Uvedba davčnih blagajn je prinesla številne nevšečnosti in vprašanja. Tudi o tem, zakaj parkomati ne izdajajo davčno potrjenih računov.

Kmalu bo minil teden dni odkar je v Sloveniji pričela veljati nova zakonodaja, ki predpisuje uporabo tako imenovanih davčnih blagajn. A kljub temu se iz dneva v dan, kot je to postala že stalna praksa ob državnih birokratskih novotarijah, srečujemo z novimi vprašanji in težavami pri uvedbi te novosti. Nekatere je tako zmotilo, da računi oziroma parkirni listki, ki jih izdajajo mestni parkomati, niso davčno potrjeni.

Parkomati ne potrebujejo davčne blagajne

Ob nakupu parkirnega listka preko avtomata, gre za plačilo storitve, odgovarjajo na FURS. Kot običajno, tudi zakon, ki predpisuje davčne blagajne, predvideva nekatere izjeme. 

V primeru, da zavezanec preko avtomata prodaja storitev, na primer plačilo parkirnine, je račun potrebno izdati, a ga ni potrebno takoj posredovati finančni upravi v potrditev.

Davčnemu uradu morajo zavezanci v desetih dneh od dneva izdaje računa poslati podatke o tem računu. Davčni urad bo naknadno poslanim podatkom o računu dodelil  enkratno identifikacijsko oznako računa in jo poslal zavezancu nazaj kot potrdilo o prejemu naknadno poslanih podatkov o izdanem računu.


Tudi avtomati brez računov

Podobno velja za avtomate, ki prodajajo blago oziroma izdelke. Finančna uprava odgovarja, da za tovrstne avtomate ni obvezna izdaja davčno potrjenih računov, v kolikor zavezanec podatke o prodaji blaga zagotovi s popisom začetnih in končnih zalog, ki ga opravi najmanj enkrat mesečno. Tako boste davčno potrjen račun zaman čakali denimo na mlekomatu na murskosoboški tržnici ali pa avtomatu za kavo oziroma kavomatu.

Brez potrjevanja tudi na avtobus

Prodajalcem vozovnic, kart in žetonov v potniškem prometu, kamor poleg avtobusa in vlaka sodijo tudi žičnice, že po prej veljavni zakonodaji ni bilo potrebno izdajati računa. Zato boste ob nakupu vozovnice za vlak, avtobus ali žičnico zaman čakali na davčno potrjen račun.

Tudi ob prekinitvi povezave nepotrjen račun

Davčno potrjeni računi morajo praviloma imeti ZOI kodo (zaščitna oznaka izdajatelja) ter EOR kodo (Enkratna identifikacijska oznaka računa). Slednja se ustvari v informacijskem sistemu FURS in zagotavlja, da je zavezanec izdal račun ter ga prijavil davčnemu organu. V primeru prekinitvi povezave s sistemom FURS ali nedelujoče internetne povezave boste dobili račun brez potrditvene kode, prodajalec pa bo dolžan račun potrditi ob vzpostavitvi delujoče povezave. Ravno tako kode EOR ne bo na računu, če bo kupcu izdan račun za plačilo na transakcijski račun, a bo kasneje plačan z gotovino, ko ob izdaji računa ne bo znan način plačila, kasneje pa bo plačan z gotovino in ko bo račun izdan iz vezane knjige računov.

Komentarji (5)

hacko (ni preverjeno)

Zakaj pa avtomati za kavo ,sladkarije po bolnisnicah in tudi v podjetjih ne izdajajo racunov.ne da bi bili povezani na davcno blagajno

Gost (ni preverjeno)

hacko (162.158.90.99), si prebral članek v celoti? Ali ne veš brati ali pa ne razumeš kaj bereš.

njefka (ni preverjeno)

ja valda zatou ka so tuo avtomati - nej človek, ali?

Gost (ni preverjeno)

kolko stane kepica sladoleda?

Luka (ni preverjeno)

Ka pa tej siptari, ka odavlejo sladolede pa hamburgere? Njin Nej trbej mete nič
Pa nobenega računa nikoli ne dajo tau pa vse župan kriv
,ka dovoljuje to, da pa naše Slovenci scejo mete, kaj odpreto,pa takoj vse trbej plačat, pa se ka nemo dale... Zavolo njih na občini ne pustijo, ka bi sto odpro z prehrano tam, ka nede kao te ovin šlo. Sramota sramotaaaaa

Starejše novice