Starejši vozniki morajo ob določeni starosti s predloženim zdravniškim spričevalom podaljšati vozniško dovoljenje. Kako poteka pregled in pri kateri starosti ga je potrebno opraviti?

Vozniki, ki dopolnijo 80 let, morajo opraviti zdravniški pregled za podaljšanje vozniškega dovoljenja, po novi zakonodaji se je starostna meja krepko spustila, vozniško dovoljenje se bo tako začelo podaljševati že ob dopolnjenem 70. letu starosti.

Vozniško dovoljenje B kategorije se po 70. letu izda z veljavnostjo pet let.

Preverili smo, kako potekajo zdravniški pregledi za podaljšanje dovoljenja in ali so ti v zadnjih časih strožji kot nekoč.

Potrebna telesna in duševna zmožnost za vožnjo

Skladno z zakonom o voznikih se veljavnost vozniškega dovoljenja podaljša, ko voznik predloži zdravniško spričevalo, iz katerega je razvidna telesna in duševna zmožnost za vožnjo vozila določene kategorije. 

Pri zdravniškem pregledu voznika najprej pošljejo v laboratorij, kjer se opravi preiskava krvne slike. Pregled se nadaljuje s postavljanjem specifičnih vprašanj, s pomočjo katerih se pridobi anamneza voznika. 

Nato je ta napoten na fiziologijo dela, nakar opravijo pregled vida, EKG in psihološko testiranje, pojasnjujejo za Sobotainfo iz Zdravstvenega doma Murska Sobota. 

Ob zbranih vseh izvidih ga napotijo k specialistu medicine dela, prometa in športa, kjer opravijo pregled.

Na podlagi opravljenega pregleda voznik dobi izvod zdravniškega spričevala, ena kopija se pošlje na upravno enoto, ena pa ostane v arhivu medicine športa in dela.

Voznik ima zoper zdravniško spričevalo pravico do pritožbe, to lahko vloži na posebno zdravstveno komisijo za promet.

Kaj pa tisti, ki ne opravijo zdravniškega pregleda? 

Stjepan Radić, ki v dispanzerju za medicino dela, prometa in športa opravlja tovrstne preglede, odgovarja, da starejši, ki pregleda ne opravijo uspešno, lahko slednjega ponavljajo pri posebni zdravstveni komisiji za promet na Kliničnem inštitutu medicine dela, prometa in športa v Ljubljani.

Od 246 voznikov nad 80 le šest neuspešnih

Preverili smo tudi, koliko starejših voznikov pri nas zaprosi za podaljšanje vozniškega in kakšen odstotek teh neuspešno prestane zdravniški pregled. 

V zdravstvenem domu Murska Sobota do sedaj še niso opravljali zdravniških pregledov za voznike motornih vozil po dopolnjeni starosti 70 let.

Pri starosti 80 let so lansko leto opravili imeli 246 pregledov za starostno podaljšanje, od tega je šest oziroma 2,44 odstotka dobilo negativno mnenje oziroma niso po veljavnih predpisih bili več sposobni za voznike motornih vozil.

Radić za Sobotainfo pojasnjuje, da se v primerjavi s prejšnjimi leti pregledi niso nič kaj strožji:

»Pregled se ne spreminja, vedno je v skladu z veljavnim pravilnikom o zdravstvenih pogojih voznikov motornih vozil in merilnikom za ugotavljanje telesne in duševne zmožnosti za kandidate za voznike in voznike, veljavnega zakona o voznikih.« 

Komentarji (20)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Berlitz (nepreverjen)

Dr. Radić podaljšuje vozniška ljudem iz svoje generacije, verjetno na to gleda drugače kot bi mogoče kak mlad zdravnik. Večkrat pogleda skozi prste ker tudi sam sebi verjetno ne prizna, da je že nevaren za vožnjo.

umazanec (nepreverjen)

Tij si tudi specialist, doktor medicine? Pijtan za pajdaša.

In reply to by Berlitz (nepreverjen)

Gorecanec (nepreverjen)

Ti si tudi nevaren s tvojo neumno glavo

In reply to by Berlitz (nepreverjen)

upokojenec70 (nepreverjen)

jaz mislim tako
ko kavsat ne moreš več
Ne moreš več voziti avtomobila
Ja kaj ti pa bo avto
ko ne moreš več v kurbarijo

In reply to by Gorecanec (nepreverjen)

tina konjskoglava (nepreverjen)

ti misliš samo s spodnjo glavo

In reply to by upokojenec70 (nepreverjen)

.. (nepreverjen)

Ge da mo 80 lejt star nemo šou na pregled vozo mo pa še izdak. Edijni pogoj de ka mo še žijf.

Ritola (nepreverjen)

Jebote pregledi… par vr varne voznje pa cpp-ja in na podlagi toga bi se mogli odlocitivci si sposoben al pa nej.
Te pa ides k Radici na pregled, migas z prstki pa je to to.

umazanec (nepreverjen)

Ti na pregledi migaš s prstki ali z prstki? Prvo osnovna šola pa te preverjanje znanja.

In reply to by Ritola (nepreverjen)

upokojeni učitelj (nepreverjen)

ma
saj je vseeno
ne komplicirajte
za pest dreka
ko ga pa lahko imaš polne gate

In reply to by umazanec (nepreverjen)

Geza 007 (nepreverjen)

Radič in Pečnik legende našega zdravstva, spomenik zaslužita pri ZDMS

AJAJAJAJAJAJAJ (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Jaz menim, da ti pregledi niso merodajni oziroma pravilni. Poznam soseda, ki je sladkorni bolnik, ima probleme z očmi, že tako je slaboten. Pred kratkim je dopolnil 82 let. In glej ga zlomka, dobil je podaljšanje za dve leti. To da je on dobil podaljšanje vozniškega dovoljenja, pravi sam, ga je presenetilo. In menim, da ni edini primer. Se strinjam z spodaj zapisanim komentarjem, kjer je nekdo zapisal, da bi morali opravljati varno vožnjo in bi se tam videlo, kako in kaj. Jaz sem celo mnenja, da bi to morali opravljati vsi nad 50 let. In sem tudi mnenje, da bi morali tudi obnoviti znanje prve pomoči. Ker enostavno ne ve zdravnik za tvoje vozniške sposobnosti, slika pri nem pa je lahko zelo varljiva. Tako da v tej smeri bi se moralo nekaj narediti.

jager22 (nepreverjen)

Pa dobro nad 50 je malo pretirano glede na to kak se podaljšuje življenjska doba in kako dolgo moramo delati. Nad 70 pa bi lahko uvedli neka praktična testiranja vozniških sposobnosti in znanja.

In reply to by AJAJAJAJAJAJAJ (nepreverjen)

smrkci (nepreverjen)

Starejše voznike poslati na varno vožnjo,in če opravi varno vožnjo potem podaljšati vozniško dovoljenje,po dveh letih spet isto in bo mir ker starejši vozniki naredijo največ nesreč,je pa tudi res da imajo starejši vozniki dosti zdravnikov da so jim kolegi in jim podaljšajo vozniško dovoljenje.

AJAJAJAJAJAJAJ (nepreverjen)

Ne zavajajte, tudi mladi naredijo veliko nesreč. Predvsem taki, ki jim starši kupijo "debele" avtomobile, so pa komaj naredili izpit. Tudi taki so zelo nevarni. Tako da ne govoriti, da so samo starejši problem. Vsi smo potencialni povzročitelji nesreče.

In reply to by smrkci (nepreverjen)

Nadka Jocko (nepreverjen)

Ne pametujte prevec...vsi boste enkrat stari 70, 80 let...ce jih boste doziveli? Pa bi rad takrat slisal vase komentarje...nesramnezi pokvarjeni.

Bumefekt (nepreverjen)

Ukinit voznisko nad 73+,starejsi nimajo vec tako izostrenih cutov,vid in refleksija pesa,polek tega se pojavijo pridrzane bolezni,nenadne slabosti,zal tudi smrt..In nato prickanje in podeljevanje vozniskih izpitov 80,90 letnikom..Dajte se spametujte,na zalost so to tempirane bombe,ko bo keri teh,kamikaz priletel v vas,se spomnite da ste mu dovolili da lako vozi do smrti.

janez janez (nepreverjen)

če lejkoi pijtan..... kakša je to "pridrzana bolezen"
Mogoče jo celo man, pa sploj e ven!!

In reply to by Bumefekt (nepreverjen)

Gutko (nepreverjen)

Butec Bumefekt ko pa ko se gre mladina šteromi stari avto kupijo pa se pijani zaletavajo kok tele v nove dveri ni nika kriv ve pa je stari izsilo prednost pozabijo pa ko so se včili na izpiti, ka apsolutne prednosti nega te pa tulijo pa iščejo vse izgovore samo, ka bi ne krivi bili????

HULK (nepreverjen)

Nekako slutim, da je tukaj v ospredju lupljenje naroda. Kako intenzivno pa nič na piše. Slabo...

janez janez (nepreverjen)

ha, ha, ha...
sasmo, što lujple narod???? V žep rejsan trbej segnoti...... dale pa nemo!!!

In reply to by HULK (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice