Foto: Ministrstvo za kulturo, Željko Stevanić
Ekipi ministrice za kulturo se kot svetovalec pridružuje doktor arheologije Marko Sraka.

Ekipi ministrice za kulturo Asti Vrečko se kot svetovalec pridružuje doktor arheologije Marko Sraka

Marko Sraka izhaja iz Prekmurja. Po končani Gimnaziji Franca Miklošiča v Ljutomeru je študiral arheologijo na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Po zaključku dodiplomskega študija je bil kot mladi raziskovalec zaposlen na Oddelku za arheologijo in je leta 2016 zagovarjal doktorsko disertacijo na temo radiokarbonskega datiranja ter kronologij slovenskega neolitika in eneolitika.

Po zagovoru doktorske disertacije se je za kratek čas vrnil v rodno Prekmurje ter se zaposlil v javnem zavodu Raziskovalno izobraževalno središče Dvorec Rakičan. V njem je prijavljal ter izvajal nacionalne in evropske projekte na področju kulturne dediščine. Od leta 2018 je bil kot arheolog zaposlen v Skupini Stik – kot terenski vodja je med drugim sodeloval pri arheoloških raziskavah rimskih grobišč v Ljubljani, v zadnjih letih je bilo dokumentiranih skoraj 300 novih emonskih grobov.

Je avtor številnih strokovnih in znanstvenih člankov, monografskih poglavij in knjižnih prikazov ter prvih strokovnih poročil o arheoloških raziskavah. Predaval je na znanstvenih simpozijih doma in v tujini.

»Na Ministrstvu za kulturo se veselimo sodelovanja z njim ter mu izražamo dobrodošlico in želimo uspešno delo,« so zapisali. 

Komentarji (13)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
ovcaizsela (nepreverjen)

Ko ljudje brez uporabne izobrazbe, veščin ali drugih koristnih znanj ne najdemo mesta na tekmovalnem trgu, ki je del tržnega gospodarstva, potem se zaposlijo v javni upravi, kjer to ni pomembno. Po potrebi na ministrstvu za kulturo, ki je postala bolj socialni zavod za te kadre kot pa nekaj kar bi prispevalo h kulturi.

Buđovan (nepreverjen)

Točno, peka ali šlosara na kulturno ministrstvo te po tvoje, ka mata uporabno izobrazbo, veščine. Ka tej arheologi nemajo nikšoga znanja nej? Muzeje doj zaprejti ka so tak socialni zavodi pa namesto njih lidl pa hofer. Svašta

In reply to by ovcaizsela (nepreverjen)

ovcaizsela (nepreverjen)

Pek in šlosar imata za trg več uporabnega znanja kot doktor arheologije.

Ministrstvo za kulturo pa ukinoti ali ga spojiti z drugim ministrstvom kot ločen oddelek.

In reply to by Buđovan (nepreverjen)

Tecumseh (nepreverjen)

Kaj imata skupnega arheologija in kultura tudi meni ni jasno! Pač, zaposliti je potrebno "politično preverjen" kader ne glede na posledice.
Kulturno ministerstvo je itak samo sebi namen. Res, združiti celotno šolstvo s kulturo, morda še s športom, kateri na rezor gospodarstva sigurno ne spada. Ali pa ga dati pod samostojno ministerstvo, saj nam športniki pripomorejo k veliki prepoznavnosti po svetu, veliko bolj, kakor tile "kvazi" kulturniki. Npr. tipa Zlatka Čordića in podobnih!

In reply to by ovcaizsela (nepreverjen)

Lili56 (nepreverjen)

Ne vem, zakaj ljudje komentirate teme, ki jih ne razumete. Če ne poznaš vede arheologije, potem pač ne moreš dati pametnega komentarja.

In reply to by Tecumseh (nepreverjen)

barcelona (nepreverjen)

Znanje sigurno imajo in so gotovo koristni. le preveč se jih za posluje po mnogih minbisterstvih. Mala državica Slovenija. Pa dajte malo primerjajte na primer z Švico, o kateri nekateri sanjajo.

Pikolo (nepreverjen)

Bravo, vupan ka de naka napravo za kutruro v ms, ka de mladina neka mela z toga pa seveda ostali tüde. Občina da za kluturni klub 160.000€ klub pa doj zaprejti. Sramota!

Fruteza (nepreverjen)

Končno nešče guči o ton,ker direktorca pa prhavčka skrivlejo tou! Javni zavod keri je zaprejti toga resno nega nigi, mediji ite tou raje preverit nej ka pišete nepotrebne članke.

In reply to by Pikolo (nepreverjen)

Lajči55 (nepreverjen)

Prijaviti na KPK! Ali je pa totalno nesposobna za tou delo in njeni zaposleni glih tak. Sobota je mela najbokšo alternativno sceno zdaj pa ma zaprejti oddelek ge so trije zaposleni keri nemajo pojma o kulturi.

In reply to by Fruteza (nepreverjen)

Jose Cabron (nepreverjen)

Čestitam Marko.......

samolos (nepreverjen)

Golob izpolnjuje predvolilne obljube. Sami strokovnjaki, samo ka si naš. Lipovski pevci pa te lejko šli spejvat v Rim, pardon zdaj verjetno v Moskvo, tovarišon. Nafčite se Kalinko, pa Bilečanko...

(pre)vlada živali (nepreverjen)

Imamo že zavca, goloba, kosa, srako. Prileti od kod še kak jastreb?

Pozzabo (nepreverjen)

Levičari so slabši od jastrebov.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice