Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 so sodelovali vodja Oddelka Intenzivne terapije Infekcijske klinike Matjaž Jereb, v.d. direktorica Direktorata za zdravstveno varstvo Marija Magajne in vladni govorec Jelko Kacin.

Današnji podatki kažejo, da so razmere vse bolj resne, pravi Kacin.

“Virus se ne le širi, ampak se širi vedno hitreje. Epidemiološka poizvedovanja še potekajo, a razmere zahtevajo ukrepanje, saj do zdaj sprejeti ukrepi niso v zadostni meri pripomogli k zamejevanju širjenja virusa,” je jasen Kacin.

Včeraj se je sestala vlada v ožji sestavi skupaj s Svetovalno skupino Ministrstva za zdravje in na sestanku uskladila modalitete posameznih možnih ukrepov. Danes popoldne bo na Brdu potekala seja Vlade o sprejemu novih ukrepov v skladu z načrtom ukrepanja za drugi val širitve koronavirusa.

Ukrepe bo potrebno napovedati 24 ur vnaprej

Včeraj so članice EU sprejele načelni dogovor o priporočilih vezanih na usklajen pristop do omejevanja prostega gibanja kot odziva na pandemijo. Dogovorile so se za sorazmerno, nediskriminatorno in začasno omejevanje svobodnega gibanja za zaščito javnega zdravja.

Sklenjeno je bilo, da morajo države članice sprejem ukrepov načrtovati vnaprej, če je možno 48 ur, preden bodo te stopili v veljavo, in da je javnosti treba ukrepe napovedati 24 ur vnaprej.

Države bodo vsak teden Centru za preprečevanje in obvladovanje bolezni posredovale podatke o številu novih primerov na 100.000 prebivalcev v preteklih 14 dneh, številu testov na 100.000 prebivalcev v preteklem tednu in o odstotku pozitivnih testov v preteklem tednu. Na podlagi teh podatkov bo pripravljen in tedensko osvežen zemljevid regij v EU, ki bodo glede na tveganost obarvane zeleno, oranžno, rdeče ali sivo. Celotna Unija bo tako odslej imela enoten koronski semafor.

Okužbe spet v domovih za starejše

Včeraj je bilo opravljenih 4902 testov, največ doslej. Potrjenih je bilo kar 707 okužb. Bolnišnično oskrbo je potrebovalo 210 oseb, 17 oseb je bilo iz bolnišnice odpuščenih, 35 jih je potrebovalo intenzivno nego. Dve osebi sta umrli.

Tudi danes o novih okužbah poročajo iz domov za starejše. V Trubarjevem domu upokojencev v Loki pri Zidanem Mostu je okuženih 37 stanovalcev in 15 zaposlenih. Imajo pomoč regijskega tima ter tudi dodatno pomoč strokovnjakinj za okužbe, ki so jih zagotovili na Ministrstvu za zdravje. 

Nove okužbe so zaznali tudi v DSO Rakičan (9 novih; skupaj je okuženih 11 zaposlenih in 27 stanovalcev) in DSO Petra Uzarja Tržič in v Domu upokojencev Kranj, kjer so zaznali okužbo pri zaposleni v upravi doma.

Število okuženih v Sloveniji se hitro zvišuje

Epidemija po Evropi narašča v praktično vseh državah in na zemljevidu prevladuje rdeča barva. Tudi število okuženih v Sloveniji se hitro zvišuje. Incidenca v 14-dnevnem obdobju je zrasla na 202,75.

Zapirali bodo regije

Gorenjska in Koroška sta regiji, v katerih imamo največ na novo okuženih. Pričakovano je, da se število karanten, ki jih predlagajo epidemiologi, povečuje.

Več o tem, kdaj in kako bo prišlo do zapiranja regij, bo znano po današnji seji vlade. Kacin je na današnji tiskovni konferenci sicer dejal, da je število zaprtih regij odvisno od tega, koliko od vseh dvanajstih slovenskih regij bo imelo incidenco večjo od praga za katerega se bodo dogovorili.

“Če bi prag postavili pri 140 bolnikov na 100.00 prebivalcev v štirinajstih dneh, je po dozdajšnjih podatkih sedem regij zelo rdečih, ostalih pet je rumenih. To je eden od možnih kriterijev,” pravi Kacin.

Kot je razvidno iz grafa, sta Pomurska in Podravska regija na meji.  

Kacin dodaja, da to ni zapiranje na občine in ne bo tako, kot je bilo spomladi. Dodaja pa, da so regije tako velike, da se ključne življenjske potrebe lahko zagotovi v regiji.

Kot izjeme so med drugim odhod na delo in z dela. Vendar bo pa več znanega po današnji seji vlade. 

Kacin prav tako dodaja, da smo že blizu razglasitvi epidemije, ampak da bo tudi o tem več znanega po današnji seji vlade. 

Zamanjkuje postelj

Vodja Oddelka Intenzivne terapije Infekcijske klinike Matjaž Jereb pravi, da ob več kot 700 novih primerih lahko pričakujemo, da bo čez deset dni novih 70 bolnikov v bolnišnicah, od tega 15 na intenzivni negi. 

“Povprečen čas zdravljenja na intenzivnih oddelkih je 14 dni in več, zato nam zmanjkuje postelj za te bolnike. Opremo sicer imamo, primanjkuje nam predvsem usposobljenega kadra, ki ga bomo delno nadomestili s premeščanjem kadra,” pravi Jereb.

Vsak je potencialno ogrožen. Sploh ob dejstvu, da je koronavirus med nami. “Ocenjujemo, da je okužen vsak 150. Slovenec”.

Ukinjajo se nekatere nenujne zdravstvene storitve

Vsak vnos pomeni zmanjšano število kadra in večji poseg v organizacijo dela zdravstvenih ustanov in posledično zmanjšanje drugih programov, kar povzroča dodatno obremenitev zdravstvenega sistema.

“Za izvajalce zdravstvene dejavnosti smo pripravili navodila in jih pozvali k upoštevanju vseh ukrepov za zmanjšanje vnosa okužb v zdravstvene ustanove,” pravi direktorica Direktorata za zdravstveno varstvo Marija Magajne.

Ministrstvo za zdravje z odredbo ukinja nekatere nenujne zdravstvene storitve v bolnišnicah, del presoje bo na strani izvajalcev.

“Pripravili smo navodila glede obiskov. Ukrepi se sprejemajo sorazmerno, upoštevajoč vrsto zdravstvene dejavnosti. Stopnjo ukrepa presoja odgovorna oseba in sicer glede na epidemiološko situacijo, ob čemer se lahko naredi tudi izjeme.”

Potrebno je zagotoviti varnost in zdravje delavcev, zato je treba obvladovati tveganja ter obveščati in usposabljati zaposlene, narediti ustrezno organizacijo dela in nadzorovati zdravstveno stanje zaposlenih.

S spleta

Komentarji (42)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Polje (nepreverjen)

To je laž tukaj je samo politika

Slom (nepreverjen)

DESUS so upokojenci in upokojenci bi radi še ŽIVELI
To jim garantira JANŠA
levaki ki ga serejo na biciklih in prenašajo korona virus
delajo na tem da čim več starih ljudi umre

In reply to by Polje (nepreverjen)

Delavec na minimalcu (nepreverjen)

Treba je pokrast denar,da bo vlada lahko rekla:dali smo državljanom v covid krizi....

swlopa (nepreverjen)

tezka bo. Drzavnih 60 milijonov, ki jih ima Jankovic bo tezko pokrasti, ker so mu jih odpisali.

In reply to by Delavec na minimalcu (nepreverjen)

Bejzbolas (nepreverjen)

Drobiz v primerjavi z jansevimi milijoni od orozja

In reply to by swlopa (nepreverjen)

najbiaj (nepreverjen)

daj vir. a je bilo na sodiscu? vse to je socialisticen larifari ali pa zgolj ljubosumje ker so Kucanovi partijci malo manj zasluzili z orozjem, kdo bi vedel. drugace je fake news, ker ne ves kako bi se branil.

In reply to by Bejzbolas (nepreverjen)

Bejzbolas (nepreverjen)

Nenad tabletka popistila?

In reply to by najbiaj (nepreverjen)

sverkax (nepreverjen)

In milijardami za kere nas je Janša zadužo v prvih mesecih svoje vladavine. Boug ne daj ka de tej lopov še dugo na oblasti, zadužo de nas za telko ka mo mogli cejlo državo odati ka njegove mokre sanje plačamo.

In reply to by Bejzbolas (nepreverjen)

karlo maarxo (nepreverjen)

hehe, ne precenljivo za videt, ko se levicarjem pred ocmi vrtijo milijarde, o katerih sanjajo in se jim cedijo sline, kako bi si jih delili.

In reply to by sverkax (nepreverjen)

Beeeee (nepreverjen)

Tele mamino! Te pa zemi kredit pa ti vračaj pejneze od šterih nemaš nej ti nej ges NIKA! Pi..a vam ma....ina idioti posrani! Kda te se postavili za SVOJO prihodnost?! Kda de te dron v glavo mlato?! Te de prekesno!

In reply to by karlo maarxo (nepreverjen)

miljarddde (nepreverjen)

A bi imeli se farmacevtko? a bo Jankovic posodil?

In reply to by sverkax (nepreverjen)

westtg (nepreverjen)

ker zadnjih 10 let so bili v vladi slovenije sami postenjaki in svetniki, ki so delali za korist ubogega naroda. hehehe, in sedaj se bojijo, da bi jim kdo kaj pokradel, kar so islili ze itak sami pokrast, zato pa bi nazaj na oblast. Pujsi si zelijo k koritu.

In reply to by Delavec na minimalcu (nepreverjen)

Kit (nepreverjen)

Vij novinarji zdaj orgazme doživljate ka telko okuženih. (Samo nateg!!!)

ĐejĐejOkoča (nepreverjen)

Kaco, truplo in od športnoga učitelja sin(velki zagovornik mask in vsi vemo zakaj), oni nas bodo rešili pred tem smrtonosnim virusom.

Kageste orginal (nepreverjen)

Opranoglavec, ide v petek kolesarit z svojimi, pa se te tan đauče.

In reply to by ĐejĐejOkoča (nepreverjen)

Bejzbolas (nepreverjen)

Od steroga ucitelja? Ka so vcasih bile mlade punce aktualne?

In reply to by ĐejĐejOkoča (nepreverjen)

Karčči (nepreverjen)

Mislim, da je zadnji čas, da Janša pošlje letala nad Slovenijo, kot je enkrat že storil. Vprašanje. Koliko protikandidatov je imel Janša zadnjih trideset let na kongresnih volitvah za predsednika SDS??

karlolol (nepreverjen)

ne vem zakaj nisi kandidiral, ziher bi bil boljsi diktator. a ti ne pustijo v partiji?

In reply to by Karčči (nepreverjen)

resnoa (nepreverjen)

Če bi vedeli, da covid19 povzroča pri asimptomatskih otrocih tudi Kawasakijevo bolezen ne bi pisali neumnih komentarjev in se hecali.

sverkax (nepreverjen)

"Čeprav je vzrok za KB neznan domnevamo, da je posledica okužbe kot sprožilca bolezni. Preobčutljivostna reakcija ali motnja v imunskem odzivu, verjetno sprožena z okužbo (določeni virusi, ali bakterije), lahko povzroči aktivacijo vnetnega procesa in pripeljejo do vnetja in poškodbe krvnih žil pri posameznikih z določeno genetsko nagnjenostjo."
Torej Kawasakijevo bolen povzročajo tudi drugi virusi in bakterije.... pa si se do zdaj zaradi toga nej sekejro. Zaj na ednouk pa pun moralizejranja. Ti si tudi verjetno eden tistih, ka jih do letošnjoga marca niti malo neje brigalo kak starčki živejo v domovih in kak mejrajo sakšo leto od gripe, plučnic, drugih virusnih in bakterijskih bolezni kere so jin prinašali obiskovalci in osebje. Od marca dale pa si verjetno največji zaščitnik ranjlivih skupin in rešuješ življenja.

In reply to by resnoa (nepreverjen)

Beeeee (nepreverjen)

OH NEEEEE! GROZNI VIRUS O KATEREM KROŽIJO SAMO SLABE NOVICE!!! O MOJ BOH, BOUGI BOUGI VIRUS! Je...o tebe v glavo in nas! Niti test za COVID-19 je nej transparenten, kaj šele vse drügo okoli njega!

In reply to by resnoa (nepreverjen)

Vilijes (nepreverjen)

Mi imamo plačano vsako covid objavo da vas jebemo v glavo vsaki dan od države z velikim kapetanom na čelu Đej Đejon

karlovica2 (nepreverjen)

a lahko se mi dobimo bajno placilo, ki nismo del partije in kumrovske sole enoumja?

In reply to by Vilijes (nepreverjen)

sverkax (nepreverjen)

Kelko se šušlja dobijo plačano samo SDS trolli in podkupljeni manipuativni mediji. Če si SDS troll si itak del partije in kumrovške šole enoumja tak ka se ne sekejraj za plačilo. Bole žmetno je tisto glede manipulativnih medijov, tan verjetno izvisijš, če si nej na plačilni listi kakšnoga sobotainfo ali podobnih.

In reply to by karlovica2 (nepreverjen)

ĐejĐejOkoča (nepreverjen)

Sobocanec, za Olimpijo navija, rad ima belo in rad ima maske.

ĐejĐej (nepreverjen)

In rumene jopiče, ter Nova24tv, sovraži komuniste, najrajši pa ima prvoga med še živečimi slovenskimi komunisti Jančija. Takšen je pač naš Nino.

In reply to by ĐejĐejOkoča (nepreverjen)

ĐejĐejOkoča (nepreverjen)

Torej, če ima tako rad noro24, obožuje tudi novinarja s Pulitzerjevo nagrado in pijanega sodnika PLP?!

In reply to by ĐejĐej (nepreverjen)

anti... (nepreverjen)

Povzeto iz rtvslo.si. Povedano vse! Tak razmišlja vsak vsaj povprečno inteligenten državljan, upam... vse ostalo so komemtarji na ravni...:

Slovenija je tik pred razglasitvijo epidemije. Vse številke se bodo v roku enega tedna poklopile. Glede na vladni načrt.

Pa vendar, a si vlada RS resnično želi razglasitve epidemije? Moje prepričanje je, da NE. Vlada se namreč predobro zaveda, kaj to lahko pomeni za finančno stanje države. Ni mogoče skriti, tega ne zna niti Kacin, da je načrt "ukrepanja" na podlagi številk potrjenih primerov/oseb v bolnici/oseb na intenzivni negi, bil prehitro in brez premisleka sprejet. Misleč, da se vsaj do pričetka prave zime ne bi kaj takega zgodilo.

Dejstvo je, če samo pogledamo članke iz februarja 2020, ko še ni bilo v naši državi govora o "novem" koronavirusu, je bilo hospitaliziranih 750 oseb z vsemi oblikami respiratornih bolezni. V kolikor upoštevamo, da je epidemija, kot to omenjajo mediji in politiki, v polnem razmahu, ni med državljani nikogar, ki ne bi realno pričakoval vsaj v določenem trenutku takih številk samo s potrjeno okužbo "novega" koronavirusa.

O (ne)spornosti testov ali premeščenih okuženih iz socialno varstvenih ustanov nima smisla izgubljati besed, ker to načeloma ne pomeni dosti. Logično je, da v bolnici nikogar ne zadržujejo, ki ne potrebuje take oskrbe, predolgo. Vsekakor pa žal nimamo za to dokazov. Niti jih nikoli ne bomo imeli. Ko pa gre za prave reveže, ki jih kakršna koli okužba s katerim koli virusom spravi na oddelek za intenzivno nego, je boj za preživetje povsem enak, najsi bo "novi" ali "stari" virus.

Dotaknil se bom še ukrepov. Normalno je, da bo vsaka politika, ne glede na usmerjenost, poskušala nekaj storiti. Jasno je, da se bo poskušala izogniti krivde. Pri tem pa pozablja, da strokovna skupina, ki jo sestavlja ministrstvo za zdravje, skrbi seveda izključno za svoje področje, t.j. zdravstvo in zdravstveno nego. Ni potrebno imeti zelo visokega inteligenčnega kvocienta, da Bojano Beović in Milana Kreka ter Matejo Logar in Tatjano Lejko Zupanc skrbi predvsem, kaj se dogaja v bolnicah in drugih zdravstvenih ustanovah. Njih ne zanima gospodarstvo in socialno stanje.

Preden večina zagovornikov in spodbujevalcev ostrejših ter najostrejših ukrepov napade moj komentar, ker drugega žal ne zna, bom izpostavil, da zdravstveni sektor je pomemben in vsi si želimo tovrstno oskrbo, ko jo potrebujemo. To je povsem logično, sploh ker to narod zelo drago tudi plačuje. In če nekaj plačujemo, pričakujemo, da zadeva deluje nemoteno. Za vse. Ne samo za (ne)srečnike, ki jim potrdijo okužbo z »novim« koronavirusom.

Vendar ne morejo biti vse druge dejavnosti tako nepomembne, da se lahko kar brez razmisleka kar odreja njihovo zaprtje, češ to je edina rešitev za preprečitev kolapsa zdravstvenega sistema. Da to povzroči socialno bombo, če se tako izrazim, za strokovno skupino in zdravstvo veliko ne pomeni. Njihove službe so zagarantirane. Plače pa so in bodo vprašljive, če vsaka oblika gospodarstva odpove ali se zelo močno prizadene.

Torej apelirajmo na državo, da resnično razmisli, če se je smiselno tako držati zastavljene lestvice ukrepov izključno glede na številke, naj jih ponovim: potrjenih primerov/oseb v bolnici/oseb na intenzivni negi, kot pijanec plota in pri tem kratko malo pozabiti na vse ostalo. In NE, ni dovolj zgolj dajati nadomestila in pomagati financirati izpade dohodkov. Ljudem je treba omogočiti opravljanje njihovega dela in doseganje potenciala, čeprav z omejitvami.

Povsem jasno je, da ukrepi takšni ali drugačni, ne bodo več ustavili širjenja. To je zgolj propaganda politike, da lahko uvaja ukrepe. Lahko ga upočasniš in poleti smo ga. Zbiranja in združevanja ljudi se ne da kar preprečiti. Še več, politiki se zavedajo, da so ljudje tik pred zlomom in če se mentalni zlom prebivalstva zgodi v veliki meri, jim tudi skrivanje v zaklonišču Cankarjevega doma ne bo pomagalo. Najbolj nevaren je narod, ki nima česa izgubiti.

Za konec pa še modrost:
Za lastno zdravje vsak posameznik lahko stori največ. To si zapomnimo. Zaščitimo sebe in svoje najbližje. Ampak ne zaradi oblasti. Ne zaradi strokovne skupine. Zaradi nas samih.

antirtv... (nepreverjen)

dokler imajo na rezimski rtv slo vec zaposlenih kot ima slovenija navadnih vojakov to je 2300, do takart ne berem teh populisticnih in propagadisticnih fake news od kvazi fdv novinarjev. Samo za lastne delovna mesta na rtv se jim gre, za ohranjanje velikih privilegijev. In zato so pripravljeni iti cez trupla. Dovolj je zavajanja. Banda.

In reply to by anti... (nepreverjen)

ĐejĐejOkoča (nepreverjen)

Režimska je nora tv. Režim je beseda za oblastnike, plitvina ena!

In reply to by antirtv... (nepreverjen)

lokomui (nepreverjen)

tako, tako je in rezimska rtv ima oblast v medijih. kaj ti ni jasno. ni vsak oblastnik dejansko na obalsti.

In reply to by ĐejĐejOkoča (nepreverjen)

weldersan (nepreverjen)

Če bi nej biu tak zabiti kak si, bi mogouče celou gor prišo (če bi prešto seveda) ka je to nej napiso nikši kvazi FDV novinar ampak pač en bralec kak komentar, nej pa kak članek. Ali glede na to ka ti je IQ verjetno tan negi na sobni temperaturi, je to niti nej tak presenetljivo. Aja pa še to, 2/3 trenutne vlade (ka ne gučin o vidnih članih SDS) ma FDV diplome. S ten norčevanjon iz FDV se zarukani janšisti v bistvi celi čas delate norca iz svojih. Ali kak san že pravo, gda si zarukani si pač janšist.

In reply to by antirtv... (nepreverjen)

anti... (nepreverjen)

Antirtv san napisal ka je to objavo novinar rtv? Janšisti ste pač tam, podpovprečni iq, jebi ga...

In reply to by antirtv... (nepreverjen)

EMIL S. za pam. (nepreverjen)

Ta korona kriza je pokazala, da v Sloveniji živi nadpovprečno število psihopatov, ki ne razumejo tega kaj je to ko nekdo (drug) od njih zboli in kako mučno je njegovo stanje kjer mu vsaka minuta sekunda pomeni neizmerno muko. Vedno večje število mladih je na svetu ki so preboleli kovid pa so še vedno na tleh in rabijo pomoč ker so v bistvu invalidi.
Psihopati tega ne razumejo, ker sami nikdar niso doživeli kaj pomeni boriti se za življenje kjer ti je vsaka minuta minuta velikega trpljenja ki se ne pozabi nikdar. Nihče od teh tudi ne pomisli na medicinske delavce ki se cele dneve borijo za življenja ljudi. V duši psihopata tega ni!
Da smo dežela psihopatov pove tudi to, da se v Sloveniji nahaja več kot 700 množičnih morišč in da še sedaj 75 let po tem nihče ni bil poklican pred sodišče. To so zmogli celo v Kambodži, deželi Rdečih Kmerov, ki so bili največji zločinci v svetu komunizma.

Odgovorni državljani se držimo ukrepov, ki jih sprejme vlada. Vendar nič ne pomaga če 95% državljanov spoštuje ukrepe, ostalih 5% pa izniči ukrepe in napore vlade, ker komunajzarji menijo, da za njih zakoni in spoštovanje ukrepov ne velja. Komunajzarske stranke LMŠ, SD, SAB in skrajna LEVICA na protestih, ki jih organizirajo in se jih udeležujejo poleg širjenja sovraštva ogrožajo še državljane s širjenjem virusa. Če vlada sprejme ukrep proti širjenju smrtonosne nalezljive bolezni, komunajzarske stranke v opoziji, takoj zaženejo peklenski stroj, vlagajo ustavne presoje, interpelacije,... Medtem ko se vlada spopada s smrtonosno nevarnostjo, komunajzarska koalicija 4 strank s podporo levih medijev, RTV, PRO PLUS in medijev financiranih s pokradenimi milijardami iz davčnih oaz, ki jih zdravje državljanov in korona kriza ne zanima, na fronto pošiljajo Čordiča, ki se dere, da virusa ni in da je potrebno maske sneti, pri tem zelo pomaga tožilstvo s sinom državnega tožilca Jenull-a. Primitiven način rušenja vlade obvladajo le najbolj pokvarjeni komunisti in leve politične stranke, katerih mnenje je, da ko se enkrat zavihtijo na oblast, jih nihče več ne more in ne sme zrušiti iz prestola, to pa pomeni komunistično diktaturo.

Račka (nepreverjen)

zapri se v klet histerik

In reply to by EMIL S. za pam. (nepreverjen)

weldersan (nepreverjen)

Stari, tebi more rejdno grozen film v glavi špilati. :)

In reply to by EMIL S. za pam. (nepreverjen)

Lars11 (nepreverjen)

EMIL S, strinjan se z vsako tvojo besedo.

In reply to by EMIL S. za pam. (nepreverjen)

Soseda danica (nepreverjen)

Ti pa si tele jedno.

In reply to by EMIL S. za pam. (nepreverjen)

Tumpek (nepreverjen)

Res je Emil, res je!

če ge va ra (nepreverjen)

Hmmm, Kacin vsak dan nabija, da je toliko okuženih, ker se ne spoštuje nošenja mask, da nekateri po Ljubljani kolesarijo in podobno.
Povedal je, da bodo zapirali športne objekte, lokalen, fitnese in podobno.
Danes poslušam, da je enormna porast okuženih v domovih za starejše.
Pa kdo za vraga je pustil te uboge starce, da hodijo po lokalih, se vozijo z bicikli po Ljubjani, hodijo gvihtat v fitnese in žurajo po "najtklubih"?

ĐejĐejOkoča (nepreverjen)

imam drisko
da kar teče od mene
ali je to korona
ali proliv po naše

ales007766 (nepreverjen)

Jaz ne razumem.samo eno.stvar. dobro vlada gor ali dol. Slaba dobra nima veze. Zanima pe pa samo....kako.vraga primanjkuje postelj? Kaj ste delal od marca? Ste res mislili da bo vse izginilo?kapacitete postelj bi morali povecat za xxxx v tem casu.Parlament spraznit pa dat not covid bolnike.
Pa zakaj govorimo o epidemiji? Niste rekli da je NI VEC.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice