Slika je simbolična.
V prihodnjih petih letih bo po vsem svetu izginilo 14 milijonov delovnih mest, so izračunali pri Svetovnem gospodarskem forumu (WEF).

Do znatnih sprememb bo prišlo pri četrtini vseh delovnih mest po svetu. Največje spremembe je pričakovati v medijih in zabavni industriji, najmanjše pa v hotelirstvu in gostinstvu.

Skupaj bo na podlagi ankete, v kateri je sodelovalo več kot 800 podjetij s skupaj 11,3 milijona zaposlenimi, do leta 2027 ustvarjenih 69 milijonov delovnih mest, vendar jih bo 83 milijonov izginilo.

To pomeni neto zmanjšanje števila delovnih mest za 14 milijonov oz. dva odstotka vseh trenutno zaposlenih, piše v danes objavljenem poročilu WEF.

»Vlade in podjetja morajo podpreti spremembe v smeri delovnih mest prihodnosti z vlaganji v izobraževanje, preusposabljanje in sisteme socialnih podpor,« je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejala izvršna direktorica WEF Saadia Zahidi. Ljudje bi morali biti v središču prihodnosti dela.

Nova delovna mesta na področju tehnologije in digitalizacije

Ustvarjanje novih delovnih mest bosta spodbujali predvsem zeleni prehod in lokalizacija dobavnih verig. Možnost novih delovnih mest vidi WEF predvsem na področju tehnologije in digitalizacije.

Število delovnih mest za strokovnjake za analizo podatkov, umetno inteligenco in kibernetsko varnost se bo verjetno povečalo za 30 odstotkov, piše v poročilu.

Za več kot 30 odstotkov naj bi se število delovnih mest povečalo tudi na področju trajnosti in varstva okolja, za do 30 odstotkov v kmetijstvu ter za 10 odstotkov v izobraževanju, kaže tokratno poročilo o prihodnosti delovnih mest, ki ga WEF pripravi vsaka tri leta.

Razvoj umetne inteligence bo imel po teh napovedih na delovna mesta tako pozitiven kot negativen vpliv.

Podjetja bodo potrebovala zaposlene za uvedbo umetne inteligence v svoje sisteme, po drugi strani pa bo umetna inteligenca do leta 2027 ogrozila približno 26 milijonov delovnih mest. Najhitreje bodo izginjala delovna mesta, ki so povezana z delom na blagajni, v tajništvu ali pri vnosu podatkov.

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
asdasd (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Delovna mesta v nevarnosti, potrebno bo kolesariti, krivec je znan, zaradi varovanja osebnih podatkov objavljamo samo inicialke to je I.J.J. .

Tkajeto (nepreverjen)

zdaj je Golobcek krif

In reply to by asdasd (nepreverjen)

ZRSZ... (nepreverjen)

Najhuje bo za svetovalke na zavodu za zaposlovanje, ker one ne znajo drugega kot svirat KURZU cel život !

Friday's baths (nepreverjen)

Važno ka de mo potem fái srečni .

tuncika

Poklic prihodnosti bo zagotovo (ideološki) aktivist. Ne rabiš šole, pameti, pa trezen bit. Iskano profili so : kolesariat, vagabundo, lenobnost in oddelek za zombije.

Friday's baths (nepreverjen)

Pa ka ti tü pomeni 'šola'? Dosta vas ima šole pa vseeno ne znate delati!!!

In reply to by tuncika

Jashari (nepreverjen)

Pa ne pozabi na poklicne sveckare, kateri delajo za sok, sendvic in avtobusno vozovnico.

In reply to by tuncika

Mnbbv (nepreverjen)

Delovno mesto novinarja že dolgo ni več. Še manj raziskovalnega novinarstva

čarni vrag (nepreverjen)

Prokleti Klaus Schwab zopet fantazira. Imeli ne boste nič, boste pa srečni.

Starejše novice