Slika je simbolična.
Nekatere države razmišljajo, da bi znova uvedle obvezno služenje vojaškega roka. Da o tem poteka razprava tudi pri nas, je potrdil obrambni minister Šarec. Zato smo preverili, ali bralci podpirajo uvedbo vojaškega roka. To so rezultati.

Slovenska vojska se že leta sooča z upadom kadra, zato se v zadnjih mesecih v državi vse pogosteje pojavljala debata o možnosti ponovne uvedbe vojaškega roka.

Vojaški rok je oblika vojaške dolžnosti, ki pomeni obvezno služenje v oboroženih silah za določeno časovno obdobje. V Sloveniji je bil uveden leta 1991, po osamosvojitvi od Jugoslavije, in je trajal od šest do deset mesecev.

Leta 2004 je Slovenija prenehala izvajati obvezno služenje vojaškega roka in prešla na profesionalno vojsko. 

V zadnjih letih pa so se nekatere evropske države odločile za ponovno uvedbo obveznega služenja vojaškega roka oziroma razmišljajo o tem, med drugim Hrvaška. Razprava teče tudi pri nas, a kot zatrjuje obrambni minister Marjan Šarec, je o tem za sedaj še preuranjeno govoriti.

Tako nas je zanimalo, kakšno je mnenje državljanov o ponovni uvedbi vojaškega roka in ali bi takšno spremembo tudi podprli. Poglejte, kaj smo ugotovili.

Bo Slovenija sledila Hrvaški?

Med državami, ki imajo obvezni vojaški rok, so na primer Avstrija, Norveška, Švica, Latvija in Švedska. V teh državah morajo mladi moški opraviti vojaško usposabljanje, ki traja od šest do 12 mesecev, in se nato vključijo v rezervno sestavo.

Med državami, ki razmišljajo o ponovni uvedbi vojaškega roka, pa so na primer Nemčija in Srbija. V teh državah je vojaški rok bil ukinjen v zadnjih desetletjih, vendar se je zaradi spremenjenih varnostnih razmer in izzivov, kot so terorizem, migracije in kibernetske grožnje, pojavila potreba po okrepitvi obrambnih zmogljivosti.

Obvezno služenje vojaškega roka na Hrvaškem bo trajalo tri mesece in bo dopuščalo ugovor vesti, je v ponedeljek v pogovoru za hrvaško televizijo Nova TV napovedal obrambni minister Ivan Anušić

Jim bo sledila tudi Slovenija? O uvajanju obveznega služenja vojaškega roka v Sloveniji je po besedah obrambnega ministra Marjana Šarca preuranjeno govoriti.

Najprej je treba popolniti redno sestavo Slovenske vojske, poudarja Šarec. Po njegovih besedah so težave tudi prostorske kapacitete za bivanje, zaradi česar bi bilo treba preurediti vojašnice.

»Tako da je trenutno popolnoma preuranjeno govoriti, da bi mi karkoli uvajali v to smer,« je povedal Šarec, a ob tem dodal, da pa o tem poteka razprava.

Rezultati ankete

Vojaški rok v Sloveniji je tema, ki sproža različna mnenja in argumente. Nekateri menijo, da bi ponovna uvedba vojaškega roka okrepila obrambno sposobnost države, drugi pa se bojijo militarizacije družbe.

Zaradi različnih mnenj, ki se pojavljajo, smo se odločili preveriti, kakšno je mnenje državljanov o ponovni uvedbi vojaškega roka in ali bi takšno spremembo tudi podprli.

Takšni so rezultati.

V anketi je sodelovalo 706 udeležencev oziroma bralcev. Pri tem jih je 406 oziroma 58,42 odstotka glasovalo, da podpirajo ponovno uvedbo obveznega vojaškega roka v Sloveniji, 281 bralcev oziroma 40,43 odstotka, da uvedbe ne podpirajo, 19 oziroma 1,15 odstotka posameznikov pa je glasovalo, da so neodločeni.

Starejše novice