Svoje občutke ob vpisu otroka v vrtec nam je zaupala mamica otroka, ki obiskuje Vrtec Murska Sobota.

Eden izmed strahov staršev, ko prvič peljejo otroka v vrtec je, kako bo otrok sprejel vključitev v vrtec.

Vendar pa je zgodba, ki jo želimo deliti, dokaz, da je lahko vključevanje v vrtec lahko zelo pozitivno doživetje tako za otroka kot za starše.

Mamica je otroka v vrtec prvič peljala kmalu po sinovem prvem rojstnem dnevu. Tako je napočil čas, ko bo prvorojenec večino dni preživel, kot je dejala: »V oskrbi njemu neznanih obrazov, kjer bo le eden od mnogih in dnevna rutina ne bo prilagojena njegovim potrebam.«

Njene misli je tako prevzela negotovost pred neznanim, saj njen otrok ni bil prej nikoli popolna skrb nikogar drugega, razen mamice.

V vrtec sta se prvič podala mrzlega januarskega dne 2020. V Vrtcu Murska Sobota, Enota Gozdiček so ju pričakali lično urejeni prostori, polni otroških izdelkov. Sinček je tako prvič v njegovem življenju dobil kotiček zunaj njegovega doma.

»Po hodniku sva se sprehodila do igralnice, kjer sta naju s širokim nasmehom na obrazu pričakali vzgojiteljica in njena pomočnica. Ko sva ju zagledala pred vrati igralnice, polne pisanih igrač in radoživih otrok, sva se z veseljem podala v njuno »kraljestvo brezmejne igre in zabave.« 

Fantek je bil še v pleničkah in njegov korak ni bil trden, zato je bil sprejet v oddelek jaslic, kjer mu je mamica prvih nekaj dni lahko delala družbo.

Skupaj sta se igrala, malček se je hitro navadil na novo družbo in mamica ga je kmalu lahko pustila samega za kakšno urico.

»Ker je bil tako zaposlen z odkrivanjem številnih novih dogodivščin, sploh opazil ni, da mamice ni bilo, čeprav sem sama s težkim srcem zapuščala igralnico in ves čas poslušala, če morda ni zajokal.

Ko sem se vrnila, je navdušen pritekel k meni, me na hitro objel in odhitel v njegov na novo odkrit svet brezmejne igre in zabave.«

Po treh dneh jo je vzgojiteljica spodbudila, da lahko otroka v vrtcu pusti še za čas popoldanskega počitka. Na posebnem obrazcu je opisala otrokovo rutino pred spanjem, ki so jo vzgojiteljice vestno upoštevale.

Po tednu dni uvajanja v vrtec je fantek brez težav tam ostajal cel delovni dan.

»Leta so minevala, otrok je rasel in vsako leto s pomočjo prijaznih, uslužnih in strokovno usposobljenih vzgojiteljic napredoval na vseh področjih njegovega razvoja.«

Danes je tako, da če se kakšen dan zgodi, da ne more obiskati vrtca, vpraša mamo, ali misli, da so v 'jutranjem krogu' ugotovili, da ga ni vrtcu in vztraja, da 'jutranji krog' opravijo doma.

Vrtec je postal bistvo njegovega vsakdana, v njem se dobro počuti in se vanj rad vrača. V teh letih je postal pogumen, bister in spreten, kar je pravi balzam za mamino srce, ki je bilo načeto zaradi skrbi za sinovo dobro.

»Takšnim občutkom se verjetno ni možno izogniti, a jih na drugi strani povsem odtehta dejstvo, da je otrok vključen v okolje, ki ga na njemu prilagojen način oblikuje v osebo, ki ne gleda samo nase in mu nudi možnosti za igro in razvoj, ki se jih doma niti ne domislimo. Vrtec je mojemu otroku pričaral kraljestvo brezmejne igre, zabave in učenja.«

Omogočite svojemu otroku, da se vključi med vrstnike in pridobi zgodnje veščine socializacije že od 11. meseca starosti. Otroka lahko vpišete že danes.

Več informacij najdete na spletni strani vrtca.

Starejše novice