V javnosti so te dni zaokrožili načrti ministrstva v zvezi z reorganizacijo nujne medicinske pomoči. Ukinili naj bi kar 28 dežurnih ambulant, tudi v Pomurju. Odzvali so se tudi zaposleni v ambulantah, ki naj bi jih ukinili.

Kot smo poročali, je minister za zdravje za začetek leta 2023 napovedal spremembe v zvezi z reorganizacijo nujne medicinske pomoči

Ukiniti želijo 28 dežurnih ambulant

Gre za projekt celostne prenove sistema nujne medicinske pomoči v Sloveniji oziroma elaborat analize stanja in predlogov potrebnih ukrepov, ki so ga pripravili člani delovne skupine ministrstva za zdravje in je bil predstavljen na ministrstvu 25. novembra. 

To pomeni, da naj bi ministrstvo za zdravje v prihodnje zmanjšalo število mest, kjer imajo sedaj ljudje 24-urni dostop do dežurnega zdravnika oziroma do nujne medicinske pomoči.

Glede na omenjen načrt reorganizacije naj bi z namenom zmanjšanja stroškov in zmanjšanja obremenitev družinskih zdravnikov, ki opravljajo del dežurne službe, tako v začetku prihodnjega leta ukinili kar 28 dežurnih ambulant, med temi tudi pomurske.

Dežurnega zdravnika naj bi po novem sistemu izgubili naslednji kraji:

Gornja RadgonaLjutomerLenart, Ormož, Slovenske Konjice, Črna na Koroškem, Dravograd, Šentjur, Žalec, Laško, Nazarje, Rogaška Slatina, Kozje, Hrastnik, Zagorje, Krško, Radeče, Metlika, Radovljica, Bled, Bohinj, Kranjska gora, Tržič, Kamnik, Trebnje, Ribnica, Logatec, Cerknica.

Spomnimo ...

Zaposlena na področju nujne medicinske pomoči je uredništvo ob tem opozorila, da bi se z omenjenim projektom močno zmanjšalo število dežurnih mest z zdravnikom, kar bo posledično privedlo tudi do slabše zdravstvene oskrbe in kasnejše pomoči, tudi v nujnih primerih.

»Tako bodo številni kraji ostali brez dežurnega zdravnika in bodo s tem precej prikrajšani za oskrbo v primeru poslabšanja zdravstvenega stanja. Če bodo poklicali številko 112, bodo sicer oskrbljeni, vendar bo prišla ekipa nujne medicinske pomoči iz bolj oddaljenega kraja, kjer bo po novem sistemu vzpostavljen urgentni center ali satelitski urgentni center.

Pomoč bo tako prišla kasneje, kar seveda vodi v bistveno slabše rezultate zdravljenja ali v resnično nujnih primerih, kot je na primer srčni zastoj, celo do razlike med preživetjem in smrtjo,« je zapisala za Sobotainfo.

To bo predvidoma, če se izvede omenjen načrt, pomenilo tudi, da se bodo morali zaradi izgube dežurnega zdravnika številni pacienti v času dežurstva odpeljati na pregled v bolj oddaljeni zdravstveni dom oziroma urgentni center ali satelitski urgentni center, kjer bo edino mesto 24-urne oskrbe.

Vir grafike: celostna prenova sistema Nujne medicinske pomoči Slovenije, bralka Sobotainfo

Se vračamo v čase, ko so pacienti umirali v naročjih zdravnikov?

Direktorji zdravstvenih domov in bolniki so se ob načrtih reorganizacije nujne medicinske pomoči postavili na noge. Po novici, da bi lahko mnogi kraji zaradi te izgubili dežurnega zdravnika, urgentne ambulante pa bi bile ukinjene, se po vsej državi vrstijo številne kritike.

Nekatere delovne skupine in direktorji zavodov so na primer tovrstne predloge označili kot sprevržene in ogabne oziroma takšne, ki nas kot družbo vrnejo 40 let nazaj, ko so pacienti umirali v naročjih zdravnikov.

Direktorji številnih zdravstvenih domov se prav tako strinjajo, da se bo odzivni čas v primeru reorganizacije podaljšal, dostopnost za bolnike pa se bo zmanjšala, zato na te spremembe ne bodo pristali.

Medtem so se oglasili tudi nekateri župani, ki predsedniku vlade že pošiljajo protestna pisma in svarijo, da bodo uporabili vsa pravna sredstva in ostale oblike pritiska, da nujna medicinska pomoč bolnikom ostane na voljo v takšni obliki, kot je zdaj.

Kako so se odzvali zdravstveni domovi, ki jim grozi ukinitev?

Zdaj pa so se na omenjene spremembe odzvali tudi v zdravstvenih domovih, ki jim grozi, da bodo imeli ukinjeno dežurno ambulanto oziroma 24-urno nujno pomoč.

Svoje mnenje je zdaj med drugim izrazil še Zdravstveni dom Ormož, kjer so zapisali, da se je organizacija nujne medicinske pomoči omenjala že leta 2015. 

»Reorganizacija nujne medicinske pomoči se je pričela dogajati že leta 2015, vendar je vsaj v našem okolišu, vključujoč Urgentni center Ptuj, vsaj za nekaj let zastala. Imamo sistem, ki za naše uporabnike preverjeno deluje. Pacienti so v sklopu nujne medicinske pomoči obravnavani pravočasno in ustrezno. Oprema za delo v nujni medicinski pomoči je posodobljena po najnovejših smernicah. Velika veličina pacientov je oskrbljenih v Zdravstvenem domu Ormož ali na terenu po posvetu diplomiranega zdravstvenika z dežurnim zdravnikom. Delo internističnih ali kirurških nujnih ambulant v Splošni bolnišnici Ptuj ali Urgentnem centru Murska Sobota tako redko bremenimo. Izgleda, da na ministrstvu res pripravljajo nekatere spremembe, o katerih pa še nismo bili seznanjeni,« so pojasnili. 

Ob tem so dodali, da so se v preteklih letih potrudili, da v čim večji meri rešijo problematiko zagotavljanja zdravnikov na ormoškem območju. Mrežo družinskih zdravnikov so razširili iz sedem na devet zdravnikov. 

»Od teh se šest zdravnikov iz ormoškega območja in dva gostujoča urgentna zdravnika iz Univerzitetnega kliničnega centra Maribor, vključuje v urgentno in v dežurno službo po razporedu Zdravstvenega doma Ormož,« so še dejali. 

»S sistemom, kot ga imamo, lahko hitreje in bolje poskrbimo za nujne paciente«

Kot so dodali, menijo, da se glede na predstavljeno ministrstvo za zdravje prav gotovo zaveda, da je obravnava nujnih pacientov ključna v smislu odzivnega časa zdravnika in da stanja, ki bi lahko ogrožala življenje pacienta, lahko razreši le zdravnik, seveda ob pomoči reševalcev v ekipi.

A vendarle poudarjajo, da bi daljši odzivni čas zdravnika pomenil tiste odločujoče minute, ki so na koncu še kako pomembne za pacienta.

»Ker smo manjše okolje, lahko s sistemom, kot ga imamo, hitreje in bolje poskrbimo za svoje nujne paciente,« so poudarili v Zdravstvenem domu Ormož.

Ob tem še dodajajo, da verjamejo, da je morebitna predvidena sprememba dobro zamišljena v smeri preteklih naporov, torej, da bi se zmanjšalo obremenitev zdravnikov, a menijo, da takšen način ni pravi

Komentarji (48)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
. (nepreverjen)

Vsaj nam omogočite, da bi lahko za nujne stvari hodili na mađarsko ali avstrijo, če v sloveniji ni ekonomske računice za naše državljane.

eeeee (nepreverjen)

Sorodnik, ki dela v Avstriji je čakal v 2 uri na urgenci, po dveh urah se je zapeljal v Avstrijo, kjer je v 5 minutah prišel na vrstu.
Zdaj ne ve ali je imal srečo ali ima Avsrijsko zdravstvo dela drugače...

In reply to by . (nepreverjen)

Realnoo,. (nepreverjen)

Kaj pa je narobe če pacienti ne umirajo v rokah zdravnikov
Pač umirajo v naročju sester

In reply to by eeeee (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Ne komentiraj, predno ne probaš.

In reply to by Realnoo,. (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Lahko je slučaj, ni pa pravilo. V Avstriji je zdravstvo drugače urejeno. Čas bi že bil, da bi po več kot 30 - ih letih, tudi pri nas našli še kake boljše rešitve, saj smo oboji v EU. Je pa res, da tudi pri nas zdravstvo ni tako slabo, da bi bili upravičeni neprestano nergati. Prav bi bilo, da se napišejo tudi dobre izkušnje, saj jih zagotovo ni malo.

In reply to by eeeee (nepreverjen)

Joooojj. (nepreverjen)

NO , GOLOBČEK NAŠ , RADI TE IMAMOOOOOOO👌👌👌

In reply to by . (nepreverjen)

rantann (nepreverjen)

Ges bi pa nekaj drugoga predlago.... ka se uvede plačilo storitev za tiste keri pridejo na urgenco ali na dežurstvo gnavit pa gužvo delat iz banalnih razlogov ali pa iz dugoga časa. Poznan lidij ka delajo na urgenci in pravijo ka več kak 60% posegov ali intervencij na tereni opravijo po nepotrebnon, zato ka je pač narodi fajn ka pozovejo rešilca domov ali pa ka idejo na urgenco zato ka so si koleno poškrabali.

Tecumseh (nepreverjen)

Če se ne motim, bi naj bilo takih pacientov celo 80%? Se popolnoma strinjam z napisanim in dodajam: to z denarno "kaznijo" so že poizkušali, ne vem, če obstaja zakonska osnova. Pa je bil velik halo, ker nekateri ne razumejo, da neko ureznino lahko oskrbi zdravnik splošne medicine in res ni potrebno, da se "zašopavajo" urgentni centri.
Mogoče se spet motim, ampak če nekdo pride z zdravniku z ureznino, mu teče kri... ga verjetno zdravnik sprejme preko vrste, čakajoči pa tudi ne protestirajo? Tudi za kakšen zvin... in podobne reči. Saj smo vendarle ljudje!

In reply to by rantann (nepreverjen)

eeeee (nepreverjen)

Si kdaj bral zdravstvene knjige, v dostih primerih piše TAKOJ OBIŠČITE ZDRAVNIKA.
Primer, ki ga poznam dežurni zdravnik reče; Dobro, da ste prišli, mogoče se nebi dočakali jutra. Drugi dan pri osebmem zdr. To ni nič, niti za bolniško. Sicer se strinjam, naj bo dežurna plačljiva za vse.

In reply to by Tecumseh (nepreverjen)

Tecumseh (nepreverjen)

Res mi ni jasno, kaj točno si hotel povedati?
Pa tudi nisem napisal, da se naj plača dežurna usluga! Napisal sem, da so hoteli računati na urgencah (mislim da v Ljubljani), ko je nekdo po nepotrebnem (lahko bi opravil pri dežurnem, osebnem zdravniku) prišel na urgenco.

In reply to by eeeee (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Vedno in povsod se najdejo taki, ki zlorabljajo urgenco po nepotrebnem. O tem, da lahko drugim s tem škodujejo, pač ne razmišljajo. Sicer bi bilo plačilo dežurnih uslug nehumano, vendar bi lahko bilo v primeru ugotovljenih zlorab vzgojno in smiselno.

In reply to by Tecumseh (nepreverjen)

Tecumseh (nepreverjen)

Kaj misliš z dežurno uslugo?
Jaz bi ločil uslugo pri zdravniku na primarni ravni in pri urgentnem centru. Oboje je lahko dežurna usluga!
Torej da poenostavim: v primeru zlorabe pacienta na urgentnem centru bi moral pač zdravstveno uslugo (katero pa bi lahko opravil zdravnik na primarnem sektorju, pa je naj v rednem delovnem času ali v času dežurstva), plačati! V nobenem primeru pa pri dežurnem zdravniku na primarni ravni.

In reply to by . (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Se strinjam.

In reply to by Tecumseh (nepreverjen)

100-100 (nepreverjen)

Enjajmo že ednouk senjati, či nega doktorov, či nega sester , nabavimo pa helikoptere. Hitreje in na konci dosta ceneje. Tak delajo tüj Avstrijci. Pa ka še kcoj dodan, pa naj se čüje ešče tak blesavo, fsi mo mogli znati osnove prve pomoči, pa meti v svojij avtojih defibrilatorje.

Tecumseh (nepreverjen)

Problem je, da sedaj vladajoči mislijo, da bodo z nekimi "rezi" rešili vse? Šparajo na primarnem zdravstvu, dočim se ne spopadajo z neko korupcijo, katere je v zdravstvu ogromno.
Kakor vidim bodo ukinili vse dežurne ambulante v Pomurju razen v Soboti? Neki prebivalec kaj vem iz nekoliko odročnega kraja nedaleč od Lenarta, Ljutomera, Gornje Radgone bo sigurno otrpel težke posledice, predno pride do Sobote ali Maribora, saj so ambulante v omenjenih krajih enostavno ukinili?
Ja, bolje je, da nekaj predvsem stareših umre, da oni prišparajo nekaj denarja. Ne zavedajo se, da četudi je v teh ambulantah malo dela to ni slabo: pomeni, da so prebivalci zdravi, da delajo, plačujejo davke! Aja, starejši so zaradi penzij breme in je bolje da umrejo, a?
Včerajšna Ura moči na PlanetTV bi morala biti zelo gledana za marsikoga. Največ za take, kateri več ali manj gledajo samo enoumje na RTV ali na POP-u. Namreč, zdravstvo se nam sesuva, minister pa poleg ministrovanja opravlja še privat delo v dveh ordinacijah. Zdaj mi ni jasno, je superman, ali pa neko delo opravlja zelo, zelo slabo. Če ministira odlično, kako lahko potem v prostem času še nekaj ur uspešno operira nekega bolnika. Jaz k njemu ne bi šel, pa četudi je najboljši ortoped v državi.
Če pa odlično opravlja delo v privat ordinacijah (pa se v vladi tako zavzemajo za javno zdravstvo, delajo pa v privatnem sektorju???) pa težko verjamem, da je še superman-minister. Glede na stanje bi kar rekel, da je zrel za odstrel, kakor se temu pravi, saj je kot minister popolnoma nesposoben. Aja, to je rekel zadnjič v Tarči: po novem letu se bodo vsedli skupaj (veliko babic kilavo dete, a?) in potem bodo vidni rezultati. Če mu to uspe, je res superman zdravstva, politike, komunikacije in še česa. Pa vemo, da takega človeka ni na svetu, kaj šele v naši državi.

LevICA79 (nepreverjen)

Hremo dalje. To smo volili.

nihil (nepreverjen)

Mij smo volile vodilne kader UKC Mb, keri je te osnutek napravo???

In reply to by LevICA79 (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Vsi na plesne vaje! Ples je zdravje.

In reply to by LevICA79 (nepreverjen)

Cezar (nepreverjen)

ne ven kak nori moreš biti ka spotikaš konja keri dobro beži ... očitno pa je to predlagala oseba, kera prvo ka nema pojma ka dela, drugo je že to probala 2015 ... trbej viditi što je to, pa jo vrčti iz države ... man nekši slab občutek, ka smo se z GS strlili v obe koleni

joes (nepreverjen)

Pri nas je preveč ljudi prisesanih na zdravstveno blagajno, zato pa nega keša za doktore in za bolnike. Za to je nej kriva samo zdajšnja vlada, ampak vse vlade do zdaj od osamosvojitve naprej. Bila je afera žilne opornice in kak se je končala? Nikak! Vse je dale isto kak je bilo. Te pa nej čudo ka razni Dimniki pa Marčiči s svojimi sponzoriranci lejko po jahtaj žurajo in v najdražjih resortih golf špilajo. Mi pa zamaške zbiramo za betežno deco.

Gees (nepreverjen)

Tak je! Sem pa za to da se uvede participacija za obisk zdravnika, magari samo 10 eurov, pa mo te vidli kelko simulantov de se se vlacilo po ambulantah, sploh pa zdolgocasenih penzionistov ki zamenjajo sluzbo z obiskom ambulant! Avstrija ma to reseno, pa zato ni guzv, tu se pa idemo neksno lazno solidarnost . Kelko razmim do ukinoli samo dezurstva po teh ambulantah, ne pa samih ambulant, ce se ze kaj resno nevarnega pripeti pacientu, z njim tak sibajo v mursko soboto, bedak je tisti steri bi cakal na dezurnega, ki ni vselej takoj na voljo! Tak da je pomoje samo problem v fajnem dodatnem, z malo dela zasluzenim, zaslusku na dezurstvu!

In reply to by joes (nepreverjen)

Gees (nepreverjen)

Se to, teh 10 eurov bi lejko slo za to bolno deco,!

In reply to by Gees (nepreverjen)

Suad Ibro Al Kohol (nepreverjen)

Za hipohondrski narod kot je slovenski je to močan udarec

. (nepreverjen)

Ne sodi slovenskega naroda po sebi! Močan udarec je biti bedak.

In reply to by Suad Ibro Al Kohol (nepreverjen)

9999 (nepreverjen)

3 KRAT STE ZAJEBALI IN VOLILI GOLOBA, OVCE, BEDAKI, ZDAJ PA JOK -SRAM NAJ VAS BO NAJ VAM UKINE VSE MOGOČE BOSTE PRIŠLI K PAMETI, TAKRAT KO BODO MNOGI MORALI UMRETI, PLEŠITE ZDAJ JEBENTI.

Opaa (nepreverjen)

Na Gorickon ze vec kak 10 let nega dezurnoga doktora, niti resilca. Tan ce koga zadane kap caka vec kak eno vro ka resilec pride… zdaj pa mi povej, sto je 10 let nazaj ukino dezurno sluzbo in resilca na gorickon???

In reply to by 9999 (nepreverjen)

. (nepreverjen)

10 let? Sramota. Kaj tudi bivši "vladar" JJ ni vedel kje je Goričko. No ja, vsaj nekaj, kar ni mogoče naprtiti Golobu.

In reply to by Opaa (nepreverjen)

nihil (nepreverjen)

To je osnutek, keroga je pripravila stroka, pač en doktor z mariborske ukc, keri tan že dela xyz lejt, nema smisla v detajle ite. In ka zaj ma Golob s ten, to je osnutek, to je nej sprejeto. Tij pa joučeš, kak da ti to nešče šče vsijlite, stavi se malo.

In reply to by 9999 (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Ne jezi se na Goloba, ker ti ne more dati pameti. Raje pleši in se veseli!

In reply to by 9999 (nepreverjen)

SRAM NAJ VAS BO (nepreverjen)

Vsi ki ste volili goloba . sram naj vas bo.

Realnoo,. (nepreverjen)

Živeli golobi na smetišču
Pri nas imenujemo golobe
Leteče podgane

In reply to by SRAM NAJ VAS BO (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Ne imenuj drugih po sebi.

In reply to by Realnoo,. (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Prava odločitev ni sramota.

In reply to by SRAM NAJ VAS BO (nepreverjen)

MZ2023 (nepreverjen)

Primarni nivo i tak slabo dela preveč pacijentov pošiljajo na urgenco.Lendavo lahko ukinete ni koristi od njih.

4234424242 (nepreverjen)

UMIRAJO OD CEPIV IN ZARADI NE DELA ZDRAVNIKOV KATERI ŠE VEDNO IMAJO V GLAVI DENAR OD KORONA NATEGA IN NEDELA. PRAZNE BOLNIŠNICE SO BILE 2 LETI.

Hmmm (nepreverjen)

Prle pa so vsi ziveli brez bolezni, do naravne smrti do tan 90-100let? :) ale kak je bilo pred cepivi? :) Nic raka? nic kapi? Nic od nic?

In reply to by 4234424242 (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Pravi duševni bolnik. Zakaj ne poiščeš pomoči?

In reply to by 4234424242 (nepreverjen)

bonge (nepreverjen)

Tou je še nika. Da do umirale z pesmama na usnama te smo zmagale. Vilivci holouba hvala vam.

Gees (nepreverjen)

Pa ka tebe muci? Si njemu nevoscljiv da se zna iti ! Pa ka ti mislis da steroga politika , takozvane leve ali pa desne opcije resnicno briga za svoj narod? Ide se jim za edino za cash, pa da se punih riti medsebo zajebavlejo na nas racun!

In reply to by bonge (nepreverjen)

bonge (nepreverjen)

Rejsan se zna ite. Par dni nazaj nan je pol milijarede evrov pred očmi fkradno pa je nišče nite z prston nej mrdno. Elektriko mamo najdrakšo v Evrope une pa 500 milojonov v hse vržejo. Zakoj zaj nišče ne kolesare. Pa ta novica je na dnevneke bijla ceklih 15 sekund omenjena.

In reply to by Gees (nepreverjen)

Gees (nepreverjen)

zna se ka je RTV, v osnovi bi morala biti totalno depoliticna, ker jo placujemo vsi ki smo v to prisiljeni, mene osebno tudi fejst moti njihova pristranskost, zato me je pa presenetil tak cudno spisan referendum o rtv,

In reply to by bonge (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Zato pa fejst rabi elektriko, drugače jo bodo drugi!

In reply to by bonge (nepreverjen)

PREČITAJTE TO (nepreverjen)

Golobova vlada je določila, da bo Slovenija Bosni in Hercegovini donirala 52.080 odmerkov cepiva proti covidu-19, češ da v Sloveniji ni interesa za cepljenje, zato pri nas ostajajo velike količine cepiva, bosanske oblasti pa so zaprosile za dodatke količine, saj jim ga primanjkuje. Darežljivih socialistov se torej nadaljuje
PAZITE ZDAJ TO Prevoz cepiv nas bo drago stal
Po oceni vlade naj bi okvirni stroški prevoza med Slovenijo in BIH znašali približno 120.000 evrov, kar je 3,30 evra za en odmerek cepiva (ali 19,80 evra za eno stekleničko, v kateri je šest odmerkov). Med Ljubljano in Sarajevom pa je 547 kilometrov razdalje, kar pomeni dobrih 219 evrov za kilometer vožnje.
EVO TAKO VAS KRADEJO, VAM PA BODO UKINILI DEŽURSTVA ZDRAVNIKOV, VI PA ŠE SAMO PLEŠITE.

. (nepreverjen)

Bolj bomo plesali, bolj bomo zdravi! To je vendar gibanje. Tudi prejšnja vlada je kradla, pa smo takrat pozabili plesati.

In reply to by PREČITAJTE TO (nepreverjen)

9999 (nepreverjen)

PA KAJ BODO TO CEPIVO ZA 120.000 EUR Z LETALOM PELJALI OKOLI ZEMLJE V SARAJEVO PA BOKIBOGME ZEMLJA ODPRTI SE. TO JE DRŽAVLJANI VAŠ DENAR - PLEŠITE, PREKLETA BANDA.

. (nepreverjen)

Okoli Zemlje?! Si že poneumljen od plesa? Kaj ste to za ena banda. Groza.

In reply to by 9999 (nepreverjen)

BUM, BUM BUM (nepreverjen)

Pa ka to golob tv in novine nikaj ne poročajo, primite se za bankaše.

3442de23 (nepreverjen)

Cepte se cepci da prlej crknete!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice