Slike je simbolična.
Ministrstvo za delo je danes na svoji spletni strani aktiviralo spletni kalkulator, na katerem si lahko posamezniki izračunajo, ali so upravičeni do energetskega dodatka in v kakšni višini.

Spletni kalkulator, ki vam izračuna, koliko energetskega dodatka vam pripada, je danes predstavil resorni minister Luka Mesec

»Ciljamo na približno 60.000 najrevnejših gospodinjstev v Sloveniji,« je dejal Mesec.

Kot je uvodoma spomnil Mesec, je vlada ukrep energetskega dodatka potrdila poleti, izplačevala pa ga bo med 1. novembrom in 31. marcem 2023. 

Po zakonu o začasnih ukrepih za odpravo posledic draginje za najbolj ranljive skupine prebivalstva, ki je začel veljati 10. septembra, bodo enkratni dodatek prejeli prejemniki denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka ter invalidi.

Kako deluje?

Kalkulator je namenjen izračunom energetskega dodatka za prejemnike denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka. 

»Prek spletnega kalkulatorja si bo lahko vsak posameznik izračunal, ali je upravičen do dodatka ali ne. Kot boste videli, je kalkulator pripravljen tako, da vpišeš svoje prihodke, število članov gospodinjstva, prihodke tega gospodinjstva in odkljukaš, ali si že prejemnik denarne socialne pomoči ali varstvenega dodatka. 

Spletni kalkulator ti nato pripravi izračun, do kakšnega dodatka si upravičen in pod kakšnimi pogoji,« je pojasnil minister.

Koliko bo znašal?

Dodatek bo sicer za samsko osebo znašal 200 evrov. Za enostarševske družine bo znašal 200 evrov in še 118 evrov za vsakega otroka ali še 59 evrov, če je otrok vključen v skupno varstvo in vzgojo. 

Za dvostarševske družine bo znašal 314 evrov in bo povečan za 118 evrov za vsakega otroka ali za 59 evrov, če je otrok vključen v skupno varstvo in vzgojo. Za osebi, ki sta v zakonski zvezi ali zunajzakonski skupnosti brez otrok, bo dodatek 314 evrov. 

Energetski dodatek za najranljivejše invalide bo znašal 200 evrov.

Kdo je najbolj ogrožen?

»Ciljamo na približno 60.000 najrevnejših gospodinjstev v Sloveniji,« je ponovil Mesec. Spomnil je še, da so po vseh statističnih podatkih pri nas najbolj socialno ogrožene ženske, ki živijo same in so starejše od 65 let. 

Ta teden so zato 113.000 upokojencem, katerih pokojnina ne presega meje za upravičenost do varstvenega dodatka, poslali obvestilo, naj se obrnejo na centre za socialno delo in ugotovijo, ali jim pripada energetski dodatek.

Na ta način želijo trajno reševati revščino med upokojenci, v nadaljevanju pa bodo, tako minister, s tem namenom izvedli tudi določene akcije s civilno družbo. »Med ženskami, starejšimi od 65 let, marsikatera ne ve, da ji pripada varstveni ali energetski dodatek,« je opozoril.

Kdo so izjeme?

Delovanje kalkulatorja je na primerih predstavila vršilka dolžnosti generalnega direktorja direktorata za socialne zadeve na ministrstvu Barbara Goričan. Ta je ob tem pojasnila, da si z njim lahko pomagajo tudi invalidi, ki so prejemniki denarne socialne pomoči. 

Ne pride pa v poštev za posamezne kategorije invalidov, saj da bi bilo to prezapleteno. Upravičenost do energetskega dodatka za posamezne primere invalidov bo tako treba ugotavljati preko centrov za socialno delo.

Na ministrstvu za delo sicer vse, ki niso prejemniki denarne socialne pomoči ali varstvenega dodatka zaradi lastništva premoženja, opozarjajo, da lahko od 1. oktobra do 28. februarja 2023 pri pristojnem centru za socialno delo vložijo vlogo za denarno socialno pomoč oziroma varstveni dodatek, »saj se pri ugotavljanju materialnega položaja premoženje (razen prihrankov in vrednostnih papirjev) ne upošteva«.

V tem obdobju tudi ne velja omejitev dedovanja po zakonu o socialno varstvenih prejemkih, so navedli v sporočilu za javnost po novinarski konferenci. Na podlagi upravičenosti do denarne socialne pomoči ali varstvenega dodatka je samska oseba ali družina tako posledično lahko upravičena tudi do energetskega dodatka.

Do energetskega dodatka so upravičeni:

  • upravičenci do nadomestila za invalidnost po zakonu o socialnem vključevanju invalidov;
  • upravičenci, ki imajo pravnomočno odločbo o nezaposljivosti zaradi invalidnosti po zakonu o zaposlitveni rehabilitaciji in zaposlovanju invalidov ter so upravičeni do denarne pomoči oziroma varstvenega dodatka po zakonu, ki ureja socialnovarstvene prejemke;
  • upravičenci, ki so vključeni v proces zaposlitvene rehabilitacije, prejemajo prejemke iz naslova zaposlitvene rehabilitacije po omenjenem zakonu in so upravičeni do denarne socialne pomoči; 
  • upravičenci po zakonu o vojnih invalidih, ki prejemajo družinski dodatek kot edini prejemek ter invalidi prve kategorije po zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki nimajo pravice do invalidske pokojnine.

Ukrep je ocenjen na okoli 18,4 milijona evrov.

Spletni kalkulator je dostopen na tej povezavi.

Komentarji (6)

Gost71234 (ni preverjeno)

De zadosti za nov mlin, beltinški?

JajoPajoo (ni preverjeno)

Po domače lenuhar, prisesan na socialo, dobi ta dodatek, oni dodatek, tretji dodatek, socialo, nižji vrtec, nič plačila kosila v šoli, večje doklade, najemniška stanovanja, pa neven ka še vse. Revež, ki pa je tako neumen, da gre delati za minimalca, se pa za vse skupaj obriše pod nosom, čeprav živi slabše od lenuhov. Glavno da se pleše.

Hohi (ni preverjeno)

Podpišem! Nam se pa socialnasi smejijo in pravijo, da ste nori da hodite delat.

In reply to by JajoPajoo (ni preverjeno)

Pleše se (ni preverjeno)

Do plesa pa nej bilo isto?
A vseposedi se more frustacije volitev mejšati?Zna se kakšni so plusi in minusi zaposlovanje oz. nezaposlitve...Sami se odločamo..
Aja,ka de pa sosed pravo,ka san brez slüžbe?

In reply to by JajoPajoo (ni preverjeno)

Zakonodaja (ni preverjeno)

Bil zaposlen v sednji austriji z plačo caa 1700€...14x..Pri nas imel šoloobveznega otroka in otroka v vrtcu. Vstati ob 3:45, pot dobro uro do službe,8 ur garanja brez kofetkanja in mini pavz,wna pavza 30 min,ki ni plačana!!!!pot domov.
Placal polno vrtec,v šoli kosilo,malico,dodatno zavarovanje za celo družino..vdrževanje avtoja,gorivo.minimalni otroŝki dodatki,Davek v Slo.itd....da potegneš črto,ti ostane caa 800€.
Zdaj:
pustil službo v aus.
950eur socialne,250 otroških,bonusi,ka glava boli(energetski,izredne socialne itd) 9 razred plačila vrtca (39eur)
Oprošcen dodatnega zavarovanja,minimalna placila v šoli..in še bi se našlo..
Spočit z dosti časa za družino,kavo in prijatelje..
Ne obsojam nikogar,ampak se vsak sam odloči,kako bo živel.
Zdaj če sem za nekoga lenuh,je to njegovo mišljenje.
Jaz sem si le zračunal,kaj se mi bolj splača.

asdasd (ni preverjeno)

Ampak tega "mesec" ne ve, mesec je v mesečini !!

In reply to by Zakonodaja (ni preverjeno)

Starejše novice