Osnutek zakona o ustanovitvi pokrajin predvideva 11 pokrajin. Pokrajine bi vodili predsedniki, dodatne zaposlitve ne bi bile potrebne.

Prizadevanja za ustanovitev pokrajin v Sloveniji segajo dvajset let v preteklost in zamisel tudi po zadnjem, neuspešnem poskusu uresničitve pred dobrim desetletjem ni zamrla. Politika in javnost je ustanovitvi pokrajin v Sloveniji sodeč po zadnjih aktivnostih naklonjena kot še nikoli. 

Razprava se je najprej razvnela na območju Pomurja, kjer je nedavno župan Dobrovnika Marjan Kardinar dal pobudo, da bi ustanovitev pokrajine Pomurje olajšala delo na skupnih projektih v regiji, predvsem pa okrepila razvoj kmetijstva, turizma in gospodarstva. Župani, ki so se v splošnem strinjali s prednostmi povezovanja, so na seji Sveta regije 11. februarja letos sklenili državo pozvati k ustanovitvi pokrajin.

Konsenz so dosegla tudi vsa združenja občin, Skupnost občin Slovenije (SOS), Združenje občin Slovenije (ZOS) in Združenje mestnih občin Slovenije (ZMOS), ki so s predsednikom Državnega sveta Alojzom Kovšco pobudo za začetek novih aktivnosti predstavili predsedniku republike Borutu Pahorju. »Po pogovoru s predsednikom smo sklenili, da krenemo s procesom ustanavljanja pokrajin,« pravi murskosoboški župan Aleksander Jevšek, sicer predsednik Skupnosti občin Slovenije.

Skupina strokovnjakov pod vodstvom Boštjana Brezovnika z mariborske pravne fakultete in Inštituta za lokalno samoupravo, javne službe in javno-zasebno partnerstvo Maribor je v vmesnem času pripravila osnutek zakona o pokrajinah. Ta predvideva uvedbo 11 pokrajin, vezanih na mestne občine.

»Predlog po vzoru mestnih občin je vsebinsko najbolj logičen, saj že zdaj mestne občine predstavljajo administrativna, športna in kulturna središča,« je prepričan Boštjan Brezovnik. Izhodišču z 11 pokrajinami so naklonjeni tudi v združenjih občin, čeprav Aleksander Jevšek ostaja previden, saj so pretekli poskusi ustanovitve pokrajin padli prav zaradi nesoglasja o številu pokrajin.

Volili bi predsednike pokrajin

Po zdajšnjem predlogu bi po organizacijski ravni bile pokrajine najbližje občinam, razlaga Brezovnik. »Imeli bi predsednika pokrajine, ki bi se ga volilo na enak način kot župana. Imeli bi člane pokrajinskega sveta, ki bi se jih volilo kot občinski svet in odbor pokrajine. Predvidevamo tudi ustanovitev sveta občin kot posvetovalno telo pokrajinam, kjer bi bili združeni župani vseh občin po posameznih pokrajinah,« način delovanja opisuje strokovnjak za lokalno samoupravo.

Občina bi v principu ohranila vse svoje pristojnosti, vezane na lokalno prebivalstvo, pokrajine pa bi prevzele širše regijske razvojne programe. Brezovnik bistvene prednosti pokrajin vidi pri pripravi razvojnih projektov, o katerih se morajo zdaj občine usklajevati in vstopati v razmerje z državo.

»Celotna razvojna politika na lokalni ravni bi z ustanovitvijo pokrajin iz države prešla na pokrajine. Na ta način bi se približalo odločanje prebivalcem na področju posamezne pokrajine,« razlaga Brezovnik.

Dodatne zaposlitve in stroški ne bi bili potrebni

Javnost je v preteklosti ob idejah o ustanovitvi pokrajin pogosto zastrigla z ušesi predvsem zaradi »bojazni« pred dodatnim obremenjevanjem javnih financ. Tokratni osnutek ustanovitve pokrajin predvideva, da dodatnih stroškov ne bi bilo.

»Uvedba pokrajin ne bi predstavljala dodatnega stroška. Dodatnega zaposlovanja ne bi bilo potrebnega. Predlagamo ukinitev dvotirnega upravnega sistema. Zaposleni na upravnih enotah bi postali sestavni del pokrajinskih uprav. Gre za zelo racionalen razvoj, s katerim želimo zagotoviti ustrezen in enakomernejši regionalni razvoj,« poudarja in dodaja, da imamo v Sloveniji trenutno zelo raznolike upravne sisteme, ki vsebinsko niso medsebojno povezani.

»Imamo 212 občin, 53 medobčinskih uprav, 58 upravnih enot, raznolike sisteme glede organiziranosti policije, centrov za socialno delo in podobnih organov. Prišli smo do točke, ko moramo te sisteme povezati, da bodo učinkovitejše sodelovali in zagotavljali ustrezno kvaliteto javnih storitev,« še pravi Brezovnik.

Resnih nasprotovanj za zdaj ni

Delovna skupina, v kateri sodeluje več kot 40 strokovnjakov iz celotne države, pripravlja predlog zakona o ustanovitvi pokrajin, kateri naj bi bil javnosti predstavljen do 15. avgusta. Zatem naj bi stekla poglobljena strokovna razprava, posvetovanje z združenji občin, končni predlog pa naj bi bil nared do 24. oktobra, ko bo predsednik Borut Pahor sklical predstavnike političnih strank, vlade in stroke, da bi opravili širšo razpravo ali obstaja politična volja za ustanovitev pokrajin.

Minuli teden se je z osnutkom seznanila poslanska skupina Liste Marjana Šarca, ki je po naših informacijah dala pozitivne odzive. Osnutek so prejele tudi vse ostale parlamentarne stranke, LMŠ pa je bila za zdaj edina, ki je zaprosila za dodatna pojasnila.

»Cilj je, da bo predlog apolitičen. Pretekle izkušnje nas učijo, da v kolikor gre za predlog le ene politične opcije, je to razlog za premajhno podporo. Pristop je bistveno drugačen kot je bil pred leti,« izpostavlja Brezovnik, ki je optimističen zaradi dejstva, da gre tokrat za strokovni predlog o katerem resnih nasprotovanj zaenkrat ni bilo.

Članek je nastal v sodelovanju s časnikom Delo.

S spleta

Komentarji (39)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
administrator (nepreverjen)

Evo mene jaz se prvi javim za predsednika

ne-vernik (nepreverjen)

Prezgodaj, če ne bomo imeli vsaj toliko pokrajin kot ZDA zveznih držav je vse to brez veze !?

In reply to by administrator (nepreverjen)

gost123 (nepreverjen)

Ka nemamo že preveč županov pa podžupanov keri se za j*jca škrablejo, mo zaj še za vsako pokrajino predsednike pa podpredsednike meli. Ja, samo te župane brsnoti v rit.

Eden pać (nepreverjen)

Ti si reisan tele

In reply to by gost123 (nepreverjen)

Vinc (nepreverjen)

PROTI

virus (nepreverjen)

Dodatne zaposlitve in stroški ne bi bili potrebni.......vic leta!
Šarec je samo v pol leta zaposlil 4000 JU, pokrajine bi didatnih 5000, brez pretiravanja.
No, pa smo s siršo JU skoro že na 200. 000. In to je možno samo v Slovenistanu. Zakoj mijslite, se tej Jevšek čejše za tej pokrajine, zatou, ka vas ma rad??

gost123 (nepreverjen)

Šerif ma še duogo čakalno listo lidij kere more zaposliti, mesta pa več nega, trbej neka zmutiti pa lidij gor napizditi. Un pa njegof vodja, palček.

In reply to by virus (nepreverjen)

GOTOVI SMO (nepreverjen)

PROTI To so želje Kučana in tovarišev v glavnem komunistov in ker imajo na žalost v Soboti in Goričkom največ podpore (ne pa v Lendavi) zdaj hočejo uresničiti svojo bolno idejo. Kaj nam bodo pri vragu pokrajine če že sedaj zaostajamo za Ljubljansko regijo za 40 % na vseh področjih. Naj najprej Prekmurje izenačijo z Ljubljano in v Prekmurju je potrebno ukiniti več kot polovico občin. Naj rajši povejo koliko delovnih mest so ti pametnjakoviči v zadnjih letih odprli v Prekmurju, čisto nič in v stečaj še gre tisto kar je ostalo oni bi si še pa delili funkcije, vse jih brsnoti v rit.

komunajzar (nepreverjen)

Že spet si senjo Kučana. Pa on je politično pokojni. Zdaj vodijo državo tvoji keri se imenujejo demokrati, socialni demokrati, SAB,....
Kučan ti lejko edino špricer plača! Ti in upogi Janša.

In reply to by GOTOVI SMO (nepreverjen)

GOTOVI SMO (nepreverjen)

komunajzar - Čigava pa je to ideja če ne Kučanova in tovarišev ostali kak ti praviš demokrati pa SAB pa Janša pa komplet politika me absolutno ne zanima in jih imam pun k....... Ne morem pa razumeti Kučana, ki je nekoč davno bil predsednik zdaj pa že dolgo privilegiran upokojenec, ka se v vsak drek meša ka se dogaja v Prekmurji, da je pa bil na oblasti pa se mu je jebalo za Prekmurje, tega pa ne razumem, ali ga vest peče ?????

In reply to by komunajzar (nepreverjen)

administrator (nepreverjen)

jaz sem pa nekje prečital da baba od malega murgeljskega prdca zelo pije

In reply to by GOTOVI SMO (nepreverjen)

Rdeco ruska (nepreverjen)

Stalinova mafija ...

In reply to by komunajzar (nepreverjen)

Mimi123 (nepreverjen)

Država lahko ljudi zaposli samo v javno upravo. Tega pa ne bi. Zakaj pa v soboti nihče ne odpira novih fabrik, pa se samo vprašajte. Očitno še tisti, ki so kupili parcele v industrijski coni ne bodo nič delali.

In reply to by GOTOVI SMO (nepreverjen)

lebari

ja pokrajine morajo nastati, vendar bi jaz naredu referndum v prekmurju ne se pa ozirat na LJ in stranke ki bodo spet mešale sštrene, anostavno referndum in če je narod zato da smo pokrajina Prekmurje oz, POmurje se zaćne pstopek, ne glede na one tam doli v LJ, ker sem siguren da še dolgo ne bomo imeli pokrajin ker je preveč kreganja in borba za stolček,to se je pokazalo že pred 2o leti, zato referendum , drugo ne pride v poštev, pa bomo na konju,

miicika (nepreverjen)

SPET SE BODO DELILI STOLČKI. LEVICA BO ŠE MOČNEJŠA ...RAJA PREVARANA.....S...KOREJA....ubogi narod.

luc-ifer (nepreverjen)

Kak de levica močnejša če je Pomurje kak bi melo žutico celo je žuto smo pa razviti kak si napiso na konci

In reply to by miicika (nepreverjen)

lebari

pa poglejte samo zemljevid. Prekmurje oz, Pomurje so možgani Slovenije in imamo pregled na celoten jug države, kdo je center drobovja (glej zemljevid ki je kokoška), je Ljubljana in vidimo da je drobovje gnilo,ker vsa korupcija, prihaja iz drobovja in to treba pozdraviti oz, uničiti, da bo kokoška spet lepo kokodakala in zdrava hodila naokoli, dokler tega nebo ne bo nič ,zato referndum ker druge pomoči ni v tej ubogi naši dopmovini, če ne bomo sužnji še naprej tistim tam doli

. (nepreverjen)

Že v glavi je tumor.

In reply to by lebari

Gost8 (nepreverjen)

Po ton takšon je Piranski zaliv rit Slovenije. Se pravi, ka se s Hrvatami štükamo za rit ?!

In reply to by lebari

Mimi123 (nepreverjen)

Sploh ni čudno, če v žusterni v morje drek leti

In reply to by Gost8 (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Že zdaj šerifi delajo mimo volilcev. S tem bi samo onemogočali šerife drugih strank.

redka redkva (nepreverjen)

Ne vem, zakaj se s tem toliko komplicira. Mar bi prevzeli enega od modelov (Avstrija - dežele, Italija - zvezne dežele, Švica - kantoni, Hrvaška in Madžarska - županije) in njihovo delovanje in bi bili že zdavnak na konju.

V kokoški se vedno vse komplicira.

. (nepreverjen)

Potem bi trebalo fse prevzeti od avstrijcof. Tudi plače.

In reply to by redka redkva (nepreverjen)

Oj-oj (nepreverjen)

Še nešče ka de drek mejšo

Ne laži (nepreverjen)

Nega problema naj se ustanovijo pokrajine, samo naj se ukine 200 občin.

PREKMURJE REPUBLIKA (nepreverjen)

PREKMURJE REPUBLIKA, AJDE DAJMO KA SE OSAMOSVOJIMO.

Gost8 (nepreverjen)

Meni je Lublana tüdi nej simpatična, samo se bojin, ka če bi se Prekmurje osamosvojilo, bi mogo na mesti predsednika Prekmurja glejsati butaste face, pa razne jevšeke, štihece, maučece ali bougnedaj štumpfe. Ka ne gučijmo kakšni telebajskinbi prišli v prekmurski parlament. Že v državnon zbori je 90 procentov debilov, ka bi šele bilou v prekmurskon parlamenti. Tak ka san zainouk prouti.

In reply to by PREKMURJE REPUBLIKA (nepreverjen)

Spet neke dodatne (nepreverjen)

funkcije, da bi vec kradli od davkoplacevalcev ... ....

Putin (nepreverjen)

Imam boljso idejo :!
Sem za da bi imeli 11 pokrajin in da bi imeli 11 predsednikov, ne vem pa zakaj bi te se imeli 214 zupanov, pa 214 podzupanov...11 lopovov bi bilo cist dovolj za tako malo pohlepno banana-republiko.

Znebimo se polžev (nepreverjen)

Evo glih danes sem se peljal s kolesom po tej jebeni zabetonirani ploščadi , tu je verjetno enih 65 stopinj , kaj če bi se naš veleum od župana malo pozanimal o ukrepih , ki jih izvajajo , recimo na Dunaju , za zmanjševanje temperature v mestu , začenši z pogozdovanjem , o zelenih fasadah , o dodatnih fontanah in vodnjakih , ampak ne , to je verjetno že onkraj miselnega vzorca in sposobnosti današnje garniture , kajti zdaj so ja v prvem planu apoteke , ko jebe ljudi ki živijo tukaj .

. (nepreverjen)

Mogoče ustanovijo še skupne lekarne na nivoju regije.

Gost8 (nepreverjen)

Ustanovitev pokrajin moramo državljani preprečiti z vsemi sredstvi. Če bomo pokleknili zdaj in politični drhali dovolili pokrajine, bomo naslednjih 100 let imeli na hrbtu novih nekaj tisoč nepotrebnih birokratov, predsednikov, sekretarjev, svetovalcev, delegatov, svetnikov, poslancev in ostalih pijzdmaternih. Pokrajine si želijo razni podeželski politikanti tipa Jevšek, Štihec, Maučec, šteri so preglupi, ka bi na državnon nivoji prišli do čunte, zdaj so si pa zmislili malo nižji nivo, ge mijslijo, ka do uni glavni. Marš s pokrajinami !

. (nepreverjen)

Lažje se bojo zmenili kdo bo plačal fešto za pomurski vodovod, pa skupno financejrovanje murske knjižnice pa expanoja pa še kaj...

.... (nepreverjen)

Sigurno ja.

In reply to by . (nepreverjen)

Rocker68 (nepreverjen)

Prvič županovanje zmanjšat na. največ 3 mandare. V kolikor ni uspešen odgovarja z vsem svojim premoženjem ali če finančno ustvari večji minus kot je dvoletni proračun!!! Sedaj pa so eno tako dolgo na oblasti, da si funkcijo jemljejo že kot družinsko podjetje. Ostajajo pri predvolilnih obljubah, za svetnike imajo France kimavce in dobijo tako debelo kožo, da drugače ne morejo delovati kot politik.

cuki (nepreverjen)

Nej mi je jasno...ali mo meli samo predsednike NAMESTO županov ali bomo imeli poulek županov ŠE predsednike pokrajin...ker tak de ve fkup več koštalo.

Sicer pa "izpostavlja Brezovnik, ki je optimističen zaradi dejstva, da gre tokrat za strokovni predlog o katerem resnih nasprotovanj zaenkrat ni bilo.".............strokovni predlog :)))....stroka zna marsikatero stvar zakamuflirat v svojo prid ali v prid kakšnih posameznikov v politiki ali kakšnih političnih skupin.

Mimi123 (nepreverjen)

Če prav razumem, namesto upravnih enot bodo pokrajine in ker je upravnih enot več, bo potem manj šefov in te bomo mi volili na volitvah.

In reply to by cuki (nepreverjen)

Viktor (nepreverjen)

GOTOVI SMO, pravilno razmišljaš! 13 regijskih predsednikov oz. nadžupanov, že zdaj se "jamra", da občine dobijo
premalo denarja - premalo seveda, ker je občin preveč in s tem preveč režijskih stroškov. Če bodo ustoličeni še
regijski šefi, bo še več pobiranja smetane, več sestankovanja, usklajevanja, več prepirov, pa manj haska - kot je
igral že pokojni Prlek na harmoniko: duže je, hüje je!

bajsi (nepreverjen)

Naprej vam povem, ka tonorijo dugo nedo naši vougri poslušali. Siguren sen, ka oni nedu šli vtou ka de jin sobota komandejrala.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice