Danes je v Ljubljani potekala seja predsedstva Skupnosti občin Slovenije, na kateri je za naslednjih petnajst mesecev predsedovanje organizacije tudi uradno prevzel Aleksander Jevšek.

Ta je na volilni skupščini aprila letos prejel največje število glasov med mestnimi občinami, ki so članice SOS. Povedal je, da se je v imenu Skupnosti občin Slovenije že udeležil srečanja s predsednikom Republike Slovenije in srečanja s predsednikom avstrijskega Državnega sveta, Inga Appéja, županjo deželne prestolnice Celovec dr. Marijo-Luiso Mathiaschitz in Urbanega Foruma na temo prihodnosti regije Alpe-Jadran-Panonija v Evropski uniji.

Seje se je udeležil tudi Tomaž Vesel, predsednik Računskega sodišča RS. Povedal je, da si v prihodnosti Računsko Sodišče želi poglobitve sodelovanja z občinami. V ta namen bi želeli v prihodnosti pripraviti nekaj vprašalnikov k najbolj perečim temam kot so stanje cestnega omrežja, lastništvo pokopališč in njihova širitev ali pregled nad področjem financiranja gasilske službe. 

Prav tako bi želeli podrobneje pregledati področje standarda javnih storitev. Nerazumljivo namreč je, da na državnem nivoju ne obstaja metodologija s katero bi bilo možno izmeriti ali se javna storitev izvaja in ali se izvaja v zadostnem obsegu, so zapisali v sporočilu za javnost. 

Županje in župani so predlagali še, da se Računsko sodišče posveti podrobneje tematiki lekarniške dejavnosti. Glede poročila Delovne skupine za zniževanje stroškov občin je povedal, da bo Računsko sodišče zaključno poročilo pregledalo in naslednje leto opravilo revizijo učinkov procesa nižanja stroškov občin. 

Tudi o ustanavljanju pokrajin

Županje in župani so se ponovno posvetili tudi tematiki ustanavljanja pokrajin, h kateri je vabljen izr. prof. dr. Boštjan Brezovnik iz Pravne fakultete v Mariboru. Povedal je, da so pripravili zaključno poročilo strokovnih študij v okviru projekta uvedbe pokrajin v RS. Tega so pripravili člani Strateškega sveta RS za regionalizacijo in decentralizacijo. Predlagal je ustanovitev pokrajin kot razvojnih entitet s pokrajinskimi sveti, katerih članice oz. člani bodo županje oz. župani občin na območju posamezne pokrajine, ki bodo izmed sebe izvolili predsednika pokrajine. 

Potreben bi bil dogovor o številu pokrajin in vsebinskih nalogah, ob navedenem je predlagal še posebni položaj glavnega mesta ter ukinitev dvotirnega upravnega sistema z ukinitvijo upravnih enot ter skupnih občinskih uprav (le te bi postale z ustanovitvijo upravnih okrajev sestavni del pokrajinskih uprav). Župani so pobudo podprli, saj prepoznavajo potrebo po ustanovitvi pokrajin na terenu že dlje časa, vendar takšnih pokrajin, ki bodo imele razvojno vlogo. 

"Naj omenimo še, da je v preteklem tednu na to tematiko potekal sestanek med predsednikom Republike Slovenije Borutom Pahorjem in predsedniki asociacij občin, kjer je Skupnost občin Slovenije zastopal dr. Aleksander Jevšek. Predsednik Pahor se je odzval na pobude za ustanavljanje pokrajin odzval pozitivno in se zavezal , da bo prevzel pomembno vlogo pri pogovorih s pomembnimi deležniki na državnem nivoju," so še zapisali v izjavi za javnost.

S spleta

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Klovn (nepreverjen)

Verjetno Dr. Jevšek?

škof na bo (nepreverjen)

Slišal sem da ga papež misli povišati in imenovati za škofa v M. Soboti namesto Štumfa, to bi bila idealna rešitev, skratka univerzalen človek za vse

Bedanec (nepreverjen)

Tega pa tov.Kučan ne bo dovolil. Lahko pa zamenja Filoja, ker je to Kučanova intimna opcija od leta 1990 naprej

In reply to by škof na bo (nepreverjen)

Klepec (nepreverjen)

Ne bomo dovolili, da se za Prekmurje škodljive odločitve sprejemajo daleč od nas. Nekako tako se reklamira kandidat za EU poslanca Jevšek na radiu Murski val. Do zdaj so se škodljive odločitve sprejemale v MO MS. Se pravi, da se morajo še naprej sprejemati tu.

AHAM (nepreverjen)

Nej, nej...

...naj ma cejla slovenija nekaj od njegovoga s****a, nej samo mi v soboti. Pravica pa more biti :)

Putstime (nepreverjen)

Pokraine de RudaŠ tudi zahteval (hahahhaah?tesni sodelavec...
Miskantus dobiva lepe rasežnosti ter lažne zaposlitve v naselju in navidezno prikaz dobre prakse.(Pomeni da je Predsednika države zlagal na debelo .Bravo .M.....

Za pokrajine (nepreverjen)

Federativna pokrajinska ureditev Slovenije bo prinesla napredek ...

EUgo (nepreverjen)

Murska Sobota pravkar; srečanje Janeza Janše in Milana Zvera z edino preživelo židinjo taborišča Auschwitz Eriko Fürst, podpornico SDS

(nepreverjen)

Čestitke, upajmo da napravi kaj dobrega.

Starejše novice