Slika je simbolična.
Po družbenih omrežjih je zaokrožil zapis, ki opozarja na slabo stanje v azilnem domu.

Na Facebook profilu, imenovanem Tukaj smo, pri katerem gre za »majhno skupnost ljudi, ki se v Sloveniji srečuje s številnimi problemi in rasizmom«, so objavili anonimen zapis enega od stanovalcev v azilnem domu v Ljubljani na Kotnikovi ulici. 

Izpostavil je, da imajo že dolgo časa težave s stenicami.

»Stenice je zelo težko odkriti in še težje iztrebiti, zato povzročajo tudi veliko mentalnih težav. Ljudje imajo zaradi stenic paranojo in travme. Ponoči ne morejo spati, če pa že zaspijo, se sredi noči zbudijo, planejo pokonci in začnejo iskati stenice. Eni poskušajo spati pri prižganih lučeh, čeprav nič ne pomaga. Zaradi neprespanosti postanejo izčrpani in depresivni,« je uvodoma zapisal.

»Drugi ljudje se nas zaradi tega izogibajo«

Nadaljeval je: 

»Problem je tudi, da se nas drugi ljudje zaradi tega izogibajo, saj nočejo, da bi kakšna stenica od nas zašla k njim in bi zaradi tega infestirali njihova stanovanja.  Prijatelji sedijo bolj stran, noben nas noče povabiti k sebi domov na obisk. Stenice se namreč širijo bliskovito kot korona, ves čas iščejo nove pašnike človeške krvi.«

Nadalje je izpostavil, da socialne delavke že dlje časa naprošajo ministrstvo, da bi zadevo dokončno rešilo, a jim, sodeč po zapisu, pošljejo spreje, s katerimi morajo sami pršiti po sobah, kar menda zadošča le za kratek čas. 

»Direktorica Urada nam je sicer tudi odpisala na naš javni poziv in povedala, da se stenice pojavljajo zaradi tega, ker mnogo beguncev predčasno odide iz azilnega doma in za seboj pustijo svinjarijo. Ni res. Na Kotnikovi nas večina živi že zelo dolgo in močno pazimo na higieno. Problem ni naša malomarnost, temveč infestacija v starem pohištvu, ki ne more biti odpravljena z malo škropljenja s strupom iz Merkatorja,« je sklenil.

Na Urad vlade za oskrbo in integracijo migrantov smo naslovili vprašanja, povezana s tematiko. Odgovore bomo objavili, ko jih prejmemo.

Komentarji (6)

Ravno_obratno (ni preverjeno)

Pa glih v azilnem domu. Najverjetneje so jih prinesli s sabo. Se ne spomnim, da bi v sloveniji imeli neke težave s stenicami.

asdasd (ni preverjeno)

V tem azilnem domu naj bi težave že nekaj časa povzročale stenice, ker azilanti ne vedo počistiti in si urediti bivanje, čakajo le na pravice, navedite še njihovo žepnino !

In reply to by Ravno_obratno (ni preverjeno)

Stiv (ni preverjeno)

Bi predlagal,da jih dezinficirajo,kot so nas pri sprejemu v jna !!

. (ni preverjeno)

Ja najboukše ka jih dajo v hotel 5 zvezdic all inclusive.

Šumar (ni preverjeno)

Če ga motijo stenice... Pa naj gre nazaj domov

cizin55 (ni preverjeno)

bi začeli rušiti vse, pač s silo bi dosegli nekaj. tak pa naj samo trpijo, če ne vejo se iti kak se treba. cigani bi že zdavnaj uredili to. vsaj nekdo ima nekaj v glavi.

Starejše novice