Leto 2016 prinaša številne spremembe tudi za pridelovalce žlahtne kapljice, ki jih v Pomurju nikakor ne manjka. S prvim januarjem je vstopila v veljavo nova evropska uredba, ki bo drastično zmanjšala zasaditev vinske trte.

Šest tisoč evrov za obdelan, a neregistriran vinograd

Nova uredba predvideva, da lahko na obstoječe registrirane vinograde v naslednjem vinskem letu zasadimo le en odstotek od skupnih površin, vpisanih v register. Se pravi, da je naša rezerva glede zasajevanja vinske trte z današnjim dnem s pet tisoč hektarjev, padla na pičlih stošestdeset.

Tu pa se stvar zaplete, kajti v Sloveniji imamo kar dva tisoč hektarjev ilegalnih vinogradov. Če omenjenih vinogradov do danes niste uspeli vpisati v register, bodo ti vinogradi izgubljeni.

Lahko vas doleti kazen do šest tisoč evrov za obdelan, a neregistriran hektar vinograda. Pridelovalcem žlahtne kapljice tako ni preostalo drugega kot, da so vinograd pravočasno registrirali oz. ga bodo zmanjšali na velikost, ki je namenjena domači uporabi in je ni potrebno prijaviti.

Konec finančne podpore za vinogradnike

Kot nam je povedal Ernest Novak iz KGZ Murska Sobota, do nedavnega ni bilo omejitev glede zasaditev vinogradov na novo ali obnovitev na istih površinah. Na območju vinorodne dežele Podravje, kamor spada tudi Pomurje, je veljalo da so tisti, ki so obnavljali vinograd ali na novo sadili in imeli skupaj z obstoječimi vinogradi 0,85 ha, lahko zaprosili tudi za finančno podporo.

»Z današnjim dnem se zadeve spremenijo v tem smislu, da več ne bo mogoče koristiti finančnih sredstev, kar bo verjetno imelo za posledico manj obnov in manj zasaditev na novo,« pravi Novak.

Bodo v prihodnje še peli klopotci?

V letu 2015 je imelo na območju vinorodnega okoliša Prekmurje (UE MS in UE Lendava) 300 vinogradnikov skupaj le 248 ha vinogradov. »V Prekmurju imamo značilno majhne in razdrobljene parcele, zato je že več let opažen trend opuščanja vinogradov. Kar pomeni, da bodo majhne parcele v prihodnje osamele,« opažajo na KGZ Murska Sobota.

Komentarji (7)

joško (ni preverjeno)

Slovenija je uničila pridelovalce cukra, MURO, policaje, hoče uničiti pridelovalce medu, vinogradnike. Ne more država od človeka pobrati 80% tistega kaj dela, da eni izbranci lepo živijo.

Gost (ni preverjeno)

Samostojna Sravenija je še samo v glavah politikov, ki jim je vseeno za nas navadne smrtnike.Sicer pa so to premale kazni...

Landini

Spet se je pokazala ena velika nesposobnost slovenske diplomacije v tujini. Dajte se že enkrat zavedat, da za Bruselj sploh nismo država. Lahko takoj ukinemo parlament in vse ostale službe, saj od teh služb nimamo nobenih koristi, kimamo pa Slovenci lahko tudi sami. Za kimanje ne rabimo dobro plačanih uradnikov.

Gost (ni preverjeno)

Čim prej iz EU ven ! Referendum !

smati (ni preverjeno)

Ja, se strinjam z zadnjim gostom, samo bedni slovenci so kak fijakerski kunji, pa se vervlejo, ka jin politiki tupijo. Tupili so njin tuudi od EU,pa ka mamo zdaj. Takše bede v Sloveniji še nej bilou. EUpa itak vse avtohtono uniči. Prejšnji režim je tou nej delo.Pa še vedno se tisti politiki, ki so nam tupili od EUja šopirijo in dale tupijo. Za sebe so poskrbeli, dale pa jih ne briga.Pa takšin vervati, dajte no.

0000

Vse Evropska direktiva .Za koj pa Evropska direktiva ne povej slovenskoj vodilnoj bandi da naj dajo večje plače ? Nas že Albanija prehitejvle .

0000

Vse Evropska direktiva .Za koj pa Evropska direktiva ne povej slovenskoj vodilnoj bandi da naj dajo večje plače ? Nas že Albanija prehitejvle .

Starejše novice