Kam s slovenskim mlekom? Koronavirus otežil izvoz mleka v Italijo.

V Italiji, ki velja za žarišče novega koronavirusa v Evropi, so zaradi preprečitve naglega širjenja koronavirusa uvedli karanteno za celotno državo. Čeprav tovorni promet na območju karantene ni prepovedan, pa razmere že povzročajo težave na področju mlekarsta pri nas, predvsem pri podjetjih, ki mleko tržijo v Italijo. 

Kmetijska ministrica Aleksandra Pivec se je v torek sestala s predstavniki agroživilske verige zaradi vplivov koronavirusa v panogi. Ugotovljeno je bilo, tako Pivčeva, da v tem trenutku preskrba s hrano ni motena, težave pa so se začele pojavljati v mlečni industriji, saj naj bi italijanska podjetja zavračala mleko iz Slovenije

Ogrožena tretjina slovenskega mleka

Po besedah Pivčeve v Sloveniji letno proizvedemo 160 milijonov litrov mleka, kar na dnevni ravni znaša 450.000 litrov. Trenutne težave pri izvozu mleka v Italijo pa predstavljajo izpad ene tretjine te količine. Ena izmed rešitev za trenutno situacijo naj bi bila predelava tega mleka v mleko v prahu

»Kapacitete za predelavo v mleko v prahu imajo Pomurske mlekarne, ki lahko proizvedejo do 100.000 litrov mleka na dan, s čimer se lahko okrepijo blagovne rezerve in hkrati podaljša obstojnost mleka,« je pojasnila Pivčeva, ki je še pozvala k hitremu ukrepanju, da ne bo prišlo do zavrženja slovenskega mleka.

V Pomurskih mlekarnah presenečeni nad omembo

V Pomurskih mlekarnah za zdaj njihove vloge pri reševanju težav z viški mleka ne želijo komentirati, saj, da se situacija dobesedno iz ure v uro spreminja. Trenutno naj bi pridobivali informacije o količinah viškov pri posameznih zadrugah in drugih predelovalnicah. 

Potrdili pa so, da lahko z njihovimi kapacitetami dnevno predelajo sto tisoč litrov mleka v prah. Dodali pa so še, da jih je njihova omemba na tiskovni konferenci ministrstva za kmetijstvo nekoliko presenetila, saj se z njimi o tem še niso pogovarjali. 

Lahko v Sloveniji ostane pol milijona litrov mleka na dan?

Eden od večjih akterjev na področju mlekarstva je tudi Mlekarska zadruga Ptuj, pri kateri izvozijo okrog 25 odstotkov svojega mleka, to je približno milijon litrov mleka mesečno. Zaradi viškov mleka na slovenskem prostoru so zato vezani na tuje trge, eden izmed pomembnejših tujih trgov pa je tudi Italija. 

»Zaradi zapiranja Italije se srečujemo z vedno večjimi težavami, to pa vpliva na našo zmožnost predelave, na zapolnitev naših skladišč in posledično na začetek odpovedi določenega prevzema mleka,« pojasnjujejo v Ptujskih mlekarnah. 

Kot pravijo, so jim v Italiji odpovedali že dve cisterni mleka, težave pa imajo tudi drugi izvozniki. V Ptujskih mlekarnah svarijo pred najbolj črnim scenarijem, ki bi pomenil, da Sloveniji ostane pol milijona litrov mleka dnevno.

Slabša finančna slika tudi za posamezne kmetije

Predelava tega mleka v mleko v prahu se jim kratkoročno zdi dobrodošel ukrep, od ministrstva pa pričakujejo vse možne scenarije za naprej. 

»Za zdaj nastalo situacijo uspešno rešujemo, ampak to bo imelo vpliv na finančno situacijo tako zadruge kot tudi kmetij, ki so vključene v proizvodnjo mleka,« še pojasnjujejo v ptujski mlekarski zadrugi, kjer ocenjujejo, da je na pragu nova kriza in bo koronavirus zagotovil pustil negativne posledice.  

Zaradi pojava koronavirusa so sicer na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ustanovili posebno koordinacijsko skupino, ki bo spremljala stanje na področju kmetijskega in živilsko-predelovalnega sektorja ter predlagala ustrezne ukrepe. Ministrstvo je še pozvalo k podpori slovenskim proizvajalcem z nakupom lokalnih proizvodov.

Komentarji (20)

Klimax (ni preverjeno)

Evo paničarji, čez kak mesec se bodo začela odpuščanja zaradi histerije ki ste jo zagnali.

In te posledice bodo zagotovo hujše kot nekaj sto nahodnih slovenčkov.

Sobočan123 (ni preverjeno)

Nekaj sto nahodnih Slovencev? V Italiji je že umrlo skoraj 7% okuženih in število mrtvih neprestano narašča. Toliko o temu, da je to nahod.

In reply to by Klimax (ni preverjeno)

Čika-pajo (ni preverjeno)

Če bi ta stvar bila tako nedolžna zakaj so potem Kitajci sprejeli tako rigolozne ukrepe s katerimi so zajezili širjenja. Zakaj je Tramp zaprl Evropejcem pot v Ameriko. Zakaj so nam govorili da maske ne pomagajo nič, sedaj pa jih naročamo 2 miljona. Zakaj so začeli obolevati tudi mlajši ljudje. Polno je teh zakajev. Kaj pa sploh naj naredi mali človek, kot da se podredi, oziroma pri svoji moči zaščiti. Zelo pohvalno je to da so takoj začeli iskati možnosti predelave mleka, mogoče pa ga bomo še kako potrebovali. To kar imamo sedaj je vojna in to vojna narave proti človeku. Virusi so jo začeli, človek z svojim pretiravanjem pa bo vojno z orožjem še sprožil. Samo korak nas od tega še loči.

In reply to by Klimax (ni preverjeno)

Abc12358 (ni preverjeno)

Prenehaj z branjem novic, poslušanjem radija, gledanjem poročil in uporabljaj lastno glavo. Boš vido ka de svet lepši!

In reply to by Čika-pajo (ni preverjeno)

Vipko
Truplo

Aha, rad gledam NBA ligo, pa so prekinili tekmovanje!
Kakšno smučarsko tekmo tudi, pa je že konec, kajti zaključka ne bo.
Lepo je gledati dobro nogometno tekmo, vendar pred gledalci. Za sedaj je že več tekem brez gledalcev, kakor z njimi. Ojoj.
Če gledam oz. poslušam poročila, je vsaj 50% časa namenjeno novicam o koronavirusu. Enako je na spletu, o čem naj razmišljam? Ker moram, grem tudi v trgovino in me pri vhodu pričaka steklenica za dezinfekcijo.

O čem naj potem razmišljam oz. kako uporabljam svojo glavo po tvojem, če se nenazadnje tudi v ta virus ne razumem. Niti strokovnjaki, kajti če bi se, bi vedeli marsikateri odgovor, ne pa, da zapirajo cele pokrajine, države, omejujejo proizvodnjo in še kaj. A so res vsi "paničarji"?

In reply to by Abc12358 (ni preverjeno)

abcdf (ni preverjeno)

Ja no, saj san vidiš kak se prek medijov manipulejra z lidmi ;)

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

Mislim, da nimaš prav! Zakaj sploh hodimo k zdravniku, če nas nekaj boli? Po tvojem bi morali od bolečin na pol umreti, predno bi šli? Zakaj upoštevamo npr. kakšna navodila o gripi, če je še nimamo? Takih vprašanje je lahko na desetine... sam menim, da je vrag odnesel šalo. Ne štejmo samo obolele, ne štejmo samo mrtve, kajti drugod jih je že nekaj, tudi pri nas verjetno bodo. Štej tudi vse ostalo, prekinitve tekmovanj, proizvodnje, zapiranje šol, ne bo nekih prireditev... vse za to, da se omeji ta "gripa". Vsaj sam se strinjam oz. domnevam, da bo življenje naslednjih nekaj mesecev precej okrnjeno v tej smeri. In mediji... bodo seveda o tem poročali, pa ti menil da pretiravajo, ali pa ne!

In reply to by abcdf (ni preverjeno)

riko (ni preverjeno)

Hahaha, svašta, vupan ka preživeš to angino ;)

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

Sam samo trdim, da je zadeva dokaj resna in da je potrebna preventiva. Za vsak slučaj. Ne, nisem ne bolan, nimam ne angine, ne gripe... Mene redkokdaj kaj ujame, nikoli pa se ne ve.

Tako veliko vas je dobesedno brezbrižnih, kot da vas to nič ne briga, da lahko počenjate kar hočete, kajti zganja se panika ipd... Le kaj boste porekli, če bo tudi v Sloveniji res kaj hudo narobe glede tega virusa?

In prvi primer... je zabeležen tudi v Lendavi!

In reply to by riko (ni preverjeno)

riko (ni preverjeno)

Ti se samo drži pa pazi na zdravje, če preživiš to apokalipso ti poleti pri zvezdi pod kostanami pivo plačan!
Lep pozdrav pa drži se!

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

Kaj bo do poletja ne vemo! Za sedaj pač glede na vse novice prestavljajo tekmovanja, prireditve in še kaj... za kakšen mesec, dva. Tudi za Evropsko prvenstvo v nogometu (tu se bo mešalo levo in desno na stotistoče ljudi) in Olimpijske igre ni za sedaj indicev, da bi prestavili, odpovedali... To navdaja ljudi z upanjem, tudi, da se virus ali omeji, ali pa se najde cepivo. Nobena država, gospodarstvo nima koristi od tega, če so ljudje na prisilnem dopustu, če ni turizma, če se kapital enostavno povedano ne obrača. Tako mi ni jasno, čemu vas kar precej tule razmišlja o neki teoriji zarote in podobonih bedarijah?
Pa verjemi, za sedaj se niti ne počutim ogroženega! Zakaj bi se? Ven več ali manj ne hodim, v službo ne hodim, če grem na kolo, praktično nekaj ur ne sestopim oz. morda kje spijem kakšno pivo... ali kavo, kakor včeraj na Cerkvenjaku. In če bi me ravno tam... nekaj ujelo... bom pač verjel v usodo. Me pa skrbijo ljudje, brezbrižni, kateri po raznih omrežjih pišejo, da njim bolezen nič ne more, da bodo šli na ples, na tekmo ipd... kot, da za njih ne veljajo omejitve. Tu je problem! Kot v primeru kakšnih poplav, kjer "panično" delamo nasipe iz vreč, a do tja voda še ni prišla. Kaj pa...?

In reply to by riko (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

Meni je cela zadeva sumljiva. Tako je John Hopkins inštitut 18. oktobra organiziral vajo (exercise) z imenom EVENT 212. Proučevali pa so kaj bi morali napraviti, če se pojavi pandemija ne boš verjel koronavirusa. Glavna donatorja tega inštituta sta Bill & Melinda Gates. Slaba dva meseca pozneje se je pojavil koronavirus v Wuhanu.

In reply to by Truplo

kolper (ni preverjeno)

kako lepo da so prekinili NBA ligo, da ni nogometnih tekem, ni smučanja, ni skokov, ni akrkoli po TV. Zakaj?
Da boš končno lahko svoj čas posvetil svoji družini, otrokom, če jih imaš in prijateljem

In reply to by Truplo

čarni vrag (ni preverjeno)

Potrdili pa so, da lahko z njihovimi kapacitetami dnevno predelajo sto tisoč litrov mleka v prah. Dodali pa so še, da jih je njihova omemba na tiskovni konferenci ministrstva za kmetijstvo nekoliko presenetila, saj se z njimi o tem še niso pogovarjali.

Izgleda, da v Pomurskih mlekarnah še niso dojeli, da bo treba aktivirat vse obstoječe kapacitete. Edino tako se lahko zmanjša gospodarska škoda.

Mjxok (ni preverjeno)

Nesterni se li norca delate pa zajebavlete, ci bi vsi malo bile resno to zele bi lejko teh okuzb hitro menje bilo, samo ka ci nesterne ne razmite nika pa se van nika neda dopovedate, kda pa te betezni gratale pa vasi svojci te pa de vse nikak druge kriv samo sami nej... pa kda do zacale starejsi pa rizicne skupine zbolevate kere majo vecjo moznost zapletov vec tudi nede tak fajn... vupajmo pa ka nede hujseh zapletov, keri pa zbolij pa ma zelin ka cimprej okreva brez tezjih zapletov...

Klimax (ni preverjeno)

Lepo da ste vsi tak skrbni ob vsakoletnem izbruhu gripe.
Katera mimogrede letno terja do pol milijona žrtev.
Ampak ja, koronavirus je neprimerljivo hujša zadeva, vredna nove finančne krize.

In reply to by Mjxok (ni preverjeno)

Debil mmm (ni preverjeno)

Koronice koroniiice vse so moje pajdgasice, ostal bom kar domaaaa, betezen in sam. Mmm... nja
Za hece bom pa se najbolj, ko me bo trosilo in bom lucidno haluciniral mmm

Debil mmm (ni preverjeno)

Eh, sicer pa je to ze ratalo kar precej prozorno to sranje s ciklicnimi krizami. 7 debelih krav in 7 süjij. Mrs Židje

Feri. (ni preverjeno)

Gremo v pomurske mlekarne po 5 paketov mleka, zdaj ko bojo deca doma de hitro šlo.

Pivovar (ni preverjeno)

Zakaj se ne trži mleko doma? Zakaj uvažamo tuje? Domače je domače.

Starejše novice