Slovenija naj bi danes začela izplačevati prve finančne pomoči družinam, ki so se zaradi arbitražne razsodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško odločile za preselitev v Slovenijo.

S finančno pomočjo si bodo družine, ki so se odločile za selitev, lahko kupile novo nepremičnino v Sloveniji, v kateri bodo morale nato ostati vsaj deset let. Nekaj takšnih družin je tudi v naših krajih, v občini Razkrižje. 

Tri vloge že pravnomočne

Skupno naj bi bilo vloženih 24 vlog, pravnomočne naj bi bile za zdaj tri, ena od teh tudi v naših koncih, medtem ko naj bi še ena postala pravnomočna v prihodnjih dneh.

"Ljudje bodo počasi začeli dobivati odškodnino. Toda moram poudariti, da me ljudje ves čas prosijo, da naj povem, da bi sami stokrat raje videli, da bi se meja premaknila za tistih nekaj arov in bi ostali v Sloveniji. Zdaj bodo z žalostjo morali zapustiti svoje domove," pravi župan občine Razkrižje Stanko Ivanušič. 

Različna višina nadomestila

Višina nadomestila je sicer določena glede na število članov gospodinjstva, površinske normative za dodelitev neprofitnih stanovanj v najem glede na število članov gospodinjstva in povprečne tržne cene nepremičnine za določeno velikost.

Kot določa zakon je posameznik upravičen do 45.300 evrov, dvočlansko gospodinjstvo do 67.950 evrov, tričlansko do 83.050, štiričlansko do 98.150, petčlansko do 113.250, šestčlansko pa 128.350 evrov. Za vsako nadaljnjo osebo je nato predvidenih še 15.100 evrov.
 

Toda ti zneski ne bodo odpravili žalosti, ki se pojavlja ob tem, ko morajo zapustiti svoje domove.

"Zdaj bodo z žalostjo morali zapustiti svoje domove in se znajti z odškodnino, ki pa vendarle ni takšna, da bi si lahko kar čez noč zgradili novo hišo. V domove, ki so ostali na drugi strani meje, so namreč vlagali celo življenje," je povedal Ivanušič.

Ena odhaja, ostale ostajajo

Kot pravi, naj bi se družina, ki je že zaključila vse procedure in naj bi dobila odškodnino, odločila, da se preseli na drugo območje v Sloveniji. Ostale družine stvari urejajo tako, da bi ostale na enakem območju. Družin, ki so ostale na Hrvaški strani je deset, pet od teh je takšnih, ki se je za zdaj odločilo, da se vrne domov, da se vrne v Slovenijo.

"Vendar pa moram dodati, da čeprav je vlada v tej situaciji naredila maksimalno, kar se je dalo, pa nobeni, ne slovenski, ne hrvaški vladi, ne more biti v ponos, da vse od leta 1991 ni uspela poskrbeti in najti dogovor za teh nekaj družin. To je tragična zgodba". 

Nepremičnine jim ostanejo, toda...

Višina odškodnine naj bi bila nekoliko manjša, kot se je predvidevalo sprva, saj bodo nepremičnine še naprej ostale v lasti teh ljudi. Toda...

"Nepremičnine jim res ostanejo, toda vprašam vas, kaj jim to pomeni? Večina teh domov namreč poti k hiši s hrvaške strani nima, s slovenske strani je prav tako slabo. Kdo bo torej te nepremičnine kupil? Komu jih prodati? Ljudje bodo morali te hiše vzdrževati, se vračati in se spominjati, kje so bili nekoč doma. To so žalostne zgodbe, ki jih je nekaterim morda težko razumeti".

S spleta

Komentarji (11)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
dado111 (nepreverjen)

Kdorkoli se je odločil za selitev, je videl v tem svojo korist. Zakaj bi bil zdaj žalosten? Zato ker je dobil premalo? Sicer pa, meje so samo v glavah....

Baba čula... (nepreverjen)

... politikov in novinarov.

In reply to by dado111 (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Podarjeni veliki denarci, NEPREMIČNINE PA OSTANEJO V NJIHOVI LASTI ! Mislim, da se ti ljudje smejijo od sreče ( pred novinarji seveda ne ! ), pred novinarji pa glumijo žalost.

-----

Tujec 2-pijancek ......... Tij nimaš nobene hiše tam v bližini ? Zdaj bi ti pokasiral .če imaš kot pišeš tri hiše in pet stanovanj

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Gost 5 (nepreverjen)

To ima samo v glavi.

In reply to by -----

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Tebi se bo od same favšarije vžgalo v glavi.

In reply to by Gost 5 (nepreverjen)

Mura je večna (nepreverjen)

pijanček ne bluzi, dvočlanska družina dobij 67950 Euro, za tej pejneze čedne kuče niti slučajno ne dobij. svojo de pa fejst težko oudo, ali jo pa sploj nede mogo. Tej lidgej so nasankali, tou je sigurno. Pokvarjeni politiki pa svoje tirajo, banda zamazana ka je se zapravila.

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Nemaš pojma kako ljudje tam živijo. Za te ljudi meja sploh ne obsta. Problem z mejo so napravili politiki za svoje politične točke ( ki jim naivneži nasedate - kako dolgo in udobno je živel Marjan Podobnik s svojo organizacijo- mislim, da se je imenovala 25. maj - samo s tem, da je delal zgago z mejo ? ). In tudi nekateri novinarji. Ti ljudje tam živijo kot najboljši sosedi, čeprav je na eni strani Slovenija, na drugi strani Hrvaška. Zdaj pa če zaidem na tvoje področje in te pitam kaj pa , če je družina petčlanska in imajo " podrtijo ". Do zdaj tam ob meji že desetletja ni bilo nobenih problemov, a naši politiki, novinarji in podkupljeni " Jorasi " probleme morajo napraviti, posebej zdaj pred volitvami. In vidim, da vas je kar nekaj ovc, ki temu nasedete. Še dobro, da so v EU bolj pametni politiki in naše " zagreteže " ohladijo !

In reply to by Mura je večna (nepreverjen)

Čarni vrag (nepreverjen)

Večina teh domov namreč poti k hiši s hrvaške strani nima, s slovenske strani je prav tako slabo.

Se pravi, ka so naši političari Hrvatom uspeli podariti hiše, do kerih s hrvaške strani ne vodi niti cesta. Folidioti!

kuna (nepreverjen)

Meni samo nekaj nej jasno.
V dobrih pol leta so lejko pripravili nekaj, kar še nej potrjeno z nobene strani. Mamo sodbo, pa se lejko J**** z njo. PO drugi strani pa so nej sposobni spraviti skuper zdravstvene reforme, pokojninska razpada, minimalna plača je problem, socialni tansferji, NLB in njene luknje na hrvatiji, diplomati, .... pa samo sr**** in pi******. In pravijo, da delajo tekoče posle?
Neman nič proti ljudem, ki se jim je zgodila krivica.
Ampak to so rešili v petih mesecih, vse prej našteto niso rešili v mandatu minus 2 meseca.

kuna (nepreverjen)

da ne omenjam vojske (ocena nezadostno) in sodstva...

In reply to by kuna (nepreverjen)

Starejše novice