Bo Pomurje le dobilo pokrajino? Politika in javnost ustanovitvi pokrajin v Sloveniji po nekaterih ocenah naklonjena kot še nikoli, skupina strokovnjakov predstavila osnutek zakona.

Prizadevanja za ustanovitev pokrajin v Sloveniji segajo dvajset let v preteklost in zamisel tudi po zadnjem, neuspešnem poskusu uresničitve pred dobrim desetletjem ni zamrla. Pravzaprav se je razprava na območju Pomurja nedavno znova razvnela s pobudo dobrovniškega župana Marjana Kardinarja, ki je prepričan, da bi ustanovitev pokrajine Pomurje olajšala delo na skupnih projektih v regiji, predvsem pa okrepila razvoj kmetijstva, turizma in gospodarstva. Župani, ki so se v splošnem strinjali s prednostmi povezovanja, so na 76. redni seji Sveta regije 11. februarja letos sklenili državo pozvati k ustanovitvi pokrajin. 

V vmesnem času pa so stekle tudi nove aktivnosti. Skupina strokovnjakov pod vodstvom Boštjana Brezovnika z mariborske pravne fakultete je namreč pripravila osnutek zakona o pokrajinah, ki predvideva uvedbo 11 pokrajin, vezanih na mestne občine. 

Strokovna skupina predlaga 11 pokrajin

Skoraj 40-članska skupina, ki dela pro bono in katere član je tudi pomurski akademik Mitja Slavinec, osnutek zakona že objavlja na nedavno odprti spletni strani. Minulo sredo so na delovnem sestanku strokovne skupine za pripravo pokrajinske zakonodaje v Državnem svetu razpravljali o nadaljnjih aktivnostih.

Po besedah Brezovnika so osnutek osnovali na zakonodaji, ki je bila pripravljena v letih 2007/2008 v času ministra Ivana Žagarja, vendar je sam koncept pokrajine tokrat zastavljen nekoliko drugače. Predvsem bi po svoji organizacijski strukturi bila čim bolj približana ureditvi v občini. Kot piše STA naj bi do srede septembra pripravili še zakon o ustanovitvi pokrajin.

Skupina se je pri svojem delu osredotočila na koncept 11 pokrajin, ki bi bile po svoji osnovi vezane na mestne občine; administrativna in urbana središča. Tovrstnemu izhodišču so naklonjeni tudi v združenjih občin.

Začetek zbiranja podpisov v začetku 2020?

Predvidoma naj bi osnutke zakonodaje 17. oktobra obravnaval strokovni posvet v okviru državnega sveta. Na posvetu pri predsedniku republike, ki bi se ga udeležili predstavniki vseh političnih strank, bi nato teden dni pozneje preverili, ali obstaja zadostna politična volja za nadaljevanje postopka.

V nadaljevanju je načrtovana javna razprava in v začetku prihodnjega leta začetek zbiranja podpisov podpore k predlogoma obeh zakonov. Ljudska iniciativa bi predložila 5.000 podpisov volivk in volivcev, s strokovnim predlogom pa bi se izognili političnim preigravanjem.

Po trenutnih planih bi državni svet kot nevtralno telo v sodelovanju s strokovnjaki projekt skušal pripeljati do točke širšega konsenza, ki bi omogočal njegovo realizacijo. Šele nato bi se zadeve lotila vlada in poslanske skupine v DZ. 

Predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca ob tem opozarja, da sta ključnega pomena predvsem soglasje v lokalnih skupnostih in podpora županov, a obenem ocenjuje, da politična klima ter odnos javnosti zamisli nikoli nista bila bolj naklonjena, kot prav v tem trenutku.

Ivan Žagar, ki je kot minister za lokalno samoupravo in regionalno politiko pred leti že poskušal s podobnim projektom, ocenjuje, da tega ni mogoče izvesti brez sodelovanja vlade, skupaj z nekaterimi strokovnjaki pa tudi poudarja, da je najbolj pomembno vprašanje, katere pristojnosti sploh prenesti na pokrajine; šele nato se je po njegovem smiselno posvečati številu, imenom in sedežem samih pokrajin.

Strokovna skupina se bo sicer znova sestala že 20. avgusta, ko bo obravnavala predloge za dopolnitev osnutka zakona, septembra naj bi se medtem odvili regijskimi posveti v organizaciji združenja občin.

V Pomurju željni tesnejšega sodelovanja

O možnosti ustanovitve pokrajin je beseda tekla že na zadnji seji sveta regije minuli teden, kjer so župani znova izrazili željo po tesnejšem povezovanju pri zasledovanju širših regijskih projektov in pospešenega razvoja. Prav tako se je teme na slavnostni seji mestnega sveta minuli petek dotaknil župan Mestne občine Murska Sobota:

»V času letnih počitnic in še posebej po njih se bo pospešila razprava o ustanavljanju pokrajin, ustanavljanju regij v Sloveniji. To je izjemno pomembno obdobje, kjer bomo zopet poskušali doseči, da Pomurje postane in ostane ena izmed regij v slovenskem prostoru,« je povedal Aleksander Jevšek in dodal: »Tukaj moramo biti pomurski župani enotni in zahtevati, da Pomurje ima svojo regijo, ker si jo zasluži in ker ji pripada.« 

Vse torej kaže, da se prizadevanja za ustanovitev pokrajin krepijo, ali je volje resnično dovolj za drugačen izid kot leta 2008, pa bi lahko nakazali že pogovori, ki se obetajo v prihodnjih mesecih.

S spleta

Komentarji (28)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Prekmurje pokrajina (nepreverjen)

samo Prekmurje lejko obstaja kak pokrajina..ker kar je prek Mure (Prlekija) je že Štajerska in nima veze s Prekmurjem v novi obliki Pomurja.

gonza (nepreverjen)

Mogoče ta pa Đurov ter Jevšek pa nasprotovala tej zamisli

realnpoo (nepreverjen)

superca, se en javni urad vec za mejsanje dreka.

PREK-MURE (nepreverjen)

Že zdaj zaostajamo v vseh kriterijih najmanj 30 % za ljubljansko regijo pa še nimamo nobenih pokrajin ko pa bomo pokrajine imeli pa nas bodo takrat uradno še bol udarili. Pomurje ne obstaja vemo samo za Prekmurje je pa to ideja upokojenega komunista Kučana, ki ga žene neki vrag, da še v privilegirani penziji ne more lepo mirovati in uživati do svojega konca, ki se mu hitro bliža, in še na tak način hoče "zabiti zadnji žebelj v krsto" že davno še od Boga pozabljenega Pomurja. Čudi me Kučanovo obnašanje, da je tako pogosto sedaj v Prekmurju ko je upokojenec, ko je pa vladal pa sploh ni vedel kje je Prekmurje, razumem pa ga, saj še edino ima tovariše - prijatelje v Prekmurju ostali po Sloveniji so se mu že vsi odrekli in ga zapustili. Mogoče pa ga peče vest - to je pa huda zadeva.

xcx (nepreverjen)

Tij lejko spiš ponoči zaradi Kučana? Koga te si janševci najšli gda Kučana več nede? Izgubili te smisel življenja. Že prav patetični ste s ten Kučanon.

In reply to by PREK-MURE (nepreverjen)

DF (nepreverjen)

sem slišal da baba od malega murgeljskega prdca rada pije
Kaj mislite zakaj

In reply to by xcx (nepreverjen)

Svetlana Maka… (nepreverjen)

Tudi jaz bi se vrgla v alkoholizem če bi imela tako malega deda

In reply to by DF (nepreverjen)

Geza Levjesrčni (nepreverjen)

Še čuda da se v droge ni podala

In reply to by Svetlana Maka… (nepreverjen)

komunajzar (nepreverjen)

Janževci bi nas že zdavnaj odali Orbani. Te bi še vi srali. Koga bi te šinfali ?

In reply to by Geza Levjesrčni (nepreverjen)

PREK-MURE (nepreverjen)

Vidim, da vas je še mnogo častilcev komunizma v Prekmurju ste že imeli korist od tega komunizma.
Zato pa Slovenija z nobeno od sosednjih držav ni v dobrih odnosih - A TI TO KAJ POVE ??????
Izjava TITA iz juge je bila: Mi krademo ali tudi delavcem dajemo a ti ki sedaj kradejo delavcem nič ne dajejo ŠTEKAŠ SEDAJ V GLAVI.

In reply to by komunajzar (nepreverjen)

PREK-MURE (nepreverjen)

E MOJ XCX Zgleda da Kučan ne more ponoči spati, gonijo ga razne more, veš to je vrag da moraš na koncu žitka napraviti inventuro za preteklost, kako si drugače predstavljati njegovo hiperaktivnost po več kot 20 letih privilegirane penzije. Naj bi lepo užival v penziji ne da ga preganjajo nevidne sile. Povej mi državo na svetu ki 20 let po funkciji predsednika tako časti kot Slovenija Kučana, kateri se še meša v vsak drek.
Ali pa mi povej častilec Kučana vsaj eno dobro zadevo ki jo je naredil za Prekmurje, če bi in je imel to možnost pa ni naredil čisto nič 0, Prekmurje ne bi bilo tam kjer je in to po njegovi zaslugi.
Za Janšo pa se mi isto jebe če to hočeš.

In reply to by xcx (nepreverjen)

Prekmurje pokrajina (nepreverjen)

napisano pošteno iz zavedne prekmurske glave...M.K.se je od 1990 samo ven metal s tem kak ma rad Pomurje in obiskoval M.S zaradi podmladkov levih in raznih levih pridobitev in seveda - piknikof.

In reply to by PREK-MURE (nepreverjen)

redka redkva (nepreverjen)

Če pa v višino ne more več rasti, samo še v širino ... pikniki pa so idealni za to.

In reply to by Prekmurje pokrajina (nepreverjen)

Pokr..... (nepreverjen)

Ja Slovenijo bomo spremenili v vime z enajstimi seski iz katerih nas bodo pridno molzli.

DF (nepreverjen)

Zadevo je trba priključiti k Orbanovi Ogrski pa basta

DF-BUM (nepreverjen)

TOČNO TAK DF, misliš da bi nam bilo kaj slabše ???? slabše tak ne more biti.

In reply to by DF (nepreverjen)

Janšković (nepreverjen)

3 pokrajine so čisto dovolj - (1) Zahodna pokrajina s sedežem v KP, (2) Osrednjeslovenska v LJ, (3) Vzhodna v MB. Kaj je več, je administrativno-krvoseški balast na račun mazohističnega naroda...

DF (nepreverjen)

Točno tako
Ampak se že eni zupančeki vidijo kot šerifi pokrajin
in več kot bo pokrajin več bo šerifov

DF-BUM (nepreverjen)

DF saj pa ti je jasno kdo si za to najbolj prizadeva pa ne samo prizadeva že zdaj hoče imeti oblast nad vsem v Prekmurju - to je tovariš Jevšek in sotovariši, da jih ne naštevam.

In reply to by DF (nepreverjen)

Janšković (nepreverjen)

@DF, DF-BUM, potem je treba je dati varovalko v zakon, da lokalni šerif ne sme biti hkrati predsednik pokrajine...

In reply to by DF-BUM (nepreverjen)

Vipko
buldog

Samo ne na horuk in brez premisleka...

Vmesno stopnjo med občinami in državo ima vsaka država. Te vmesne stopnje imajo različna imena od zveznih dežel, pokrajin, županij in podobno. So tudi različno velike; odvisno od velikosti države, poselitve, reliefnih značilnosti, zgodovinske tradicije...

Zakaj so pokrajine potrebne? Obstajajo projekti, ki jih občine ne morejo izvesti, ker so čezobčinski. Klasičen primer je bil pomurski vodovod, regionalno odlagališče odpadkov, nenazadnje so tak primer zdaj aktualne Pomurske lekarne; bile so težave z dogovarjanjem o financiranju gradnje knjižnice, glasbene šole in podobno. Obstaja X takih projektov, ki so regijskega značaja. Tudi lokalne ceste so včasih prava smešnica; do meje ene občine je urejena, v drugi pa ozek makadam. Da obstaja potreba po pokrajinah nenazadnje kažejo tudi neformalne skupnosti občin, ki jih ustanavljajo po Sloveniji.

Bo pa pot do ustanovitve teh pokrajin trnova. Jasno je, da bo potrebno pokrajinam dati geografsko podobo (že tu bodo težave); še več težav bo z določitvijo vsebine in največ težav bo s financiranjem pokrajin. Zakaj? Z ustanovotvijo pokrajin se bo zmanjšal pomen države in predvsem pomen občin. Si lahko predstavljate današnje župane, ki marsikje kot šerifi hodijo po sestankih in veselicah in delijo (naš) denar? Če bodo pokrajine, bo oblasti in denarja v občinah bistveno manj! In tudi ne bo potrebe po zaposlitvah v občinskih uradekih! Samo v naši občini financiramo 11 zaposlitev! Bodo hudi odpori med župani in "občinskimi strukturami".

In še nekaj glede Pomurske pokrajine: desni breg reke Mure gravitira k Murski Soboti. Ne predstavljam si, da prebivalec Veržeja gre v bolnico na Ptuj ali pa Radgončan v Maribor; če mu je soboška bolnica nekaj kilometrov vstran. In še politična plat zgodbe: ne stiskajmo Prekmurja v primež Mure in Orbanove Velike Madžarske. Ne potiskajmo Prlekov in Štajercev v naročje zgodovinske Spodnje Štajerske in na drugi strani ne iščimo Primorske, kakor so jo ukrojili Italijani. Povežimo naše ljudi, kakor nam narekujejo zdajšnji, sodobni interesi.

Pokr..... (nepreverjen)

Malo primerjaj razlike med plačami v Ljubljani in Prekmurje pa mi povej če so to za tebe zdajšnji sodobni interesi pa ena vas svoja občina pa še bi lahko naštevali vse to so interesi posameznikov kerim eni pravite sodobni.

In reply to by buldog

Janšković (nepreverjen)

3 pokrajine in basta! Levi in desni breg Mure skupaj v Vzhodni Sloveniji, sedež je v MB. Tak se preseka tvoj gordijski vozel. Če že na začetku popustimo in vzpostavimo 11 pokrajin, jih bo čez deset let že okoli 50, že videno pri občinah.

In reply to by buldog

Varazdinac27 (nepreverjen)

Vspostavimo vukojebine

Zakaj slovenskih? (nepreverjen)

Stajerska je bila avstro-ogrska, Dolenjska je bila Hrvaska in Istra in Primorska je bila Italija

fikretovč (nepreverjen)

kaj pa mi uvoženi kam boste pa nas dali

In reply to by Zakaj slovenskih? (nepreverjen)

vprašaj Rusa ... (nepreverjen)

vas so pa Rusi pokradli in prinesli … zato da lažje kradejo

In reply to by fikretovč (nepreverjen)

hajdinjak (nepreverjen)

fikretovič................ Vij pa ta nazaj od kod ste pribejžali

In reply to by fikretovč (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice