Čez malo manj kot mesec dni se v najstarejšem slovenskem mestu obeta že tradicionalno 59. Kurentovanje, ki bo letos potekalo med 2. februarjem in 5. marcem 2019.

Lonely Planet je Kurentovanje umestil med izbrano deseterico najbolj zanimivih karnevalov na svetu in tako v dobro družbo velikih karnevalskih mest, kot so Benetke, Rio de Janeiro in New Orleans.

V času Kurentovanja se v okviru Artfesta, Etnofesta in Karnevalfesta zvrstijo številne etnografske in karnevalske povorke, pustni korzo, prikazi etnografskih likov, koncerti, plesi v maskah, razstave in še veliko drugega.

Kurentov skok

Začetek letošnjega Kurentovanja bo 2. februarja ob polnoči otvoril Kurentov skok na domačiji princa karnevala Zokija Matevža. Gre za mistično doživetje, ko si kurenti in koranti ob kresnem ognju prvič nadenejo svoje zvonce, zaplešejo, ter s tem ritualom pričnejo klicati pomlad in vse dobro. Dogodek je otvoritveno dejanje 59. Kurentovanja, ki bo Ptuj popeljalo v svet tradicije in bogate kulturne dediščine. 

Mednarodni slikarski Ex-tempore Ptuj Karneval 2019

V Galeriji Magistrat v Mestni hiši bo 22. februarja ob 16.00 potekala otvoritev razstave in podelitev nagrad. 11. Mednarodni slikarski ex-tempore Ptuj je največja likovna prireditev v okviru Kurentovanja, ki je v teh letih preko 700 umetnikov iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije in Italije.

Obarjada in otvoritvena etno povorka

V Minoritskem samostanu (Minoritski trg 1, Ptuj) bo 23. februarja ob 10.00 potekala Tradicionalna dobrodelna obarjada Lions kluba Ptuj. Ob 11.00 pa se začne otvoritvena etno povorka. Po ulicah in trgih Ptuja se bodo sprehajali v žive barve odeti etnografski liki iz Slovenije in tujine.

Poleg vsem dobro poznanih kurentov se boste na ptujskih ulicah in trgih iz oči v oči srečali s številnimi domačimi pustnimi liki, kot so kopjaši, cigani, orači, ruse, piceki, medvedi … ter mnogimi etnografskimi maskami in liki iz tujine.

Predstavitev avtohtonih pustnih likov

Na Mestnem trgu bo od 24. do 28. februarja in 4. Marca, od 17.00 do 18.30 potekala predstavitev avtohtonih pustnih likov. 

Nočna povorka 

Nočna povorka, ki bo v petek, 1. marca ob 18.00, na karnevalsko osvetljene in okrašene mestne ulice Ptuja privabi številne skrivnostne like. V zavetju teme se na ulice podajo demonske podobe, ki spreletavajo srh po telesih gledalcev. Mimo nas bodo tako hodili hudiči in parklji, plazili zombiji in drugi gospodje noči, ki bodo uprizarjali boj med svetlobo in temo.

V Miheličevi galeriji pa bo ob 18.30 potekala dražba likovnih del Bejž kurent, čopič gre!. Zbrana sredstva bodo namenjena socialno ogroženi družini. 

Mestni pustni korzo 

Povorka našemljenih meščanov ima svoje začetke že v letu 1873 in predstavlja živi dokaz, kako globoko je pustovanje zakoreninjeno v življenje mesta Ptuj. Postanite del te tradicije meščanskega pustovanja in se 2. marca ob 10.30 na Vrazovem trgu, našemljeni sprehodite po ptujskih ulicah.

Mednarodna karnevalska povorka

Vrhunec Kurentovanja, ko ptujske ulice in trge v karnevalski povorki preplavi tisočglava množica pustnih mask in tradicionalnih likov. Za prav posebno vzdušje poskrbijo izvirne karnevalske skupine in mnogi satirični liki. Pridružite se karnevalski povorki, ki bo 3. marca ob 13.00 na Mestnem trgu. 

Povorka vrtcev in Kurenti 

Največje karnevalsko srečanje vrtcev v tem delu Evrope, ki se ga udeleži več kot tisoč malih maškar iz vse Slovenije bo 4. marca ob 10.00 na Mestnem trgu. Doživite in delite pustno veselje na obrazih nepopisne množice najmlajših mask. Ob 17.00 pa bo na Mestnem trgu potekal prikaz likov.

Prikazi etnografskih likov v srcu mesta so osrednji prispevek Kurentovanja k oživljanju starega mestnega središča. Kurente lahko tako na Ptuju obiskovalci mesta s srednjeveško kuliso na njegovih ulicah srečajo prav vsak dan. A spoznavati bo moč tudi obredje, rituale, plese in običaje naših ostalih domačih pustnih likov in etnografskih mask. Zadnji od prikazov tradicionalnih etnografskih likov bo namenjen ikoničnemu liku Kurentovanja, kurentu.

Pustni torek in pokop pusta

Pustni torek je praznik v najstarejšem slovenskem mestu. Zabave v mestu se začnejo 5. marca že ob 11.00 na Mestnem trgu  in trajajo vse do poznih večernih ur. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice