Na Kovačevi domačiji v Nedelici so med drugim pripravljali tudi koruzne žgance na tradicionalni način.

V Kulturnem društvu Rdeči zvonček Nedelica v občini Turnišče, poleg ohranjanja kulturne in naravne dediščine in starih običajev ter opravil, članice društva med drugim tudi negujejo in ohranjajo nekdanjo kulinariko naših mam in babic.

Tako članice društva večkrat na Kovačevi domačiji v Nedelici, iz leta 1877, pripravljajo za svoje člane in ostale obiskovalce koruzne žgance na stari tradicionalni način kuhanja (kot so to jed kuhali v črni kuhinji).

Koruzne žgance brezplačno razdelile med obiskovalce

Vešče kuhanja koruznih žgancev in ostalih prekmurskih jedi so članice Kulturnega društva Rdeči zvonček Marija Tkalec, Rozina Dominko in Ivanka Raduha.

Tako so se v tem jesenskem času spet odločile in skuhale kar veliko količino koruznih žgancev, ki so jih brezplačno razdelile med obiskovalce Kovačeve domačije v Nedelici.

Kot priliv so za koruzne žgance pripravile praženo čebulo, kislo smetano in pražene ocvirke. Koruzne žgance so kuhale iz domače koruzne dišeče moke, katero je prispevala družina Muhvič iz Nedelice.

Pred tem se je domača koruza zmlela v Premošovem mlinu v Turnišču in se dala kuhat še dišeča. 

Žganci zaradi kuhe na odprtem dišali daleč na okrog

Članice društva so v posodo dale koruzno moko, vodo, mast in sol. Poprijele so za kuhalnico in začele so kuhati in mešati žgance, da so se potem strdili in skuhali.

Gosto zmes žgancev so potem razdelile med obiskovalce. Kuhanje žgancev je potekalo na prostem na odprtem ognju in tisti dan je dišalo po koruznih žgancev daleč na okrog.

Gre za nekdanjo kmečko jed, katero so si nekoč naše mame in babice same pripravljale, predvsem za svoje družine.

Koruzni žganci so danes kot naravna domača jed premalo znani in cenjeni, v Kulturnem društvu Rdeči zvonček Nedelica bi jim zato dali večji poudarek in to jed zaščitili kot blagovno znamko Diši po Prekmurju

Komentarji (4)

Mandarina (ni preverjeno)

Jel možda posle marende biu na sporedu grupni seks?

w|| (ni preverjeno)

Tradicionalni zajtrk tradicionalni žganiki in kaj še tradicionalnega ?

Cink (ni preverjeno)

Ovij sumarov degašov nej bilou?

MarijTerezija (ni preverjeno)

mazdarija pa to od renkovec dale… cedne zenske NE najdes

Starejše novice