANDA LAŽLJIVA.

Gost1 (nepreverjen)

Zakaj bi delali, če pa dobijo več kot 460 evrov in nimaš nobenih stroškov, lahko zjutraj spiš, nimaš tečnega šefa..... Bravo državne inštitucije, bravo politične stranke, ki to podpirate in uničujete dobre delavce ter načrtno uničujete državo.

Prihodnost vaš… (nepreverjen)

Čudno pa 80% Romov dela v Avstriji
Aja zdaj bole beli vlecejo socialno
Čas se spreminja!

jože161 (nepreverjen)

kakih 80 procentov romov dela v Avstriji če pa cigani z Beltinec niti eden ne dela pa Čerensovski cigani nej pa Dokležovski cigoji nihče ne dela

In reply to by Prihodnost vaš… (nepreverjen)

afta he (nepreverjen)

Torej ti ki si jih naštel predstavljajo tistih 20 %, ki ne delajo.

In reply to by jože161 (nepreverjen)

lmo29265

V delovnih urah zaslužim preko 7000 dolarjev na mesec. Slišal sem, kako mi drugi govorijo, koliko denarja lahko zaslužim na spletu, zato sem se odločil, da pogledam. No, vse je bilo res in to mi je popolnoma spremenilo življenje. začel__➧➧➧➧ www.WebJob33.Com

Starejše novice