Slika je simbolična.
V uredništvu Sobotainfo smo prejeli sporočilo bralke, ki je zaposlena v zdravstvu na področju nujne medicinske pomoči. Opozorila nas je, da naj bi se v prihodnje ukinjale nekatere dežurne ambulante, tudi v Pomurju. Preverili smo, kaj se dogaja.

Kot je zapisala bralka Sobotainfo, ki želi ostati anonimna, bi rada opozorila na spremembe v zvezi z reorganizacijo nujne medicinske pomoči, ki jo je minister za zdravje napovedal za začetek leta 2023.

Zmanjšanje števila dežurnih ambulant

Gre za projekt celostne prenove sistema nujne medicinske pomoči v Sloveniji oziroma elaborat analize stanja in predlogov potrebnih ukrepov, ki so ga pripravili člani delovne skupine ministrstva za zdravje in je bil predstavljen na ministrstvu 25. novembra. 

Projekt se nanaša na to, da naj bi ministrstvo za zdravje v prihodnje zmanjšalo število mest, kjer imajo sedaj ljudje 24 urni dostop do dežurnega zdravnika oziroma do nujne medicinske pomoči.

Podobne spremembe so se sicer poskušale izvesti že leta 2015, ko je bila ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, vendar takrat projekta zaradi upora lokalnih skupnostih niso uspeli izpeljati. Sedaj pa se poskuša izpeljati skoraj identičen projekt.

Kakšen sistem nujne medicinske pomoči pa torej trenutno imamo in kaj želijo spremeniti?

Sistem trenutno dobro razvejen, nujna medicinska pomoč na voljo v kratkem času

Trenutno je v Sloveniji dobrih 50 dežurnih mest, ki delujejo vse dni v tednu, tudi v nočnem času in med konci tedna, in kjer lahko ljudje v primeru poslabšanja zdravstvenega stanja poiščejo pomoč.

»Zdravniki iz teh dežurnih mest opravljajo delo v ambulanti nujne medicinske pomoči, sprejemajo klice za posvete v času dežurstva, prav tako se odzovejo na klic 112 in z reševalnim vozilom izvozijo na teren, kjer nudijo nujno oskrbo bolnikom ali poškodovancem,« nam pojasni anonimna zaposlena na področju nujne medicinske pomoči. 

Sistem je torej za zdaj dobro organiziran, kar pomeni, da imajo vsi prebivalci Slovenije možnost prejeti nujno medicinsko pomoč, ko jo potrebujejo. Nekateri zelo hitro, drugi, ki so nekoliko bolj oddaljeni od dežurnih mest, pa prav tako v doglednem času, ko je še možnost nujne pomoči.

S ukinitvijo 28 dežurnih ambulant pa lahko pride do težav

A vse to se lahko kaj hitro spremeni, če se bo izvedel načrt reorganizacije, ki zajema ukinitev kar 28 dežurnih ambulant, tudi dveh v Pomurju. 

Dežurnega zdravnika naj bi po novem sistemu izgubili naslednji kraji:

Gornja Radgona, Ljutomer, Lenart, Slovenske Konjice, Ormož, Črna na Koroškem, Dravograd, Šentjur, Žalec, Laško, Nazarje, Rogaška Slatina, Kozje, Hrastnik, Zagorje, Krško, Radeče, Metlika, Radovljica, Bled, Bohinj, Kranjska gora, Tržič, Kamnik, Trebnje, Ribnica, Logatec, Cerknica.

»V načrtu reorganizacije se močno zmanjšuje število dežurnih mest z zdravnikom. Tako bodo številni kraji ostali brez dežurnega zdravnika in bodo s tem precej prikrajšani za oskrbo v primeru poslabšanja zdravstvenega stanja. Če bodo poklicali številko 112, bodo sicer oskrbljeni, vendar bo prišla ekipa nujne medicinske pomoči iz bolj oddaljenega kraja, kjer bo po novem sistemu vzpostavljen urgentni center ali satelitski urgentni center,« opozori bralka Sobotainfo, ki deluje na tem področju.

»Pomoč bo tako prišla kasneje, kar seveda vodi v bistveno slabše rezultate zdravljenja ali v resnično nujnih primerih, kot je na primer srčni zastoj, celo do razlike med preživetjem in smrtjo,« še doda.

Nujna pomoč bo prišla kasneje, čakalne dobe se bodo podaljšale

Poleg daljšega čakanja v primeru poslabšanega zdravstvenega stanja pa se bodo morali zaradi izgube dežurnega zdravnika številni pacienti v času dežurstva odpeljati na pregled v bolj oddaljeni zdravstveni dom oziroma urgentni center ali satelitski urgentni center, kjer bo edino mesto 24-urne oskrbe.

»Seveda se bo kot posledica ukinitve številnih dežurnih mest gneča na že obstoječih urgencah še dodatno povečala, pacienti bodo čakali na obravnavo še dlje kot do sedaj,« opozori bralka Sobotainfo.

To pomeni, da bi na primer pacienti iz Zdravstvenega doma Gornja Radgona ali Zdravstvenega doma Ljutomer, kjer bi se naj ukinila dežurna ambulanta, ko bi potrebovali nujno medicinsko pomoč morali po le to drugam, na primer v Mursko Soboto, kjer naj bi bil urgentni center ali v Lendavo, kjer naj bi bil satelitski urgentni center.

»Dežurni zdravnik pregleda v dežurstvu precej pacientov, ki ob trenutnih razmerah ne uspejo v doglednem času priti na pregled k osebnemu zdravniku bodisi osebnega zdravnika sploh nimajo. Tudi ti pacienti, ki sicer nimajo vedno potrebe po nujni medicinski pomoči, bodo odslej še težje prišli do zdravstvenih storitev,« še poudarja zaposlena na tem področju.

»Reorganizacija ni smiselna in je lahko škodljiva za občane«

Za komentar o domnevni ukinitvi dežurnih ambulant smo se obrnili tudi na Zdravstveni dom Gornja Radgona, Zdravstveni dom Ljutomer, Zdravstveni dom Lenart ter Zdravstveni dom Murska Sobota, kjer so nam dejali, da z ukrepom še niso uradno seznanjeni, se pa z njim vsekakor ne strinjajo. 

»Z eventualnim ukrepom nismo še uradno seznanjeni. Pri poskusu podobne spremembe organizacije nujne medicinske pomoči pred leti, smo dokazovali, da ni smiselna in je lahko škodljiva za občane Upravne enote Gornja Radgona. Isto menimo tudi sedaj. Najbrž bi za pokretne in nekritično bolne najbližji urgentni center bil Splošna bolnišnica Murska Sobota. Ker, kot sem povedal, uradnega dokumenta o reorganizaciji nismo prejeli, podrobnosti ne morem komentirati,« so pojasnili v Zdravstvenem domu Gornja Radgona. 

»S strani Ministrstva za zdravje še nismo prejeli navodil vezanih na spremembe - reorganizacijo nujne medicinske pomoči,« so dejali v Zdravstvenem domu Murska Sobota. 

»To bi zagotovo poslabšalo kvaliteto zdravstvene oskrbe naših občanov«

»Glede reorganizacije nujne medicinske pomoči nimamo nobenih konkretnih podatkov. Ko jih dobimo, jih bomo komentirali in tudi preučili, kaj to pomeni za naše paciente,« so razložili v Zdravstvenem domu Lenart.

»Do sedaj nimamo nobene informacije in navodil s strani ministrstva, tako da ne moremo komentirati. Se pa s tem ne strinjamo. V primeru, da bi se to zgodilo, bi to zagotovo poslabšalo kvaliteto zdravstvene oskrbe naših občanov, čemur bi zagotovo nasprotovali. Menimo, da smo veliko let vlagali v nadgrajevanje strokovnega znanja zaposlenih ter v infrastrukturo, da lahko nudimo našim občanom najboljšo zdravstveno oskrbo. Kajti v našem zdravstvenem domu večino pacientov oskrbimo že v Ljutomeru in na sekundarno obravnavo pošljemo res tiste, ki so te obravnave nujno potrebni,« so se odzvali v Zdravstvenem domu Ljutomer.

Razlog za spremembe nižji stroški in razbremenitev zdravnikov?

Ministrstvo sicer zgoraj navedene spremembe upravičuje predvsem z nižjimi stroški in manjšimi obremenitvami družinskih zdravnikov, ki opravljajo del dežurne službe.

»Ministrstvo pripravlja spremembe brez javne razprave, tudi stroka razen ozkega kroga o spremembah ni obveščena. V zadnjem tednu prihajajo na dan informacije in dokumenti, ki govorijo o zgoraj napisanem in velika večina stroke se s spremembami ne strinja in želi, da se javno oznanijo preden se uveljavijo in se sprejme nov zakon o nujni medicinski pomoči,« pojasni bralka Sobotainfo.

Komentar ministrstva na domnevne pritožbe glede reorganizacije pa je za zdaj zgolj: 

»Ministrstvo za zdravje pripravlja reorganizacijo nujne medicinske pomoči. Ker je reorganizacija še v fazi usklajevanja, je v tem trenutku preuranjeno govoriti o kakršnihkoli spremembah. Javnost bo o vsem obveščena pravočasno,« so pojasnili za Kamnik.info.

Komentarji (115)

Proizvodnja (ni preverjeno)

Plesimo, za denarnico upraviceno, ce smo bolni pa ne. Kaj prevlada?

Golobizem. (ni preverjeno)

GOLOB VAM SERJE V GOBEC..🤣🤣🤣

In reply to by Proizvodnja (ni preverjeno)

Nika-svinjsdkoglava (ni preverjeno)

Golobizem je še slabši kot jansizem

In reply to by Golobizem. (ni preverjeno)

Surfeiter (ni preverjeno)

V teh dežurni ambulantah samo dohtarji po riti praskajo

In reply to by Nika-svinjsdkoglava (ni preverjeno)

Nika-svinjsdkoglava (ni preverjeno)

Kaj delajo pa sestre

In reply to by Surfeiter (ni preverjeno)

Nika-pasjeglava (ni preverjeno)

pušijo

In reply to by Nika-svinjsdkoglava (ni preverjeno)

,, (ni preverjeno)

Pogrešam pa komentarje od Hojspressa on je na veliko zagovarjal pred volitvami to politiko sedaj pa je čist potihnil, če je tudi že v Ljubljani ministerski svetovalec

In reply to by Proizvodnja (ni preverjeno)

Strpnež (ni preverjeno)

Katastrofa to je SVOBODA sedaj,

Gost24482 (ni preverjeno)

Golob pa loredan se maščüvleta fidese
Kak dugo do še plesale tej svobodnjake?

vrag od vraga (ni preverjeno)

Fides ne rabo nujne medicinske pomoči ampak ljudje, pa tudi onih 25 iz posvetovalne skupine, ki so tak predlog predlagali. Še več čakanja v MS in MB, pa še bolan se naj pelje dlje. Ala vam vera svobodnjaki.

In reply to by Gost24482 (ni preverjeno)

Nika-pasjeglava (ni preverjeno)

ne govorite neumnosti
mi že vemo kaj delamo

In reply to by vrag od vraga (ni preverjeno)

Hovi (ni preverjeno)

Naj si oni v Lublani ukinejo dežurstva nej prinas.

vrana (ni preverjeno)

in ti bodo zdravstvo baje sanirali kot še nikoli do zdaj ni naredil nihče, prvo so zbrisali 6000 napotnic, zdaj želijo ukiniti 24 urne centre prve pomoči, mene je straj pomali ka te delajo, te do sprivatizirali do amena vse, zapomnite si to, to ste volili-sram vas je samo lahko

Gees (ni preverjeno)

V soboti idejo tak vsi na urgenco, za te dezurne pa neven kak dalec se spuscajo z nujnimi posegi, ka se pa tice resilcev, te do tuj ukinoli, oz jih te ambulante sploh imajo?

vrana (ni preverjeno)

v Sobote, zdaj si pa misli ovoga v Radgone ali Ljutomere, ma kap, in se iz radgone more pelati v MS, zdaj se pa zapela do ZD Radgona, kjer že dobi strokovno pomoč in ja, rešilca majo tuj in njemi tuj prevoz nujdijo z spremstvom do bolnice, keri ma po tvojem večjo možnost preživetja ali ka te pitan drugače, keri sistem ti nudi večjo varnost, stari ali to skropocalo od Goloba zdaj?

In reply to by Gees (ni preverjeno)

febo (ni preverjeno)

Ajdi ge ste tisti ,ka plešete z Holobom in ,ki ste ga volili ?Minister za zdravje v Janševi vladi ni zapiral dežurnih ambulat kak te seronja .Še malo pa de še več sranja žal vam bo plesalci 100 %

Dizi (ni preverjeno)

Majter v Jansovi vladi si mel Kreka. Rajsi crknen gnes kak ka de se inouk klovn od Kreka gda direktor NIJZ. Zato podpiram Goloba

In reply to by febo (ni preverjeno)

Nika-pasjeglava (ni preverjeno)

hvala
mi že vemo kaj delamo

In reply to by Dizi (ni preverjeno)

diksi (ni preverjeno)

in ge so zdaj biciklisti, Nika je na potovanji, ovi pa vsi v novij služaj, pa pišejo poročila, kak je naša policija bila grozna v časi korone......mogla bi kak v franciji, nemčiji in še kje, tej biciklaše pa zdrahare rejdno naklestiti, nej hladiti z vodo

Dizi (ni preverjeno)

Fasizma ne bomo podpirali. Neglede na dejanja sedanje vlade se tolazimo vsaj da ne zivimo v fasisticni drzavi ge te nesce zaprej v kuco pa ti vzeme vse pravice

In reply to by diksi (ni preverjeno)

Kučko (ni preverjeno)

Me čudiš in nevem kako se ti naj razložim če je to bilo po celi evropi~svetu enako samo vi vidite in slišite tisto kaj pravi Jole, Nika in tema enaki

In reply to by Dizi (ni preverjeno)

Bateri (ni preverjeno)

Ka je pa te tou. Golobeči fašizem. Zakoj se je pa fašist goloub srejčau z Orbanovin Viktoron. Da je bil Đanči na vladi ste pijzde leve v luft skakale, da sta se srečala. Zaj pa pičke plešete ka vas je mrzlo.

In reply to by Dizi (ni preverjeno)

EVO VAM SVOBODE (ni preverjeno)

TO KAR STE VOLILI NE SAMO 1 X AMPAK 3X SEDAJ IMATE - NE SE ZDAJ JOKAT. Ne razumem tako zabitega naroda kot so Slovenci PRAV VAM JE TAKO NAJ VAS GOLOB JEBE, SAMO PROBLEM JE KA JEBE TUDI VSE OSTALE 1.300.000 SLOVENCEV, KI GA NISMO VOLILI. Še ga volite naprej idioti.

Dizi (ni preverjeno)

Fasisti ste glasni zdaj.. zgubli ste vse.. vas fasizem je propadno.. zdaj pa zapirajte v obcine koga lejko. Nikoga nemrete pa vas to boli. Pa ne pozabte se pikniti z janezovin pa toninovin pa hojsovin cepivon. Vi bi radi v rit uni so vas pa v ramo. Razocarani ste zelo kak je viditi

In reply to by EVO VAM SVOBODE (ni preverjeno)

Kučko (ni preverjeno)

Sej res za take primere bolezni kot sedaj pises ti res ne rabimo 24. urne medicinske oskrbe je že zadost da se zglasis ob delovnem času na psihijatriji.

In reply to by Dizi (ni preverjeno)

Nika-pasjeglava (ni preverjeno)

sem prebrala da je golobizem še slabši od janšizma
da ji jebem mater tisti i je to napisala

In reply to by Kučko (ni preverjeno)

Tumpek (ni preverjeno)

Zdravstvo se mi fajn sesuva, ija ija o, jaz pa plešem, plešem, plešem, ka mi je lepo ...

. (ni preverjeno)

Ples je zdravje!

In reply to by Tumpek (ni preverjeno)

zgrejbaš (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

edino pravilno...dežurna ambulanta ni obravnavala nujnih primerov ker so ti itak bili direkt poslani v okrajne bolnice. dežurne ambulante so bile zgolj za glavobol, vročine, izpahe, poslabšanje stanja...ki pa ga itak lahko bolnik zdrži če se pelje cca15 / 20 km najdle v dežurno bolnico. Mogoče celo nekaj dobrega v tem poleg tega da se prihrani denar glede tega zaprtja in marsikateri ne nbo delal nepotrebne gužve zaradi manjših nenevarnih stvari. Tak da nisem svoboden ampak podpiram pa tak način razmišljanja ker se preveč denarja troši , in se z prihranki mogoče nabavi rajši kak dober medicinski pripomoček ki bo reševal življenja

pečar (ni preverjeno)

moreš pa biti rejsan fejst "pameten", ka maš takšno mišljenje

In reply to by zgrejbaš (ni preverjeno)

vrana (ni preverjeno)

tao je eden tistih znaš, ka ma pravico pred dolžnostjo, in ide preko trupel do svojega cilja

In reply to by pečar (ni preverjeno)

febo (ni preverjeno)

zgrejbaš........ Saj ,ko so te v Ormož peljali te tak in tak ni dežurni imel ,kaj pregledovati .Jopič gor odzadaj zavezali in gas

In reply to by zgrejbaš (ni preverjeno)

Kučko (ni preverjeno)

A to pa te ne moti in bi z tem privarčevali vliko več če NEBI DRŽAVNI DOBAVITELJI ELEKTRIKE bolnicam prodajajo dražje elektrike kot tebi za bajto in smo spet pri Golobu

In reply to by zgrejbaš (ni preverjeno)

KRIVI STE (ni preverjeno)

Vsi tisti ki ste volili to sranje STE KRIVI mi ostali ki ga nismo pa bomo zdaj nastradali. Javite se zdaj tisti ki ste volili to sranje, ne se sedaj skrivat.

Jože3 (ni preverjeno)

Zakaj pa Domžale ne ukinejo? Če imajo UKC na 10 minut? Aja, morda zato ker je članica delovne skupine za to 'reorganizacijo' slučajno direktorica ZD Domžale ??? Neeeee, to je zgolj naključje.

vrana (ni preverjeno)

boli njih K... za periferijo, in periferija je volila te levičare bolane, bolano do amena

In reply to by Jože3 (ni preverjeno)

sin (ni preverjeno)

Slovenija: država, kjer je zdravstvo brezplačno, a z zdravljenje moraš plačati.

PRI GOLOBU OSTANEJO (ni preverjeno)

Malo preverite seznam teh ki bi se naj ukinili samo od Ljubljane vzhodno proti Prekmurju in severno na Gorenjskem
NIČ PA SE N UKINE OD LJUBLJANE JUŽNO PROTI PRIMORSKI, A VAM TO KAJ POVE ??? SEVEDA GOLOB NA SVOJEM DOMAČEM TERENU NE UKINJA NIČ. Zdaj vidite kaka pokvarjena banda je to.

Sumič (ni preverjeno)

Golobčka pišite zaj svojemu ateku Golobu pa Loredančku, Nej se žaliti ljudem.

mokuš (ni preverjeno)

Katastrofa. Pa tej se špilajo z našimi življenji.

Golobarji (ni preverjeno)

To si lehko samo eden žabar zmisle keri mo vse pri levi roke!

LevICA79 (ni preverjeno)

Hremo dalje. Odpuščanja sledijo.

mokuš (ni preverjeno)

Ge so zdaj naši poslanci. Ka jih čujemo.

anton77 (ni preverjeno)

Hinavski, pokvarjeni in ritolizni DARKO KRANJC se sigurno nede oglaso.... Svoje je dosejgno, zdaj ga pa za nac boli k..ac.... Vupan, ka ga tan v Lendavi nikak rejdno napouka.

In reply to by mokuš (ni preverjeno)

čiri (ni preverjeno)

ehhh pa tej krajnc je eno revše, ka de on napravo, on samo proti jj nekaj gobec suče, haska pa nobenoga od njega

In reply to by anton77 (ni preverjeno)

miki22 (ni preverjeno)

Kranc je eden izmed mnogih,ki je samo priklučen na državne jasli od njega nega haska.

In reply to by čiri (ni preverjeno)

Replika (ni preverjeno)

Evo van zdaj. Ljudstvo pleše od veselja. Mislen, ka de se mogla na spomlad odprejte sesona lova na ptice,ka serejo telko po države.

L (ni preverjeno)

SVOBODAAAAAAAAAAAAAAAAAA. Nonstop se vsi pritožujete, ka nam država preveč jemlje. Na referendumu obkrožite da bi radi imeli leta 2025 olajšavo v dohodni 5000 EUR namesto 7500 EUR. Zdaj pa še tao zgoraj v članki opisano. Za bogataša je dodatna olajšava 2500 EUR nič, za ljudi z normalnimi prihodki, pa lahko okrog 500 EUR več v letnem proračunu. In vi se gor gemlete za obične ljudi.

vrana (ni preverjeno)

če se narod nete zbujdele pomale, in po vzore kolesarov začnole stopnjevati nestrinjanje z tejmi sfinjarijami, de prekesno lejko, zdaj vidite ka njin je šlo samo izključno samo za oblast, maloga človeka pa vedno bole v kot stiskavlejo, tako z zdravstvom tako z davki, aja pa Mesec je obvezne božičnice nekaj omenjaj, tao je tudi samo pred volitvami blao ja.

. (ni preverjeno)

Kaka oblast, taka mast.

In reply to by vrana (ni preverjeno)

gost66 (ni preverjeno)

stari načrt levakov, uničiti podeželje! Dragi moji in po tem takem bomo na urgenci čakali dva dni. Dosta heca, Golob, zdaj pa pretravleš, zbrišeš napotnice, pa ukineš ambulante in mi naj mislimo, ka rešuješ zdravstvo. Mij tudi mamo biciklne, pa paradajz pa bilice, pa kocke, či de trbelo!!

. (ni preverjeno)

Uničiti podeželje? Kateri levak, pa ja ne ki bivši levak JJ?

In reply to by gost66 (ni preverjeno)

Gees (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Ajde resno, se sobota je nej zadosta velka za mestno obcino, (citiram bogzna kak mu je ime SDS) poslanca, banke so po teh vecjih vaseh zapirali ze leta nazaj, poste glih tako, se bankomate odstranjujejo) celi cas poslusamo kak primanjkuje zdravstveni kader, preostali pa so posledicno preobremenjeni, ce bojo pustili resevalce ni ravno problem ker so ti dobro usposobljeni za nudenje marsikatere zdravstvene pomoci, ! ce je koga kap, toga pelajo direkt v rakican, dvomim da se lahko sam pelje po napotnico v doticni zdravsveni dom, nato pa via rakican… zakoj pa je nej niti en od vas protestiral gda so ukinoli dezurstva zobozdravnikov, zna biti fajn zajebano v soboto ponoci sibati z urnebesnim zobobolom v Maribor, pa boli mene za politiko, vsi po vrsti so isti!

Tecumseh (ni preverjeno)

Kar so si zamislili bodo verjetno uresničili. Volilci ste jim dali tako veliko podporo, da bo šlo gladko še kaj drugega v parlamentu skozi.
Mi lahko samo pojemo in plešemo, ko se pojavi Golob. Ko se Janša, pa nekateri itak vidite pred sabo rdečo cunjo in pobesnite, kakor bik.
Vendar, komaj pet mesecev vladajo, pa so že "utrujeni", kakor je zapisal Golob. Kaj bo šele, ko bodo vladali deset mesecev ali nekaj let, čeprav več nisem ravno prepričan, da bo vlada zdržala celi mandat. Kregajo se na policiji, visi ministrica. Zdravstvo je v še večjih problemih, ampak Loredan pravi, da se bodo po novem letu vsedli in bodo zadeve tekle. Ja, malo morgen, kaj vse se je zašuštralo v tridesetih letih bo on sedaj rešil z enim pogovorom. Čakalne vrste je že zmanjšal, saj so izbrisali šest tisoč napotnic, pa tudi sezname čakajočih nimajo ažurnih, kako so povedali v Tarči (da ne bo kateri napisal, da si izmišljam).
Tudi Luka Mesec bi organiziral vlado po svojem okusu, noče iz ministerstva in ponuja tisto za "solidarno prihodnost" drugemu kandidatu. Ga bo Golob dolgo prenašal? Še posebej, ker je Tonin in NSi v rezervi, da vstopi v vlado?
Tale ukinitev ambulant je zadnja "cvetka" te vlade. Šparajo na ljudeh, namesto, da bi res s polnim šprintom začeli delati vsaj na tem, da zmanjšajo korupcijo, katere je v zdravstvu veliko.

vrana (ni preverjeno)

odlično napisano, ampak RTV pa poroča o samim uspehih te vlade, a ni to zanimivo in zelo za rtv, demokratično?

In reply to by Tecumseh (ni preverjeno)

Gees (ni preverjeno)

Tak je! RTV je tuj za mene velka zavajalna medjska hisa, stero ne podpiram, moram pa jo prisilno placevati! Motajo nekaj o mesanju politike v njihovo delo, sami pa so skrajno pristranski ko povelicujejo samo eno opcijo! ZDAJ PA MI OBJASNI ZAKOJ SDS NI RAZPISAL REFERENDUMA CE SE HOCEMO PLACEVAT RTV PRISPEVEK??? Ne pa neksno cudno skrpucalo.

In reply to by vrana (ni preverjeno)

Tecumseh (ni preverjeno)

Ne more SDS "razpisati" referenduma. Če je referendum za Ustavo sprejemljiv (za vsako stvar ne more biti razpisan referendum, tako Ustava), ga verjetno razpiše parlament? Sicer je vseeno.
In če bi prišlo do referenduma, kaj misliš, kakšen bi bil rezultat? Poguben za SDS oz. desne. Tudi sam nisem proti plačevanju, niti proti zvišanju, saj gredo stroški gor, višina RTV prispevka pa stoji mislim da vsaj deset let?
Problem pri RTV je drugje: preveliko število zaposlenih (okrog 2.400, dočim ima ena Slovaška 900 zaposlenih, pa tudi dela nacionalni program). Pa ne mi spet, da se slovaška televizija po kvaliteti ne more primerjati z našo, ker tega ne vemo.
Problem naše televizije je tudi, da je vpeta v politiko in to se ne sprejema kot dejstvo. Vedno je bila pri televiziji prisotna politika in vedno bo. Vsa nakladanja o depolitizaciji je metanje peska v oči. Veliko bolje bi bilo za vlado, da izrine politiko iz zdravstva (ker je preveč prisotna, preveč je raznih interesov, kateri kaj prida ne pripomorejo k boljšemu zdravstvu ZA ljudi) in RTV pač pusti. Sedaj "vladajo" pač desni, levi so osemdeset let, pa "nikom ništa"! Drugo leto se itak zamenja polovica programskih svetnikov in ker te potrjuje na razne predloge pač vlada, si bodo nastavili večino svojih. Čez spet dve leti enak postopek in ... Sedaj pa se spravljajo s sekiro nad torto ali maslo, kakor kdo hoče in imamo samo še večjo razdvojenost v naši družbi.

In reply to by Gees (ni preverjeno)

Tecumseh (ni preverjeno)

Popravek: programske svetnike na predloge raznih interesnih skupnosti potrjuje parlament in ne vlada. In če ima vlada tako večino v parlamentu bo seveda parlament potrdil več ali manj ljudi naklonjene vladi. Prejšnja vlada ravno ni mogla nastaviti polovico svetnikov 100% naklonjenih njej, kajti določene parlamentarne stranke (Desus, pa tista Počivalškova) niso bile ravno desne in so imele tudi svoje kandidate. Da ne bi vlada padla je moral seveda Janša vmes tudi popustiti.
Čisto preprosto!

In reply to by Tecumseh (ni preverjeno)

vrana (ni preverjeno)

bivša novinarka je današnja predsednica države, tako močno se rtv vmešava v politiko

In reply to by Tecumseh (ni preverjeno)

gost81 (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Pravilno ka se ene dežurne ambulante zapre, ker te itak v večini primerov napotijo v MS, nemre pa vsak malo večji kraj imeti dežurno ambulanto. Ne vpliva pa to nič na podaljšanje čakalnih vrst ampak samo na zmanjšanje nepotrebnega stroška. Zadosti če je recimo odprto Lendava, Beltinci , M.Sobota, in še kje na goričkem, res ni potrebno da je odprto recimo v turnišču, črenšovcih itd. Pa kot vidite , potrebno je "razbremeniti" zdravnike.

janez janez (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Točno tak!!!
Zakoj smo pa napravili telko urgenc po cejloj SLO???????
Či te kap trufi, si za urgenco in bolnico v okviru katere je, nej pa za nekši dežurni zdravstveni dom.
Rezultat toga pa bo:
- ovi nedo brez veze tan dežurali, bogi čas pa državi peneze kradnoli
(pa se fajn meli, bunga-bunga!!!!)
- tričetrt ljudi pa je itak brez veze tan odilo (ka njemi je prst oteko, tableta njoj ne prime .....in takše nebuloze)
PRAVILNO!!!!

In reply to by gost81 (ni preverjeno)

vrana (ni preverjeno)

janez, vse maš pomejšano, boj zdraf, ka če boš kda nucao tao kao praveš, dežurni zdravstveni dom, de zaprejte, pot do urgence de pa jako duga, in naj te fejst boli na toj poute do ta, te boš mogouče pogruntal , zakoj so te dežurni zdravstveni domovi tvoji, tak pomembne bli

In reply to by janez janez (ni preverjeno)

Surfeiter (ni preverjeno)

baje sesttre pušijo
ponoči
in
podnevi

In reply to by vrana (ni preverjeno)

miki22 (ni preverjeno)

od kda pa imaš dežurne ambulante v Beltincih,Črenšovcih,...itd ,je z tev vse ok??

In reply to by gost81 (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Dokaz, da nekateri komentirajo, kritizirajo, ne vedo pa kaj, niti zakaj.

In reply to by miki22 (ni preverjeno)

black panter

Prokleta golazen golobinjekova levičarska

janez janez (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

tudi jaz te imam rad!

In reply to by black panter

Gees (ni preverjeno)

Se steri se spomni casov ko si moral obvezno najprej v zdravstveni dom po napotnico, se starce so vlacili tja not mukoma, pa sele po pregledu v rakican, se z kapjo zadete so nekateri redoljubci najprej peljali v m soboto, namesto direkt na urgenco, ker so se bali zavrnitve tam. Telko o teh vasih dezurnih ambulantah!

Tecumseh (ni preverjeno)

Delal sem tik pred penzijo preko javnih del v bolnišnici in točno vem oz. je veljal ta podatek oz. sem vse to videval vsak dan: okrog 90% ljudi se znajde na urgenci popolnoma neupravičeno. Pač obidejo primarno zdravstvo zaradi kaj vem manjše ureznine z nožem ipd. Urgenca ni namenjena temu, da te tam zaradi tega previjejo, ker to lahko stori zdravnik primarnega zdravstva.
Če si pa resno poškodovan ali imaš resne zdravstvene težave pa bi težko verjel, da bi te na urgenci zavrnili!

In reply to by Gees (ni preverjeno)

Takjeto (ni preverjeno)

In kak naj nesce san preceni ce ma kap ali nej??? Kak naj nesce preceni se njemi slepic poco?? Vejpa nejso vsi doktori ka bi od oka znali ka njin je. Zato pa te idejo o doktore. Pa tudi ce k dezurnome. Zato so ovi tan, pa zato jih MI placuvlemo. Pika. Spijo pa naj doma v proston casi, nej kda vlecejo placo.

In reply to by Tecumseh (ni preverjeno)

Nika-pasjeglava (ni preverjeno)

vse urgentne centre ukiniti
vse kritične paciente pa z helikopterji peljati v klinična center
Se bodo vsaj na zadnji vožnji peljali s heliopter

In reply to by Takjeto (ni preverjeno)

Cjcjcjcjxd (ni preverjeno)

Naj ukinejo ka tej tan tak nika ne delajo in cele dneve drkajo kurac na delovnin mestaj! Samo strošek haska pa nika z njih do šli na arkont fajn delat puno nucajo tam do bar malo delali nej pa se tak ta škalijle po cejle dnejve.

112 intervent (ni preverjeno)

Vsak ki se vsaj malo spozna v sistem ve da se gre za denar in nič drugega, sedaj vsi igrajo na žogo da ne bo zdravnika, sploh ni res NMP ekip bo več, tako da se urgenca ne ukinja. Vsem tem dežurnim ambulantam se gre za zajeten denar katerega se prekanalizira v zdravstveni dom in ne v razvoj urgence, vsi bi spali pa nič delali pa imeli urgenco, ko je pa potrebno izvoziti pa nič od nič, delam s takimi. ne bom šel v detalje, samo tako kot je sedaj bolje da se čim prej neha. Imate zgledno urejene NMPje, ampak teh je mogoče 70% ostalo pa kolaps, predavam po teh enotah in sram me je kakšen kader dela. Pa me napadite , že dolgo je sistem v tazadnji.

Jože3 (ni preverjeno)

Zglednih 70% ??? Dobro razmišljanje, zruši 70% namesto ka bi teh 30% pošlihtali.

In reply to by 112 intervent (ni preverjeno)

112 intervent (ni preverjeno)

Veš kaj teh 30% ni vložilo v urgenco že 10 let in več, NIČ, njim je moto da so tam, da ne delajo, k njim pa hodijo zdravniki ki delajo drugje kjer so bolj obremenjeni da se spočijejo in še od tega dela kaj odtegnejo, lokalni župani pa samo da je, bolj išta nego ništa

In reply to by Jože3 (ni preverjeno)

Jože3 (ni preverjeno)

Te je treba teh 30% zrihtati. Ne pa na račun drugih.

In reply to by 112 intervent (ni preverjeno)

Pravilno (ni preverjeno)

župani imajo radi če so urgentne ambulante v občini
ker tako njihovim babam ni treba daleč hoditi na ginekološki pregled

In reply to by Jože3 (ni preverjeno)

Heeeh (ni preverjeno)

Celo Goricko nema dezurne ambulante ze par let. Tudi lidje iz obcine Hodos, Salovec, tudi iz Petrovec majo vec kak 20 minut do doktora… si predstavlate sploj kak dugo traja ka pride resilec iz MS recimo v Markovce pa te nazaj v bolnico… Dobro vro. Ja ENO VRO!!! Neje to zdaj tak fest nova stvar ka do meli doloceni pol vre do najblizje bolnice. Ste eni dvolicni pa vidite v vsaki stvari samo priliko ka se stukate o politki. Ge pa ste bili kda so Petrovcan zeli kraj dezurnoga doktora pa resilca????

šanjek (ni preverjeno)

to pa je slovenska foušija....če mi nemamo, tudi van nej trbej........kda te razmili, ka je Slovenja več kak samo "golobizem" in "janšizem"......vendar primitivcov ni težko nasrati

In reply to by Heeeh (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Sranje je to velko.

In reply to by Heeeh (ni preverjeno)

štrajk (ni preverjeno)

seveda bi golubek ukinjal še marsikaj, istočasno pa ustanavljal v Lj nova ministrstva - eni psihiči pa to še zagovarjajo, rejsan mamo dosta budal med seboj

Dizi (ni preverjeno)

V z obcine si nej smel brez zvarka.. ka tak kratkotrajni spomin mate narod. Sto je te zdaj tu budala.

In reply to by štrajk (ni preverjeno)

nihil (ni preverjeno)

naj bi press

NASLEDNJA POTEZA (ni preverjeno)

Slišal sem da tudi Soboto mislijo ukiniti kot mestno občino, v zadnjih letih se je število prebivalcev močno zmanjšalo in več ne izpolnjujete pogojev. EVO VIJ PA ZDAJ V SOBOTI PLEŠITE IN VOLITE ŠE NAPREK KOMUNISTE.

. (ni preverjeno)

Slišal sem, da bo jutri +30 stopinj C?!

In reply to by NASLEDNJA POTEZA (ni preverjeno)

Glava me boli (ni preverjeno)

Pa kam so pripeljali to naso lepo Slovenijo?? Vse od vojske,zdravstva,policije...je podhranjeno,pa kaj politika leva in desna delata ze 30 let?? Mi varcujemo v zdravstvu,nisce pa se ne vprasa,zakoj rabimo toliko obcin???

. (ni preverjeno)

Veliko jih je, ki še danes glasno preklinjajo bivšo YU s socializmom vred. Toda dejstvo je, da je bilo takrat zdravstvo dosti bolje porihtano in začuda, tudi zdravnikov ni manjkalo. Tudi ostalo, kar omenjate, je bilo bolje porihtano. Ali je že prišel čas, čeprav komaj po 30 letih, da bomo začeli preklinjati tudi sedanjo državo in tako družbeno politično ureditev kot je? Dan za dnem se omenja janšizem in golobizem. Kdaj se bo nehal igrati ta histerični ping-pong? Preveč nerešene problematike se je nabralo. Čas je, da se resno pristopi k reševanju. Tako leve kot desne smo izvolili zato, da ta pereča vprašanja in stanje uredijo.

In reply to by Glava me boli (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Nemre biti boljše, če se podjetja prodajajo tujcem, ali zapirajo, ker smo nesposobni.

In reply to by . (ni preverjeno)

janez janez (ni preverjeno)

Najlažje vladaš, če so ovi pod teuf sposvajeni.
TGo zna vsak vladar!!!
Evo van, vij se pa dale ite domobrance in partizane!

In reply to by . (ni preverjeno)

nihil (ni preverjeno)

Pa vij ste nej diht, brezveze se tu gor vižigate, na kamnikinfo si preštite članek. Nešče je nekaj na pol čul pa okole nosi, nevej se šče pa izda nikaj

uko7 (ni preverjeno)

hja tipajo, ka de narod pravo, ka ne vidiš, ka so eni za ukinitev tudi med nami? V Kamniki so pa enotno proti ukinitvi, to je pa šele začetek, glavno ka se ministrstva širijo in ovi, ka so nej v parlamen prišli, službe dobijo. To pa vas ene ne moti!?

In reply to by nihil (ni preverjeno)

nihil (ni preverjeno)

Ži pa se san seuf krejgaš, osebno san volo proti povečanji ministrstev. Vepa fala bouge ka tipajo, to jin je slujžba!

In reply to by uko7 (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Prav ste ugotovili. "Baba čula, baba rekla."

In reply to by nihil (ni preverjeno)

febo (ni preverjeno)

Vűpan ,ka nam bo dokurčilo v tej ,državi in bomo šli na ceste tak ,kot je šel Matija Gubec .To drhal in košavoga bedaka trbej vrčti na silo ,čimprej

gru (ni preverjeno)

Prav je, da grete na cesto, vendar ne brez krampa in lopate. Cestni delavci so še kako iskani.

In reply to by febo (ni preverjeno)

Replika (ni preverjeno)

Ka bi van sen jebo noro glavo prizadeto štere ste toga gnoja Globovoga volile. Slovence smo najbole čuden narod na svejte. Idiote partizanske

pspss (ni preverjeno)

tako pač je če ljudje preveč gledajo strakarske TV in ni izjem od Akanalizacije, preko poptv do rtv do nove24, N1 pa so itak srbski.

In reply to by Replika (ni preverjeno)

janez janez (ni preverjeno)

Tij samo gledaj nora24tv in boris vam laže.
Boš mentalno lepo napredoval!

In reply to by pspss (ni preverjeno)

antifak (ni preverjeno)

V Lj kup novih ministrov, pa direktorat za prenos lastništva, pa šestnajst novih agencij za traženje rude i gubljenje vremena. V Pomurji pa ukinitev dežurnih ambulant. Plešite budale, plešite.

..... ..... (ni preverjeno)

Ukinoti socialno debelomi fuknjenci. Te pa naj lijže asvalt pa beton po varaši.

Heeeh (ni preverjeno)

Zakoj pa so te ukinili dezurne ambulante na Gorickon pred 10 leti??? te je nisce nej piso o ton… zdaj pa ka se spravi ponesrecenca iz gorickoga v bolnico traja +1vro. Tak dugo nige v Sloveniji NE traja!!! Ste eni dvolicnezi!

gru (ni preverjeno)

Dokler se dežurne ambulante še ne ukinjajo, je zdajšnja panika odveč. To, da naj bi se ukinjale, kot je navedeno v članku še ni nič uradnega, niti potrjenega, zato so negativni odzivi še preuranjeni. Zopet je bralcem vržena "kost za glodanje". In po komentarjih sodeč, se je vse skupaj izrodilo v politično obračunavanje med janšisti in golobisti. Zares zanimivo in komično. Komično, kadar zadevo komentirajo taki, ki nimajo pojma o zdravstvu.

janez janez (ni preverjeno)

Te ambulante TRBEJ ukinoti, ka so brez veze,
Znate kelko URGENTNIH CENTROV smo po SLO postavili??? Še za avstrijce pa hrčeke, ka lejko se odijo!!!!

In reply to by gru (ni preverjeno)

lukčev mesec (ni preverjeno)

Hmmmmmmm, groza kakšen plitev, neuk in nepismen narod.

Več kot očitno sploh nihče ne bere napisanega ali ne razume, če že bere.

Glavno, da takoj vsi udarijo po vladi in Golobu, ki s tem sploh še nima nič.

Gre za osnutek predloga, ki ga je za ministrstvo pripravil en zdravnik s sodelavci.

Glede na predlog, ki pa je absolutno slab se pa vidi, da so ga pisali ljudje, ki nimajo pogleda in izkušenj iz terena.

Konkretno je predlog sestavil predstojnik mariborskega urgentnega centra Gregor Prosen s sodelavci.

V kolikor ne bo konsenza se nobena urgenca na terenu ne bo ukinila.

Bojazen je zaenkrat odveč.

janez janez (ni preverjeno)

Tij budalo ločiš dežurno ambulanto pa urgenco?????

In reply to by lukčev mesec (ni preverjeno)

Opazovalka (ni preverjeno)

gnila jajca ma kaki kramp pa lopata

Fonzi (ni preverjeno)

Golob serje v gobec tudi tistim keri so ga volili...BRAVO GOLOB

realnoo (ni preverjeno)

Golob se poserje tudi tebi v gobec debeli fuknjenec. Prokleti socialaš

In reply to by Fonzi (ni preverjeno)

Alesss (ni preverjeno)

Plešite zdaj skupaj s stranko muho enoletnico. Koliko krat ze gre osel na led?

bela moč (ni preverjeno)

Kar plačujte še naprej dodatno zavarovanje in krmite brezdelneže, ki jim ni mar za hipokratovo prisego! Ne plačajte dodatnega in v nekaj tednih je vse na kolenih, ampak tega seveda ne boste storili....

Mišo (ni preverjeno)

A je kdaj, v Sloveniji, kakšen zdravnik, odgovarjal za slabo zdravljenje pacientov?
Ni in tudi ne bo, ker so zaščiteni bolj kot medvedje....

. (ni preverjeno)

Ta država ide v fse večji drek.

janez101 (ni preverjeno)

Da so zaposleni zaskrbleni za to ka do dežurne ambolante zapirali te že tu nekaj ne štima,ker zaposleni se kaj prevč za paciente ne brigajo verjeto jih bole skrbij za lastne privilegije,potrebno je napraviti analizo kaj ti sploh delajo

janez janez (ni preverjeno)

--- napotijo te na urgenco oz. v bolnico,
vse ostalo je pa "gubljenje vremena" in zbiranje ur dežurstva!!
Med 100 najvišjimi plačami v slo je največ... koga?

In reply to by janez101 (ni preverjeno)

vfghjz (ni preverjeno)

ČE STE PA VILILI GOLOBA ON JE PA ITAK SAMO KAK JANKOVIČ LJUBLJANA PA TE DUGO NIŠČE

Starejše novice