Osnovna šola II Murska Sobota je bila organizatorka 31. medobčinskega otroškega parlamenta in 1. medobčinskega otroškega parlamenta Upravne enote Murska Sobota na daljavo, ki je potekal na temo "Moja poklicna prihodnost".

Učenci OŠ II so pripravili kulturni program, mlade parlamentarce je nagovorila predstavnica Zveze prijateljev mladine Tamara Škraban, svoj poklic in veščine pa jim je v okviru Pomurske gospodarske zbornice predstavil "naj" mehanik Primož Rožnik, ki se je oglasil iz svojega delovnega okolja. 

Nato so mladi parlamentarci in njihovi mentorji zavihali rokave in se lotili novih izzivov ter nalog po sistemu "escape rooma", ki jih je pripravila Urška Pavlič iz Fundacije Prizma iz Maribora. V "sobah" so mladi parlamentarci v petih kariernih izzivih in v 55 minutah prepoznavali osebnostne lastnosti, talente, potenciale in spretnosti, ki jih imajo in katere bodo še potrebovali pri opravljanju svojega poklica. 

Mladi parlamentarci so ugotovili in se strinjali, da so pomembne kompetence pri opravljanju nalog in izzivov znanje, vztrajnost, iznajdljivost, ročne spretnosti, logično razmišljanje, sodelovanje in uporaba tehnologije. Pri sprejemanju poklicnih odločitev je ključnega pomena, katere so tvoje kompetence in talenti. 

Dobili informacije o poklicni poti

Razmislili so, čemu bodo v prihodnje namenili čas glede poklicne odločitve. Povedali so, da bodo več raziskovali sami sebe, prepoznavali svoje talente in sposobnosti, krepili svoja šibka področja s pomočjo ljudi iz svoje okolice ter iskali informacije glede svoje nadaljnje poklicne poti. 

Seznanili so se z možnostmi brezplačnega poklicnega svetovanja, načinih spoznavanja šol in programov poklicnega izobraževanja na spletu in informativnih dnevih, z možnostjo pregleda videoposnetkov na spletnem servisu za poklicno izobraževanje Moja izbira, z možnostmi udeležbe na dnevih odprtih vrat ter bili usmerjeni v pridobivanje informacij v zvezi s štipendiranjem. 

Med zasedanjem so mlade parlamentarce spremljali njihovi mentorji ter povabljeni gostje, kateri so njihova razmišljanja podkrepili s svojimi videnji in mnenji. Parlament so zaključili z mislijo, ki jo je nekoč zapisal Aristotel

"Tam, kjer se križajo potrebe sveta in tvoji talenti, tam je mesto tvojega poklica".

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
tuncika

Najlepše bi bilo, če bi ta projekt izvajali na posestvu Kmetijskega gospodarstva Rakičan, mentorjem pa dali kramp in lopate v roke .

Starejše novice